Príncipe Real – charmante rustige wijk

Mijn enthousiasme over de wijk Príncipe Real is groot, heel groot, zo groot dat het moeilijk is om deze op te schrijven zonder mij te verliezen in mijn liefde voor deze wijk.

Principe real huizen

Maar als je Lissabon wilt beleven zoals Lissabon was voor de invasie van het massatoerisme, ga dan naar deze wijk.

De sfeer in Príncipe Real is relaxed maar wel levendig, dat maakt het dat deze wijk één van onze favoriete wijken is. De wijk wordt van oudsher bewoond door arbeiders, bohemiens, schrijvers en artiesten.

Principe Real graffiti wijk

Vroeger vond je voornamelijk antiekwinkel en gay-bars in deze wijk, tegenwoordig is de wijk is erg populair bij ondernemers en is Príncipe Real de thuisbasis geworden van vele onafhankelijke ontwerpers.

Príncipe Real is langzaam op weg om een van de meest trendy wijken in Lissabon te worden.

Principe real straat

Charmant met een koninklijk randje

Príncipe Real ligt ten noorden van Bairro Alto en dankt haar naam – koninklijke prins- aan de eerste zoon van Koningin Maria II.

De reden dat wij graag in Príncipe Real komen is naast de relaxte sfeer ook het charmante dat deze wijk uitstraalt. Het vele groen, de exotische bomen, de gekleurde huizen en vooral de locals gaan in Príncipe Real nog gemoedelijker door het leven.

Hart van Principe Real

Er zijn veel bezienswaardigheden in de wijk. Het park Jardim do Príncipe Real is het hart van de wijk met Rua da Escola Politécnica als belangrijke hoofdweg dwars door de wijk met aan deze straat vele winkels en eetgelegenheden.

Ook hier is het uitzicht over de stad schitterend, vooral wanneer je richting het westen kijkt, waar je goed de Basílica da Estrela kan zien. Er is voor elke soort reiziger wel iets te vinden in deze wijk en geloof me, je voelt je er heel snel thuis.


Bezienswaardigheden

Museu Nacional de História Natural e da Ciência

Het nationaal natuurhistorisch museum, Museu Nacional de História Natural e da Ciência biedt een interactief programma voor jong en oud. Zo is de dinosaurussen tentoonstelling voor alle leeftijden erg leuk. Er zijn Engelstalige instructies bij de activiteiten.


Reservatório da Patriarcal

Jardim Principe Real ingang watermuseum

Onder een groot deel van Lissabon ligt nog het oude waternetwerk Reservatório da Patriarcal. Onder Jardim do Príncipe Real ligt een deel dat je met een tour kan bezichtigen. Een aanrader als je het ons vraagt! Geniet van Lissabon op een hele andere manier, let op reserveren is verplicht!

Meer over Reservatório da Patriarcal »


Elétrico 24


tram24 halte jardim amoreiras
Sinds september 2018 rijdt elétrico 24 na 23 jaar afwezendheid door de straten van Lissabon. De tram heeft een beginpunt nabij de Bairro Alto.

Meer over elétrico 24 »


Pleinen en straten

Jardim do Príncipe Real

Jardim Principe Real - Boom

Het stadspark Jardim do Príncipe Real is erg fijn om even te ontsnappen aan de drukke binnenstad. Op slechts 10 minuten lopen vanaf Miradouro de São Pedro de Alcântara vind je dit stadspark waar je locals kan vinden om een potje mee te schaken.

Meer over Jardim Príncipe Real »


Jardim Botânico

Bijna binnen handbereik vanaf Jardim do Príncipe Real vind je Jardim Botânico – de botanische tuin van Lissabon. Er zijn 18.000 verschillende plantensoorten. Dit park is onderdeel van de universiteit van Lissabon.


Shoppen

Embaixada – concept store

Embaixada achteringang
In het mooie gebouw met Moorse invloeden recht tegenover Jardim do Príncipe Real vind je het alternatieve shopping walhalla van Lissabon. Embaixada is een concept store met vele (pop-up) winkels. Wil je cultuur combineren met shoppen sla dan een bezoek aan Embaixada niet over.

Meer over Embaixada »


Lisbonlovers


De mensen achter Lisbonlovers hebben een onvoorwaardelijke liefde voor de stad – ze zijn gepassioneerd over Lissabon en dat is terug te zien in hun winkel.

Meer over Lisbonlovers »


Solar Antiques

Solar ingang
Solar Antiques omschrijft zichzelf als de oudste en grootste antiekwinkel van Portugal en ’s werelds grootste antieke azulejos (Portugese tegels) distributeur.

Meer over Solar Antiques »


Eten en drinken

Quiosque do Jardim do Príncipe Real

Quiosque Principe Real
Deze roze quiosque (kiosk) is niet over het hoofd te zien, aan de rand van het park Jardim Príncipe Real. Een fijne plek om te ontbijten of voor een snelle lunch. Maar zeker ook geschikt voordat je de biologische markt aan de rand van het park op gaat op zaterdagochtend of gewoon om even te zitten. Kortom, voor elke gelegenheid kun je bij deze quiosque terecht.


O Prego da Peixaria

Bijna net zo onmisbaar als een pastel de Nata in de eetgewoontes van de gemiddelde Portugees, is Prego. Sommige Portugezen hebben het zelfs over een nationaal icoon als je het over deze steak sandwich hebt.

Bijzonder aan O Prego da Peixaria is dat zij naast de standaard Pregos gemaakt van vlees, ook vis varianten hebben. De pregos komen op een bolo do caco (een broodje van Madeira). Dit broodje heeft een licht zoete smaak waardoor het vlees (of vis) nog beter smaakt.

Wij gingen voor de Dandy en de Yuppie en we hebben nog net niet het bord afgelikt, dit waren de beste pregos die wij ooit in Lissabon hebben gegeten.

Eerlijk is eerlijk, in dit restaurant in deze wijk zijn wij nog niet geweest. Maar wij hebben hun heerlijke gerechten geproefd in Time-out Mercado da Ribeira. Mij is verteld dat het restaurant een aanrader is als je in de buurt bent, maar ligt het niet op de route en kom je wel in de buurt van Time-out Mercado Ribeira, haal dan hier je prego, want de smaak is exact hetzelfde.

O prego da Peixaria time out

Nog beter, er zijn zelfs verschillende vestigingen in Lissabon, kijk op hun website waar je hen kan vinden.


Bettina & Niccolò Corallo Chocolate & Café

Bettina & Niccolo Corallo - koffiebonen en chocolade
Deze koffietent, Bettina & Niccolò Corallo Chocolate & Café, kan je het beste omschrijven als het beste van twee werelden. Want Bettina & Niccolò maken niet alleen heerlijke koffie, ze hebben ook een passie voor chocolade en dat weten ze maar al te goed te combineren.

Meer over Bettina & Niccolò Corallo »


Pastelaria Cister

Cister - cafe
Ook al wordt Príncipe Real een van de meest trendy wijken van Lissabon, er is zeker ruimte voor traditie. Aan de overkant van Museu Nacional de História Natural e da Ciência vind je Pastelaria Cister de in 1838 opgerichte pastelaria. Some things will never change en dat is maar goed ook.

Meer over Pastelaria Cister »


Pastelaria–Padaria São Roque

Pastelaria–Padaria São Roque overzicht
Het is de moeite waard om binnen te stappen bij deze pastelaria, Pastelaria–Padaria São Roque al is het alleen maar vanwege het prachtige Art Nouveau interieur. Als je dan toch naar binnen stapt, vergeet dan niet om een heerlijke pastel de nata te bestellen.

Meer over Pastelaria–Padaria São Roque »


Pub Lisboeta

Pub Lisboeta bord
Deze relaxte kleine pub, Pub Lisboeta, is een heerlijke kroeg waar je even op adem kan komen van een (mid)dag struinen door de stad.

Meer over Pub Lisboeta »


Pavilhão Chinês

Pavilhão Chinês barman
Wil je een uniek ervaring in het nachtleven van Lissabon, ga dan naar Pavilhão Chinês. Dit is waarschijnlijk een van de meest bizarre bars waar je ooit bent geweest, dat was het in ieder geval voor ons.

Meer over Pavilhão Chinês »


Overnachtingen

Hub New Lisbon Hostel: Het hostel beschikt over accommodatie in privé-tweepersoonskamers en slaapzalen. Er zijn gemengde slaapzalen en gescheiden slaapzalen voor mannen en vrouwen beschikbaar. In 10 minuten lopen ben je in de wijk Chiado. Een overnachting op een slaapzaal kost 16 euro.


1869 Principe Real: de meeste tweepersoonskamers hebben een balkon. Ontbijt wordt elke dag geserveerd. De locatie is 20 minuten lopen naar Avenida Liberdade. Een overnachting kost 140 euro per nacht.


Casa Oliver Boutique B&B: is gevestigd in een gerenoveerd, historisch gebouw aan het plein Praça do Príncipe Real. Het is 10 minuten lopen naar Miradouro São Pedro de Alcântara. De suite hebben een eigen badkamer en je kunt ontbijt in de gezamenlijke keuken eten. Een overnachting voor twee personen is 172 euro.


» Meer over de andere wijken in Lissabon »


Solar ingang

Solar Antiques – filosofie & azulejos

Solar Antiques omschrijft zichzelf als de oudste en grootste antiekwinkel van Portugal en ’s werelds grootste antieke azulejos (Portugese tegels) distributeur. Wanneer je de…