Príncipe Real – charmante rustige wijk


Mijn enthousiasme over de wijk Príncipe Real is groot, heel groot, zo groot dat het moeilijk is om deze op te schrijven zonder mij te verliezen in mijn liefde voor deze wijk.

Principe real huizen

Maar als je Lissabon wilt beleven zoals Lissabon was voor de invasie van het massatoerisme, ga dan naar deze wijk.

De sfeer in Príncipe Real is relaxed maar wel levendig, dat maakt het dat deze wijk één van onze favoriete wijken is. De wijk wordt van oudsher bewoond door arbeiders, bohemiens, schrijvers en artiesten.

Principe Real graffiti wijk

Vroeger vond je voornamelijk antiekwinkel en gay-bars in deze wijk, tegenwoordig is de wijk is erg populair bij ondernemers en is Príncipe Real de thuisbasis geworden van vele onafhankelijke ontwerpers.

Príncipe Real is langzaam op weg om een van de meest trendy wijken in Lissabon te worden.

Principe real straat

Charmant met een koninklijk randje

Príncipe Real ligt ten noorden van Bairro Alto en dankt haar naam – koninklijke prins- aan de eerste zoon van Koningin Maria II.

De reden dat wij graag in Príncipe Real komen is naast de relaxte sfeer ook het charmante dat deze wijk uitstraalt. Het vele groen, de exotische bomen, de gekleurde huizen en vooral de locals gaan in Príncipe Real nog gemoedelijker door het leven.

Hart van Principe Real

Er zijn veel bezienswaardigheden in de wijk. Het park Jardim do Príncipe Real is het hart van de wijk met Rua da Escola Politécnica als belangrijke hoofdweg dwars door de wijk met aan deze straat vele winkels en eetgelegenheden.

Ook hier is het uitzicht over de stad schitterend, vooral wanneer je richting het westen kijkt, waar je goed de Basílica da Estrela kan zien. Er is voor elke soort reiziger wel iets te vinden in deze wijk en geloof me, je voelt je er heel snel thuis.

Bezienswaardigheden

Jardim do Príncipe Real
Jardim Principe Real - Boom

Het stadspark Jardim do Príncipe Real is erg fijn om even te ontsnappen aan de drukke binnenstad. Op slechts 10 minuten lopen vanaf Miradouro de São Pedro de Alcântara vind je dit stadspark waar je locals kan vinden om een potje mee te schaken.

Meer over Jardim Príncipe Real >>


Jardim Botânico
Bijna binnen handbereik vanaf Jardim do Príncipe Real vind je Jardim Botânico – de botanische tuin van Lissabon. Er zijn 18.000 verschillende plantensoorten. Dit park is onderdeel van de universiteit van Lissabon.


Museu Nacional de História Natural e da Ciência
Het nationaal natuurhistorisch museum, Museu Nacional de História Natural e da Ciência biedt een interactief programma voor jong en oud. Zo is de dinosaurussen tentoonstelling voor alle leeftijden erg leuk. Er zijn Engelstalige instructies bij de activiteiten.


Reservatório da Patriarcal
Jardim Principe Real ingang watermuseum

Onder een groot deel van Lissabon ligt nog het oude waternetwerk Reservatório da Patriarcal. Onder Jardim do Príncipe Real ligt een deel dat je met een tour kan bezichtigen. Een aanrader als je het ons vraagt! Geniet van Lissabon op een hele andere manier, let op reserveren is verplicht!

Meer over Reservatório da Patriarcal >>

Shoppen

Embaixada – concept store
Embaixada achteringang
In het mooie gebouw met Moorse invloeden recht tegenover Jardim do Príncipe Real vind je het alternatieve shopping walhalla van Lissabon. Embaixada is een concept store met vele (pop-up) winkels. Wil je cultuur combineren met shoppen sla dan een bezoek aan Embaixada niet over.

Meer over Embaixada >>


Eten

Quiosque do Jardim do Príncipe Real
Quiosque Principe Real
Deze roze quiosque (kiosk) is niet over het hoofd te zien, aan de rand van het park Jardim Príncipe Real. Een fijne plek om te ontbijten of voor een snelle lunch. Maar zeker ook geschikt voordat je de biologische markt aan de rand van het park op gaat op zaterdagochtend of gewoon om even te zitten. Kortom, voor elke gelegenheid kun je bij deze quiosque terecht.


O Prego da Peixaria
Bijna net zo onmisbaar als een pastel de Nata in de eetgewoontes van de gemiddelde Portugees, is Prego. Sommige Portugezen hebben het zelfs over een nationaal icoon als je het over deze steak sandwich hebt.

Bijzonder aan O Prego da Peixaria is dat zij naast de standaard Pregos gemaakt van vlees, ook vis varianten hebben. De pregos komen op een bolo do caco (een broodje van Madeira). Dit broodje heeft een licht zoete smaak waardoor het vlees (of vis) nog beter smaakt.

Wij gingen voor de Dandy en de Yuppie en we hebben nog net niet het bord afgelikt, dit waren de beste pregos die wij ooit in Lissabon hebben gegeten.

Eerlijk is eerlijk, in dit restaurant in deze wijk zijn wij nog niet geweest. Maar wij hebben hun heerlijke gerechten geproefd in Time-out Mercado da Ribeira. Mij is verteld dat het restaurant een aanrader is als je in de buurt bent, maar ligt het niet op de route en kom je wel in de buurt van Time-out Mercado Ribeira, haal dan hier je prego, want de smaak is exact hetzelfde.

O prego da Peixaria time out

Nog beter, er zijn zelfs verschillende vestigingen in Lissabon, kijk op hun website waar je hen kan vinden.


Bettina & Niccolò Corallo Chocolate & Café
Bettina & Niccolo Corallo - koffiebonen en chocolade
Deze koffietent, Bettina & Niccolò Corallo Chocolate & Café, kan je het beste omschrijven als het beste van twee werelden. Want Bettina & Niccolò maken niet alleen heerlijke koffie, ze hebben ook een passie voor chocolade en dat weten ze maar al te goed te combineren.

Meer over Bettina & Niccolò Corallo >>


Pastelaria Cister
Cister - cafe
Ook al wordt Príncipe Real een van de meest trendy wijken van Lissabon, er is zeker ruimte voor traditie. Aan de overkant van Museu Nacional de História Natural e da Ciência vind je Pastelaria Cister de in 1838 opgerichte pastelaria. Some things will never change en dat is maar goed ook.

Meer over Pastelaria Cister >>


Pastelaria–Padaria São Roque
Pastelaria–Padaria São Roque overzicht
Het is de moeite waard om binnen te stappen bij deze pastelaria, Pastelaria–Padaria São Roque al is het alleen maar vanwege het prachtige Art Nouveau interieur. Als je dan toch naar binnen stapt, vergeet dan niet om een heerlijke pastel de nata te bestellen.

Meer over Pastelaria–Padaria São Roque >>

» Meer over de andere wijken in Lissabon