Jardim da Estrela – park voor jong en oud

Relaxed en ontspannen zijn de juiste woorden om het park Jardim da Estrela te omschrijven. Je komt in deze grote stadstuin veel Lisboetas tegen die er picknicken of elkaar ontmoeten (vaak zijn zij degene die in de schaduw zitten).

Park Jardim da Estrela, Lissabon
Je zit dus voornamelijk tussen de locals en niet tussen de toeristen, wat een verademing is na een paar dagen in de drukke binnenstad te hebben rondgelopen.

Park naast Basílica da Estrela

Het park ligt meteen naast een andere bezienswaardigheid in Estrela, de Basílica da Estrela. We hadden al vastgesteld dat er in verhouding weinig toeristen naar die prachtige kerk komen, datzelfde geldt nog meer voor Jardim da Estrela.

In alle keren dat wij er waren zagen we eigenlijk nooit toeristen met hun reisgidsen in de aanslag. Nou ja, misschien omdat ze van A naar B wilden en het park gebruikten om een short cut te nemen.

Jardim da Estrela: voor jong en oud

Recreatief zijn het toch vooral de locals die je hier aantreft. De meesten slenteren over de paadjes rond, rustig keuvelend over ditjes en datjes. Een aantal (vooral de oudere grijze Portugese mannen) zit lekker in de schaduw van een grote boom op een bankje geanimeerd te discussiëren over de meest recente resultaten van Benfica, Sporting of de stand van zaken in de landelijke politiek.

Op de groene veldjes tussen de paden en de bospartijen zie je jonge gezinnen, met kinderen die lachend achter een bal aanrennen, en opgeschoten jongeren die wat met elkaar flirten. De grasveldjes tussen de paden zijn over het algemeen heel verzorgd en dat nodigt uit om lekker op een kleedje met een flesje wijn in de zon te gaan liggen!

Riante speeltuin

Speeltuin in Jardim da Estrela, Lissabon
Aan de oostkant van het park is een riante en goed onderhouden speeltuin. Alle speeltoestellen zijn lekker stevig gemaakt en bieden voor alle kinderen genoeg plezier. De bodembedekking is grind. Dat klinkt misschien raar maar het werkt heel goed. Ten eerste houdt het de honden voor een groot deel buiten de (afsluitbare) poort, ten tweede levert grind in verhouding best een zachte landing op, mocht een kindje onverhoopt toch uit een toestel vallen.

Onze dochter van ruim twee had het in ieder geval prima naar de zin in de speeltuin van de Jardim da Estrela, we moesten ons best doen om haar te overtuigen dat we nu toch echt verder wilden lopen.

Veel afwisseling

Zowel in de winter als in de zomer is het park erg groen. De Jardim da Estrela staat vol met tropische bomen, planten en bloemen. Je vindt er een aantal waterpartijen, die heel natuurlijk passen binnen de volledige aanleg van het park. En ondanks dat de wijk Estrela niet op de hoogste heuvel van Lissabon gebouwd is zul je merken dat er best wat hoogteverschillen te overbruggen zijn als je een rondje loopt.

Ondanks dat zijn de paden in het park nooit te steil. Bij de aanleg heeft men duidelijk geprobeerd om een romantische sfeer te creëren door wat hoogteverschillen aan te brengen, maar nergens gaat dit ten koste van de toegankelijkheid. Het park is overzichtelijk en de paden lopen prima voor iedereen.

Gratis muziek

Als je geluk hebt en je bezoekt Jardim da Estrela op het juiste moment (vooral ‘s zomers), dan word je getrakteerd op een gratis optreden van één van de vele bandjes en ensembles die komen spelen in de muziektent.

Picknickmand

Kiosk in park Jardim da Estrela, Lissabon

Ben je je eigen picknickmand vergeten, dan is het mogelijk om bij het kleine café in het park wat versnaperingen te kopen. Elke eerste weekend van de maand is er een kunst,- en designmarkt in de tuin.

Hoe kom je bij Jardim da Estrela

Adres: Praça da Estrela, Estrela
Openingstijden: dagelijks van 07:00 – 0:00 uur

Meer over onze favoriete parken »

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..