Chiado – trendy & klassiek tegelijk

In deze trendy buurt bepalen winkels het beeld. De Chiado ligt tussen de wijken de Baixa en Bairro Alto. Omdat het tussen deze twee wijken met veel hoogteverschillen ligt, loopt het een deel bergopwaarts.

Praca de camoes vanaf bica

De wijk is heerlijk om doorheen te dwalen, ze biedt een combinatie van moderne en traditionele winkels. De meeste winkels, cafés en restaurants zijn in de omgeving van Rua do Carmo en Rua Garrett. Naast winkels heeft de wijk ook veel culturele aspecten zoals theaters.

Brand in de Chiado

In 1988 is de Chiado getroffen door een grote brand in Rua do Carmo, wat zich al snel verspreidde naar Rua Garrett. In totaal werden 18 gebouwen verwoest en waren meer dan 1600 brandweermannen bezig om de brand meester te worden. De brand wordt beschouwd als de grootste ramp van de stad na de aardbeving van 1755.

Armazensdochiado chiado

De herbouw was in 1999 voltooid, met een winkelcentrum, Armazéns do Chiado, en het Baixa-Chiado metro station. Vanaf de buitenkant zijn de gebouwen in oude stijl teruggebracht.

Bezienswaardigheden

Convento da Ordem do Carmo

Convento do Carmo in Lissabon

Het klooster Convento da Ordem do Carmo, beter bekend als Convento do Carmo is gesticht in 1389. De kerk is zwaar beschadigd tijdens de aardbeving in 1755. De ruïnes van de gotische kerk zijn vandaag de dag het grootste nog bestaande bewijs van de aardbeving. Het is een opvallend gebouw wat op vele plekken te zien is. Het gebouw is tegenwoordig een archeologisch museum en het hoofdkwartier van de Guarda Republicana.

Meer over Convento do Carmo »

Igreja do Loreto

Igreja Loreto binnenin

Een van de twee barokke kerken die aan het einde van Rua Garrett staat. Deze kerk is de verering van Senhora do Loreto, die werd ingevoerd in de 14e eeuw door de Italianen die naar Portugal kwamen.

Meer over Igreja do Loreto »

Igreja de Nossa Senhora da Encarnação

De kerk Igreja de Nossa Senhora da Encarnação werd in de 18e eeuw gebouwd in rocaille stijl, zoals binnen nog te zien in de retabels van de zijkapellen. De kerk heeft een verzameling beelden uit de 18e eeuw; bijzonder is vooral dat van Nossa Senhora da Encarnação, gemaakt door beeldhouwer Machado de Castro. De vensters van de hoofdkapel en de doopkapel, aangebracht in de jaren 40, zijn van de hand van Joaquim Rebocho uit de Algarve.

Ascendor da Bica

Ascensor da Bica, Lissabon

Ascendor da Bica rijdt van Largo do Calhariz naar de Rua de São Paulo en verbindt de wijken Chiado en Cais do Sodré. Geen zin om de steile heuvels af te lopen? Neem dan de Ascendor (tram).

Meer over Ascendor da Bica »

Igreja de São Roque


Igreja de São Roque Capela de São João Baptista

De gevel van Igreja de São Roque ziet er saai uit, maar laat je daardoor niet verleiden om er voorbij te lopen. Want het interieur is spectaculair.

Meer over Igreja de São Roque »

Elétrico 24


tram24 halte jardim amoreiras

Sinds september 2018 rijdt elétrico 24 na 23 jaar afwezendheid door de straten van Lissabon. De tram heeft een beginpunt nabij de Bairro Alto.

Meer over elétrico 24 »

Shoppen

Cerâmicas na Linha

Ceramicas na linha Logo

Cerâmicas na Linha verkoopt authentieke keramiek, niet het goedkope namaak spul wat je in de meeste souvenirwinkels vindt. Je kunt de keramiek kopen preço por peça (per stuk ) of per kilo.

Meer weten over Cerâmicas na Linha »

A Vida Portuguesa

A Vida Portugesa overzicht van producten

Bij A Vida Portuguesa kun je producten van vroeger kopen. Wil je terug naar het Portugal van de jaren 50, stap dan bij A Vida Portuguesa naar binnen.

Meer over A Vida Portuguesa »

Caza das Vellas Loreto

Caza das Vellas - klok

De kaarsenwinkel Caza das Vellas Loreto is één van de oudste winkels in Lissabon. Wanneer je de winkel binnenstapt komt de geur van bijenwas je tegemoet en voordat je het weet sta je mooie kaarsen uit te kiezen voor thuis.

Meer over Caza das Vellas Loreto »

Pleinen & straten

Rua do Carmo

Rua do Carmo, Lisbon

Deze stijgende winkelstraat, Rua do Carmo, die vanuit Rossio naar Rua Garrett loopt. Naast winkels biedt deze straat ook cafés en restaurants, én een ijswinkel: Santini Chiado.

Meer over Rua do Carmo »

Rua Garrett

Rua garette

Rua Garrett verbindt de Largo do Chiado met Rua do Carmo. Het is een van de bekendste straten van Lissabon met een mix van traditioneel chique en moderne winkels. Ook is deze straat bekend om het café A Brasileira.

Largo do Chiado

Tram bij Praça Luís de Camões, Lissabon

Largo do Chiadois een klein vierkant plein voor de deur van Café a Brasileira met bestrating van mozaïeken tegels die een patroon maken op de grond. Midden op het plein staat een standbeeld van een zittende António Ribeiro, een monnik die in de Chiado leefde.

Praça Luís de Camões

Praca Camoes vanuit Chiado

In het hart van de Chiado ligt het ovale plein, Praça Luís de Camões. Gebouwd op de plek waar voor de aardbeving van 1755 een paleis stond dat geheel werd verwoest. Midden op het plein staat het beeld van Luís de Camões; een portugese schrijver uit de 16de eeuw. Het plein heeft een bestrating van kleine calçada (mozaïek tegels) in een mooi patroon. Daarnaast is het plein aangekleed met stenen banken en sierlijke ijzeren hekken en geeft het toegang tot de populaire wijken van Lissabon. Het plein staat in verbinding met Baixa-Chiado en Bairro Alto Het is een kleine 10-minuten lopen door Rua do Alecrim naar Cais Sodré. Het is een paar meter lopen naar Ascendor da Bica. Je kan hier ook opstappen op Eléctrico 28.

Eten en drinken

Café A Brasileira

Café A Brasileira in Lissabon

Café A Brasileira is het café waar, na de schrijvers Fernando Pessoa en Eça de Queiroz, nu ook drommen toeristen zich verdringen voor een koffie of Pastéis de Nata. Wil je op de foto met Pessoa, sluit maar achter aan in de rij.

Meer over Café A Brasileira »

Santini – Chiado

IJssalon Gelados Santini toonbank, Lissabon

Het lekkerste ijs van de wereld vind je daar volgens deze ijsmakers van Santini – Chiado. Zeker de moeite waard om dat zelf uit te proberen.

Meer over Santini »

Casa Da Índia (encarnação)

Casa de india binnein

Een van mijn favoriete restaurants. Casa Da Índia (encarnação) is klein, chaotisch en altijd druk. Je zit met de locals, eet met de locals en deelt ook vaak nog een tafel met hun. De vis is vers en het is een typische Portugese keuken (de naam doet anders vermoeden). De bediening is erg vriendelijk en werkt heel erg hard om het overvolle restaurant zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Het is een low budget restaurant maar met kwaliteit eten.
Adres: Rua do Loreto, Chiado

Gelato Davvero

Davvero Ijs met kaart

Waan je in Rome en eet een ijsje bij Gelato Davvero. Als je het aan locals vraagt is deze ijswinkel een van de lekkerste ijswinkels in de stad met het beste Italiaans ijs.

Meer over Gelato Davvero »

Duque Brewpub

Duque Brewpub Lissabon

Portugal staat natuurlijk vooral bekend om de uitstekende wijnen en allerlei (vaak zelfgestookte) sterke dranken. Maar sinds een aantal jaren is ook de craft beer movement zich langzaam aan het ontwikkelen. Een duidelijke exponent hiervan is Duque Brewpub.

Meer over Duque Brewpub »

Topo Chiado

Topo Chiado vanaf Justa
Drankje, uitzicht, relaxte sfeer, een bezoekje aan Topo Chiado konden wij niet aan ons voorbij laten gaan. Drink een drankje tussen de historische gebouwen.

Meer over Topo Chiado »

Amorino

Amorino Chiao

De ijswinkel –Amorino – in Lissabon waar je (wanneer je een hoorntje neemt) de bollen in de vorm van rozenblaadjes krijgt. Het kunstwerk is mooi om te zien, maar het ijs is veel te lekker om niet te eten en alleen naar het kunstwerk te kijken.

Meer over Amorino »

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata

Manteigaria nata

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata is een charmant kleine bakkerij waar je niets anders dan pastéis de nata kan kopen (en uiteraard een bica).

Meer over Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata »

Pastelaria Orion

Orion - ingang

Pastelaria Orion ligt om de hoek bij Ascensor da Bica en aan een drukke weg van de wijk Chiado naar Estrella. Wanneer je langsloopt en naar binnen kijkt dan zitten er bijna alleen locals te genieten van al het lekkers dat Pastelaria Orion serveert.

Meer over Pastelaria Orion »

Bairro do Avillez

Bairro do Avillez - ingang
Bairro do Avillez is een van de nieuwste hotspots gelegen in Chiado en het meest recente restaurant van chef-kok José Avillez in Lissabon. Bairro Avillez heeft verschillende eetgelegenheden, waarvan Taberna onze favoriet is.

Meer over Bairro do Avillez »

Overnachtingen

Lx Center Chiado: bij dit pension kun je een één, twee,- of driepersoonskamer reserveren met gedeeld badkamer en keuken. Het ligt in het hart van de Chiado en je bent binnen 5 minuten lopen bij de bezienswaardigheden in de Bairro Alto of Chiado. Een overnachting kost 55 euro.

Boutique Chiado Suites: De kamers hebben een eigen badkamer met gratis toiletartikelen. Sommige kamers hebben een balkon. De kamers zijn voorzien van een koelkast. Een overnachting kost 130 euro.

Lisboa Carmo Hotel: het hotel ligt in het hart van de stad. De bovenste verdiepingen van het hotel bieden uitzicht op de rivier de Taag en de oude stad van Lissabon. Het is 3 minuten lopen naar de populaire wijk Bairro Alto. Een overnachting is 200 euro.

» Meer over de andere wijken in Lissabon»