Chiado


In deze trendy buurt bepalen winkels het beeld. De Chiado ligt tussen de wijken de Baixa en Bairro Alto. Omdat het tussen deze twee wijken met veel hoogteverschillen ligt, loopt het een stuk omhoog. De wijk is heerlijk om doorheen te dwalen, ze biedt een combinatie van moderne en traditionele winkels. De meeste winkels, cafés en restaurants zijn in de omgeving van Rua do Carmo en Rua Garrett. Naast winkels heeft de wijk ook veel culturele aspecten zoals theaters.

Brand in de Chiado

In 1988 is de Chiado getroffen door een grote brand in Rua do Carmo, wat zich al snel verspreidde naar Rua Garrett. In totaal werden 18 gebouwen verwoest en waren meer dan 1600 brandweermannen bezig om de brand meester te worden. De brand wordt beschouwd als de grootste ramp van de stad na de aardbeving van 1755. De herbouw was in 1999 voltooid, met een winkelcentrum, Armazéns do Chiado, en het Baixa-Chiado metro station. Vanaf de buitenkant zijn de gebouwen in oude stijl teruggebracht.

Bezienswaardigheden

Rua do Carmo
De stijgende winkelstraat die vanuit Rossio naar Rua Garrett loopt. Naast winkels biedt deze straat ook cafés en restaurants, én een ijswinkel: Santini Chiado.

Rua Garrett
Deze straat verbindt de Largo do Chiado met Rua do Carmo. Het is een van de bekendste straten van Lissabon met een mix van traditioneel chique en moderne winkels. Ook is deze straat bekend om het café A Brasileira.

Largo do Chiado
Een klein vierkant plein voor de deur van A Brasileira met bestrating van mozaïeken tegels die een patroon maken op de grond. Midden op het plein staat een standbeeld van een zittende António Ribeiro, een monnik die in de Chiado leefde.

Igreja do Loreto
Een van de twee barokke kerken die aan het einde van Rua Garrette staat. Deze kerk is de verering van Senhora do Loreto, die werd ingevoerd in de 14e eeuw door de Italianen die naar Portugal kwamen.

Igreja de Nossa Senhora da Encarnação
De kerk Igreja de Nossa Senhora da Encarnação werd in de 18e eeuw gebouwd in rocaillestijl, zoals binnen nog te zien in de retabels van de zijkapellen. De kerk heeft een verzameling beelden uit de 18e eeuw; bijzonder is vooral dat van Nossa Senhora da Encarnação, gemaakt door beeldhouwer Machado de Castro. De vensters van de hoofdkapel en de doopkapel, aangebracht in de jaren 40, zijn van de hand van Joaquim Rebocho uit de Algarve.

Praça Luís de Camões
In het hart van de Chiado ligt het ovale plein gebouwd op de plek waar voor de aardbeving van 1755 een paleis stond dat geheel werd verwoest. Midden op het plein staat het beeld van Luís de Camões; een portugese schrijver uit de 16de eeuw. Het plein heeft een bestrating van kleine mozaiektegels in een mooi patron. Daarnaast is het plein aangekleed met stenen banken en sierlijke ijzeren hekken en geeft het toegang tot de populaire wijken van Lissabon. Het plein staat in verbinding met Baixa-Chiado en Bairro Alto Het is een kleine 10-minuten lopen door Rua do Alecrim naar Cais Sodré. Het is een paar meter lopen naar Ascendor da Bica. Je kan hier ook opstappen op Eléctrico 28.

Ascendor da Bica
De tram rijdt van tram rijdt van Largo do Calhariz naar de Rua de São Paulo en verbindt de wijken Chiado en Cais do Sodré. Geen zin om de steile heuvels af te lopen? Neem dan de tram.

Eten en drinken

A Brasileira
A Brasileira is het café waar, na de schrijvers Fernando Pessoa en Eça de Queiroz, nu ook drommen toeristen zich verdringen voor een koffie of een koekje. Wil je op de foto met Pessoa, sluit maar achter aan in de rij.

Santini – Chiado
Het lekkerste ijs van de wereld vind je daar volgens deze ijsmakers. Zeker de moeite waard om dat zelf uit te proberen.

Casa Da Índia (encarnação)
Een van mijn favoriete restaurants. Het is klein, chaotisch en altijd druk. Je zit met de locals, eet met de locals en deelt ook vaak nog een tafel met hun. De vis is vers en het is een typische Portugese keuken (de naam doet anders vermoeden). De bediening is erg vriendelijk en werkt heel erg hard om het overvolle restaurant zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Het is een low budget restaurant maar met kwaliteit eten.

Adres: Rua do Loreto 1200-241 Lisboa

» Meer over de andere wijken in Lissabon


Café A Brasileira – Een Bica drinken met Pessoa

Café A Brasileira in Lissabon

Café A Brasileira ligt op de grens van Bairro Alto en de Chiado en behoort tot de oudste cafés van Lissabon. Hier kwamen de Portugese schrijvers Fernando Pessoa, Aquilino Ribeiro en Alfredo Pimenta van gedachten wisselen en inspiratie op doen. Fernando Pessoa zit nog altijd buiten, bij het terras, klaar…

Lees verder

Convento do Carmo – een fotogenieke ruïne

Convento do Carmo in Lissabon

Middenin de stad Lissabon, op de grens van de Chiado en de Bairro Alto, vind je het Convento do Carmo, het Carmoklooster. Deze imposante ruïne laat vooral de sporen van de grote aardbeving van 1755 zien. Maar er is meer dan alleen dat. In eerste instantie zou je kunnen denken…

Lees verder

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata in Lissabon

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata staat al lang op mijn lijstje om te bezoeken, maar elke keer kwam het er niet van – of ik had net gegeten en kon er echt geen pasteis de nata meer bij of we kwamen niet in de buurt van deze pasteis de…

Lees verder

Rua do Carmo

Rua do Carmo, Lisbon

De Rua do Carmo ligt in het centrum van Lissabon; vanaf Rossio loop je de straat omhoog naar Rua Garrett. Halverwege de straat staat een groene oude auto waar je de eerste klanken van Fado zult herkennen. Je kan hier cd’s kopen om thuis nog eens naar te luisteren. Wij…

Lees verder

Igreja do Loreto – een kerk op zijn Italiaans

Stadsgezicht: wijken in Lissabon

Igreja do Loreto ligt aan de noordkant van de Largo do Chiado en is gebouwd op de plaats waar in de 14de eeuw de stadmuren stonden. De kerk dateert uit 1676. Op de voorgevel is boven de architraaf een afbeelding van Nossa Senhora do Loreto te zien met prachtige kleding met het…

Lees verder