Chiado – trendy & klassiek tegelijk


In deze trendy buurt bepalen winkels het beeld. De Chiado ligt tussen de wijken de Baixa en Bairro Alto. Omdat het tussen deze twee wijken met veel hoogteverschillen ligt, loopt het een deel bergopwaarts.

Praca de camoes vanaf bica

De wijk is heerlijk om doorheen te dwalen, ze biedt een combinatie van moderne en traditionele winkels. De meeste winkels, cafés en restaurants zijn in de omgeving van Rua do Carmo en Rua Garrett. Naast winkels heeft de wijk ook veel culturele aspecten zoals theaters.

Brand in de Chiado

In 1988 is de Chiado getroffen door een grote brand in Rua do Carmo, wat zich al snel verspreidde naar Rua Garrett. In totaal werden 18 gebouwen verwoest en waren meer dan 1600 brandweermannen bezig om de brand meester te worden. De brand wordt beschouwd als de grootste ramp van de stad na de aardbeving van 1755.

Armazensdochiado chiado

De herbouw was in 1999 voltooid, met een winkelcentrum, Armazéns do Chiado, en het Baixa-Chiado metro station. Vanaf de buitenkant zijn de gebouwen in oude stijl teruggebracht.

Bezienswaardigheden

Rua do Carmo
Rua do Carmo, Lisbon
Deze stijgende winkelstraat, Rua do Carmo, die vanuit Rossio naar Rua Garrett loopt. Naast winkels biedt deze straat ook cafés en restaurants, én een ijswinkel: Santini Chiado.


Rua Garrett
Rua garette
Rua Garrett verbindt de Largo do Chiado met Rua do Carmo. Het is een van de bekendste straten van Lissabon met een mix van traditioneel chique en moderne winkels. Ook is deze straat bekend om het café A Brasileira.Largo do Chiado
Tram bij Praça Luís de Camões, Lissabon
Largo do Chiadois een klein vierkant plein voor de deur van Café a Brasileira met bestrating van mozaïeken tegels die een patroon maken op de grond. Midden op het plein staat een standbeeld van een zittende António Ribeiro, een monnik die in de Chiado leefde.Igreja do Loreto
Igreja Loreto binnenin
Een van de twee barokke kerken die aan het einde van Rua Garrett staat. Deze kerk is de verering van Senhora do Loreto, die werd ingevoerd in de 14e eeuw door de Italianen die naar Portugal kwamen.

Meer over Igreja do Loreto »


Igreja de Nossa Senhora da Encarnação
De kerk Igreja de Nossa Senhora da Encarnação werd in de 18e eeuw gebouwd in rocaille stijl, zoals binnen nog te zien in de retabels van de zijkapellen. De kerk heeft een verzameling beelden uit de 18e eeuw; bijzonder is vooral dat van Nossa Senhora da Encarnação, gemaakt door beeldhouwer Machado de Castro. De vensters van de hoofdkapel en de doopkapel, aangebracht in de jaren 40, zijn van de hand van Joaquim Rebocho uit de Algarve.Praça Luís de Camões
Praca Camoes vanuit Chiado
In het hart van de Chiado ligt het ovale plein, Praça Luís de Camões. Gebouwd op de plek waar voor de aardbeving van 1755 een paleis stond dat geheel werd verwoest. Midden op het plein staat het beeld van Luís de Camões; een portugese schrijver uit de 16de eeuw. Het plein heeft een bestrating van kleine calçada (mozaïek tegels) in een mooi patroon. Daarnaast is het plein aangekleed met stenen banken en sierlijke ijzeren hekken en geeft het toegang tot de populaire wijken van Lissabon. Het plein staat in verbinding met Baixa-Chiado en Bairro Alto Het is een kleine 10-minuten lopen door Rua do Alecrim naar Cais Sodré. Het is een paar meter lopen naar Ascendor da Bica. Je kan hier ook opstappen op Eléctrico 28.Ascendor da Bica
Ascensor da Bica, Lissabon
Ascendor da Bica rijdt van Largo do Calhariz naar de Rua de São Paulo en verbindt de wijken Chiado en Cais do Sodré. Geen zin om de steile heuvels af te lopen? Neem dan de Ascendor (tram).

Meer over Ascendor da Bica »

Eten en drinken

Café A Brasileira
Café A Brasileira in Lissabon
Café A Brasileira
is het café waar, na de schrijvers Fernando Pessoa en Eça de Queiroz, nu ook drommen toeristen zich verdringen voor een koffie of Pastéis de Nata. Wil je op de foto met Pessoa, sluit maar achter aan in de rij.

Meer over Café A Brasileira »Santini – Chiado
IJssalon Gelados Santini toonbank, Lissabon
Het lekkerste ijs van de wereld vind je daar volgens deze ijsmakers van Santini – Chiado. Zeker de moeite waard om dat zelf uit te proberen.

Meer over Santini »Casa Da Índia (encarnação)
Casa de india binnein
Een van mijn favoriete restaurants. Casa Da Índia (encarnação) is klein, chaotisch en altijd druk. Je zit met de locals, eet met de locals en deelt ook vaak nog een tafel met hun. De vis is vers en het is een typische Portugese keuken (de naam doet anders vermoeden). De bediening is erg vriendelijk en werkt heel erg hard om het overvolle restaurant zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Het is een low budget restaurant maar met kwaliteit eten.
Adres: Rua do Loreto, Chiado

» Meer over de andere wijken in Lissabon»