Cais do Sodré – van achterstandswijk naar hotspot


Sinds 2011 is er veel geïnvesteerd in de wijk Cais do Sodré: waar het nog geen 6 jaar geleden een achterstandswijk was met veel criminaliteit en prostitutie heeft de wijk sindsdien een flinke boost gekregen. Momenteel is het een een plek waar vele Lisboetas gezien willen worden.

Caisdosodre voor het station

In de hoofstraat Rua Nova do Carvalho is plaats gemaakt voor diverse bars met live muziek, burleque clubs, tapasrestaurants en vele pop-ups winkels / eetgelegenheden.

pinkstreet wordt schoongemaakt

Cais do Sodré doet zeker niet meer onder voor die andere uitgaanswijk, Bairro Alto. Het uitgaansleven in beide wijken lijkt op elkaar, maar bij Cais do Sodré heeft er nog meer het Boheemse gevoel.

Vissersverleden

In het verleden kwamen hier vele vissers hun vertier zoeken. Een aantal jaren geleden zag je deze vissers al tabak kauwend door de straten lopen. In de loop der jaren is dit behoorlijk afgenomen in het straatbeeld. Wat er nog wel te beleven is, is de uitstekende vis die je in dit deel van de stad kan eten. Het maakt niet zo veel uit welk restaurant je instapt, de vis is altijd wel vers.

Cais do Sodré staat vooral bekend als herkenningspunt door het station dat vele forensen dagelijks gebruik van maken om van en naar hun werk en/of huis te gaan.

Caisdosodre station
Dit station is ook het beginpunt voor de treinreis langs de kust naar Cascais.

Doen in Cais do Sodré

Avenida Ribeira das Naus

Avenida Ribeira das Naus heeft een make-over gekregen de afgelopen jaren. Deze straat stond vroeger bekend als scheepswerf, hier werden vele schepen gebouwd. Er is een breed voetpad aangelegd en er zijn ook een aantal cafés om een koffie te drinken. Het is een heerlijke plek om je dag te starten met een bica en een bolo. De zon die langzaam begint op te warmen, uitkijkend over de Taag… Wat wil je nog meer?

Time-Out Mercado da Ribeira
Time-Out Mercado Da Ribeira, Lissabon
Time-Out Mercado da Ribeira is Lissabons grootste foodhal. Ben je een echte foodie, mis dan deze plek niet. Je zult hier zowel locals als toeristen treffen.

Meer over Time-out Mercado da Ribeira ».

Praça de São Paulo
Praca sao paulo standbeeld
Praça de São Paulo is ontworpen in nagedachtenis van de Pombaline architectuur. (Marques de Pombal was degene die na de aardbeving van 1755 de Baixa heeft aangelegd). Het opvallendste aan dit plein is de kerk van São Paulo. Heb je de kans en tijd om in deze kerk een kijkje te nemen, vergeet dan vooral niet om omhoog te kijken. Het plafond staat vol met schilderingen.

Jardim de Praça Dom Luís
Jardim Dom Luis - nieuwe speeltuin
Wil je uitbuiken na je bezoek aan Time-out Mercado da Ribeira, dan biedt Jardim de Praça Dom Luís daar een geode gelegenheid voor. Ben je met kinderen op stap dan is het ideaal. Er is namelijk een speeltuin in dit park waar de kinderen los kunnen gaan op de haai, de glijbaan en de klimhut. Er zijn een paar bankjes in het park, maar je kan ook rustig bij het cafétje zitten dat grenst aan de speeltuin. Het standbeeld in het park is Marquês Sá da Bandeira, een politicus uit de 18de eeuw.

Acensor da Bica

Om op een snelle manier naar de Chiado, Estrela of Bairro Alto te komen kan je Acensor da Bicapakken die je weer in de bovenstad brengt.

Meer over Acensor da Bica »

» Meer over de andere wijken in Lissabon »