Cais do Sodré – van achterstandswijk naar hotspot


Sinds 2011 is er veel geïnvesteerd in de wijk Cais do Sodré: waar het nog geen 6 jaar geleden een achterstandswijk was met veel criminaliteit en prostitutie heeft de wijk sindsdien een flinke boost gekregen. Momenteel is het een een plek waar vele Lisboetas gezien willen worden.

In de hoofstraat Rua Nova do Carvalho is plaats gemaakt voor diverse bars met live muziek, burleque clubs, tapasrestaurants en vele pop-ups winkels / eetgelegenheden.

Cais do Sodré doet zeker niet meer onder voor die andere uitgaanswijk, Bairro Alto. Het uitgaansleven in beiden wijken lijkt op elkaar, maar bij Cais do Sodré heeft er nog meer het Boheemse gevoel.

Vissersverleden

In het verleden kwamen hier vele vissers hun vertier zoeken. Een aantal jaren geleden zag je deze vissers al tabak kauwend door de straten lopen. In de loop der jaren is dit behoorlijk afgenomen in het straatbeeld. Wat er nog wel te beleven is, is de uitstekende vis die je in dit deel van de stad kan eten. Het maakt niet zo veel uit welk restaurant je instapt, de vis is altijd wel vers.

Cais do Sodré staat vooral bekend als herkenningspunt door het station dat vele forensen dagelijks gebruik van maken om van en naar hun werk en/of huis te gaan. Dit station is ook het beginpunt voor de treinreis langs de kust naar Cascais.

Doen in Cais do Sodré

Avenida Ribeira das Naus
Ook deze boulevard heeft een make-over gekregen de afgelopen jaren. Er is een breed voetpad aangelegd en er zijn ook een aantal cafés om een koffie te drinken. Het is een heerlijke plek om je dag te starten met een bica en een bolo. De zon die langzaam begint op te warmen, uitkijkend over de Taag… Wat wil je nog meer?

Deze straat stond vroeger bekend als scheepswerf, hier werden vele schepen gebouwd.

Time-Out Mercado da Ribeira
Lissabons grootste foodhal. Ben je een echte foodie, mis dan deze plek niet. Je zult hier zowel locals als toeristen treffen. Lees hier meer over de Mercado da Ribeira.

Praça de São Paulo
Dit plein is ontworpen in nagedachtenis van de Pombaline architectuur. (Marques de Pombal was degene die na de aardbeving van 1755 de Baixa heeft aangelegd). Het opvallendste aan dit plein is de kerk van São Paulo. Heb je de kans en tijd om in deze kerk een kijkje te nemen, vergeet dan vooral niet om omhoog te kijken. Het plafond staat vol met schilderingen.

Jardim de Praça Dom Luís
Wil je uitbuiken na je bezoek aan Mercado da Ribeira, dan biedt dit park daar een geode gelegenheid voor. Ben je met kinderen op stap dan is het ideaal. Er is namelijk een speeltuin in dit park waar de kinderen los kunnen gaan op de haai, de glijbaan en de klimhut. Er zijn een paar bankjes in het park, maar je kan ook rustig bij het cafétje zitten dat grenst aan de speeltuin. Het standbeeld in het park is Marquês Sá da Bandeira, een politicus uit de 18de eeuw.

De Bica
Om op een snelle manier naar de Chiado, Estrela of Bairro Alto te komen kan je de Bica pakken die je weer in de bovenstad brengt.

» Meer over de andere wijken in Lissabon


IJs tijd – de beste ijswinkels

IJs tijd artikel uitgelicht

Vroeger, toen ik nog met mijn ouders naar Lissabon ging, bestonden ijswinkels nauwelijks. Bij de paar ijswinkels die er waren, betaalde je gelijk de hoofdprijs voor 1 bolletje ijs. Vaak was het schep ijs net iets te waterig en daarom niet zo smaakvol. Gelukkig had Ola (het ijsmerk) een heerlijke…

Lees verder

Gelato Davvero – Rome in Lissabon

Davvero - logo

Dit is hoe Lisboetas het beschrijven: Bij Gelato Davvero vind je een beetje Rome in Lissabon. Nog geen drie jaar geleden werd de eerste vestiging bij Cais do Sodré geopend en sindsdien volgden er nog vijf vestigingen in Lissabon en nog eens vier vestigingen buiten de stad. Dit is de…

Lees verder

A Merendeira – de lekkerste Pão com Chouriço

Bakkerij A Merendeira, Lissabon

Bakkerij A Merendeira heeft één van de lekkerste pão com chouriço die je kunt vinden. Je kunt hier gewoon losse broodjes kopen, maar je kunt je ook laten verleiden tot een menu. Pão com Chouriço Chouriço bevat veel knoflook en wordt gemaakt met paprika. Er zijn vele soorten chouriço te…

Lees verder

Ascensor da Bica – charmante gele tram

Ascendor da Bica Chiado

Ascensor da Bica rijdt door Rua da Bica de Duarte Belo en is op Ascensor da Gloria na, een populaire plek voor toeristen om een mooie foto te maken met de gele tram. Wat Ascensor da Bica zo bijzonder maakt is dat het dwars door een straat rijdt waar huizen…

Lees verder

Time-Out Mercado da Ribeira – toeristische foodhal

Time-Out Mercado Da Ribeira, Lissabon

Eén van de grootste en levendige markten in Europa en Portugal vind je in Lissabon: de Mercado da Ribeira. Deze markthal, die ook bekend staat als Mercado 24 de Julho, is de centrale markt voor vers voedsel sinds 1892. Waar er vroeger alleen marktkramen waren voor fruit, vis, groenten en…

Lees verder

Restaurante Gávea do Mar

Restaurant Gávea do Mar, Lissabon

Vlakbij het station Cais do Sodré vind je het visrestaurant Restaurante Gávea do Mar, waar ook voor de vleesliefhebber gelukkig meer dan voldoende keuze is. Het restaurant is semi-chique aangekleed. Azulejos (Portugese tegels) op de muren en op de tafel ligt papieren tafelkleed (wat heel goed is). Wanneer je nog…

Lees verder