Belém – Historisch hoogtepunt


Belém is eigenlijk geen wijk van Lissabon maar een voorstad. Belém ligt ten westen van het centrum en in deze omgeving zijn vele monumentale bezienswaardigheden. Belém is Portugees voor Bethlehem en dit was de plek waar in het verleden veel ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama, Magelhaes, Bartholomeu Dias vertrokken. In deze tijd was Belém een klein vissersdorp.

Klooster Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon

Omdat de aardbeving van 1755 in Belém weinig tot geen schade heeft aangericht, zijn er nog veel monumentale gebouwen te vinden.

Verkoeling aan de Taag

Een bezoek aan Belém kan zeker op warme dagen verkoeling bieden, omdat er veel bezienswaardigheden aan de Taag liggen voelt het niet heel warm aan. Daarnaast is het een ook stuk rustiger qua verkeer dan in het centrum. Daarentegen is Belém sinds een paar jaar ontdekt door de toeristen en dat merk je zeker. Het is er altijd vrij druk, de rustige uren zijn rond 18:00 uur maar dan zijn ook de meeste bezienswaardigheden gesloten. Op regenachtige dagen zijn vooral de Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos rustig.

Belém per fiets

Op een warme dag is het goed toeven langs de oever van de Taag. Dit is ook een vlak deel van Lissabon, klimmen is er in Belém niet bij (of je moet de Torre de Belém gaan beklimmen). Je kan er zelfs voor kiezen om Belém fietsend te gaan ontdekken. Let wel dat men in Portugal een andere fietsmentaliteit heeft dan in Nederland. Het is goed om een helm te dragen omdat andere verkeerdeelnemers niet altijd berekend zijn op onze goede fietsvaardigheden.

Een van de bekendste fietspaden is Poetry Bike Lane. Je fiets dan vanuit de Baixa naar Belém langs de rivier de Taag op een meer dan 7 kilometer fietspad. Je kan ook een fietstoer boeken via deze site.Wandelen door Belém

Je kunt Belém ook te voet gaan verkennen. De afstanden zijn goed te doen en je hebt alle tijd om al het moois in deze wijk in je op te nemen. Er zijn flink wat mogelijkheden om met een professionele gids rond te wandelen. Vooral voor kleinere groepen is het de moeite waard om een wandeltour te boeken. Op Viator.com vind je bijvoorbeeld deze tour door Belém met eigen gids.

Zo kom je in Belém

Op verschillende manieren kan je naar Belém, alle opties duren ongeveer 10 – 15 minuten, behalve het fietsen en lopen dan ben je rond de 45 minuten tot 1 uur bezig, zeker als je ook nog wat van de omgeving wil zien.

Trein richting Cascais
Neem de trein richting Cascais, je stapt dan op bij Cais do Sodré. Let dan wel op dat je in de stoptrein zit anders is de eerste stop Oeiras, ook heel leuk maar als je je verheugt op een Pasteis de Nata kan je gaan balen.

Tram 15
Vanaf het centrum neem je tram 15, deze tram rijdt vanaf de Baixa naar Belém. De beginhalte is bij Praça da Figueira en stopt ook op Praça do Comércio. In Belém stap je voor het klooster, Mosteiro dos Jerónimos uit. Centraal voor alle bezienswaardigheden die er te bezichtigen zijn in Belém.

Ook al zijn deze trams ook druk, er is vaak plaats. Het zijn de moderne trams die veel meer plaats bieden van Eléctrico 28. Deze tram rijdt ook langs Docas de Santo Amaro. Deze oude magazijnen aan de haven zijn omgebouwd naar eet- en drinkgelegenheden. Hier kun je rustig genieten van het uitzicht op Ponte 25 de Abril en het Christusbeeld aan de overkant, Monumento Cristo Rei.

Heb je een Lisboa Card, dan reis je gratis met beide vervoersmiddelen. Koop anders een dagkaart voor het openbaar vervoer. Kies je er voor om te wandelen langs de Taag, reken dan een dik uur voordat je bij Padrão dos Descrobrimentos bent.

Bezienswaardigheden in Belém

Torre de Belém
Een van de belangrijkste gebouwen die bij Lissabon horen. Er zijn veel ontdekkingsreizen vanuit deze vertrokken. Vroeger lag de toren nog midden in de Taag en had dienst als fort. Tegenwoordig lis de monding van de Taag verschoven, waardoor Torre de Belém makkelijk te bereiken is. Meer weten over Torre de Belém?

Mosteiro dos Jerónimos
Dit klooster met zijn imponerende uitstraling kan je niet missen in Belém. Het gebouw want je terug in de tijd van Vasco da Gama die in het klooster de maagd Maria bedankten voor het succes van de ontdekkingsreizen. Het klooster is zeker een bezoek waard, lees hier verder over het klooster.

Padrão dos Descobrimentos
Het monument dat speciaal is opgericht ter eren van de ontdekkingsreizen van Portugal. Een bezoek is de moeite waard, al is het alleen om vanaf 52 meter hoogte de straatmozaïek te bewonderen. Lees hier meer over het monument Padrão dos Descobrimentos.

Ponte 25 de Abril
Bij een bezoek aan Lissabon kan je deze brug bijna niet missen. Vanaf elke miradouro die uitkijkt over de Taag is de brug een herkenbaar punt. De brug heeft veel weg van de Golden Gate brug in San Francisco. De brug speelde een belangrijke rol in de Anjer Revolutie, lees hier meer daarover.

Jardim Botânico Tropical
Vlakbij het Mosteiro dos Jerónimos ligt een tropische botanische tuin waar voornamelijk tropische en subtropische planten te vinden zijn. sommige planten die er worden aangetroffen houden verband met de Portugese ontdekkingsreizen zoals de peper, de cacaoboom en de kaneelboom.

Als de tuin in bloei staat is het prachtig om te zien, maar buiten het seizoen oogt de tuin een beetje vervallen. Per maand zijn er wisselende openingstijden, kijk voor meer informatie op hun website: http://www2.iict.pt/jbt/
De toegang tot de tuin is €2,- en senioren (65+) krijgen 50% korting.

Jardim Botânico de Ajuda
Dit is oudste tuin van Portugal, de tuin werd in 1768 als Koninklijke Botanische tuin van Ajurda aangelegd door Marques de Pombal. De tuin was bedoeld als museum. waarin botanische plantensoorten wereldwijd gekweekt en tentoongesteld warden.

Instituto Superior de Agronomia (Landbouwhogeschool) is verantwoordelijk voor het onderhoud. Tussen 1994 en 1997 is de tuin helemaal heeft opgeknapt waarbij extra aandacht was voor het behoud van de botanische oorsprong. Tijdens deze opknapbeurt is ook de fontein van de 40 pijpen (Fonte das 40 Bicas) gerestaureerd. Deze fontein staat midden op het binnenplein van de tuin.

De botanische verzameling werd opnieuw opgebouwd rond 1997 met zaden afkomstig uit verschillende andere botanische tuinen verspreid over de wereld en van Portugese instituten.

Er zijn wisselende openingstijden, kijk voor meer informatie op hun website: https://www.isa.ulisboa.pt/jba/apresentacao.
De toegang tot de tuin is €2,- en senioren (65+) krijgen 50% korting.
De tuinen horen bij Palácio Nacional da Ajuda.

Palácio Nacional da Ajuda
Tijdens de aardbeving van 1755 bleven vele gebouwen in Belém ongedeerd. Om die reden besloot de koninklijke familie om in die tijd te verhuizen naar Belém.

Palacio da Ajuda is in 18de eeuw gebouwd, In het paleis is de ongekende rijkdom van de koninklijke familie te zien. In de kamers hangen vol met meubels, wandtapijten, beelden, extravagante en decoratieve kunsten.

Het paleis ligt boven op een heuvel, als je vanaf de Taag lopend gaat naar ht paleis reken dan op een fikse klim. Momenteel is het paleis een beetje verouderd/verpauperd, maar als je toch naar de botanische tuin gaat is een combinatie de moeite waard. Toegang tot Palacio da Ajuda kost € 5,00, kinderen onder de 14 jaar hebben gratis toegang.

Palácio de Belém
Het paleis is gebouwd in 1559 en sinds 1910 is dit het officiële residentie van de President van Portugal en gelegen op een kleine heuvel waarvan je uitkijkt op Praça Afonso de Albuquerque en natuurlijk de Taag. De president woont en werkt in dit paleis en ontvangt hier zijn gasten. Er zijn diverse zalen in het paleis zoals Sala das Bicas, Galeria dos Retratos, Sala Dourada, Sala dos Embaixadores met allemaal een andere functie.

Als de vlag bij de poorten is gehesen, is de president aanwezig in het paleis. Het paleis is alleen te bezoeken op zaterdagen. In de voormalige manege van het paleis bevindt zich Museu Nacional dos Coches.

Museu Nacional dos Coches
In dit museum is een collectie van unieke en belangrijke koetsen en andere rijtuigen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Bij de liefhebbers van hier van, is het een must om heen te gaan. Want dit museum exposeert de grootste collectie rijtuigen en koetsen wereldwijd! Het grootste deel van de rijtuigen is eigendom van het Portugees Koninklijk Huis en andere Portugese adellijke geslachten, maar er zijn ook koetsen uit de rest van de wereld. Enkele koetsen kan je betreden. Entree is € 6,- er zijn ook combinatie tickets te koop met de andere bezienswaardigheden in Belém, kijk daarvoor op hun website: http://museudoscoches.pt/pt/

Eten en drinken

Pasteis de Belém
Met piepende bandjes rij ik zodra ik het vliegveld af ben richting Belém om de heerlijke pastéis de Belém te kopen. Het maakt me niet uit als ik met een bus vol toeristen moet wachten om de goddelijke taartjes. Het enige doel is om mijn tanden in een pasteis de Belém te zetten, maar er is natuurlijk meer. Dat vind je hier.

» Meer over de andere wijken in Lissabon


IJs tijd – de beste ijswinkels

IJs tijd artikel uitgelicht

Vroeger, toen ik nog met mijn ouders naar Lissabon ging, bestonden ijswinkels nauwelijks. Bij de paar ijswinkels die er waren, betaalde je gelijk de hoofdprijs voor 1 bolletje ijs. Vaak was het schep ijs net iets te waterig en daarom niet zo smaakvol. Gelukkig had Ola (het ijsmerk) een heerlijke…

Lees verder

Gelato Davvero – Rome in Lissabon

Davvero - logo

Dit is hoe Lisboetas het beschrijven: Bij Gelato Davvero vind je een beetje Rome in Lissabon. Nog geen drie jaar geleden werd de eerste vestiging bij Cais do Sodré geopend en sindsdien volgden er nog vijf vestigingen in Lissabon en nog eens vier vestigingen buiten de stad. Dit is de…

Lees verder

Pastéis de Belém – de originele pastéis de nata

Pasteis de Belem, de originele pasteis de nata in Lissabon

Zeker één van mijn favoriete adressen om een pastéis de nata te halen (alleen heten ze hier pastéis de Belém). Een bezoek aan Belém is niet compleet voordat je hier pastéis de Belém hebt gegeten, omdat de taartjes vaak genoemd worden vergeet je bijna hoe de bakker heet: Confeitaria de…

Lees verder

Padrão dos Descobrimentos – eerbetoon aan ontdekkingsreizigers

Monument Padrão dos Descobrimentos, Lissabon

Het monument Padrão dos Descobrimentos werd in 1960 gebouwd ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder, de inspirator van de Portugese ontdekkingsreizen. Het monument is ter ere van alle Portugese ontdekkingsreizigers van de 15de en 16de eeuw, toen Portugal een echte wereldmacht was. Beroemde Portugezen Het monument…

Lees verder

Torre de Belém – Toegangspoort van Lissabon

Torre de Belém, Lissabon

De Torre de Belém werd gebouwd tussen 1515 en 1521 naar ontwerp van de militaire architect Francisco de Arruda, die voordien al militaire bolwerken had gebouwd in de Portugese bezittingen in Marokko. Vanaf het begin van de 16de eeuw heeft Torre de Belém het uitgangspunt voor vele handel,- en ontdekkingsreizen…

Lees verder

Mosteiro dos Jerónimos – Indrukwekkend klooster

Klooster Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon

Het Mosteiro dos Jerónimos, in het Nederlands Hiëronymietenklooster, is waarschijnlijk gebouwd als dank voor de geslaagde Indië reis van Vasco da Gama. De ontdekking van de zeeweg zorgde ervoor dat in de 16de eeuw Koning Manuel I de rijkste monarch van Europa werd. Bouwstijl Mosteiro dos Jerónimos is gebouwd uit…

Lees verder