Belém – historisch hoogtepunt


Belém is eigenlijk geen wijk van Lissabon maar een voorstad. Belém ligt ten westen van het centrum en in deze omgeving zijn vele monumentale bezienswaardigheden.

Klooster Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon

Belém is Portugees voor Bethlehem en dit was de plek waar in het verleden veel ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama, Magelhaes, Bartholomeu Dias vertrokken. In deze tijd was Belém een klein vissersdorp.

Omdat de aardbeving van 1755 in Belém weinig tot geen schade heeft aangericht, zijn er nog veel monumentale gebouwen te vinden.

Verkoeling aan de Taag

Een bezoek aan Belém kan zeker op warme dagen verkoeling bieden, omdat er veel bezienswaardigheden aan de Taag liggen voelt het niet heel warm aan. Daarnaast is het een ook stuk rustiger qua verkeer dan in het centrum. Daarentegen is Belém sinds een paar jaar ontdekt door de toeristen en dat merk je zeker. Het is er altijd vrij druk, de rustige uren zijn rond 18:00 uur maar dan zijn ook de meeste bezienswaardigheden gesloten. Op regenachtige dagen zijn vooral Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos rustig.

Belem de Taag

Belém per fiets

Op een warme dag is het goed toeven langs de oever van de Taag. Dit is ook een vlak deel van Lissabon, klimmen is er in Belém niet bij (of je moet de Torre de Belém gaan beklimmen). Je kan er zelfs voor kiezen om Belém fietsend te gaan ontdekken. Let wel dat men in Portugal een andere fietsmentaliteit heeft dan in Nederland. Het is goed om een helm te dragen omdat andere verkeerdeelnemers niet altijd berekend zijn op onze goede fietsvaardigheden.

Onze tip: ga met een georganiseerde fietstocht Belém ontdekken. De fietstour start in het centrum (Baixa) en brengt je langs de Taag naar alle historische bezienswaardigheden van Belém, samen met een gids. Bestel je kaartjes voor de fietstocht hier via getyourguide.com

Fietsen fietpad BelemWandelen door Belém

Je kunt Belém ook te voet gaan verkennen. De afstanden zijn goed te doen en je hebt alle tijd om al het moois in deze wijk in je op te nemen. Er zijn flink wat mogelijkheden om met een professionele gids rond te wandelen.

Onze tip: vooral voor kleinere groepen is het de moeite waard om een wandeltour te boeken. Bestel je kaartjes voor de wandeltocht met gids hier via getyourguide.com

Mosteiro dos Jerónimos voorkant lang

Zo kom je in Belém

Op verschillende manieren kan je naar Belém, alle opties duren ongeveer 10 – 15 minuten, behalve het fietsen en lopen dan ben je rond de 30 tot 60 minuten bezig, zeker als je ook nog wat van de omgeving wil zien.

Trein richting Cascais
Neem de trein richting Cascais, je stapt dan op bij Cais do Sodré. Let dan wel op dat je in de stoptrein zit anders is de eerste stop Oeiras, ook heel leuk maar als je je verheugt op een Pastéis de Nata kan je gaan balen.

Tram 15
Vanaf het centrum neem je tram 15, deze tram rijdt vanaf de Baixa naar Belém. De beginhalte is bij Praça da Figueira en stopt ook op Praça do Comércio. In Belém stap je voor het klooster, Mosteiro dos Jerónimos uit. Deze tram is brengt je naar een centraal punt waaruit je alle bezienswaardigheden die er te bezichtigen zijn in Belém op loopafstand kan bezoeken.

Ook al zijn deze trams ook druk, er is vaak plaats. Het zijn de moderne trams die veel meer plaats bieden van Elétrico 28. Deze tram rijdt ook langs Doca de Santo Amaro. Deze oude pakhuizen aan de haven zijn omgebouwd tot eet- en drinkgelegenheden. Hier kun je rustig genieten van het uitzicht op Ponte 25 de Abril en het Christusbeeld aan de overkant, Monumento Cristo Rei.

Heb je een Lisboa Card, dan reis je gratis met beide vervoersmiddelen. Koop anders een dagkaart voor het openbaar vervoer. Kies je er voor om te wandelen langs de Taag, reken dan een dik uur voordat je bij Padrão dos Descrobrimentos bent.

Bezienswaardigheden in Belém

Torre de Belém
Torre de Belém Lissabon
Torre de Belém is een van de belangrijkste gebouwen die bij Lissabon horen. Er zijn veel ontdekkingsreizen vanuit deze vertrokken. Vroeger lag de toren nog midden in de Taag en had dienst als fort. Tegenwoordig is de monding van de Taag verschoven, waardoor Torre de Belém makkelijk te bereiken is.

Meer over Torre de Belém »Mosteiro dos Jerónimos
Mosteiro dos Jerónimos ingang
Mosteiro dos Jerónimos met zijn imponerende uitstraling kan je niet missen in Belém. Het gebouw want je terug in de tijd van Vasco da Gama die in het klooster de maagd Maria bedankten voor het succes van de ontdekkingsreizen.

Meer over Mosteiro dos Jerónimos » .Padrão dos Descobrimentos
Padreao descrimentos
Padrão dos Descobrimentos is speciaal opgericht ter eren van de ontdekkingsreizen van Portugal. Een bezoek is de moeite waard, al is het alleen om vanaf 52 meter hoogte de straatmozaïek te bewonderen.

Meer over Padrão dos Descobrimentos »Ponte 25 de Abril

Bij een bezoek aan Lissabon kan je Ponte 25 de Abril niet missen. Vanaf elke miradouro die uitkijkt over de Taag is de brug een herkenbaar punt. De brug heeft veel weg van de Golden Gate brug in San Francisco. De brug speelde een belangrijke rol in de Anjer Revolutie.

Meer over Ponte 25 de Abril »


Jardim Botânico Tropical
Vlakbij het Mosteiro dos Jerónimos ligt een tropische botanische tuin: Jardim Botânico Tropical, waar voornamelijk tropische en subtropische planten te vinden zijn. sommige planten die er worden aangetroffen houden verband met de Portugese ontdekkingsreizen zoals de peper, de cacaoboom en de kaneelboom.

Als de tuin in bloei staat is het prachtig om te zien, maar buiten het seizoen oogt de tuin een beetje vervallen. Per maand zijn er wisselende openingstijden, kijk voor meer informatie op hun website: http://www2.iict.pt/jbt/
De toegang tot de tuin is €2,- en senioren (65+) krijgen 50% korting.Jardim Botânico de Ajuda
Jardim Botânico de Ajuda is de oudste tuin van Portugal, de tuin werd in 1768 als Koninklijke Botanische tuin van Ajurda aangelegd door Marques de Pombal. De tuin was bedoeld als museum. waarin botanische plantensoorten wereldwijd gekweekt en tentoongesteld warden.

Instituto Superior de Agronomia (Landbouwhogeschool) is verantwoordelijk voor het onderhoud. Tussen 1994 en 1997 is de tuin helemaal heeft opgeknapt waarbij extra aandacht was voor het behoud van de botanische oorsprong. Tijdens deze opknapbeurt is ook de fontein van de 40 pijpen (Fonte das 40 Bicas) gerestaureerd. Deze fontein staat midden op het binnenplein van de tuin.

De botanische verzameling werd opnieuw opgebouwd rond 1997 met zaden afkomstig uit verschillende andere botanische tuinen verspreid over de wereld en van Portugese instituten.

Er zijn wisselende openingstijden, kijk voor meer informatie op hun website: https://www.isa.ulisboa.pt/jba/apresentacao.
De toegang tot de tuin is €2,- en senioren (65+) krijgen 50% korting.
De tuinen horen bij Palácio Nacional da Ajuda.Palácio Nacional da Ajuda
Tijdens de aardbeving van 1755 bleven vele gebouwen in Belém ongedeerd. Om die reden besloot de koninklijke familie om in die tijd te verhuizen naar Belém.

Palácio Nacional da Ajuda is in 18de eeuw gebouwd, In het paleis is de ongekende rijkdom van de koninklijke familie te zien. In de kamers hangen vol met meubels, wandtapijten, beelden, extravagante en decoratieve kunsten.

Het paleis ligt boven op een heuvel, als je vanaf de Taag lopend gaat naar ht paleis reken dan op een fikse klim. Momenteel is het paleis een beetje verouderd/verpauperd, maar als je toch naar de botanische tuin gaat is een combinatie de moeite waard. Toegang tot Palacio da Ajuda kost € 5,00, kinderen onder de 14 jaar hebben gratis toegang.Palácio de Belém
Palácio de Belém is gebouwd in 1559 en sinds 1910 is dit het officiële residentie van de President van Portugal en gelegen op een kleine heuvel waarvan je uitkijkt op Praça Afonso de Albuquerque en natuurlijk de Taag. De president woont en werkt in dit paleis en ontvangt hier zijn gasten. Er zijn diverse zalen in het paleis zoals Sala das Bicas, Galeria dos Retratos, Sala Dourada, Sala dos Embaixadores met allemaal een andere functie.

Als de vlag bij de poorten is gehesen, is de president aanwezig in het paleis. Het paleis is alleen te bezoeken op zaterdagen. In de voormalige manege van het paleis bevindt zich Museu Nacional dos Coches.

Museu Nacional dos Coches
In Museu Nacional dos Coches is een collectie van unieke en belangrijke koetsen en andere rijtuigen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Bij de liefhebbers van hier van, is het een must om heen te gaan. Want dit museum exposeert de grootste collectie rijtuigen en koetsen wereldwijd! Het grootste deel van de rijtuigen is eigendom van het Portugees Koninklijk Huis en andere Portugese adellijke geslachten, maar er zijn ook koetsen uit de rest van de wereld. Enkele koetsen kan je betreden. Entree is € 6,- er zijn ook combinatie tickets te koop met de andere bezienswaardigheden in Belém, kijk daarvoor op hun website: http://museudoscoches.pt/pt/

Eten en drinken

Pastéis de Belém
Pasteis de Belem drukte
Met piepende bandjes rij ik zodra ik het vliegveld af ben richting Belém om de heerlijke Pastéis de Belém te kopen. Het maakt me niet uit als ik met een bus vol toeristen moet wachten om de goddelijke taartjes. Het enige doel is om mijn tanden in een Pastéis de Belém te zetten.

Meer over Pastéis de Belém »

» Meer over de andere wijken in Lissabon »