Baixa Pombalina – de benedenstad


Met de aardbeving van 1755 is het deel van Lissabon waar zich de wijk Baixa bevindt, totaal verwoest. Bijna alle gebouwen waren ingestort en de wijk is hierdoor opnieuw opgebouwd.

De Baixa heeft de naam te danken aan de toenmalige minister-president Marques de Pombal en is de beneden(“Baixa”)stad. Niets van het huidige stratenpatroon lijkt op het straatbeeld van voor de aardbeving. De straten zijn aangelegd in rechte lijnen met als de belangrijkste straat de Rua Augusta.

De Baixa is het centrum van Lissabon, omsloten door de ministeries en het aan de haven gelegen plein Praço do Comércio. De rechte straten lopen vanaf hier richting Rossio, het centrale plein van Lissabon.

De Baixa heeft voor ieder wat te bieden, shoppen in de straten Rua Augusta of Rua da Prata, koffie drinken aan Rossio bij Café Nicola of Pastelaria Suíça. Wil je weten wat de leuke bezienswaardigheden zijn in de Baixa, hieronder zetten we een aantal voor jou op een rijtje.

Bezienswaardigheden Baixa

Rua Augusta
Een lange winkelstraat waar je goed kan shoppen en als je honger hebt van het shoppen ook een maaltijd kan nuttigen. De bestrating is van mozaïek met mooie patronen. Lees hier meer over de Rua Augusta.

Praça do Comércio
Dit plein ligt aan de oever van de Taag en is ook bekend als Terreiro do Paço (Paleisplein), hier stond voor de aardbeving van 1755 het Koninklijke Paleis Paço da Ribeira. Lees hier verder over Praça do Comércio.

Rossio
De ontmoetingsplaats in Lissabon, het plein is moeilijk te missen bij jouw bezoek aan Lissabon. Het is hier altijd bezig, vooral de straatventers hebben het druk. Regent het, dan staan er binnen no-time vele mannen op en rond het plein om een paraplu aan jou te verkopen. Maar bij het eerste zonnestraaltje pakken zij hun andere rugzak en proberen jou een zonnebril aan te smeren. Ook lopen hier veel drugsdealers rond, niets gevaarlijk. Ze lopen op je af en zeggen: coke, coke en bieden je een bolletje aan. Heb je geen interesse loop dan door, je wordt dan niet verder lastig gevallen. Lees hier meer over Rossio.

Praça da Figueira
Dit plein is het hart van het openbaar vervoer in Lissabon. Vele bussen en de metro stoppen op dit plein. Na de aardbeving in 1755 werd een groot deel op en rond dit plein verwoest. De meeste gebouwen werden gerestaureerd of in oorspronkelijke staat herbouwd. In de meeste gebouwen rond het plein bevinden hedendaags hotels, winkels, cafés en restaurants, ook Pastelaria Suíça heeft een ingang aan de kant van Praça da Figueira.

Het plein biedt ook heel mooi uitzicht op Castelo de São Jorge, overdag is het uitzicht heel erg mooi maar als je in de gelegenheid bent om in de avonduren hier te zijn, vergeet dan zeker niet naar het kasteel te kijken wat dan erg mooi verlicht is. Vraag je je af wie er midden op het plein staat, dat is het bronzen beeld van koning João, vergeet niet de duiven te tellen. Vaak zijn het honderden die kenmerkend zijn voor het plein.

Rua das Portas de Santo Antão
Je hoeft niet om te komen van de honger in Lissabon en deze straat bewijst dat! De betere visrestaurants vind je in deze straat die op een steenworp afstand van Rossio ligt. Een van Lissabons best bewaarde geheimen ligt ook in deze straat: Casa do Alentejo. Wat nu een cultureel centrum is en een ontmoetingsplaats voor mensen uit de Alentejo (provincie in Portugal) was in de 17de eeuw een Paleis (Palacio Alverca). Vanaf de buitenkant ziet het er als een normaal huis, maar binnenin word je betoverd door de Moorse invloeden en de grote patio. Je kan ook lunchen of diner in Casa do Alentejo, lees hier meer informatie.

Voor mij is het ruim 6 jaar geleden dat ik daar heb gegeten, ik vond het eten destijds lekker en goed. Als ik tegenwoordig de recensies moet geloven is het niet meer wat het was, eten is vet, koud of er is iets anders mis. De obers blijken chagrijnig te zijn, kortom niet gelijk een restaurant waar bij je staat te springen om heen te gaan (als ik afga op de recensies). Kies je er voor om elders in de straat te eten, vergeet dan niet om een blik te werpen achter de deuren van Casa do Alentejo. De ambiance is de moeite waard.

Heb je na het eten zin in een afzakkertje, loop dan de straat uit richting Rossio en stop bij A Ginjinha.

Praça Restauradores
Dit plein ligt aan het begin van de populaire boulevard Avenida da Liberdade en ligt bijna aan Rossio vast. Het plein is opgericht ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Portugal in 1640 (na 60 jaar overheersing van Spanje). Midden op het plein staat een obelisk met de namen en data die te maken hebben met de Portugese Restauratieoorlog (een conflict tussen Spanje en Portugal tussen 1640 – 1668).
Om het plein heen vind je restaurants, winkels, hotels, een kleine ijswinkel (lekker ijs, maar niet het beste wat je kan krijgen in Lissabon). Ook vind je hier Ascensor da Gloria die je naar de Bairro Alto brengt.

Parque Eduardo VII
Dit is één van de grotere parken in Lissabon. In het park vind je broeikassen met exotische planten, flamingo’s en diverse soorten vogels. Het park heeft ook een koude kas (ideaal voor wat verkoeling in de zomermaanden) met bloemen, bomen, fonteinen en watervallen. Niet alleen bij toeristen is dit park populair ook de Lisboetas komen hier graag. Loopt je vanaf de Avenida da Liberdade naar het park, houdt er dan wel rekening mee dat je dan omhoog loopt. Ben je eenmaal boven, dan heb je een prachtig uitzicht over de Baixa met op de achtergrond de Taag..

Elevador de Santa Justa
Wil je een snel van de Baixa naar de Bairro Alto, neem dan de Elevador de Santa Justa. Deze 45 meter hoge smeedijzeren lift brengt je in een paar minuten naar het hoogste deel van de stad.

Eten en drinken in de Baixa

Naast Rua das Portas de Santo Antão zijn er nog tal van eet- en drinkgelegenheden in de Baixa. Zoals in heel Portugal geldt hier ook (vooral als je in de lokale eettentjes geïnteresseerd bent): Tl-verlichting en papieren tafelkleedjes zijn de place to be, je pakt helemaal de jackpot als mãe (mama) in de keuken staat. Vergeet de chique gedekte tafels met ruim gedekt bestek en te veel glazen op tafel. Dit zijn vaak de toeristische restaurants waar het eten matig is en de porties niet Portugees.

Café Nicola
Waan je terug in de tijd met de dichter Manuel Barbosa du Bocage. In de 18de eeuw een veel geziene gast bij café Nicola. Tegenwoordig komt hij tot leven door de canvas doeken die er in het café hangen. Café Nicola is een mooie uitvalbasis om en mensen te kijken en te genieten van een bica. Lees hier meer over Café Nicola.

A Ginjinha
Drink de typische Portugese likeur: Ginja. In deze kleine bar waar maximaal 3 mensen passen kan je een glaasje ‘to go’ bestellen. Wil je weten hoe, lees dan meer over A Ginjinha. Probeer je ginja net zo weg te drinken als de Lisboetas: in 1 keer achterover. Saúde!

Beira Gare
Voor een snelle hap neem je hier de pasteitjes, wil je even rustig zitten neem dan plaats aan een van de tafels in het restaurant. Typisch Portugees eten voor een eerlijke prijs. Lees hier meer over Beira Gare.

Pastelaria Suíça
Tussen Praça da Figueira en Rossio gelegen is dit één van de oudste pastelerias in Lissabon. Helaas heeft de tijd hier redelijk stil gestaan en is het interieur en sommige bedieningspersoneel verouderd. Maar de pastel de nata smaakt nog altijd erg goed. Lees meer over Pastelaria Suíça.

» Meer over de andere wijken in Lissabon


Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau – met kaas!

Wij zijn dol op de bacalhau (kabeljauw) koekjes (eigenlijk is een hartig pasteitje een betere uitleg) die je bij elke pastelaria kan kopen. Maar Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau serveert wel hele speciale Pastel de Bacalhau! Al jaren lopen we Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau in de Baixa…

Lees verder

Veneziana – oudste ijscowinkel

Veneziana

Weggestopt in een hoek bij Praça dos Restauradores vind je Veneziana. Dit is de kleinste en oudste ijswinkel die ik in Lissabon ben tegengekomen. De winkel is klein, maar het terras is normaal gesproken gigantisch. Momenteel (en helaas) voor de eigenaar van Veneziana worden een paar panden naast hun winkel…

Lees verder

Amorino – fancy ijsjes

Amorino ijs

Ijswinkel Amorino kan zich zelf het beste beschrijven: Amorino is celebrating love with a gourmet touch. Wij zijn verkocht! Er zijn drie vestigingen. In de wijken Baixa en Chiado vind je Amorino. Maar ook in het winkelcentrum Vasco da Gama op het voormalig expo terrein Parque das Nações. De ijsjes…

Lees verder

IJs tijd – de beste ijswinkels

IJs tijd artikel uitgelicht

Vroeger, toen ik nog met mijn ouders naar Lissabon ging, bestonden ijswinkels nauwelijks. Bij de paar ijswinkels die er waren, betaalde je gelijk de hoofdprijs voor 1 bolletje ijs. Vaak was het schep ijs net iets te waterig en daarom niet zo smaakvol. Gelukkig had Ola (het ijsmerk) een heerlijke…

Lees verder

Parque Eduardo VII – park met uitzicht

Parque Eduardo VII is niet het meest spectaculaire park van Lissabon, maar het uitzicht dat het park biedt maakt dat het de moeite waard is om hier naartoe te gaan. Het park is namelijk gelegen op een helling en biedt een mooi uitzicht over Baixa en de Taag, bij helder…

Lees verder

Arco Triunfal da rua Augusta

Arco voorkant hoog

Arco Triunfal da rua Augusta is de poort naar het stadsdeel Baixa, met als hoofdstraat Rua Augusta. De triomfboog is gebouwd na de aardbeving van 1755 die een groot deel van Lissabon en met name de Baixa heeft verwoest. De boog rust op zes Korinthische zuilen. Op en om de…

Lees verder

Bolo do Rei – Kersttraditie in Lissabon

Als je de kerstdagen in Lissabon doorbrengt dan zul je het merken: in het gemiddelde Portugese gezin is het kerstfeest niet compleet zonder een Bolo do Rei op de tafel. De Bolo do Rei, een traditionele Portugese cake, heeft zijn oorsprong uit het Frans, galette des rois. In de 19de…

Lees verder

Ascensor do Lavra – onbekendste kabeltram

Ascendor do Lavra wagon beneden

Ascensor do Lavra is de oudste kabeltram van Lissabon die nog in gebruik is. Deze tram is (nog) niet zo bekend bij de toeristen maar zeker de moeite waard om een ritje mee te rijden. De route is met 188 meter de kortste rit met een kabeltram, het is wel…

Lees verder

Elevador Castelo – met de lift naar het kasteel

Elevador Castelo, Lissabon

Sinds 2013 is Elevador Castelo in gebruik om van Baixa naar Castelo de São Jorge te komen. Deze liften zijn vrij toegankelijk. Al in 2009 werd er een besluit genomen om de Baixa met Castelo de São Jorge te verbinden, uiteindelijk werd er niet voor een roltrap of kabelbaan gekozen…

Lees verder

Pastelaria Café Gelo bij Rossio

Café Gelo bij Rossio, Lissabon

Rossio kent vele eetgelegenheden, maar weinig echte bakkers. Gelukkig vind je om de hoek bij het treinstation Rossio de pastelaria Café Gelo. De etalage is een genot om voor te staan, de grote variatie van hun assortiment wordt hier zichtbaar. Naast de pastéis de nata kan je ook brood, koekjes,…

Lees verder

Pastelaria Suíça – pasteis de nata en bica

Pastelaria Suíça in Lissabon

Een pastelaria is een soort van banketbakker, er zijn veel te vinden in Portugal. Pastelaria Suiça is zeer bekend bij de Lisboetas maar ook toeristen weten de weg goed te vinden. Soms worden er busladingen voor de pastelaria uitgelaten om lekkere zoetigheid te kunnen kopen. Pasteis de Nata met Bica…

Lees verder

Avenida da Liberdade – avenue van de vrijheid

Avenida da Liberdade, Lissabon

De Avenida da Liberdade (“Avenue van de vrijheid”) is een belangrijke straat in Lissabon. Het verbindt Praça dos Restauradores met Marquês de Pombal. De avenida is een sjieke winkelstraat met winkels zoals Prada, Armani, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana en nog veel meer luxe boetieks. Er zijn veel hotels te…

Lees verder

Rua Augusta – van Rossio naar Praça de Comércio

Rua Augusta in Lissabon

Van Rossio naar Praça de Comércio loopt je via een van de rua’s: Rua Augusta, Rua da Prata, Rua dos Correeiros, Rua dos Sapateiros, elke straat heeft een andere charme en iets anders te bieden. Dwars door Baixa Pombalina De bekenste straat van bovengenoemde straten is de Rua Augusta, deze…

Lees verder

Pastelaria Beira Gare – Lunch voor elk budget

Pastelaria Beira Gare bi stationj Rossio, Lissabon

Om de hoek bij Rossio vind je Pastelaria Beira Gare. Vanaf de stoep kan je de vrolijke obers achter de bar hun werk zien doen. Voor het raam staat een kok de salgados (hartige pasteitjes) en broodjes klaar te maken. Bij Pastelaria Beira Gare kan je terecht voor een heerlijke…

Lees verder

Café Nicola – Klassiek koffie drinken

Cafe Nicola Lissabon

Aan Rossio ligt Café Nicola, een van de oudste cafés van de stad. De gevel van Nicola is indrukwekkend en heeft zeker een aantrekkingskracht om hier een kopje koffie te drinken. Het interieur is Art Deco en aan de wanden hangen werken van de 18de eeuw dichter Manuel Barbosa du…

Lees verder

Rossio – Praça Dom Pedro IV

Rossio, het centrale plein van Lissabon

Officieel heet dit plein Praça Dom Pedro IV maar sinds het ontstaan, in de middeleeuwen, wordt het in de volksmond Rossio genoemd (groot openbaar plein). In de middeleeuwen was Rossio het plein voor executies, stierenvechten en demonstraties, maar ook gewoon als ontmoetingsplaats. De oorspronkelijke naam komt van de in de…

Lees verder

A Ginjinha – Ginja drinken met de locals

Ginja drinken bij A Ginjinha, Lissabon

Wat jenever is voor de Nederlander is Ginjinha (of Ginja) voor de Lisboeta. Elke Lisboeta kent wel iemand waar dit drankje wordt gestookt. Heb je niet dat geluk, of heb je zin in een Ginjinha maar geen stokerij bij de hand, dan kun je een shot kopen op straat, bijvoorbeeld…

Lees verder