Baixa Pombalina – de benedenstad


Met de aardbeving van 1755 is het deel van Lissabon waar zich de wijk Baixa bevindt, totaal verwoest. Bijna alle gebouwen waren ingestort en de wijk is hierdoor opnieuw opgebouwd.

Miradouro Castelo uitzicht Baixa

De Baixa heeft de naam te danken aan de toenmalige minister-president Marques de Pombal en is de beneden (“Baixa”) stad.

Rechtlijnige straten

Niets van het huidige stratenpatroon lijkt op het straatbeeld van voor de aardbeving. De straten zijn aangelegd in rechte lijnen met als de belangrijkste straat de Rua Augusta.

Baixa gebouwen

De Baixa is het centrum van Lissabon, omsloten door de ministeries en het aan de Taag gelegen plein Praço do Comércio. De rechte straten lopen vanaf hier richting Rossio, het centrale plein van Lissabon.

De Baixa heeft voor ieder wat te bieden, shoppen in de straten Rua Augusta of Rua da Prata, koffie drinken aan Rossio bij Café Nicola of Pastelaria Suíça. Wil je weten wat de leuke bezienswaardigheden zijn in de Baixa, hieronder zetten we een aantal voor jou op een rijtje.

Bezienswaardigheden Baixa

Rua Augusta
Rua Augusta naar de Taag
Rua Augusta is een lange winkelstraat waar je goed kan shoppen en als je trek hebt gekregen van het shoppen kan je hier ook een maaltijd nuttigen. De bestrating is van mozaïek met mooie patronen.

Meer over Rua Augusta ».

 

Praça do Comércio
Pracadocomercio
Praça do Comércio ligt aan de oever van de Taag en is ook bekend als Terreiro do Paço (paleisplein). Hier stond voor de aardbeving van 1755 het Koninklijke Paleis Paço da Ribeira.

Meer over Praça do Comércio » .

 

Rossio
Fonteint op Rossio, Lissabon
De ontmoetingsplaats in Lissabon is Rossio, het plein, dat officieel Praça Dom Pedro IV, is moeilijk te missen. Het is hier altijd druk, vooral de straatventers hebben het druk. Regent het, dan staan er binnen no-time vele mannen op en rond het plein om een paraplu aan jou te verkopen. Maar bij het eerste zonnestraaltje pakken zij hun andere rugzak en proberen jou een zonnebril aan te smeren.

Meer over Rossio »

 

Praça da Figueira
PRacadafiquera
Praça da Figueira is het hart van het openbaar vervoer in Lissabon. Vele bussen en de metro stoppen op dit plein. Na de aardbeving in 1755 werd een groot deel op en rond dit plein verwoest. De meeste gebouwen werden gerestaureerd of in oorspronkelijke staat herbouwd. In de meeste gebouwen rond het plein bevinden hedendaags hotels, winkels, cafés en restaurants, ook Pastelaria Suíça heeft een ingang aan de kant van Praça da Figueira.

Het plein biedt ook heel mooi uitzicht op Castelo de São Jorge, overdag is het uitzicht heel erg mooi maar als je in de gelegenheid bent om in de avonduren hier te zijn, vergeet dan zeker niet naar het kasteel te kijken wat dan erg mooi verlicht is. Vraag je je af wie er midden op het plein staat, dat is het bronzen beeld van koning João, vergeet niet de duiven te tellen. Vaak zijn het honderden die kenmerkend zijn voor het plein.

 

Rua das Portas de Santo Antão
Rua das Portas de Santo Antão vanaf boven
Je hoeft niet om te komen van de trek in Lissabon en Rua das Portas de Santo Antão bewijst dat! De betere visrestaurants vind je in deze straat die op een steenworp afstand van Rossio ligt. Een van Lissabons best bewaarde geheimen ligt ook in deze straat: Casa do Alentejo. Wat nu een cultureel centrum is en een ontmoetingsplaats voor mensen uit de Alentejo (provincie in Portugal) was in de 17de eeuw een Paleis (Palacio Alverca).
Casa do Alentejo patio
Vanaf de buitenkant ziet het er als een normaal huis, maar binnenin word je betoverd door de Moorse invloeden en de grote patio. Je kan ook lunchen of diner in Casa do Alentejo, lees hier meer informatie.

Voor mij is het ruim 6 jaar geleden dat ik daar heb gegeten, ik vond het eten destijds lekker en goed. Als ik tegenwoordig de recensies moet geloven is het niet meer wat het was, eten is vet, koud of er is iets anders mis. De obers blijken chagrijnig te zijn, kortom niet gelijk een restaurant waar bij je staat te springen om heen te gaan (als ik afga op de recensies). Kies je er voor om elders in de straat te eten, vergeet dan niet om een blik te werpen achter de deuren van Casa do Alentejo. De ambiance is de moeite waard.

Heb je na het eten zin in een afzakkertje, loop dan de straat uit richting Rossio en stop bij A Ginjinha.

 

Praça Restauradores
straatmozaiek restauradores
Praça Restauradores ligt aan het begin van de populaire boulevard Avenida da Liberdade en ligt bijna aan Rossio vast. Het plein is opgericht ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Portugal in 1640 (na 60 jaar overheersing van Spanje). Midden op het plein staat een obelisk met de namen en data die te maken hebben met de Portugese Restauratieoorlog (een conflict tussen Spanje en Portugal tussen 1640 – 1668).
Om het plein heen vind je restaurants, winkels, hotels, een kleine ijswinkel (lekker ijs, maar niet het beste wat je kan krijgen in Lissabon). Ook vind je hier Ascensor da Gloria die je naar de Bairro Alto brengt.

 

Parque Eduardo VII
parque eduardo
Parque Eduardo VII is één van de grotere parken in Lissabon. In het park vind je broeikassen met exotische planten, flamingo’s en diverse soorten vogels. Het park heeft ook een koude kas (ideaal voor wat verkoeling in de zomermaanden) met bloemen, bomen, fonteinen en watervallen.

Meer over Parque Eduardo VII »

 

Elevador de Santa Justa
Elevador Santa Justa vanaf de baixa
Wil je een snel van de Baixa naar de Bairro Alto, neem dan de Elevador de Santa Justa. Deze 45 meter hoge smeedijzeren lift brengt je in een paar minuten naar het hoogste deel van de stad.

Meer over Elevador de Santa Justa »

 

Eten en drinken

Naast Rua das Portas de Santo Antão zijn er nog tal van eet- en drinkgelegenheden in de Baixa. Zoals in heel Portugal geldt hier ook (vooral als je in de lokale eettentjes geïnteresseerd bent): Tl-verlichting en papieren tafelkleedjes zijn de place to be, je pakt helemaal de jackpot als mãe (mama) in de keuken staat. Vergeet de chique gedekte tafels met ruim gedekt bestek en te veel glazen op tafel. Dit zijn vaak de toeristische restaurants waar het eten matig is en de porties niet Portugees.

Café Nicola
Cafe Nicola met ober
Waan je terug in de tijd met de dichter Manuel Barbosa du Bocage. In de 18de eeuw een veel geziene gast bij café Nicola. Tegenwoordig komt hij tot leven door de canvas doeken die er in het café hangen. Café Nicola is een mooie uitvalbasis om en mensen te kijken en te genieten van een bica.

Meer over Café Nicola »

 

A Ginjinha
AGinjinha - binnen
Drink de typische Portugese likeur: Ginja. In deze kleine bar, A Ginjinha, waar maximaal 3 mensen passen kan je een glaasje ‘to go’ bestellen. Probeer je ginja net zo weg te drinken als de Lisboetas: in 1 keer achterover. Saúde!

Meer over A Ginjinha »

 

Beira Gare
Pastelaria Beira Gare, Lissabon
Voor een snelle hap neem je hier de pasteitjes, wil je even rustig zitten neem dan plaats aan een van de tafels in Beira Gare. Typisch Portugees eten voor een eerlijke prijs.

Meer over Beira Gare »

 

Pastelaria Suíça
Pastelaria Suica Lissabon
Tussen Praça da Figueira en Rossio gelegen is Pastelaria Suíça één van de oudste pastelerias in Lissabon. Helaas heeft de tijd hier redelijk stil gestaan en is het interieur en sommige bedieningspersoneel verouderd. Maar de pastel de nata smaakt nog altijd erg goed.

Meer over Pastelaria Suíça » .

» Meer over de andere wijken in Lissabon »