Baixa Pombalina


Met de aardbeving van 1755 is het deel van Lissabon waar zich de wijk Baixa bevindt, totaal verwoest. Bijna alle gebouwen waren ingestort en de wijk is hierdoor opnieuw opgebouwd.

De Baixa heeft de naam te danken aan de toenmalige minister-president Marques de Pombal en is de beneden(“Baixa”)stad. Niets van het huidige stratenpatroon lijkt op het straatbeeld van voor de aardbeving. De straten zijn aangelegd in rechte lijnen met als de belangrijkste straat de Rua Augusta.

De Baixa is het centrum van Lissabon, omsloten door de ministeries en het aan de haven gelegen plein Praço do Comércio. De rechte straten lopen vanaf hier richting Rossio, het centrale plein van Lissabon.

De Baixa heeft voor ieder wat te bieden, shoppen in de straten Rua Augusta of Rua da Prata, koffiedrinken aan Rossio bij Café Nicola of Pastelaria Suiça. Wil je weten wat de leuke bezienswaardigheden zijn in de Baixa, hieronder zetten we een aantal voor jou op een rijtje.

Bezienswaardigheden Baixa

Rua Augusta
Een lange winkelstraat waar je goed kan shoppen en als je honger hebt van het shoppen ook een maaltijd kan nuttige. De bestrating is van mozaïek met mooie patronen. Lees hier meer over de Rua Augusta.

Praça do Comércio
Dit plein ligt aan de oever van de Taag en is ook bekend als Terreiro do Paco (Paleisplein), hier stond voor de aardbeving van 1755 het Koninklijke Paleis Paço da Ribeira. Lees hier verder over Praça do Comércio.

Rossio
De ontmoetingsplaats in Lissabon, het plein is moeilijk te missen bij jouw bezoek aan Lissabon. Het is hier altijd bezig, vooral de straatventers hebben het druk. Regent het, dan staan er binnen no-time vele mannen op en rond het plein om een paraplu aan jou te verkopen. Maar bij het eerste zonnestraaltje pakken zij hun andere rugzak en proberen jou een zonnebril aan te smeren. Ook lopen hier veel drugsdealers rond, niets gevaarlijk. Ze lopen op je af en zeggen: coke, coke en bieden je een bolletje aan. Heb je geen interesse loop dan door, je wordt dan niet verder lastig gevallen. Lees hier meer over Rossio.

Praça da Figueira
Dit plein is het hart van het openbaar vervoer in Lissabon. Vele bussen en de metro stoppen op dit plein. Na de aardbeving in 1755 werd een groot deel op en rond dit plein verwoest. De meeste gebouwen werden gerestaureerd of in oorspronkelijke staat herbouwd. In de meeste gebouwen rond het plein bevinden hedendaags hotels, winkels, cafés en restaurants, ook Pastelaria Suiça heeft een ingang aan de kant van Praça da Figueira.

Het plein biedt ook heel mooi uitzicht op Castelo de São Jorge, overdag is het uitzicht heel erg mooi maar als je in de gelegenheid bent om in de avonduren hier te zijn, vergeet dan zeker niet naar het kasteel te kijken wat dan erg mooi verlicht is. Vraag je je af wie er midden op het plein staat, dat is het bronzen beeld van koning João, vergeet niet de duiven te tellen. Vaak zijn het honderden die kenmerkend zijn voor het plein.

Rua das Portas de Santo Antão
Je hoeft niet om te komen van de honger in Lissabon en deze straat bewijst dat! De betere visrestaurants vind je in deze straat die op een steenworp afstand van Rossio ligt. Een van Lissabons best bewaarde geheimen ligt ook in deze straat: Casa do Alentejo. Wat nu een cultureel centrum is en een ontmoetingsplaats voor mensen uit de Alentejo (provincie in Portugal) was in de 17de eeuw een Paleis (Palacio Alverca). Vanaf de buitenkant ziet het er als een normaal huis, maar binnenin word je betoverd door de Moorse invloeden en de grote patio. Je kan ook lunchen of diner in Casa do Alentejo, lees hier meer informatie.

Voor mij is het ruim 6 jaar geleden dat ik daar heb gegeten, ik vond het eten destijds lekker en goed. Als ik tegenwoordig de recensies moet geloven is het niet meer wat het was, eten is vet, koud of er is iets anders mis. De obers blijken chagrijnig te zijn, kortom niet gelijk een restaurant waar bij je staat te springen om heen te gaan (als ik af ga op de recensies). Kies je er voor om elders in de straat te eten, vergeet dan niet om een blik te werpen achter de deuren van Casa do Alentejo. De ambiance is de moeite waard.

Heb je na het eten zin in een afzakkertje, loop dan de straat uit richting Rossio en stop bij A Ginjinha.

Praça Restauradores
Dit plein ligt aan het begin van de populaire boulevard Avenida da Liberdade en ligt bijna aan Rossio vast. Het plein is opgericht ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Portugal in 1640 (na 60 jaar overheersing van Spanje). Midden op het plein staat een obelisk met de namen en data die te maken hebben met de Portugese Restauratieoorlog (een conflict tussen Spanje en Portugal tussen 1640 – 1668).
Om het plein heen vind je restaurants, winkels, hotels, een kleine ijswinkel (lekker ijs, maar niet het beste wat je kan krijgen in Lissabon). Ook vind je hier Ascendor da Gloria die je naar de Bairro Alto brengt.

Parque Eduardo VII
Dit is één van de grotere parken in Lissabon. In het park vind je broeikassen met exotische planten, flamingo’s en diverse soorten vogels. Het park heeft ook een koude kas (ideaal voor wat verkoeling in de zomermaanden) met bloemen, bomen, fonteinen en watervallen. Niet alleen bij toeristen is dit park populair ook de Lisboetas komen hier graag. Loopt je vanaf de Avenida da Liberdade naar het park, houdt er dan wel rekening mee dat je dan omhoog loopt. Ben je eenmaal boven, dan heb je een prachtig uitzicht over de Baixa met op de achtergrond de Taag..

Elevador de Santa Justa
Wil je een snel van de Baixa naar de Bairro Alto, neem dan de Elevador de Santa Justa. Deze 45 meter hoge smeedijzeren lift brengt je in een paar minuten naar het hoogste deel van de stad.

Eten en drinken in de Baixa

Naast Rua das Portas de Santo Antão zijn er nog tal van eet- en drinkgelegenheden in de Baixa. Zoals in heel Portugal geldt hier ook (vooral als je in de lokale eettentjes geïnteresseerd bent): Tl-verlichting en papieren tafelkleedjes zijn de place to be, je pakt helemaal de jackpot als mãe (mama) in de keuken staat. Vergeet de chique gedekte tafels met ruim gedekt bestek en te veel glazen op tafel. Dit zijn vaak de toeristische restaurants waar het eten matig is en de porties niet Portugees.

Café Nicola
Waan je terug in de tijd met de dichter Manuel Barbosa du Bocage. In de 18de eeuw een veel geziende gast bij café Nicola. Tegenwoordig komt hij tot leven door de canvas doeken die er in het café hangen. Café Nicola is een mooie uitvalbasis om en mensen te kijken en te genieten van een bica. Lees hier meer over Café Nicola.

A Ginjinha
Drink de typische Portugese likeur: Ginja. In dit kleine cafétje waar maximaal 3 mensen passen kan je een glaasje ‘to go’ bestellen. Wil je weten hoe, lees dan meer over A Ginjinha. Probeer je ginja net zo weg te drinken als de mannelijke Lisboeta’s op leeftijd: in 1 keer achterover. Saúde!

Beira Gare
Voor een snelle hap neem je hier de pasteitjes, wil je even rustig zitten neem dan plaats aan een van de tafels in het restaurant. Typisch Portugees eten voor een eerlijke prijs. Lees hier meer over Beira Gare.

Pastelaria Suiça
Tussen Praça da Figueira en Rossio gelegen is dit één van de oudste pasteleria’s in Lissabon. Helaas heeft de tijd hier redelijk stil gestaan en is het interieur en sommige bedieningspersoneel verouderd. Maar de pastei de nata smaakt nog altijd erg goed. Lees meer over Pastelaria Suiça.

» Meer over de andere wijken in Lissabon


NATA Lisboa: “The world needs NATA”

NATA Lisboa

De Fabrica de Pasteis de Nata NATA Lisboa stond eigenlijk niet op mijn lijstje om mee te nemen in de grote pasteis de nata test – totdat het mij opviel dat er in maart 2017 ook een vestiging in Amsterdam is geopend. Europese aanwezigheid NATA Lisboa is een Portugees franchiseconcept…

Lees verder

Pastelaria Café Gelo bij Rossio

Café Gelo bij Rossio, Lissabon

Rossio kent vele eetgelegenheden, maar weinig echte bakkers. Gelukkig vind je om de hoek bij het station Rossio de pastelaria Café Gelo. De etalage is een genot om voor te staan, de grote variatie van hun assortiment wordt hier zichtbaar. Naast de pastéis de nata kan je ook brood, koekjes,…

Lees verder

Pastelaria Suíça – Pasteis de nata en bica

Pastelaria Suíça in Lissabon

Een pastelaria is een soort van banketbakker, er zijn veel te vinden in Portugal. Pastelaria Suiça is zeer bekend bij de Lisboetas maar ook toeristen weten de weg goed te vinden. Soms worden er busladingen voor de pastelaria uitgelaten om lekkere zoetigheid te kunnen kopen. Pasteis da Nata met Bica…

Lees verder

Praça do Comércio: Theater van de Anjerrevolutie

Praca do Comercio plein, Lissabon

Als je op het plein Praça do Comércio bent, ga dan eens in het midden staan bij het standbeeld van Jozef I, pas dan merk je echt hoe immens groot dit plein is. Door de jaren heen hebben hier talloze optochten, festiviteiten en in de vorige eeuw terechtstellingen plaatsgehad. Een…

Lees verder

Avenida da Liberdade

Avenida da Liberdade, Lissabon

De Avenida da Liberdade (“Avenue van de vrijheid”) is een belangrijke straat in Lissabon. Het verbindt Praça dos Restauradores met Marques de Pombal. De avenida is een sjieke winkelstraat met winkels zoals Prada, Armani, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana en nog veel meer luxe boetieks. Ook kan je hier vele…

Lees verder

Rua Augusta – van Rossio naar Praça de Comércio

Rua Augusta in Lissabon

Van Rossio naar Praça de Comércio loopt je via een van de rua’s: Rua Augusta, Rua da Prata, Rua dos Correeiros, Rua dos Sapateiros, elke straat heeft een andere charme en iets anders te bieden. Dwars door Baixa Pombalina De bekenste straat van bovengenoemde straten is de Rua Augusta, deze…

Lees verder

Café Nicola – Klassiek koffie drinken

Cafe Nicola Lissabon

Aan Rossio ligt Café Nicola, een van de oudste cafés van de stad. De gevel van Nicola is indrukwekkend en heeft zeker een aantrekkingskracht om hier een kopje koffie te drinken. Het interieur is Art Deco en aan de wanden hangen werken van de 18de eeuw dichter Manuel Barbosa du…

Lees verder

Rossio – Praça Dom Pedro IV

Rossio, het centrale plein van Lissabon

Officieel heet dit plein Praça Dom Pedro IV maar sinds het ontstaan, in de middeleeuwen, wordt het in de volksmond Rossio genoemd (groot openbaar plein). In de middeleeuwen was Rossio het plein voor executies, stierenvechten en demonstraties, maar ook gewoon als ontmoetingsplaats. De oorspronkelijke naam komt van de in de…

Lees verder

A Ginjinha – Ginja drinken met de locals

Ginja drinken bij A Ginjinha, Lissabon

Wat jenever is voor de Nederlander is Ginjinha (of Ginja) voor de Lisboeta. Elke Lisboeta kent wel iemand waar dit drankje wordt gestookt. Heb je niet dat geluk, of heb je zin in een Ginjinha maar geen stokerij bij de hand, dan kun je een shot kopen op straat, bijvoorbeeld…

Lees verder