Baixa Pombalina – de benedenstad

Met de aardbeving van 1755 is het deel van Lissabon waar zich de wijk Baixa bevindt, totaal verwoest. Bijna alle gebouwen waren ingestort en de wijk is hierdoor opnieuw opgebouwd.

Miradouro Castelo uitzicht Baixa

De Baixa heeft de naam te danken aan de toenmalige minister-president Marques de Pombal en is de beneden (baixa) stad.


Rechtlijnige straten

Niets van het huidige stratenpatroon lijkt op het straatbeeld van voor de aardbeving. De straten zijn aangelegd in rechte lijnen met als de belangrijkste straat de Rua Augusta.

Baixa gebouwen

De Baixa is het centrum van Lissabon, omsloten door de ministeries en het aan de Taag gelegen plein Praço do Comércio. De rechte straten lopen vanaf hier richting Rossio, het centrale plein van Lissabon.

De Baixa heeft voor ieder wat te bieden, shoppen in de straten Rua Augusta of Rua da Prata, koffie drinken aan Rossio bij Café Nicola of Pastelaria Suíça. Wil je weten wat de leuke bezienswaardigheden zijn in de Baixa, hieronder zetten we een aantal voor jou op een rijtje.


Bezienswaardigheden Baixa

Elevador de Santa Justa

Elevador Santa Justa vanaf de baixa
Wil je een snel van de Baixa naar de Bairro Alto, neem dan de Elevador de Santa Justa. Deze 45 meter hoge smeedijzeren lift brengt je in een paar minuten naar het hoogste deel van de stad.


Meer over Elevador de Santa Justa »


Elevador Castelo

Elevador Castelo, Lissabon
Wil je op een makkelijke manier van de wijk Baixa naar Alfama, neem dan de lift: Elevador Castelo! Met 1 overstap halverwege ben je binnen 5 minuten in Alfama.Meer over Elevador Castelo »


Ascensor da Glória

Ascendor da Gloria, Lissabon
De kabelbaan, Ascensor da Glória, die je van Praça Restauradores naar de Bairro Alto brengt. Pak net zoals de locals de tram om je op een makkelijke manier te verplaatsen.


Meer over Ascensor da Glória »

 

Ascensor do Lavra

Ascendor do Lavra - wagon
Ascensor do Lavra is de oudste kabeltram van Lissabon die nog in gebruik is. Deze tram is (nog) niet zo bekend bij de toeristen maar zeker de moeite waard om een ritje mee te rijden.


Meer over Ascensor do Lavra »


Hospital de Bonecas


In Lissabon gaan mensen generaties lang naar de poppendokter in het poppenziekenhuis: Hospital de Bonecas, midden in het centrum.


Meer over Hospital de Bonecas »


Arco da rua Augusta

Rua Augusts Arco
Arco da rua Augusta is de poort naar het stadsdeel Baixa, met als hoofdstraat Rua Augusta. De triomfboog is gebouwd na de aardbeving van 1755.


Meer over Arco da rua Augusta »


Shoppen

Er zijn vele winkels in de wijk Baixa. Vooral de grote winkelketen kun je vinden in de winkelstraten: Rua Augusta, Rua da Prata, Rua dos Correeiros, Rua dos Sapateiros.

In de Baixa vind je oude (historische) winkels, helaas verdwijnen die steeds meer uit het straatbeeld.

Manteigaria Silva

Ingang winfdsfsdkel Manteigaria Silva
Manteigaria Silva staat in vele reisgidsen genoemd met het advies om even langs de winkel te lopen en naar binnen te gluren. Dat is helemaal terecht! Maar vergeet vooral niet om ook even naar binnen te gaan en te genieten van al het lekkers wat er in de winkel wordt verkocht.


Meer over Manteigaria Silva »


Lisbon Duck Store

Overzicht eendjes Lisbon Duckstore
Je bezoekt Lissabon voornamelijk om de mooie oude gebouwen, de sfeer van de stad en de vriendelijke mensen. En natuurlijk vanwege het lekkere eten, de mooie wijnen en andere voortreffelijke nationale likeuren. Maar dan opeens loop je tegen een heel vrolijke winkel aan: Lisbon Duck Store.


Meer over Lisbon Duck Store »


Pleinen & straten

Rua Augusta

Rua Augusta naar de Taag
Rua Augusta is een lange winkelstraat waar je goed kan shoppen en als je trek hebt gekregen van het shoppen kan je hier ook een maaltijd nuttigen. De bestrating is van mozaïek met mooie patronen.


Meer over Rua Augusta »


Praça do Comércio

Pracadocomercio
Praça do Comércio ligt aan de oever van de Taag en is ook bekend als Terreiro do Paço (paleisplein). Hier stond voor de aardbeving van 1755 het Koninklijke Paleis Paço da Ribeira.


Meer over Praça do Comércio »


Rossio

Fonteint op Rossio, Lissabon
De ontmoetingsplaats in Lissabon is Rossio, het plein, dat officieel Praça Dom Pedro IV, is moeilijk te missen. Het is hier altijd druk, vooral de straatventers hebben het druk. Regent het, dan staan er binnen no-time vele mannen op en rond het plein om een paraplu aan jou te verkopen. Maar bij het eerste zonnestraaltje pakken zij hun andere rugzak en proberen jou een zonnebril aan te smeren.


Meer over Rossio »


Praça da Figueira

PRacadafiquera
Praça da Figueira is het hart van het openbaar vervoer in Lissabon. Vele bussen en de metro stoppen op dit plein. Na de aardbeving in 1755 werd een groot deel op en rond dit plein verwoest. De meeste gebouwen werden gerestaureerd of in oorspronkelijke staat herbouwd. In de meeste gebouwen rond het plein bevinden hedendaags hotels, winkels, cafés en restaurants, ook Pastelaria Suíça heeft een ingang aan de kant van Praça da Figueira.

Het plein biedt ook heel mooi uitzicht op Castelo de São Jorge, overdag is het uitzicht heel erg mooi maar als je in de gelegenheid bent om in de avonduren hier te zijn, vergeet dan zeker niet naar het kasteel te kijken wat dan erg mooi verlicht is. Vraag je je af wie er midden op het plein staat, dat is het bronzen beeld van koning João, vergeet niet de duiven te tellen. Vaak zijn het honderden die kenmerkend zijn voor het plein.


Rua das Portas de Santo Antão

Rua das Portas de Santo Antão vanaf boven
Je hoeft niet om te komen van de trek in Lissabon en Rua das Portas de Santo Antão bewijst dat! De betere visrestaurants vind je in deze straat die op een steenworp afstand van Rossio ligt. Een van Lissabons best bewaarde geheimen ligt ook in deze straat: Casa do Alentejo. Wat nu een cultureel centrum is en een ontmoetingsplaats voor mensen uit de Alentejo (provincie in Portugal) was in de 17de eeuw een Paleis (Palacio Alverca).
Casa do Alentejo patio
Vanaf de buitenkant ziet het er als een normaal huis, maar binnenin word je betoverd door de Moorse invloeden en de grote patio. Je kan ook lunchen of diner in Casa do Alentejo, lees hier meer informatie.

Voor mij is het ruim 6 jaar geleden dat ik daar heb gegeten, ik vond het eten destijds lekker en goed. Als ik tegenwoordig de recensies moet geloven is het niet meer wat het was, eten is vet, koud of er is iets anders mis. De obers blijken chagrijnig te zijn, kortom niet gelijk een restaurant waar bij je staat te springen om heen te gaan (als ik afga op de recensies). Kies je er voor om elders in de straat te eten, vergeet dan niet om een blik te werpen achter de deuren van Casa do Alentejo. De ambiance is de moeite waard.

Heb je na het eten zin in een afzakkertje, loop dan de straat uit richting Rossio en stop bij A Ginjinha.


Praça Restauradores

straatmozaiek restauradores
Praça Restauradores ligt aan het begin van de populaire boulevard Avenida da Liberdade en ligt bijna aan Rossio vast. Het plein is opgericht ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Portugal in 1640 (na 60 jaar overheersing van Spanje). Midden op het plein staat een obelisk met de namen en data die te maken hebben met de Portugese Restauratieoorlog (een conflict tussen Spanje en Portugal tussen 1640 – 1668).
Om het plein heen vind je restaurants, winkels, hotels, een kleine ijswinkel (lekker ijs, maar niet het beste wat je kan krijgen in Lissabon). Ook vind je hier Ascensor da Gloria die je naar de Bairro Alto brengt.


Parque Eduardo VII

parque eduardo
Parque Eduardo VII is één van de grotere parken in Lissabon. In het park vind je broeikassen met exotische planten, flamingo’s en diverse soorten vogels. Het park heeft ook een koude kas (ideaal voor wat verkoeling in de zomermaanden) met bloemen, bomen, fonteinen en watervallen.


Meer over Parque Eduardo VII »


Avenida da Liberdade

Avenida da Liberdade, Lissabon
De Avenida da Liberdade (Avenue van de vrijheid) is een belangrijke straat in Lissabon. Het verbindt Praça dos Restauradores met Marquês de Pombal. De avenue heeft veel geschiedenis.


Meer over Avenida da Liberdade »


Marquês de Pombal

Marques de Pombal plein in Lissabon
Marquês de Pombal is één van de drukste verkeerspleinen in Lissabon. Het is een belangrijk knooppunt die vele wijken in de stad met elkaar verbindt.


Meer over Marquês de Pombal »


Ribeira das Naus

Ribeira das Naus - richintg comercio
Ben je op zoek naar verkoeling tijdens de warme zomerdagen, maar je bent net te kort in Lissabon om uitgebreid naar het strand te gaan? Geen paniek! Pak je strandhanddoek en ga naar Ribeira das Naus!


Meer over Ribeira das Naus »


Eten en drinken

Naast Rua das Portas de Santo Antão zijn er nog tal van eet- en drinkgelegenheden in de Baixa. Zoals in heel Portugal geldt hier ook (vooral als je in de lokale eettentjes geïnteresseerd bent): Tl-verlichting en papieren tafelkleedjes zijn de place to be, je pakt helemaal de jackpot als mãe (mama) in de keuken staat. Vergeet de chique gedekte tafels met ruim gedekt bestek en te veel glazen op tafel. Dit zijn vaak de toeristische restaurants waar het eten matig is en de porties niet Portugees.

Café Nicola

Cafe Nicola met ober
Waan je terug in de tijd met de dichter Manuel Barbosa du Bocage. In de 18de eeuw een veel geziene gast bij café Nicola. Tegenwoordig komt hij tot leven door de canvas doeken die er in het café hangen. Café Nicola is een mooie uitvalbasis om en mensen te kijken en te genieten van een bica.


Meer over Café Nicola »

 

A Ginjinha

AGinjinha - binnen
Drink de typische Portugese likeur: Ginja. In deze kleine bar, A Ginjinha, waar maximaal 3 mensen passen kan je een glaasje ‘to go’ bestellen. Probeer je ginja net zo weg te drinken als de Lisboetas: in 1 keer achterover. Saúde!


Meer over A Ginjinha »


Beira Gare

Pastelaria Beira Gare, Lissabon
Voor een snelle hap neem je hier de pasteitjes, wil je even rustig zitten neem dan plaats aan een van de tafels in Beira Gare. Typisch Portugees eten voor een eerlijke prijs.


Meer over Beira Gare »


Merendinha do Arco

Merendinha do Arco bar
Verscholen net achter Rossio Arco ligt Merendinha do Arco, een restaurant waar je ondanks de vele toeristen in dit deel van de stad, bijna alleen maar Lisboetas tegenkomt.


Meer over Merendinha do Arco »


Amorino

Amorino Chiao
De ijswinkel in Lissabon waar je (wanneer je een hoorntje neemt) de bollen in de vorm van rozenblaadjes krijgt. Het kunstwerk is mooi om te zien, maar het ijs is veel te lekker om niet te eten en alleen naar het kunstwerk te kijken.


Meer over Amorino »


Pastelaria Café Gelo

Café Gelo am Rossio, Lissabon
De etalage van Pastelaria Café Gelo is een genot om voor te staan, de grote variatie van hun assortiment wordt hier zichtbaar. Het brood en de zoete gebakjes zijn hier heerlijk, wanneer je een maaltijd wilt eten kun je beter een andere plek zoeken.


Meer over Pastelaria Café Gelo »


Confeitaria Nacional

Confeitaria NAcional plakkaat
Confeitaria Nacional is de oudste pastelaria’s in Lissabon. De bakkerij bestaat sinds 1829 en was destijds de officiële bakkerij van de Portugese koning. Je vindt hier, naast de vele toeristen die een kijkje nemen, ook nog altijd veel Lisboëten die hier voor een koffie met iets zoet of een maaltijd komen.


Meer over Confeitaria Nacional »


Ginjinha Sem Rival

Ginjinha Sem Rival - bord met drank
Ginjinha Sem Rival betekent letterlijk Ginjinha zonder rivaal. Het is grappig dat deze kleine bar zo heet, want op een steenworp afstand vind je genoeg andere Ginjinha bars.


Meer over Ginjinha Sem Rival »


Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau


Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau serveert wel hele speciale pastel de bacalhau. Het bacalhau pasteitje wordt volgens traditioneel recept gemaakt, met kaas uit Serra da Estrela.


Meer over Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau »


Veneziana

A Veneziana - gesloten
Weggestopt in een hoek bij Praça dos Restauradores vind je Veneziana. Dit is de kleinste en oudste ijswinkel wat je in Lissabon tegenkomt.


Meer over Veneziana »


Fábrica da Nata

Fabrica da nata keuken
Fábrica da Nata is een echte aanrader om een pastéis de nata te eten. Deze bakker maakt snelle sprongen en heeft binnen 3 jaar een tweede vestiging geopend in de Baixa.


Meer over Fábrica da Nata »


Pastelaria Suíça

**Update sinds augustus 2018 is deze pastelaria gesloten **
Pastelaria Suica Lissabon
Tussen Praça da Figueira en Rossio gelegen is Pastelaria Suíça één van de oudste pastelerias in Lissabon. Helaas heeft de tijd hier redelijk stil gestaan en is het interieur en sommige bedieningspersoneel verouderd. Maar de pastel de nata smaakt nog altijd erg goed.


Overnachtingen

Goodnight Hostel: Dit hostel is gevestigd in een 18e-eeuws gebouw middenin de Baixa. Het heeft slaapzalen met verwarming, er is een aparte vrouwenzaal. Deze slaapzalen zijn voorzien van lockers en gedeelde badkamer. Voor een bed in een zaal betaal je 20 euro.Lisboa Prata Boutique Hotel: centraal gelegen in een oud typisch Portugees pand is dit fijne maar simpele hotel. De kamers hebben een eigen badkamer. Een overnachting is 120 euro.Dare Lisbon House: de 18 eeuwse loft is een heerlijk plek om te verblijven. Ben je slecht ter been, dan biedt de lift een oplossing.Een overnachting is 222 euro.


» Meer over de andere wijken in Lissabon »