Bairro Alto – uitgaanswijk

Schilderachtige straatjes

De wijk Bairro Alto is de bovenstad (dat bekent “Bairro Alto” ook) van Lissabon. De wijk is vooral bekend om de vele kunstzinnige winkels en het uitgaansgebied.

Zoals in vele delen van Lissabon kan je ook in deze wijk heerlijk slenteren en genieten van de schilderachtige smalle straatjes. Bairro Alto was in de jaren 90 sterk achteruit aan het gaan. Vele huizen waren verpauperd en de criminaliteit nam toe.

Bairro Alto, wijk in Lissabon

Door een opknapbeurt, gefinancierd door de stad, is de Bairro Alto een wijk met rijke mogelijkheden gebleven. Sinds 2003 is de wijk autovrij, wat veel lege parkeerplekken opleverden. Die werden al snel opgevuld door terrasstoelen en tafels.

Goedkope restaurantjes

In de bovenstad is er altijd wel een café, bar of restaurant open om iets te eten en/of te drinken. Hier vind je ook veel goedkope restaurants met een kleine kaart. Deze worden “Tasca” genoemd. Eén van mijn favorieten is A Tasca do Chico, waar lokale fado te horen is.

Bairro Alto restaurants met terras

De wijk biedt ook veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te ontdekken. Er zijn veel kleine winkeltjes in de Bairro Alto, voor ieder wat wils.

Niet voor vroege vogels

Goed om te weten is dat het leven in de Bairro Alto wat traag op gang komt: in de ochtend en vroege middag zijn de luiken van de huizen vaak nog gesloten. Tegen de avond komt de wijk tot leven, dit is ook de leukste tijd om de wijk te ontdekken. Tot diep in de nacht is hier (live) muziek te horen. Wil je rustig in een kroeg zitten, ga dan niet naar de Bairro Alto. De cafés zijn vaak klein en druk, het charmante van deze wijk is dat ’s avonds de mensen buiten staan en drinken uit plastic bekers.

Bairro Alto nachtleven

Je kan aan enkele straatnamen de historie van Bairro Alto vernemen. In de 19de eeuw waren hier veel kranten en uitgeverijen gevestigd. Denk dan aan een straat zoals Rua do Diário de Notícias (vernoemd naar één van de bekendste kranten van Portugal).

Wegwijs naar Bairro Alto

Je kan op verschillende manieren Bairro Alto bereiken, bijvoorbeeld met de elétrico 28: stap uit op de halte Chiado of Praça Luis Camões. Voor beide haltes loopt je Rua da Misericórdia in en vanaf daar sla je één van de vele zijstraatjes in om vervolgens rond te dwalen door Bairro Alto.

Ook kan je de Ascensor da Glória omhoog nemen vanaf Praça Restauradores. Vergeet dan vooral niet om bovenaan te genieten bij miradouro de São Pedro de Alcântaravan het prachtige uitzicht op de Baixa en Alfama.

Beste plekken – Bairro Alto

  1. Bezienswaardigheden
  2. Plein en straten
  3. Shoppen
  4. Eten en drinken
  5. Overnachten

Bezienswaardigheden

Ascendor da Bica

Ascensor da Bica, Lissabon
Ascendor da Bica rijdt van Largo do Calhariz naar de Rua de São Paulo en verbindt de wijken Chiado en Cais do Sodré. Geen zin om de steile heuvels af te lopen? Neem dan de Ascendor (tram).

Meer over Ascendor da Bica »

 

Ascensor da Glória

Ascendor da Gloria, Lissabon
De kabelbaan, Ascensor da Glória, die je van Praça Restauradores naar de Bairro Alto brengt. Pak net zoals de locals de tram om je op een makkelijke manier te verplaatsen.

Meer over Ascensor da Glória »

 

 

Igreja de São Roque

Igreja de São Roque Capela de São João Baptista
De gevel van Igreja de São Roque ziet er saai uit, maar laat je daardoor niet verleiden om er voorbij te lopen. Want het interieur is spectaculair.

Meer over Igreja de São Roque »

 

 

 

Elétrico 24

tram24 halte jardim amoreiras
Sinds september 2018 rijdt elétrico 24 na 23 jaar afwezendheid door de straten van Lissabon. De tram heeft een beginpunt nabij de Bairro Alto.

Meer over elétrico 24 »

 

 

Elevador de Santa Justa

Elevador Santa Justa vanaf de baixa
Wil je een snel van de Baixa naar de Bairro Alto, neem dan de Elevador de Santa Justa. Deze 45 meter hoge smeedijzeren lift brengt je in een paar minuten naar het hoogste deel van de stad.

Meer over Elevador de Santa Justa »

Pleinen & straten

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Miradouro de São Pedro de Alcântara uitzicht op castelo
Miradouro de São Pedro de Alcântara is een van de mooiste uitzichtpunten van de stad. Er zijn hier altijd wel toeristen te vinden en soms ook heel veel. Maar door de rechthoekige brede vorm is er ruimte voor iedereen. Tegenwoordig staan er houten blokhutten waar je sangria, bier en allerlei eten kan kopen.

Meer over Miradouro de São Pedro de Alcântara »

Shoppen

Rua do Norte, Rua da Atalaia en Rua do Diário de Notícias zijn de drie bekendste en belangrijkste straten in Bairro Alto. Hier kan je veel boetieks vinden van beginnende modeontwerpers.

Eten en Drinken

A Tasca do Chico

Bairro Alto Tasco
A Tasca do Chico is een fado restaurant in Bairro Alto, heel erg klein en het is er altijd vol als er fado is. Alleen op maandag en woensdagavond wordt hier fado gezongen. Zing (of klap) je mee?

Meer over A Tasca do Chico »

 

Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto

IVDP glazen met port
Bij IVDP (Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto) is er een uitgebreide keuze uit diverse oudere port. Ook al je geen port liefhebber bent is dit nog steeds een leuke bar om te ontdekken.

Meer over Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto »

 

Cervejaria da Trindade

Cervejaria Trindade in Bairro Alto, Lissabon
Op de plek waar nu het restaurant is Cervejaria da Trindade was vroeger een klooster uit 1294. Na eeuwen door monniken te zijn bewoond kreeg het gebouw halverwege de 19e eeuw een heel andere functie, die van brouwerij. Sinds 1934 is het een restaurant. Het is een unieke ervaring om hier te eten, zeker niet te missen dus!

Meer over Cervejaria da Trindade »

 

Park Bar

PARK rooftop uitzicht met terras
Het dakterras van Park Bar heeft een fantastisch uitzicht over de Taag. Het dakterras vind je op de bovenste verdieping van een parkeergarage.

Meer over Park Bar »

 

 

Bairru’s Bodega

Bairrus bodega bairro alto ingang
De Bairro Alto staat er om bekend: hoe later het wordt hoe meer geluid er uit deze wijk komt. Harde muziek van een bar of mensen die (luid) staan te praten op straat. Wat ik miste was een plek waar goede wijn wordt geschonken en waar je een goed gesprek kan voeren. Die plek hebben wij gevonden in Bairru’s Bodega.

Meer over Bairru’s Bodega »

Overnachtingen

Dias e Dominguez: hostel Dias e Dominguez ligt in het hart van de Bairro Alto. Het gastenverblijf biedt een kamer voor twee personen met gedeelde badkamer en toilet. Een overnachting is ongeveer 34 euro.

Your Place in Lisbon: het appartement heeft drie slaapkamers, een badkamer en is bijna 100M2 groot. Ideaal voor een gezin, je kunt er met maximaal 6 personen in. Een overnachting is 150 euro.

Merces by Central Hill Apartments: kom je met een grote groep naar Lissabon dan is dit het ideale appartement. Het is 15 minuten lopen naar de wijk Chiado. Het heeft een woonkamer en 4 slaapkamer. Je kunt met maximaal 16 mensen terecht. Een overnachting is bijna 300 euro (op basis van 8 personen).

» Meer over de andere wijken in Lissabon »