Bairro Alto – uitgaanswijk


Schilderachtige straatjes

De wijk Bairro Alto is de bovenstad (dat bekent “Bairro Alto” ook) van Lissabon. De wijk is vooral bekend om de vele winkels en het uitgaansgebied.

Bairro Alto, wijk in Lissabon

Zoals in vele delen van Lissabon kan je ook in deze wijk heerlijk slenteren en genieten van de schilderachtige smalle straatjes. De Bairro Alto was in de jaren 90 sterk achteruit aan het gaan. Vele huizen waren verpauperd en de criminaliteit nam toe. Door een opknapbeurt, gefinancierd door de stad, is de Bairro Alto een wijk met rijke mogelijkheden gebleven. Sinds 2003 is de wijk autovrij, wat veel lege parkeerplekken opleverden. Die werden al snel opgevuld door terrasstoelen en tafels.

Goedkope restaurantjes

In de bovenstad is er altijd wel een café, bar of restaurant open om iets te eten en/of te drinken. Hier vind je ook veel goedkope restaurants met een kleine kaart. Deze worden “Tasca” genoemd. Eén van mijn favorieten is A Tasca do Chico, waar lokale fado te horen is.

De wijk biedt ook veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te ontdekken. Er zijn veel kleine winkeltjes in de Bairro Alto, voor ieder wat wils.

Niet voor vroege vogels

Goed om te weten is dat het leven in de Bairro Alto wat traag op gang komt: in de ochtend en vroege middag zijn de luiken van de huizen vaak nog gesloten. Tegen de avond komt de wijk tot leven, dit is ook de leukste tijd om de wijk te ontdekken. Tot diep in de nacht is hier (live) muziek te horen. Wil je rustig in een kroeg zitten, ga dan niet naar de Bairro Alto. De cafés zijn vaak klein en druk, het charmante van deze wijk is dat ’s avonds de mensen buiten staan en drinken uit plastic bekers.

Je kan aan enkele straatnamen de historie van Bairro Alto vernemen. In de 19de eeuw waren hier veel kranten en uitgeverijen gevestigd. Denk dan aan een straat zoals Rua do Diário de Notícias (vernoemd naar één van de bekendste kranten van Portugal).

Naar de Bairro Alto

Je kan op verschillende manieren de Bairro Alto bereiken, bijvoorbeeld met de eléctrico 28: stap uit op de halte Chiado of Praça Luis Camões. Voor beide haltes loopt je Rua da Misericórdia in en vanaf daar sla je één van de vele zijstraatjes in om vervolgens rond te dwalen door de Bairro Alto.

Ook kan je de Elevador da Glória pakken vanaf Praça Restauradores. Vergeet dan vooral niet om bovenaan te genieten bij miradouro Sao Pedro de Alcantara van het prachtige uitzicht op de Baixa en Alfama.

Bezienswaardigheden

Straten om te shoppen
Rua do Norte, Rua da Atalaia en Rua do Diário de Notícias zijn de drie bekendste en belangrijkste straten in Bairro Alto. Hier kan je veel boetieks vinden van beginnende modeontwerpers.

São Pedro de Alcantara
Een van de mooiste uitzichtpunten van de stad. Er zijn hier altijd wel toeristen te vinden en soms ook heel veel. Maar door de rechthoekige brede vorm is er ruimte voor iedereen. Tegenwoordig staan er houten blokhutten waar je sangria, bier en allerlei eten kan kopen.

Elevador da Glória
De kabelbaan die je van Praça Restauradores naar de Bairro Alto brengt. Pak net zoals de locals de tram om je op een makkelijke manier te verplaatsen.

Miradouro de Santa Catarina
Vlakbij Praça Luís Camões ligt het uitkijkpunt Miradouro de Santa Catarina. Het scheidt de Bairro Alto met de wijken Principe Real en Santa Catarina. Als je naar het uizichtpunt loopt, dan valt op dat de wijk vol met in pasteltinten geschildere huizen staat.

Convento da Ordem do Carmo
Het klooster Convento da Ordem do Carmo is gesticht in 1389. Hedendaags is het gebouw een voormalig klooster met bijbehorende kerk. Beide gebouwen zijn zwaar beschadigd tijdens de aardbeving in 1755. De ruïnes van de gotische kerk zijn vandaag de dag het grootste nog bestaande bewijs van de aardbeving. Het is een opvallend gebouw wat op vele plekken te zien is. Het gebouw is tegenwoordig een archeologisch museum en het hoofdkwartier van de Guarda Republicana.

Eten en Drinken

A Tasca do Chico
A Tasca do Chico is een fado restaurant in de Bairro Alto, heel erg klein en het is er altijd vol als er fado is. Alleen op maandag en woensdagavond wordt hier fado gezongen. Meer weten? Lees hier verder.

Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto
Bij IVDP (Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto) is er een uitgebreide keuze uit diverse oudere port. Ook al je geen port liefhebber bent is dit nog steeds een leuke bar om te ontdekken. Waarom, dat kan je hier lezen.

Cervejaria da Trindade
Restaurant Cervejaria da Trindade begon als klooster in 1294. Na eeuwen door monniken te zijn bewoond kreeg het gebouw halverwege de 19e eeuw een heel andere functie, die van brouwerij. Sinds 1934 is het een restaurant. Het is een unieke ervaring om hier te eten, zeker niet te missen dus!

» Meer over de andere wijken in Lissabon


IJs tijd – de beste ijswinkels

IJs tijd artikel uitgelicht

Vroeger, toen ik nog met mijn ouders naar Lissabon ging, bestonden ijswinkels nauwelijks. Bij de paar ijswinkels die er waren, betaalde je gelijk de hoofdprijs voor 1 bolletje ijs. Vaak was het schep ijs net iets te waterig en daarom niet zo smaakvol. Gelukkig had Ola (het ijsmerk) een heerlijke…

Lees verder

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Park Jardim de São Pedro de Alcântara, LIssabon

Miradouro de São Pedro de Alcântara is niet alleen een heel mooi uitkijkpunt maar heeft er ook nog een klein park bij. Het is één van de grootste uitkijkpunten van de stad en dat is maar goed ook, want het is altijd druk met toeristen. In het park van de…

Lees verder

Ascensor da Bica – charmante gele tram

Ascendor da Bica Chiado

Ascensor da Bica rijdt door Rua da Bica de Duarte Belo en is op Ascensor da Gloria na, een populaire plek voor toeristen om een mooie foto te maken met de gele tram. Wat Ascensor da Bica zo bijzonder maakt is dat het dwars door een straat rijdt waar huizen…

Lees verder

Miradouros – Lissabon’s mooiste uitkijkpunten

Miradouro Castelo

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels waardoor er altijd wel ergens een plek te vinden is met het mooiste uitzicht over de stad. De miradouros (uitkijkpunten) zijn vaak betegeld met azulejos (Portugese tegels). Niet alleen toeristen zijn hier te vinden, de Lisboetas komen ook graag van het uitzicht genieten. Naast…

Lees verder

Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto

Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto in Lissabon

Port Wine of Vinho Do Porto is een van de bekendste dranken uit Portugal. Bij IVDP (voluit: Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto) hebben ze een zeer uitgebreide keuze uit diverse oudere portwijnen. Hier kan je een heerlijk glaasje portwijn drinken, bijvoorbeeld uit je geboortejaar, zeker weten dat…

Lees verder

Cervejaria Trindade – Lunchen in een oud klooster

Restaurant Cervejaria Trindade, Lissabon

Je zou het niet zeggen als je ervoor staat, maar achter de relatief eenvoudige façade van Cervejaria Trindade in Bairro Alto bevindt zich een onverwacht groot restaurant. Zodra je langs de bar en aquariums met kreeften en schelpdieren loopt, zie je ineens hoe immens deze plek is. Hoge gewelven, prachtige…

Lees verder