Alfama – oude wijk met Fado


De wijk Alfama ligt op een van de zeven heuvels van Lissabon, tussen Castelo de São Jorge en de Taag. Alfama is oudste wijk van Lissabon, in de tijd van de Moorse overheersing bestond Lissabon alleen uit Alfama.

Doorkijkje in Alfama, Lissabon

De naam van de wijk komt ook uit deze periode, Alfama komt van het Arabische “al hamma” wat baden of fonteinen betekent. In het verleden lagen er aan de voet van de heuvel warmwaterbronnen. Tijdens de aardbeving van 1755 is de wijk onaangetast gebleven, dat is de reden dat er vele oude gebouwen te vinden zijn.

Pittoreske straatjes

Alfama heeft ook mooie bezienswaardigheden te bieden en het is dan ook niet raar dat er veel toeristen op af komen. De wijk heeft een romantische, pittoreske uitstraling en is een labyrint van steile bochten, straatjes, smalle stegen door de kronkelige straten en trappen. Verder vind je er kleine bars waar elke avond traditionele fadomuziek te horen is.

Alfama ontdekken

De beste manier om Alfama te ontdekken is om er rond te lopen, vanaf Baixa loopt je langs de kathedraal Sé de Lisboa om vervolgens Alfama te gaan ontdekken. Probeer je plattegrond of telefoon in je zak te houden en heerlijk te gaan dwalen, je zal denken dat je verdwaalt (en misschien gebeurt dat ook) maar er is altijd wel ergens een punt dat je herkent.

Tuktuk Lisboa

Er rijden tegenwoordig vele tuk-tuks in Lissabon, wat verleidelijk kan zijn om Alfama te ontdekken omdat deze voertuigen je bijna overal kunnen brengen. Maar wil je echt Alfama ontdekken, doe dat dan lopend.

Alfama tram 28

Tram 28 rijdt ook een deel door Alfama heen. Je kan de tram gebruiken voor hop-on hop-off om de bezienswaardigheden te zien.

Home of Fado

Fado is ontstaan in Alfama en is de meest gehoorde muziek in de wijk. De meest authentieke fado hoor je in barretjes die moeilijk te vinden zijn. Onze tip: vraag het de lokale bevolking. De beroemdste fadozangeres was Amalia Rodrigues. Haar huis is een museum met de prijzen die ze won, haar kleding, sieraden en brieven. Overal in het huis klinkt de stem van Amalia. Voor meer informatie over de oorsprong en ontwikkeling van de fadomuziek gaat u naar het Fado museum.

Fado Grafitti Alfama

Overdag is Alfama een vriendelijke wijk, maar ‘s avonds en ‘s nachts kan je beter niet alleen door de stegen te lopen. Zeker met de komst van vele toerusten ligt de criminaliteit in de nachtelijke uren iets hoger dan vroeger. Niets om bang voor te zijn, in elke grote stad vind je (helaas) criminaliteit.

Bezienswaardigheden in Alfama

Sé de Lisboa
Se - ingang Kathadraal
Op de plek waar nu Sé de Lisboa – kathedraal van Lissabon- staat stond vroeger de hoofdmoskee van de Moren die Lissabon hebben veroverd. De kathedraal heeft vele aardbevingen doorstaan.

Meer over Sé de Lisboa »

 

Castelo de São Jorge
Castelo Sao Jorge, Lissabon

Op de hoogste heuvel van de stad ligt het bekendste kasteel van Lissabon: Castelo de São Jorge. Het is een van de bekendste toeristische attracties van Lissabon.

Meer over Castelo de São Jorge »


Panteão Nacional
Panteão Nacional, Lissabon

Santa Engrácia is een voormalige kerk in Alfama. In de twintigste eeuw is de kerk omgebouwd tot Panteão Nacional. Hier liggen belangrijke mensen uit de Portugese geschiedenis begraven zoals voormalig presidenten, schrijvers en artiesten. Ook zijn er monumentale graven te vinden van oude Portugese zeehelden.

De bouw van de voormalige kerk startte in de tweede helft van de 16de eeuw maar word niet afgebouwd omdat eerst een deel van het bouwwerk instortte en later de architect overleed. In de tweede helft van de 20ste eeuw werd de kerk afgebouwd. Voordat de bouw gereed was, werd de kerk al omgetoverd tot nationaal Pantheon.

Meer over Panteão Nacional »

 

São Vicente de Fora
Voorkant Igreja de São Vicente de Fora, Lissabon

São Vicente de Fora is een kerk en klooster uit de zeventiende eeuw. Het is een van de belangrijkste maniëristische gebouwen in Portugal. Het koninklijke pantheon van het huis Bragança maakt deel uit van het complex.

Meer over São Vicente de Fora »

 

 

Miradouro de Santa Luzia

Wil je naar één van de meest bijzondere uitkijkpunten in Lissabon, ga dan naar Miradouro de Santa Luzia. Dit romantische terras bij de kerk van Santa Luzia laat haar bezoekers namelijk genieten van een weids uitzicht over de huizen en kerken van Alfama en de rivier de Taag. Het terras is de ideale plek om onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers erbij even tot rust te komen.

Er zijn vele miradouros (uitkijkpunten) in Lissabon, hier vind je een overzicht van de volgens ons mooiste.

Meer over Miradouro de Santa Luzia »

 

 

Miradouro das Portas do Sol
Miradouro Portas do Sol uitzicht Taag

Een paar stappen verwijderd van miradouro de Santa Luzia ligt miradouro das Portas do Sol. Er zijn vele miradouro (uitkijkpunten) in Lissabon. Maar deze heeft als gevoel alsof je in de huiskamer zit. Met een geheime tunnel eronder, kan jij de tunnel vinden?

Meer over Miradouro das Portas do Sola »

 

Museo do Fado
Museu do Fado alfama

De hele collectie van het Fado museum is gewijd aan het traditionele Portugese levenslied. Naast de permanente tentoonstelling vind je in museo do Fado een documentatiecentrum, een school (waar Portugese gitaar- en zanglessen worden aangeboden), de winkel, een restaurant en een auditorium waar regelmatig live optredens plaatsvinden.

  

Huis van Amalia Rodrigues
De beroemdste fadozangeres was Amalia Rodrigues. Haar huis is een museum met de prijzen die ze won, haar kleding, sieraden en brieven. Overal in het huis klinkt de stem van Amalia. Voor meer informatie over de oorsprong en ontwikkeling van de fadomuziek ga je naar het Museo do Fado.

  

Markten in Alfama

Feira da Ladra
De leukste en bekendste vlooienmarkt van Lissabon. Feira da Ladra of de dievenmarkt, “ladra” betekent in het Portugees een vrouwelijke dief. Maar de naam is waarschijnlijk afgeleid omdat de kans groot is dat je op de markt ontdaan wordt van je kostbaarheden (pas dus goed op voor tasjesdieven) en er worden regelmatig goederen aangeboden waarvan je kan verwachten dat ze ontvreemd zijn van een ander.

Deze markt bestaat sinds de 12de eeuw maar werd in de 17de eeuw omgedoopt als Feira da Ladra. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, let alleen goed op je spullen. De markt begint of eindigt bij het Sāo Vicente de Fora. De markt is groot genoeg om er minimaal één of twee uur op rond te lopen.

De markt is er alleen op dinsdag en zaterdag van zonsopgang tot zonsondergang.

 

Eten & drinken

Op elke hoek in Alfama kan je wel iets eten en/of drinken vaak ook met live Fado erbij. Het is een genot om op een terrasje te zitten en op deze manier te genieten van alles wat voorbij komt.

Gelato Davvero
Davvero Ijs met kaart
Waan je in Rome en eet een ijsje bij Gelato Davvero. Als je het aan locals vraagt een van de lekkerste ijswinkels met het beste Italiaans ijs.

Meer over Gelato Davvero »


Food Tempel
Een van de weinige goede vegetarische restaurants in Lissabon vind je in Alfama, Food Tempel. Het is even zoeken naar dit restaurant wat achter een blauwe deur schuilt.

Meer over Food Tempel »


»Meer over de andere wijken in Lissabon »