Alfama – oude wijk met Fado


De wijk Alfama ligt op een van de zeven heuvels van Lissabon, tussen Castelo São Jorge en de Taag. Alfama is oudste wijk van Lissabon, in de tijd van de Moorse overheersing bestond Lissabon alleen uit Alfama. De naam van de wijk komt ook uit deze periode, Alfama komt van het Arabische “al hamma” wat baden of fonteinen betekent. In het verleden lagen er aan de voet van de heuvel warmwaterbronnen. Tijdens de aardbeving van 1755 is de wijk onaangetast gebleven, dat is de reden dat er vele oude gebouwen te vinden zijn.

Doorkijkje in Alfama, Lissabon

Alfama heeft ook mooie bezienswaardigheden te bieden en het is dan ook niet raar dat er veel toeristen op af komen. De wijk heeft een romantische, pittoreske uitstraling en is een labyrint van steile bochten, straatjes, smalle stegen door de kronkelige straten en trappen. Verder vind je er kleine bars waar elke avond traditionele fadomuziek te horen is.

Alfama ontdekken

De beste manier om Alfama te ontdekken is om er rond te lopen, vanaf de Baixa loopt je langs de kathedraal Sé de Lisboa om vervolgens Alfama te gaan ontdekken. Probeer je kaart in je zak te houden en heerlijk te gaan dwalen, je zal denken dat je verdwaalt (en misschien gebeurt dat ook) maar er is altijd wel ergens een punt dat je herkent. Er rijden tegenwoordig vele tuk-tuks in Lissabon, wat verleidelijk kan zijn om Alfama te ontdekken omdat deze voertuigen je bijna overal kunnen brengen. Maar wil je echt Alfama ontdekken, doe dat dan lopend.

Alfama tram 28 cropped

Tram 28 rijdt ook een deel door Alfama heen. Je kan de tram gebruiken voor hop-on hop-off om de bezienswaardigheden te zien.

Home of Fado

Fado is ontstaan in Alfama en is de meest gehoorde muziek in de wijk. De meest authentieke fado hoor je in barretjes die moeilijk te vinden zijn. Onze tip: vraag het de lokale bevolking. De beroemdste fadozangeres was Amalia Rodrigues. Haar huis is een museum met de prijzen die ze won, haar kleding, sieraden en brieven. Overal in het huis klinkt de stem van Amalia. Voor meer informatie over de oorsprong en ontwikkeling van de fadomuziek gaat u naar het Fadomuseum.

Overdag is Alfama een vriendelijke wijk, maar ‘s avonds en ‘s nachts kan je beter niet alleen door de stegen te lopen.

Bezienswaardigheden in Alfama

Sé de Lisboa
Sé de Lisboa (Kathedraal van Lissabon) is een kathedraal waar vroeger de hoofdmoskee stond. De kathedraal heeft vele aardbevingen doorstaan. Wil je meer weten over de kathedraal kijk dan hier.

Castelo São Jorge
Castelo Sao Jorge, Lissabon
Castelo de São Jorge of het Kasteel van Sint Joris is het bekendste kasteel van Lissabon. Het ligt op de hoogste heuvel van de stad en kijkt uit over de brede Taag. Het is een van de bekendste toeristische attracties van Lissabon. Meer lezen over het kasteel, kijk dan hier.

Santa Engrácia
Santa Engrácia is een voormalige kerk in Alfama. In de twintigste eeuw is de kerk omgebouwd tot het Panteão Nacional. Hier liggen de belangrijkste figuren uit de Portugese geschiedenis begraven zoals voormalig presidenten, schrijvers en artiesten. Ook zijn er monument graven te vinden van oude Portugese zeehelden.

De bouw van de voormalige kerk startte in de tweede helft van de 16de eeuw maar word niet afgebouwd omdat eerst een deel van het bouwwerk instortte en later de architect overleed. In de tweede helft van de 20ste eeuw werd de kerk afgebouwd. Voordat het afgebouwd was werd de kerk al omgetoverd tot nationaal Pantheon.

Klooster van São Vicente de Fora
São Vicente de Fora is een kerk en klooster uit de zeventiende eeuw in Lissabon. Het is een van de belangrijkste maniëristische gebouwen in Portugal. Het koninklijke pantheon van het Huis Bragança maakt deel uit van het complex.

Miradouro de Santa Luzia
Miradouro de Santa Luzia is één van de meest bijzondere uitkijkpunten in Lissabon. Dit romantische terras bij de kerk van Santa Luzia laat haar bezoekers namelijk genieten van een weids uitzicht over de huizen en kerken van Alfama en de rivier de Taag. Het terras is de ideale plek om onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers erbij even tot rust te komen. Er zijn vele (miradouro) uitkijkpunten in Lissabon, hier vind je een overzicht van de volgens ons mooiste.

Miradouro das Portas do Sol
Een paar stappen verwijderd van miradouro de Santa Luzia ligt deze miradouro. Er zijn vele (miradouro) uitkijkpunten in Lissabon, hier vind je een overzicht van de volgens ons mooiste.

Museo do Fado
De hele collectie van het Fadomuseum is gewijd aan het traditionele Portugese levenslied. Naast de permanente tentoonstelling vind je in het Fadomuseum een Documentatie Centrum, een school (waar Portugese gitaar- en zanglessen worden aangeboden), de winkel, een restaurant en een auditorium waar regelmatig live optredens plaatsvinden.

Huis van Amalia Rodrigues
De beroemdste fadozangeres was Amalia Rodrigues. Haar huis is een museum met de prijzen die ze won, haar kleding, sieraden en brieven. Overal in het huis klinkt de stem van Amalia. Voor meer informatie over de oorsprong en ontwikkeling van de fadomuziek gaat u naar het Museo do Fado.

Markten in Alfama

Feira da Ladra
De leukste en bekendste vlooienmarkt van Lissabon. De dievenmarkt, “ladra” betekent in het Portugees een vrouwelijke dief. Maar de naam is waarschijnlijk afgeleid omdat de kans groot is dat je op de markt ontdaan wordt van je kostbaarheden (pas dus goed op voor tasjesdieven) en er worden regelmatig goederen aangeboden waarvan je kan verwachten dat ze ontvreemd zijn van een ander.

Deze markt bestaat sinds de 12de eeuw maar werd in de 17de eeuw omgedoopt als Feira da Ladra. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, let alleen goed op je spullen. De markt begint of eindigt bij het Sāo Vicente de Fora. De markt is groot genoeg om er minimaal één of twee uur op rond te lopen.

De markt is er alleen op dinsdag en zaterdag van zonsopgang tot zonsondergang.

» Meer over de andere wijken in Lissabon


Miradouro de Santa Luzia

Miradouro Luzia kerk

Wil je romantiek, ga dan naar Miradouro de Santa Luzia. Dit mooie uitkijkpunt ligt naast een kerkje, dat (ook) Santa Luzia heet. Het uitzicht is over het oudste deel van de stad, Alfama en de Taag. Ik ga graag naar dit uitkijkpunt. Ook al is deze miradouro gelegen aan een…

Lees verder

Miradouro da Nossa Senhora do Monte

Miradouro nossa slotjes

Miradouro da Nossa Senhora do Monte is van alle miradouros in de stad het hoogst gelegen. Wil je met mooie panoramafoto’s van Lissabon terugkomen van je vakantie, ga dan zeker hierheen! Miradouro da Nossa Senhora do Monte geeft een heel mooi uitzicht over de oude stad, de Taag, Ponte 25…

Lees verder

Miradouro da Graça

Miradouro Graca plakaat Sophia

Het uitkijkpunt Miradouro da Graça is wel bekend als Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen. Deze miradouro is vooral heel geliefd bij jonge groepen mensen die in de schaduw van de dennebomen verkoeling zoeken op het terras van het restaurant. Ook staat er een bronzen beeld van de Portugese dichteres…

Lees verder

Kerk en klooster van São Vicente de Fora

Igreja de São Vicente de Fora, Lissabon

Jarenlang was de zeevaart erg belangrijk voor Portugal in het algemeen en in het bijzonder voor Lissabon. Zo belangrijk dat één van de grootste kerken in de stad naar de beschermheilige van de zeelieden is genoemd: Igreja de São Vicente de Fora. São Vicente de Fora is een kerk met…

Lees verder

Panteão Nacional (Igreja de Santa Engrácia)

Panteão Nacional, Lissabon

Niet te missen tijdens je wandeltocht door Alfama: de kerk van Santa Engrácia, beter bekend als Panteão Nacional. De legende gaat dat de plek waar het Pantheon staat vervloekt is. Omdat er in de tijd dat het nog een kerk was, een onschuldige man was veroordeeld voor roof. Bewogen geschiedenis…

Lees verder

Miradouros: Lissabon’s mooiste uitkijkpunten

Miradouro Santa Luzia, LIssabon

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels waardoor er altijd wel ergens een plek te vinden is met uitzicht over de stad. De Miradouros (uitkijkpunten) zijn vaak betegeld met azulejos (Portugese tegels). Er zijn hier niet alleen toeristen te vinden, ook de locals komen graag van het uitzicht genieten. Vooral de…

Lees verder

Sé de Lisboa, de kathedraal van Lissabon

Sé de Lisboa, Kathedraal van Lissabon in Alfama

Sé de Lisboa is een kathedraal in Alfama. De kathedraal is de bekendste en oudste in Lissabon, het is de enige overgebleven kathedraal in Lissabon. Als je een wandeling door de kathedraal maakt, zie je architectuur uit de romaanse, gotische en barokperiode. De kathedraal was het idee van Alfonso Henriques,…

Lees verder