Alcântara – wijk onder de Ponte 25 de Abril

De naam Alcântara is afgeleid van het Arabische woord voor brug. Logisch redenerend zou je denken dat de wijk is vernoemd naar Ponte 25 de Abril, de brug die boven de wijk hangt. Maar dat is uiteraard niet helemaal waar.

Alcantara uitzicht

De naam verwijst naar een oude Romeinse brug die hier al sinds de oudheid was. Na de bezetting door de Moren werd het hele gebied aangeduid naar de brug: al-qantara.

De evolutie van Alcântara

Net als de stad Lissabon zelf heeft ook Alcântara de afgelopen jaren een grote ontwikkeling meegemaakt. Het gebied wat nu de naam draagt van deze wijk heeft een lange en belangrijke geschiedenis voor de stad Lissabon, maar ook voor Portugal.

Alcantara - straat

Tijdens de bezetting van de Moren vond op de oude Romeinse brug de slag om Alcântara (1580) plaats. Portugal verloor deze slag en tegelijkertijd zijn onafhankelijkheid. De Spaanse koning Filips II regeerde vanaf dat moment over Portugal.

Het gebied fungeerde als schakel tussen de stad en platteland, het waren ideale omstandigheden om hier te vestigen. Na de aardbeving van 1755 – waar een groot deel van de Baixa werd verwoest – voelden vooral de adel en rijke kooplieden zich niet meer veilig en trokken weg uit de binnenstad. De koninklijke familie liet na de aardbeving een paleis in het hoger gelegen Ajuda bouwen, waardoor Alcântara erg aantrekkelijk werd om residenties en quintas (landhuizen) te bouwen.

Alcantrara vanaf de kerk

Komst van de industrie

Alcântara was een plek met sterk potentieel voor ontwikkeling van industrieën met de ligging aan de rivier de Taag en de vallei. In 1846 vestigde het bedrijf Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense, één van de grootste fabrieken van Lissabon, zich in Alcântara. De Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense was een industriële grootmacht die in 1838 werd opgericht in Lissabon.

LX Factory

In de jaren 1851-1855 werden er naast het eerste gebouw nog eens vijf gebouwd om de spinmachines en weefgetouwen, verspreid over de stad, te centraliseren. De set van zes gebouwen was toen bekend onder de naam Fábrica Pequena (Kleine Fabriek). De industriële ruimte had een omvang van 23.000 m2.

Rond de 20ste eeuw werd de industrie in Lissabon minder, mede door stakingen en verplaatsing van productie naar lagelonenlanden. Er kwam steeds meer leegstand, lange tijd is dit industriële gebied verborgen geweest voor de buitenwereld. Tegenwoordig is het helemaal teruggegeven aan de stad en is het gebied beter bekend als LX-factory.

Bereikbaarheid

Alcantatra - trap

Alcântara heeft een goede verbinding met de overige wijken in de stad. Je kunt gebruik maken van de tram 15E, de trein of de bussen die door de wijk rijden. Binnen 30 minuten kun je bij Praça do Comércio zijn of je tanden zetten in een overheerlijk pastel de nata in Belém of Basílica da Estrela.

Bezienswaardigheden

De zuidkant van Alcântara is erg aantrekkelijk om te ontdekken met de vele bezienswaardigheden. Maar ook de noordkant, de kant van de Alcântara vallei, moet niet vergeten worden. Deze wordt doorkruist door Aqueduto das Águas Livres, een absolute landmark in het landschap van Lissabon.

LX Factory

LX Factory, Lissabon

De verborgen ministad, LX Factory, voor creatievelingen, maar tegenwoordig ook een hotspot voor toeristen. Geniet van de veelzijdigheid van deze plek: traditioneel portugees eten, hippe boetieks, een boekenwinkel.

Meer over LX Factory »

Doca Santo Amaro

Docadesantoamoro boot bij ingang

Doca Santo Amaro liggen onder Ponte 25 de Abril en is een (jacht)haven. Doca Santo Amaro is een fijne plek om laat in de middag een drankje te komen drinken. Wil je genieten van het uitgaansleven – kom dan na het diner. Er zijn vele verschillende restaurants en bar. Het is ook een ideale plek om rond te lopen en te genieten van het uitzicht.

Meer over Doca Santo Amaro »

Ponte 25 de Abril

Ponte 25 de Abril

Rood, hoog en imposant is de 3 kilometer lange hangbrug over de Taag. De brug Ponte 25 de Abril is naar voorbeeld van de Golden Gate brug in San Francisco ontworpen, door dezelfde architect.

Meer over Ponte 25 de Abril »

Eten en drinken

Santini

IJssalon Gelados Santini toonbank, Lissabon

Het lekkerste ijs van de wereld vind je daar volgens deze ijsmakers van Santini. Zeker de moeite waard om dat zelf uit te proberen.

Meer over Santini »

Gelado Artisani

Gelados Artisani - ijs

In 2009 werd de eerste Gelado Artisani vestiging geopend, vlakbij Jardim da Estrela. Met de opening van de ijswinkel speelde Gelado Artisani in op de trend van toen: homemade ijs met verse ingrediënten.

Meer over Gelado Artisani »

Overnachten in Alcântara

Ben je van plan om de stad te ontdekken maar wil je niet in de drukke binnenstad zitten, dan is deze wijk ideaal om te verblijven. Alcântara ligt tussen de wijken Belém en Baixa en is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Omdat je niet in het centrum van de stad zit, zijn de hotelprijzen ook erg redelijk.

C&O Guest House Lisbon: Ideaal als je met twee personen reist, maar biedt ook een grote familiekamer van onder de 70 euro met eigen badkamer. De guesthouse ligt om de hoek bij de LX Factory en het openbaar vervoer naar Belém of Baixa.

Vila Gale Opera: Dit viersterrenhotel ligt op nog geen 10 minuten van de Taag en het openbaar vervoer dat je naar Belém of Baixa brengt. Het hotel heeft een groot dakterras (met uitzicht op de Taag) en een binnenzwembad. Een overnachting kost gemiddeld 100 euro per nacht.

Junqueira Charming Apartment: dit appartement biedt ruimte voor zes personen, het is ideaal om er met een gezin te verblijven. Het minimum aantal nachten dat je kunt boeken is drie. Maar bij het zien van dit appartement is het geen straf. Super comfortabel en een goede uitvalsbasis om de stad te ontdekken.

» Meer over de andere wijken in Lissabon »