Het weer in Lissabon

Waarom zouden we het niet over het weer hebben? Nederlanders doen niets liever. De ene dag is het grijs en grauw, de andere dag schijnt de zon en zijn we in extase. Maar wist je dat Portugezen eigenlijk net zo zijn? Het weer in Lissabon is dagelijks onderwerp van gesprek.*

Je zou verwachten dat de inwoners van Lissabon niets te klagen hebben over het weer. De stad geniet van de meeste zonuren per jaar in Europa, met februaritemperaturen die kunnen oplopen tot 25 graden. Vriezen doet het er eigenlijk nooit; de winters zijn het zachtst van heel Europa. Klinkt perfect, toch?

Toch klagen de Lisboeta’s over het weer. Is het een paar dagen in februari “slechts” 15 graden? “It’s so cold!“. Waait het een dagje flink? “So much wind!”. Regent het? “Epa! All that rain, it’s terrible. Terrible!“. Echt waar.

Het weer in Lissabon

Het klimaat in Lissabon

Lente in Lissabon
Tussen maart en begin mei geniet je van aangename temperaturen tussen de 12 en 20 graden overdag, met veel zon. Een lichte bui komt af en toe voor. Halverwege mei wordt het bijna zomer, met dagen boven de 25 graden. Perfect om de oude wijken, zoals Alfama en Bairro Alto, te verkennen.

Zomer in Lissabon
Juli en augustus brengen hitte, met temperaturen overdag regelmatig boven de 30 graden. De zomer strekt zich uit van mei tot oktober, met gemiddelde temperaturen rond de 25 graden. De stranden, zoals Praia da Carcavelos en Costa da Caparica, zijn populaire ontsnappingsplekken.

Tip! Reis moeiteloos door Lissabon en ontdek de regio met de Lisboa Card – jouw toegang tot het openbaar vervoer in en rond Lissabon en kortingen op topmusea!

Herfst in Lissabon
Late herfst of lente is ideaal als je lekker weer wilt zonder extreme hitte. Oktober en november zijn meestal comfortabel, hoewel een dag boven de 30 graden niet ongewoon is. De temperaturen schommelen tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Winter in Lissabon
De winters zijn mild, met een gemiddelde dagtemperatuur van rond de 15 graden tussen december en maart. Sneeuw is zeldzaam, ze zijn al opgewonden als er hagelstenen vallen die langer dan 5 minuten blijven liggen! Regen is gebruikelijker, maar dat mag je niet weerhouden van een stedenreis. Er zijn vele (overdekte) musea te ontdekken, zoals het Museu Nacional do Azulejo, en historische bezienswaardigheden te verkennen.

Minimum en maximum temperatuur per maand in  Lissabon

Regen in Lissabon
En die regen en wind? Die komen voor, vooral in de late herfst, winter en vroege lente. De Costa de Lisboa ligt aan de Atlantische kust, dus regenbuien zijn gebruikelijk. Het heuvelachtige karakter zorgt voor snelle veranderingen tussen zon en regen.

Is dat erg? Niet echt, vooral niet als je een paraplu bij je hebt. Hele dagen regen is zeldzaam in Lissabon. En die harde wind? Vooral merkbaar langs de westkust bij Cascais en Cabo da Roca. Maar zelfs dan is het niet de stormachtige wind die we in Nederland gewend zijn.

Wanneer naar Lissabon gaan?

Onze tip voor een stedentrip naar Lissabon? Maart-april of begin november. Het weer is dan bijna altijd heerlijk, en het is buiten de vakantieperiodes, waardoor het wat rustiger is!

Ook in late herfst en vroege lente kun je dagen boven de 20 graden hebben. November en februari bieden nog steeds gelegenheden voor een stranddag in Costa da Caparica of Praia das Maçãs, zij het met wat koeler zeewater.

Koop jouw Lisboa Card

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..