Het weer in Lissabon

Het weer. Wij Nederlanders kunnen er urenlang over praten. De ene dag is het helemaal niks, de ander dag schijnt de zon en zijn we blij. Maar wist je dat Portugezen eigenlijk net zo zijn? Dat het weer in Lissabon dagelijks onderwerp van gesprek is?

Vijfdaagse weersvoorspelling van Lissabon

Je zou verwachten dat inwoners van Lissabon eigenlijk niks te klagen hebben over het weer. De stad kent de meeste zonuren per jaar in Europa, in februari kan het maar zo 25 graden worden en vriezen doet het er eigenlijk nooit: de winters zijn het zachtst van heel Europa! Klinkt prima, toch?

Toch klagen de Lisboeta’s over het weer. Is het een paar dagen in februari “slechts” 15 graden? “It’s so cold!“. Waait het een dagje flink? “So much wind!“. Regent het? “Epa! All that rain, it’s terrible. Terrible!“. Echt waar.

Het weer in Lissabon

Het klimaat in Lissabon

Winter in Lissabon
Lissabon kent voor Europese begrippen een warm klimaat. De winters zijn tussen december en maart met een gemiddelde temperatuur van rond de 15 graden overdag heerlijk zacht. Sneeuw zien ze in Lissabon nooit, ze zijn al opgewonden als er hagelstenen vallen die langer dan 5 minuten blijven liggen!Zomer in Lissabon
In de zomer kan het flink warm worden: in juli en augustus komt de temperatuur overdag regelmatig boven de 30 graden. Gemiddeld is de temperatuur overdag tussen mei en oktober zo’n 25 graden. Maar ook in de late herfst en de vroege lente kun je genoeg dagen hebben dat het kwik ruim boven de 20 graden komt: wij hebben zowel in november als in februari regelmatig een dagje strand kunnen doen in Costa da Caparica of Praia das Maçãs. Toegegeven, het zeewater is dan wel aan de koude kant, maar in je zwembroek op het strand in de zon liggen is vaak geen enkel probleem!

Minimum en maximum temperatuur per maand in  Lissabon

Regen in Lissabon
En die regen en wind dan, waar die Portugezen over kunnen klagen? Ja, dat komt voor in Lissabon en verder naar het westen, bij Cascais en vooral bij Sintra. De Costa de Lisboa ligt bij de Atlantische kust, dus er is veel invloed van zee. Daardoor komen er in de late herfst, in de winter en in de vroege lente regelmatig regenbuien binnenwaaien. Door het heuvelachtige karakter van de westkust kun je het ene moment heerlijk in de zon zitten, terwijl er een kwartiertje later een bui valt.

Is dat erg? Niet echt, vooral niet als je een paraplu in de buurt hebt. De buien duren meestal niet zo lang als bij ons. Hele dagen regen zijn een uitzondering in Lissabon. En die harde wind dan? Die merk je vooral als je de westkust gaat ontdekken, bij Cascais en bijvoorbeeld Cabo da Roca of het Strand van Guincho (waar je dan weer prima kunt surfen!). Maar ook dan geldt dat het niet die stormachtige wind is die we hier in Nederland nogal eens hebben.

Wanneer naar Lissabon gaan?

Herfst in Lissabon
Als je zeker weten lekker weer wilt zonder dat het al te warm wordt, dan is de late herfst of de lente de beste optie om naar Lissabon te reizen. Oktober en november zijn meestal heel comfortabel, maar schrik niet als het een dag 30+ graden wordt. Maar je kunt ook een dagje regen verwachten.

Lente in Lissabon
Tussen maart en begin mei zit je gegarandeerd lekker qua temperatuur, verwacht ongeveer 20-25 graden overdag en veel zon. Een klein buitje hier en daar komt voor maar daarvan droog je al snel weer op. Vanaf halverwege mei wordt het al bijna zomer en dan zijn dagen met tegen de 30 graden geen uitzondering meer.

Onze tip voor als je een stedentrip Lissabon plant? Maart-april of begin november. Het weer is dan bijna altijd heerlijk en, niet onbelangrijk, het zit buiten de vakantieperiodes, waardoor alles wat rustiger is!

Gerelateerde artikelen


Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..