Treinstations in Lissabon

Er zijn vier treinstations in Lissabon waar treinen vertrekken naar verschillende bestemmingen in Lissabon. De Portugese NS heet Caminhos de Ferro Portuguesos (CP). De treinen zijn schoon en veilig en rijden vaak en op tijd. Als je een dagtrip wilt maken in de buurt van Lissabon, dan is de trein echt een aanrader. Ook als je verder weg wilt dan is de trein een goed vervoersmiddel hiervoor.

Treinstations in Lissabon

Estação de Caminhos de Ferro do Rossio

Estação de Caminhos de Ferro do Rossio

Station Rossio, Lissabon
Of in het kort: Station Rossio. Dit station ligt midden in het centrum tussen de pleinen Rossio en Praça dos Restauradores. Hier vertrekken alleen de treinen van en naar Sintra.

Er is een aantal bijzondere zaken aan dit station. De perrons liggen ongeveer 30 meter hoger dan het niveau waar je binnenkomst in het station. En als je vertrekt met de trein dat je direct door een tunnel gaat door de heuvels die het centrum van Lissabon omringen.

De treinen gaan buiten de spits 3 keer per uur en de reis naar Sintra duurt ongeveer 40 minuten. Voor een retourtje betaal je niet meer dan € 5,-. Je hebt een Viva Viagem-kaart nodig om je reis op te laden. Heb je een Lisboa Card, dan kan je op deze kaart naar Sintra en weer terug reizen. Wil je meer weten over de vertrektijden naar Sintra, kijk dan hier.

Pak je de trein rond lunchtijd (of niet) vergeet dat niet om pasteitjes te halen bij Beira Gare. In de ‘etalage’ zie je de overheerlijke pasteitjes al liggen. Kan je niet kiezen, lees dan meer hier over Beira Gare om je keuze makkelijk te maken.

De blauwe metro lijn (Linha Azul) stopt op Rossio (halte Restauradores). Zit je in de groene metro lijn (Linha Verde) dan is het halte Rossio.

Cais do Sodré

Cais do Sodré

Station Cais do Sodré in Lissabon: metro, trein en bus.
Station Cais do Sodré is het beginpunt van een mooie treinreis langs de Atlantische Oceaan. Vanaf downtown Lissabon via Belém – Oeiras – Carcavelos – Estoril naar Cascais. De trein gaat vier keer per uur en de rit duurt ongeveer 45 minuten. Voor een dagtripje naar Cascais is dit de ideale manier om op een relaxte manier iets van de omgeving te zien. Vertrek je vanuit Lissabon, ga dan aan de linkerkant zitten, zodat je uit het raam kan staren over de oceaan. Voor een retourtje betaal je niet meer dan € 5,-, je hebt een Viva Viagem-kaart nodig om je reis op te laden. Heb je een Lisboa Card dan kan je op deze kaart naar Cascais en weer terug reizen. Wil je meer weten over de vertrektijden naar Cascais, kijk dan hier.

De groene metro lijn (Linha Verde) stopt op Cais do Sodré.

Santa Apolónia

Santa Apolónia

Lisboa Santa Apolonia Station

Naast dat het het oudste treinstation van Lissabon is, is het ook het belangrijkste treinstation als je lange afstanden gaat reizen. Het treinstation ligt aan de Taag oever aan de rand van Alfama en is het vertrekpunt voor de meeste (inter)nationale treinen naar bijvoorbeeld Madrid of Parijs. Maar ook vertrekken hier de treinen naar het binnenland van Portugal, behalve de bestemmingen die bij Cais do Sodré en Rossio zijn genoemd. Denk dan aan de Algarve, Porto, Coimbra, Evora en nog veel meer bestemmingen. Voor meer informatie kijk op de website van CP.

De blauwe metro lijn (Linha Azul) stopt op Santa Apolónia.

Estação do Oriente

Estação do Oriente

Estação do Oriente treinstation, Lissabon

Estação do Oriente, ook wel Gare do Oriente genoemd, is geopend in 1998 ter gelegenheid van de Expo’98. Het treinstation ligt wat verder weg uit het centrum, daarom voor toeristen niet heel logisch om hier op te stappen. Het treinstation ligt in de wijk Parque das Nações, het oude Expo terrein, in het noordoosten van Lissabon.

Ook hier vertrekken de treinen (inter)nationaal naar de diverse plaatsten. Het feit dat zich op Gare do Oriente ook het (inter)nationale busstation, metrostation, winkelcentrum en politiebureau bevinden, maakt dit tot één van de drukste stations ter wereld. Jaarlijks komen er rond de 75 miljoen reizers langs.

De rode metro lijn (linha Vermelha) stopt op Gare do Oriente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *