Snelwegen rond Lissabon, een overzicht

Het wegennet in Portugal is de afgelopen 10 jaar heel erg verbeterd. Van wegen met flinke kuilen erin en de sloppenwijken die naast de snelwegen werden gebouwd, zijn het nu goed berijdbare wegen, die keurig onderhouden worden en niet onderdoen voor “onze” wegen. De snelwegen rond Lissabon zijn dus goed te berijden.

Snelwegen rond Lissabon

Er zijn vele (snel)wegen rondom Lissabon. Als je een dagje met de auto gaat rondrijden in de omgeving zal je snel genoeg merken dat het soms ook verwarrend kan zijn welke snelweg je moet nemen. Het helpt dan wel (of juist niet) mee dat je vaak meerdere snelwegen kunt nemen om naar je bestemming te komen. We geven je alvast een kort overzicht van de belangrijkste verbindingen rond Lissabon.

Heb je een auto gehuurd op de airport, of ga je dat nog doen? Lees alles over de ophaallocatie, verhuurbedrijven en waar je zoals op moet letten in het artikel Auto huren op de luchthaven van Lissabon.

Richting het westen

Ga je richting Cascais en/of Sintra dan kan je de A5 (tolweg) of de A37 nemen. Heb je tijd om rond te toeren dan is de N6 die in de N247 overloopt de leukste weg om te nemen. Het is de kustweg die langs de stranden van Lissabon en Belém loopt, via Cascais en Cabo da Roca naar Sintra gaat. Vooral het eerste stuk uit Lissabon tot aan Cascais is de weg erg smal en het verkeer vrij druk. Maar hiervoor moet je deze weg zeker niet laten.

Richting het noorden en zuiden

Vanuit Lissabon zijn er goede verbindingen naar het zuiden en noorden van het land. Ben je van plan om vanaf Lissabon richting de Algarve te rijden dan neem je de A2. Vanaf Ponte 25 de Abril loopt de IP7 over in de A2 die je helemaal tot in de Algarve nabij Albufeira brengt.

Ponte 25abril op de rijbaan

Naar het noorden gaan er meerdere snelwegen, de A13 richting Coimbra, de A8 voor de Costa de Prata en de A23 naar het westen zoals naar Castelo Branco.

Tolwegen

Een groot deel van de goed onderhouden snelwegen rond Lissabon zijn tolwegen, of in ieder geval grote delen daarvan. Als je een auto huurt in Lissabon krijg je dan ook steevast de vraag of je het tolkastje geactiveerd wilt hebben. Vroeger kozen we daar niet voor, omdat we onze bestemmingen ook via onbetaalde wegen weten te bereiken. Maar de laatste jaren nemen we het kastje er toch steeds vaker bij, zeker als we van plan zijn om naar Porto of naar het zuiden te rijden.

De kosten voor het laten activeren van zo’n tolkastje varieërt van één tot een paar euro per dag. Dat is alleen nog maar het gebruik ervan. De gemaakte kosten krijg je achteraf op je betaaloverzicht te zien.

Tolpoortjes: Via Verde

Het kastje stelt je in staat om bij de tolpporten de Via Verde te nemen, de rijstrook aangeduid met een groene V. Je kunt dan met maximaal 60 km/h duurrijden en de tol wordt automatisch afgeschreven.
auto huren - via verde poort
Niks voor jou? Je kunt ook gewoon cash of met credit card betalen.

Senioren in staking

De reden dat de tolwegen niet vaak druk zijn, heeft niets te maken met de hoge kosten. Integendeel, de tolkosten van Lissabon naar Sintra zijn rond de 1,50 euro. Maar door alle bezuinigingen die de overheid de afgelopen jaren heeft doorgevoerd, zijn voornamelijk de senioren in Portugal getroffen. Daarom hebben zij massaal besloten om de tolwegen te mijden en zoveel mogelijk gebruik te maken de secundaire wegen. Dit alleen maar om de overheid een loer te draaien. Dit is door de senioren in heel Portugal opgepakt en overgenomen. Mooi voorbeeld van Portugese burgerlijke ongehoorzaamheid.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..