Ponte Vasco da Gama – langste brug van Portugal

Tot 1998 was de brug Ponte 25 Abril vanuit Lissabon de enige toegangsweg naar het zuiden – midden in de stad dus. Met de komst van de Wereldtentoonstelling van 1998 naar Lissabon werd voor vele Lisboetas het verkeerprobleem opgelost: de nieuwe brug Ponte Vasco da Gama werd geopend.

Vascodagama oever

De brug verbindt groot Lissabon (Sacavém) met Montijo (aan de overkant van de Taag waar veel Lisboetas werken). Een goede vriend van mij verkortte de reistijd naar zijn werk van bijna 2 uur over (door de file op en rond Ponte 25 Abril) naar minder dan 45 minuten! De alternatieve reisweg heeft geboden waar het voor bedoeld was: het ontlasten van de Ponte 25 Abril.

Vascodagama uitzicht op PdN
De Ponte Vasco Da Gama is de op één na langste brug van Europa, met meer dan 17 kilometer (17,185 om precies te zijn). De langste? Die vind je in Denemarken, de Grote Beltbrug (Storebælt).

Tolbrug

Wat onbelangrijk is om te weten wie de brug heeft gebouwd (Lusoponte), maar wel interessant om te weten is dat deze privé onderneming voor 40 jaar concessie heeft voor de tolbrug. De tol is 2,85 euro* en elke dag gaan er duizenden voertuigen overheen.
Vascodagama brugnaarlis
Voor het verkeer in noordwaartse richting moet er tol betaald worden, voor het verkeer uit zuidelijke richting is het gratis.

* prijs gecontroleerd februari 2019

Waar vind je de Ponte Vasco Da Gama

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..