Oud & Nieuw – beleef de jaarwisseling in Lissabon

Ben je aankomend weekend in Lissabon met oud en nieuw? Vier je hier de jaarwisseling? Bereid je dan maar voor op een mooi feest!

Vuurwerk in Lissabon

Wat ik een heel groot voordeel vind van oud en nieuw vieren in Lissabon is dat particulieren geen vuurwerk mogen afsteken. Als ik aan mijn vrienden vertel dat de verkoop van vuurwerk in Nederland na Kerstmis start om vervolgens bijna een week lang knallen te horen moeten zij daar hartelijk om lachen.

Vuurwerkshows

In Lissabon (net zoals de rest van Portugal) organiseert de gemeente op meerdere plekken vuurwerkshows, zoals Praça do Comércio, Belem (de Torre de Belem wordt heel mooi uitgelicht) en Almada (zuidkant van de Taag, bereikbaar met de pont). Het (sier-)vuurwerk is vaak groots en mooi om te zien.

Potten en pannen

De locals gaan met pannen en pollepels al slaand op de bodem de straat op om zo het nieuwe jaar in te luiden en alle ellende van het jaar achter zich te laten. Maar voordat zij dat doen is het een oude traditie is om bij middernacht op elke klokslag een rozijn (passas) te eten en bij elke rozijn een wens te doen.

Bijgeloof

Ben je bijgelovig en wil je een succesvol jaar, zorg dan dat je een nieuwe blauwe onderbroek draagt. De rode onderbroek, zo heb ik me laten vertellen, staat voor avontuur en liefde.

Uit eten? Reserveren!

Ben je van plan om uit eten te gaan, dan is het verstandig om te reserveren. Veel Portugese families vieren gezamenlijk in een restaurant de jaarwisseling. Om middernacht naar het vuurwerk te kijken. Heb je de kans om uitgenodigd te worden bij een local, doen! Mooier kan je het nieuwe jaar niet beginnen.

Foto: Andreas Beer @ Flickr

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..