Metro van Lissabon – snel en veilig de stad door

Wat is de Metropolitano de Lisboa?

Metropolitano de Lisboa is het oudste metrosysteem van Portugal. Het is niet een heel uitgebreid metronetwerk zoals je in Londen en Parijs hebt. Maar het brengt je wel overal in de stad op een snelle, veilige en goedkope manier. Daarnaast zijn de metro’s in Lissabon erg schoon en rijden regelmatig en op tijd. Wil je je snel verplaatsen door de stad, dan is reizen met de metro ideaal.

Koop je een kaartje om met de metro te reizen, dan kun je met alle openbaar vervoer in Lissabon reizen.

De metrolijnen van Lissabon

Er zijn 4 metrolijnen (blauw, geel, rood, groen) met verschillende benamingen zoals je op onderstaande kaart kan lezen. De metro’s rijden van 6:30 tot 01:00 uur.

Metro-Lisboa-Network-Diagram_Vmay.22

Kaartjes kopen kan op elk station, vaak heb je nog loketten waar je een kaartje kan kopen, je kunt ook kiezen voor een automaat. Je kunt geen kaartjes kopen in de metro zelf, dit moet je echt op het station doen. Logisch ook want je komt niet door de poortjes zonder geldig ticket.
De metro is vooral leuk om te nemen op de regenachtige dagen, elke metrolijn heeft een ander thema. Wil je het konijn uit Alice in Wonderland zien, stap dan op de groene lijn (Linha Verde) bij Cais do Sodré.

Metrostation Baixa-Chiado in Lissabon

Kaartje kopen voor de metro

Wanneer je een kaartje koopt, “Carris/Metro Ticket” dan is dit kaartje 60 minuten geldig. Binnen de 60 minuten kun je zoveel overstappen maken op zowel metro, bus of tram als je kan/wilt.

Wanneer je meerdere keren op een dag gebruik gaat maken van het openbaar vervoer, dan is het echt verstandig om een dagkaart te kopen. Ga je bijvoorbeeld lunchen bij Ponto Final, dan kun je een dagkaart kopen inclusief ‘transtejo‘ (Cacilhas).

Een dagkaart (zonder Transtejo) is € 6,80 euro *, daarmee kan je vrij reizen met de bus, liften en metro in Lissabon. Een enkele rit is €1,80. Heb je een Lisboa Card, dan hoef je geen aparte metrokaart te kopen. De Lisboa card is geldig in alle vormen van openbaar vervoer in Lissabon. Al overtuigd? Koop je Lisboa Card dan meteen online bij GetYourGuide.nl .

Inside metro

Belangrijk is dat je een Viva Viagem-kaart hebt, wat bij ons een OV-chipkaart zou zijn. Deze koop je voor €0,50 cent, als je voor de eerste keer een bstelling plaatst, ontvang je deze er bij (tegen betaling). De Viva Viagem-kaart is herbruikbaar en kun je opladen. De kaart is niet overdraagbaar, in de zin van: al je reisgenoten hebben een Viva Viagem-kaart nodig. Je kan dus niet 4 keer een enkeltje op de kaart laden en dan willen doorgeven aan je reisgenoot. Hij/zij komt dan niet verder dan de gesloten poortjes bij het inchecken.

Reizen in Lissabon is echt super simpel, met de juiste kaart en het in,- en uitchecken bij de poortjes (ook bij het overstappen), kun je ondergronds snel en makkelijk reizen.

Lees hieronder onze tips op het optimale uit je “Carris/Metro Ticket” kunt halen

Tip: een groot voordeel van een Carris/Metro ticket of een Lisboa Card is dat de tickets ook geldig zijn in toeristische attracties zoals Elevador Santa Justa, Tram 28, Ascensor da Bica, Ascensor da Gloria Wanneer deze bezienswaardigheden op je to do lijstje staan, dan is een Lisboa Card zeker de moeite waard! Bestel je Lisboa Card dan hier.

Metro van Lissabon

Veelgestelde vragen over de metro in Lissabon

Hoe kan ik de thema’s van de verschillende metrolijnen van Lissabon herkennen?

Elke metrolijn in Lissabon heeft een eigen thema, dat vaak te herkennen is aan de decoratie en kleuren van de metrostations en treinen. Bijvoorbeeld, als je het konijn uit Alice in Wonderland wilt zien, stap dan op de groene lijn (Linha Verde) bij Cais do Sodré.

Zijn er kortingen beschikbaar voor toeristen bij het kopen van kaartjes voor de metro van Lissabon?

Ja, voor toeristen en bezoekers zijn er verschillende kortingen beschikbaar bij het kopen van kaartjes voor de metro van Lissabon. Een populaire optie is de Lisboa Card, die niet alleen geldig is voor de metro, maar ook voor andere vormen van openbaar vervoer in Lissabon.

Waar kan ik een Viva Viagem-kaart kopen en hoe werkt het opladen ervan?

De Viva Viagem-kaart, vergelijkbaar met een OV-chipkaart, is verkrijgbaar op de metrostations in Lissabon. Je kunt deze kaart kopen voor een kleine vergoeding, meestal €0,50, en dan kun je hem opladen met het gewenste bedrag voor je reizen. Op de metrostations zijn er meestal automaten beschikbaar waar je de kaart kunt kopen en opladen.

Zijn er beperkingen of regels voor het gebruik van de Viva Viagem-kaart?

Ja, de Viva Viagem-kaart is herbruikbaar en kan worden opgeladen met geld voor 60 minuten reizen na het inchecken. Het is belangrijk om te weten dat de kaart niet overdraagbaar is, dus elke reiziger heeft zijn eigen kaart nodig. Als je met meerdere mensen reist, moet elke persoon een eigen kaart hebben om de metro in te kunnen.

Zijn er tips voor het in- en uitchecken bij de metro-poortjes in Lissabon?

Ja, bij het in- en uitchecken bij de metro-poortjes in Lissabon is het belangrijk om te onthouden dat je ook moet in- en uitchecken bij het overstappen tussen verschillende metrolijnen of op andere vormen van openbaar vervoer. Dit geldt ook als je gebruik maakt van de Viva Viagem-kaart. Zorg ervoor dat je de kaart bij het in- en uitchecken dichtbij de kaartlezer houdt om een soepele doorstroming te garanderen.

* De prijzen voor de metro zijn gecontroleerd op 22 januari 2024

Join the Conversation

47 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

 1. says: Ton

  Ga logeren in hotel Tings Lissabon. Rua da Senhora do Monte. Welke metrolijn(en) vanaf de luchthaven kan ik het beste nemen?

  1. Beste Ton, de snelste manier is om de rode lijn vanaf het vliegveld te nemen richting São Sebastião, bij halte Alameda (9 haltes) stap je over de groene lijn richting Cais de Sodre, bij halte Interdente (3 haltes) stap je uit en loop je nog ongeveer 15 minuten de berg op. Jullie hotel zit op steenworp afstand van het uitzichtpunt miradouro da Senhora do Monte.

 2. says: Viviana

  We vertrekken morgen geelgroen naar Lissabon, komen dan aan om 10. 00 uur en moeten dan met koffers en 4 volwassen naar Gat rossig. Welke kaart is voor ons het handigste en met bus of metro. Wat is dan leuk om te doen er zijn 2 jongvolwassenen bij

  1. Hoi viviana, er zijn verschillende manier om bij hotel Gat Rossio te komen. De taxi is het meest comfortabel, voor Max 20€ brengt de taxi jullie bijna voor de deur (er kan geen auto verkeer komen in de straat van het hotel – max 2 min lopen vanaf restauradores. Als je liever het openbaar vervoer neemt kun je bus 744 richting Restauradores’ nemen of de metro: eerst lijn rood richting são sebastião, bij halte Alameda stap je over op de groene lijn naar Cais do Sodre bij halte restauradores stap je uit.

   Er zijn tal van leuke dingen te doen met jong volwassenen onze tips zouden zijn
   Alvast heel veel plezier – laat ons weten hoe het was!
   https://www.weheartlisbon.com/musea/quake

   https://www.weheartlisbon.com/eten-en-drinken/park

   https://www.weheartlisbon.com/bezienswaardigheden/castelo-de-sao-jorge

   https://www.weheartlisbon.com/lissabon-met-kinderen/hippo-tour

   https://www.weheartlisbon.com/bezienswaardigheden/lx-factory

 3. says: marianne

  Hallo
  Vraagje
  Als ik een dagkaart wil kopen van € 6,40, heb je dan die Viva Viagem-kaart ook nog nodig?
  ik hoor het graag. BVD Marianne

 4. says: Sonja

  Hoi,
  Handige site! Wij gaan binnenkort naar Lissabon. Wij kopen een viva viagem kaart met zapping krediet voor het gebruik van tram en metro. Als we de trein naar Sintra nemen, kunnen we dan deze zelfde kaart ervoor gebruiken met het zappin krediet, of moet je er een treinticket op laden? Of een los trein kaartje kopen?
  Alvast bedankt!

  1. says: We Heart Lisbon

   Hoi Sonja, je kunt de viva viagem kaart inderdaad gebruiken voor de treinen naar zowel Sintra als Cascais. Het is soms een beetje ingewikkeld maar als je geen aparte tickets erop gaat laden en alleen op het krediet op de kaart reist dan komt het helemaal goed. Net zoals onze anonieme OV chipkaarten, als er voldoende saldo op staat dan kom je er wel.

 5. says: marianne

  Hallo
  Wij willen met de auto vanuit Cascais naar Lissabon rijden
  Net buiten de stad parkeren en met de metro naar de stad gaan
  Heeft U een idee welk station, met parking we moeten nemen
  Hartelijk bedankt alvast
  grt Marianne

  1. says: We Heart Lisbon

   Hoi Marianne, onze tip zou zijn om de trein te nemen van Cascais naar Cais Sodre. Dat is helemaal stressvrij en een erg mooie route. Wil je toch een stukje met de auto, wij rijden vaak dezelfde route en kiezen dan meestal voor de parkeergarage onder de Time Out Market, Parking Av. 24 de Julho. Een andere optie in de stad zelf is die onder Praça dos Restauradores. Wil je echt buiten de stad parkeren en een stukje met de metro gaan dan is de omgeving van Benfica, Pontinha of Lumiar een optie, de buitenwijken aan de noord-west kant van het centrum.

  1. Ja de metro kaart is ook in Almada te gebruiken, zorg wel dat je voor een groene viva viagem kaart kiest, alleen deze zijn te gebruiken in Almada (de witte niet). Er is daar namelijk een ander openbaar vervoer bedrijf.

 6. says: Karin

  Mooie site met hele goede tips!
  Ik heb een vraag. Als ik in Lissabon ben wil ik een dagkaart kopen. Kan ik deze op de Viva Viagem zetten?
  Moet ik in en uitchecken hiermee in de metro, tram en liften?
  Gr.Karin

  1. says: We Heart Lisbon

   Absoluut Karin! Je kunt een dagkaart op je Viva Viagem zetten en daar dan de hele dag mee reizen in tram, metro en bus in Lissabon.
   En inderdaad, net als in Nederland check je in én uit met deze kaart.

 7. says: Marjo de Jong

  Fijn dat ik op deze site kwam naar mijn zoektocht over de Lisboa Card. Veel info nog te lezen voor we gaan. Maar nog steeds een vraag; je kunt de Lisboa Card van te voren thuis bestellen. Maar niet duidelijk is wanneer de kaart dan in werking gaat (aangezien je hem voor 24 of 72 uur kunt bestellen). Wij gaan vier dagen en vragen ons daarom af hoe dat werkt.

  1. Hoi Marjo, de Lisboa Card gaat in op het moment dat je voor de eerste keer met de kaart incheckt bij het openbaar vervoer.
   Na het kopen van de Lisboa Card ontvang je per mail een voucher (deze is na aankoop 3 maanden geldig). Deze voucher kun je inwisselen bij de verschillende Ask me Lisboa (inclusief het vliegveld). Vergeet niet een identiteitsbewijs en de gekochten voucher mee te nemen.

 8. says: Ilona

  Hoihoi, en nóg een complimentje van mij 🙂 Er is aan hier alles gedacht. Fijn!
  Toch nog iets dat ik misschien over het hoofd heb gezien..
  Er wordt vaak geadviseerd om toegangskaarten, voor bijvoorbeeld de paleizen in Sintra, al van te voren thuis online te boeken zodat je bij de kassa door kan lopen.
  Maar is het dan zo dat je dan niet van kortingen gebruik kan maken die je krijgt met de Lisboacard? Want die kopen we natuurlijk pas als we in juli op het vliegveld aankomen. (Daar koop je die toch hè?)
  Dat heb ik even niet duidelijk. Alvast bedankt.
  Groetjes, Ilona

  1. Het klopt dat je geen korting (10%) met de Lisboa Card krijgt als je online de kaarten koopt. Bij het online kopen van de kaarten ontvang je 5% korting. Ook al is het iets minder dan de Lisboa Card is het – als je het mij vraagt- de moeite waard om de kaarten vooraf te kopen. Je hoeft niet in de rij en hebt daardoor meer tijd om te genieten van Sintra.

 9. says: Marc

  Hallo,

  super website.
  Wij gaan van 6 april tot 9 april (verblijf in PortoBay Marquês). Zouden graag e-bike huren en fitesen tot cascais (en terug). Is dat te doen? Waar kan je e-bikes huren? Kunne we te voet van hotel tot Alfama wijk en Castelo de sao jorge?

  thx,
  Marc

  1. Hoi Marc,

   Dank voor je compliment! Leuk dat jullie (bijna) naar Lissabon gaan. Het is een leuke plek waar jullie overnachten, iets uit het centrum maar wel goed loopbaar naar alle bezienswaardigheden. Naar Alfama en Castelo de São Jorge lopen is ongeveer 45 minuten.

   Wat betreft het fietsen naar Cascais zou ik niet zo snel aandurven. Er zijn weinig fietspaden en/of mogelijkheden voor fietsers om van Lissabon naar Cascais te komen. Een deel van de route heeft wel fietspad, maar het grootste deel niet. Wil je een indruk: One Cyclist in Lisbon heeft de route gereden. Oordeel zelf maar.

   Vanaf de Baixa is tot aan de wijk Belém goed te fietsen. Langs de Taag ligt een fietspad. Mocht je een fiets willen huren kun je dat via deze link doen.

   Veel plezier en we horen graag jullie ervaring.

 10. says: Linda

  Hai,

  Ik kom deze website net tegen op internet, even induiken. Wij gaan 23 februari voor 5 dagen naar Lissabon met 2 kinderen (8 & 11) die ook nog eens glutenvrij moeten eten. Dat glutenvrij is volgens mij geen probleem in Lissabon.

  We verblijven in de wijk Castelo, aan de Trasvessa de santa Luzia. Klopt het dat het erg lastig is om daar met OV te komen? En weet je toevallig nog wat leuke bezienswaardigheden in die wijk?

  groetjes

  1. Hallo! Leuk dat je met de kinderen naar Lissabon gaat, er is veel te doen met en voor ze. Zie hier onze tips over reizen met kinderen.
   Er zijn redelijk wat glutenvrije restaurants in Lissabon, of mogelijkheden om glutenvrij te eten het is wel goed om dat aan te geven als je ergens gaat eten.
   Castelo is een leuke en centrale wijk om te zitten, het zit tegen/bij de wijk Alfama en binnen 10 minuten ben je in de wijken Baixa en Bairro Alto. Alleen elétrico 28 komt daar in de buurt, maar dat is geen optie met koffers (en de vele toeristen in die tram). Vanaf het vliegveld kun je wel een bus of metro nemen, dan is het nog 10 minuten lopen. Een taxi kan je wel brengen tot de voordeur, vaak is een taxirit vanaf het vliegveld niet meer dan 15 euro. Alvast veel plezier!

 11. says: Joeri

  Hoi,

  Super info! Verblijven dit weekend in Lisbon City Hotel. Nog tips of leuke bezienswaardigheden. Blijven twee daagjes dus willen alleen het leukste zien uiteraard.. 😉

 12. says: Annemiek

  Hoi!

  Wij gaan met een grote groep (30 personen) in april naar Lissabon voor een week. Nu willen wij graag voor die gehele week gebruiken maken van het ov, maar het liefst zo goedkoop mogelijk. We zullen de metro/tram/bus wel elke dag nodig hebben, maar voor maximaal 3/4 ritjes. We vinden een Lisboa Card te duur. Nu kan ik nergens vinden hoeveel geld het ongeveer kost om ergens naar toe te reizen, is dit 1 prijs of hangt dit af van het aantal kilometers?
  Ook zoeken we nog een leuk hostel, die plek heeft voor 30 man, en die niet te ver van het centrum af ligt Zijn daar nog tips voor?

  Groetjes!

  1. Hallo! Super leuk dat jullie in april naar Lissabon gaan. Over vervoer in Lissabon:
   Koop je een los kaartje dan kan je 1 ritje maken (binnen de zone waar jij het kaartje voor koopt). Ga je een paar uur later weer met de metro, dan dien je een nieuw kaartje te kopen. Vaak kom je dan duurder uit dan dat je een dagkaart koopt van 6 euro. Met een dagkaart kun je alleen gebruik maken van metro, bus, tram en lift. Wil je met de trein of veerpont dan is het misschien toch een betere overweging om een Lisboa Card te kopen – mss voor 48 uur. Bij een Lisboa Card krijg je ook gratis of gereduceerde toegang tot bezienswaardigheden. Wanneer jullie goed plannen dan is een Lisboa Card een goedkope optie voor een paar dagen.

   Wat betreft de hostels, houd er rekening mee dat hostels rondom het centrum niet heel groot zijn – waardoor het misschien lastiger is om 30 mensen in 1 hostel te krijgen. Een paar goede hostels: Lisbon Top Hostel, Home Lisbon Hostel, This is Lisbon Hostel.
   Alvast heel veel plezier, we zijn benieuwd hoe jullie het hebben gehad in April.

 13. says: mark

  Wij willen met drieën een groene viagrem OV kaart kopen. Ik snap alleen niet hoe het zit met de uur reistijd met de metro en dat je maar 1 reis mag maken in de metro. Betekend dit dat wanneer ik ergens heen ga ik een paar uur later de metro niet meer terug kan nemen? En hoe zit het bij overstappen in de metro, ik las dat je dan ook moet uitchecken bij overstappen van de ene metro lijn naar de andere.

  1. Hoi Mark. Zie de Via Viagem pas als een OV kaart. Het is een (tijdelijk) pasje waar je 0,50 cent voor betaald die je oplaadt met een tegoed (of je koopt een dagkaart dan hoef je geen tegoed op de pas te zetten). Elke keer als jij met het openbaar vervoer reist dien je in,- en uit te checken (net zoals in Nederland). Per rit wordt er een bepaald bedrag gerekend (afhankelijk van het aantal kilometers).
   Koop je een los kaartje dan kan je 1 ritje maken (binnen de zone waar jij het kaartje voor koopt). Ga je een paar uur later weer met de metro, dan dien je een nieuw kaartje te kopen. Vaak kom je dan duurder uit dan dat je een Via Viagem (dagkaart) koopt.

   Wanneer je een overstap maakt met de bus of tram dan dien je dat binnen een bepaalde tijd (20 minuten) te doen – dan wordt het bij het opnieuw inchecken bij jouw overstap gerekend als een overstap en niet als een nieuwe reis. Belangrijk is dat je wel in elk voertuig in,- en uitcheckt.
   Maak je gebruik van de metro, dan blijf je onder de grond en achter de poortjes bij een overstap en hoef je dus niet in,- en uit te checken. Alvast veel plezier in Lissabon.

 14. says: ellen

  Hoi, ik ga morgen naar Lissabon (alleen doorreis; naar Caldas da Rainha.
  Klopt het dat de rode lijn hinder heeft van werkzaamheden?
  Dan zou ik via rood, overstappenn op groen en overstappen op blauw naar Sete Rios kunnen?
  Leuke site overigens.
  Wij hebben destijds alles te voet gedaan, op Belem en de grote begraafplaats na, dat was te ver.

  1. Hoi Ellen. Zover wij weren heeft de rode lijn geen werkzaamheden. Als je naar Sete Rios wil dan kan je vanaf de luchthaven de rode lijn nemen naar São Sebastião en daar overstappen op de blauwe lijn halte: Jardim Zoológico (Sete Rios). Je bent ongeveer 25 minuten bezig. Groetje

 15. says: Melissa

  Hoi, wij gaan over een week naar Lissabon en willen graag gebruik maken van de metro’s. Als wij een dagkaart voor €6,- willen kopen moet je dan een Viva Viagem kaart aanschaffen voor €0,50 en daar een dagkaart op opwaarderen? Of koop je een dagkaart los…? (Ik snap het niet helemaal)

  Wij twijfelen nog een klein beetje of we een metro dagkaart gaan kopen of een Hop on Hop off 24-uurs ticket nemen. Wat raad je ons aan? We zijn namelijk maar anderhalve dag in Lissabon en willen natuurlijk zoveel mogelijk zien.

  Groetjes, Melissa

  1. Hoi Melissa, wanneer je voor een dagkaart kiest in het menu van de kaartenautomaat dan is dit inclusief een Viva viagem kaart.

   Ik raad jullie aan om een Lisboa card te nemen. Je reist gratis met het openbaar vervoer en je krijgt korting op vele bezienswaardigheden. Waardoor het niet uit maakt of je 10 of 45 min ergens binnen bent.
   De hop-on-hop-off bussen zijn druk. Ze brengen je wel door de hele stad maar soms zijn ze te druk en vol dat je niet mee kan rijden. Het openbaar vervoer van Lissabon is erg goed en met een Lisboa Card kan je ook naar bezienswaardigheden reizen dan van de hop-on-hop-off of tram 28 een stukje nemen.
   Alvast veel plezier in Lissabon.

 16. says: Esther

  Wat een leuke, informatieve site! Veel tips en info en handig weergegeven met de adressen en kaartjes erbij. Mijn complimenten. Ik ga binnenkort ook voor het eerst naar Lissabon en heb er heel veel zin in. Zeker na wat uurtjes op deze site te hebben doorgebracht. Ik twijfel alleen tussen de Lisboa card en de Viva Viagem dagkaart en heb nog een vraag. Mag je met de Viva Viagem dagkaart ook in de trein naar Cascais en Sintra? Als ik het goed heb mag dat met de Lisboa card wel.

  1. Hoi Esther,
   Zeker dat je met de Viva Viagem naar Cascais en Sintra kan reizen. Zie de Viva Viagem als een OV-chipkaart dit een kaart dat je apart koopt (0,50 cent) bij jouw treinkaartje. Voor 2,25 euro heb je een enkele reis tussen Cascais/Sintra en Lissabon. Zet je meer geld/tegoed op je Viva Viagem, dan kan je ook met het openbaar vervoer en/of pont reizen in Lissabon. De Viva Viagem is geldig in de regio Lissabon (waar Cascais en Sintra in liggen).
   Kies je ervoor om in Lissabon wat bezienswaardigheden te bezoeken dan is misschien de Lisboa Card een goede optie. Naast het gratis openbaar vervoer (ook de trein naar Cascais/Sintra) zijn musea en bijvoorbeeld Castelo de São Jorge toegankelijk zonder te betalen. Maar ook de bezienswaardigheden in Sintra krijg je korting op de toegang met de Lisboa Card (bijvoorbeeld Quinta Regaleira 20% en Palácio Nacional Sintra en Palácio de Pena beiden 10% korting). Alvast veel plezier met je reis naar Lissabon. We horen graag hoe je het hebt gehad.

   1. says: Esther

    Heel erg bedankt voor je snelle reactie! Ik begreep dat je ook een Viva Viagem dagkaart kan kopen voor ongeveer € 6,-. Mag je daarmee ook in de trein naar Cascais en Sintra reizen?

 17. says: Gwen

  Leuk leuk leuk al die info! En vooral handig.
  Als ik het goed heb zijn de metro tickets (viva viagem) ook geldig voor de trein van lissabon naar Cascais?
  Wij verblijven in Cascais maar willen zeker meerdere dagen naar Lissabon, is dit treinreisje werkelijk zo goedkoop?

  1. Hoi Gwen,

   Zie de Viva Viagem als een OV-chipkaart dit een kaart dat je apart koopt (0,50 cent) bij jouw treinkaartje. Voor 2,25 euro heb je een enkele reis tussen Cascais en Lissabon. Zet je meer geld/ tegoed op je Viva Viagem, dan kan je ook met het openbaar vervoer en/of pont reizen in Lissabon. De Viva Viagem is geldig in de regio Lissabon (waar Cascais inligt).
   Kiezen jullie ervoor om in Lissabon wat bezienswaardigheden te bezoeken dan is misschien de Lisboa Card een goede optie. Naast het gratis openbaar vervoer (ook de trein naar Cascais) zijn musea en bijvoorbeeld Castelo de Sao Jorge toegankelijk zonder te betalen.

 18. says: Anita

  Wat een leuke site met waardevolle info!
  wij gaan in september naar Obidos en willen ook Lissabon gaan bekijken.Waar kunnen we het beste de auto parkeren om verder met het openbaar vervoer te gaan?
  Groetjes Anita

  1. Dank je wel voor het compliment over de site.
   Lissabon is een fijn stad om met de auto heen te gaan, er zijn veel (betaalbare) parkeergarage middenin de stad en het komt zelden voor dat ze vol staan.
   Kom je vanuit Obidos dan is de parkeergarage onder Restauradores het beste bereikbaar. De parkeergarage ligt erg centraal, naast een metrostation (handig voor als je een Viva Viagem wilt kopen om verder te gaan met het OV). OOK vind je Ask Me Lisboa (VVV) en Ascensor da Gloria op nog geen 2 minuten lopen van de parkeergarage.
   Andere parkeergarages die goed te bereiken zijn en middenin de stad zijn: Parking Camões – om bij deze parking te komen, dien je wel een stukje door een druk deel stad te rijden. Deze parkeergarage is midden in Chiado.
   Parkeergarage Cais do Sodré ligt aan de kant van de Taag en naast Mercado da Ribeira.

   Alvast veel plezier in Obidos en Lissabon!

 19. says: Mirijam

  Hoi, Wat een leuke site en zeer informatief. Zeer blij met de info over het openbaar vervoer. Ga zelf in oktober mer 2 pubers. Hebben een B&B geboekt aan Rua Lopes. Weten jullie of er in deze wijk ook nog iets te zien is? Hebben jullie ook ervaring met fietstochten door Lissabon is dit veilig ?

  Gr Mirijam

  1. Leuk om te lezen dat je het een leuke site vindt! Er zijn een aantal bezienswaardigheden in deze wijk (Penha França):
   – Cemitério do Alto de São João – de grootste begraafplaats van Lissabon, dit lijkt een dorp in een stad, zeer indrukwekkend.
   Museu da Água, dit is een erg leuk museum over het heden en verleden van het watersysteem in Lissabon. 2018 is het jaar van het water en daarom is dit museum op zaterdag gratis.
   Museu Nacional do Azulejo staat/ligt vol met de Portugese tegels. Ik ben zelf groot fan van deze tegels en kan mijn geluk niet op in het museum.

   Op 20 minuten lopen (of met de bus) is het park Fonte Luminosa, misschien herkennen jullie het wel van de huldiging in 2016 toen Portugal het Europees Kampioenschap won. Dit is een heel fijn park om even niets te doen.

   Fietsen (zonder gids) zou ik alleen in de benedenstad (Baixa) doen, langs de Taag richting Belem. Maar je kan er ook voor kiezen om een georganiseerde tour te doen (de gidsen weten waar je niet moet fietsen, is een stukje veiliger).

   Alvast veel plezier!

 20. says: pim

  hoi, wat een leuke site is dit om te bekijken, met allerlei wetenswaardigheden over Lissabon!

  Ik lees hier met belangstelling wat tips en trucs over het openbaar vervoer… wij gaan over enkele weken n.l. ook ;)))
  Een dagkaart a € 6,00 pp lijkt ons handiger, dan de optie viva viagem, er van uitgaande dat je dagelijks veel de metro en af en toe de bus pakt op zo’n dag.
  (gaan nl ook 2 tieners mee)
  De lisboa card nemen we niet, omdat we niet zulke museabezoekers zijn en zelf wel de bezienswaardigheden en de restaurants uitzoeken. (dan maar geen korting 😉
  Wij zitten trouwens in het lisboa jupiter hotel. Weten jullie toevallig onder welke wijk dit valt/hierbij hoort?

  gr Pim

  1. Hoi Pim.
   Dank voor jouw compliment over de site, we zijn heel benieuwd wat jullie van Lissabon vinden.

   Goed idee om een Viva Viagem te kopen, naast de bus en metro kan je ook reizen met de liften en trams (ook tram 28) https://www.weheartlisbon.com/bezienswaardigheden/trams-en-liften

   Het hotel ligt in de wijk Campo Pequeno ten noorden van het centrum. Leuke wijk vind ik dat! Nog niet op de site maar zeker de moeite om in deze buurt langs te gaan: Campo Pequeno – de arena voor het stierenvechten met een ondergronds winkelcentrum.
   In dezelfde straat (5 min lopen richting centrum) pastelaria Versailles een van de oudste pastelarias van Lissabon.

   O Prego da Peixa hier hebben we overgeschreven onder het kopje eten op deze pagina: https://www.weheartlisbon.com/wijken/principe-real

   Vergeet ook niet om langs de prachtige muurschilderingen te lopen op Avenida Fontes Pereira de Melo (10 min vanaf het hotel).

   Alvast heel veel plezier!

 21. says: Britt

  Hoi!

  Zo’n Viva Viagem kaartje koop je dan ook op een metrostation?
  Zal zichzelf vast wel wijzen, maar ik snap het dus nog niet helemaal…
  Mijn vriend en ik gaan half juli voor de eerste keer die kant op 🙂

  Groetjes

  1. Hoi Britt,

   Klopt, een Viva Viagem koop je bij een automaat op het metrostation. Wanneer je een kaartje koopt dan krijg je de optie of je met of zonder kaart wilt opladen. De Viva Viagem is als een soort OV chipkaart die je nodig hebt om het product (een reis) erop te zetten. Vermoed dat jullie nog geen kaart hebben (en dat dus kiezen als optie), dan komt er op het product dat jullie bestellen 50 cent erbij voor de Viva Viagem kaart. De kaartautomaten hebben ook de optie om in het Engels te zetten, maakt het misschien ook wat makkelijker.
   Gaan jullie ook wat bezienswaardigheden bezoeken, dan is Lisboa Card mss wel een goede optie om te kopen. https://www.weheartlisbon.com/lisboa-card
   Met deze kaart kan je zowel met het openbaar vervoer reizen, als vele bezienswaardigheden bezoeken (zonder daar extra voor hoeven te betalen aan de kassa).
   Alvast heel veel plezier, midden juli is een mooie tijd om naar Lissabon te gaan (lekker warm). Wij zijn heel benieuwd hoe jullie het hebben gehad!
   Groetje

 22. says: danielle

  hi, wij gaan zomer 2018 rondreis Portugal maken, zelf opgesteld en daar zit 1 overnachting Lissabon in. nu zijn we al jullie tips aan het bekijken, echt tof, en heb 1 vraag: moet ik vantevoren al tickets bestellen voor tram 28?? en stel dat er nou zo’n immense rij staat dat we er niet in komen. of kan ik beter een Via Vigagem kaart kopen? thanks voor jullie advies

  1. Hoi Daniëlle,

   Tof om een rondreis door Portugal te doen – een goede keuze waar Lissabon niet bij mag ontbreken!

   Helaas kan je geen kaarten bestellen voor tram 28. Het is namelijk een alledaags vervoermiddel, maar omdat de tram langs vele highlights komt nemen de toeristen deze tram (ook).

   Wil je zeker zijn van een plek dan kun je of (heel) vroeg in de ochtend de tram nemen. De viva viagem kaart heb je sowieso nodig, dat is zoals in Nederland de OV chipkaart. Ben je van plan om ook musea te bezoeken of andere openbaar vervoer te nemen dan is de Lisboa Card een betere optie: https://www.weheartlisbon.com/lisboa-card

   Alvast heel veel plezier op de rondreis!