Aeroporto Humberto Delgado – luchthaven van Lissabon

Na minder dan 3 uur vliegen vanaf Amsterdam (vaak is de vliegreis flink korter) kom je aan op Aeroporto Humberto Delgado (LIS), het internationale vliegveld van Lissabon. Voorheen heette het Lisboa Portela, naar de wijk waarin het ligt, maar de officiele naam van de luchthaven van Lissabon is sinds 15 mei 2016 Humberto Delgado Airport, genoemd naar de oud luchtmachtgeneraal en -politicus Humberto Delgado.

Welke terminals zijn er en welke airline vliegt waarop?

Lissabon Airport beschikt over twee terminals: Terminal 1 en Terminal 2. Terminal 1 is de grootste en de mooiste terminal, hier vind je ook de meeste winkels en horecagelegenheden. Alle grote nationale maatschappijen (en gek genoeg Vueling ook) vliegen vanaf Terminal 1.

Terminal 2 is qua uitrusting een stuk kariger en lijkt het meest op zo’n standaard vakantieterminal, waar veel mensen het met weinig zitplaatsen en horeca moeten doen. T2 is als gevolg van het steeds populairder worden van Lissabon de laatste jaren enorm gegroeid. De hal zit, zeker tijdens vakantieperiodes, behoorlijk vol.

Bij aankomst is er geen verschil met een vlucht op Terminal 1 of 2, de bus waar je vanuit het vliegtuig instapt brengt je in beide gevallen meteen naar het hoofdgebouw van Humberto Delgado Airport. Hier ga je ook je bagage van de band ophalen.Goed om te weten voor je terugreis: vlieg je met een prijsvechter zoals easyJet, ryanair of Transavia, dan vertrek je vanaf terminal 2. Hier check je ook je eventuele bagage in en ga je door de security. Om bij terminal 2 te komen neem je één van de speciale gratis shuttlebussen die tussen terminal 1 en terminal 2 rijden, een ritje duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. Je hoeft ind e regel nooit langer dan 10 minuten te wachten op de volgende bus.

Het grootste nadeel vinden wij dat je al je koffers in en uit die bus moet zeulen. Als je zoals wij met een buggy en met kinderstoelen reist is dat wel even vervelend. Reis je met alleen handbagage dan is dit nauwelijks een issue.

Meer over:
Vliegtickets Lissabon »
Hotels in Lissabon »
Stopover in Lissabon met TAP »

Welke voorzieningen zijn er op de luchthaven?

Op de luchthaven van Lissabon vind je uiteraard vele mogelijkheden tot tax free shopping, zoals je dat van elke internationale luchthaven gewend bent. Parfums, alcohol en tabak zijn de meest aangeboden producten, maar je vind toch ook erg veel typische Portugese spullen zoals aardewerk, spullen van kurk en vooral veel eten.

Wil je serieus shoppen, dan moet je met een airline vliegen die vanaf Terminal 1 vertrekt. Dat zijn alle maatschappijen behalve de low cost airlines easyJet, Ryanair en Transavia. Alle andere carriers vertrekken vanaf T1.

portfolio op luchthaven

Je vindt in T1 ook veel dependances van bekende winkels in Lissabon zoals: Aloma, Pastelaria Paul, Confeitaria Nacional en de Benfica fanstore
Aloma op luchthaven
In de hele luchthaven kun je gebruikmaken van het gratis Wifi netwerk. Meld je éénmaal aan met je emailadres. De snelheid is heel behoorlijk en de dekking is prima.
Benfica store op luchthaven

Hoe kindvriendelijk is de luchthaven?

Reis je naar Lissabon met kinderen? Dan heb je geluk! Terminal 1 op Lissabon Airport biedt een aantal faciliteiten voor reizigers met kleine kinderen, waaronder kindertoiletten (zowel bij de mannen- als bij de vrouwentoiletten), meer dan 10 mogelijkheden om je baby te verschonen en de mogelijkheid om een buggy te lenen tijdens je verblijf op de luchthaven.

Gratis buggy lenen op Lissabon Airport

Verder vind je bij Gate 41 en 44 aparte kamers waar je ongestoord borstvoeding kunt geven.

Voorzieningen bij Terminal 2

Zoals we al zeiden, in Terminal 2 is een stuk minder keuze voor eten, drinken en shoppen. Sterker nog, als je nog wat lekkers wilt eten voordat je vliegt dan moet je eigenlijk nog vóór de Security wat halen, en wel bij de dependence van Confeitaria Nacional. Eenmaal voorbij security is er eigenlijk alleen een McDonalds en nog wat andere fast food tenten die behoorlijk 13 in een dozijn zijn. Zelfs een normale bica kon ik nergens makkelijk vinden, laat staan een zitplek.

Wat dat betreft is T1 een stuk fijner. Altijd zitplek, veel pastelarias en ijswinkels en overall een stuk fraaiere aankleding.

Hoe kom je van het vliegveld naar het centrum?

Het vliegveld ligt op 7 kilometer van de stad, je bent dus zo vanuit je vliegtuigstoel midden in de stad. Maar hoe?

Heb je een auto gehuurd op de airport, of ga je dat nog doen? Lees alles over de ophaallocatie, verhuurbedrijven en waar je zoals op moet letten in het artikel Auto huren op de luchthaven van Lissabon.

Metro
Via de metro kun je binnen 30 minuten uitstappen in het centrum van Lissabon. Dit is de goedkoopste manier om in het centrum te komen. De metro begint bij het vliegveld bij de rode lijn (linha vermelha). Bij Alameda stap je over op de groene lijn (linha verde) die verder gaat naar het hart van Lissabon (Rossio | Baixa-Chiado).

Aeroporto metro

Nét de metro gemist? Geen paniek! Om de 6-9 minuten (tussen 06:30 – 01:00 uur) vertrekt de metro vanaf het vliegveld.

Om van het openbaar vervoer gebruik te maken in Lissabon moet je eenmalig een Viva Viagem- kaart kopen (0,50 cent). Deze kaart kan je opladen. Meer over het gebruik van de metro kan je hier vinden. Let op dat je per persoon 1 kaart koopt, de kaart is dus niet voor meerdere personen te gebruiken. Voor € 1,40 rijdt de metro je naar het centrum.

(aero) bus
De stadsbussen 705, 722, 744, 783 en 208 (nachtbus) rijden tussen het vliegveld en het centrum. De stadsbus is een optie als je niet al te veel bagage bij je hebt. Heb je een koffer die redelijk zwaar is, neem dan een van de andere opties om in het centrum te komen. De stadsbussen kunnen namelijk erg vol zitten met locals en dan is er geen plek voor jou en jouw koffer. Sterker nog, je wordt door de buschauffeur doorverwezen naar een andere optie als je een koffer bij je hebt.

Luchthaven LIS - aerobus
Een kaartje in de bus kost € 1,80, maar je kan ook reizen met de Viva Viagem-kaart.

Er rijden 2 aerobussen:
Lijn 1 naar de Cais do Sodre – treinstation op loopafstand naar het centrum.
Lijn 2 naar Saldanha – het financiële district van de stad.

Lijn 1 vertrek door de weeks elke 20 minuten tussen 07:00 – 23:20 uur en in het weekend en feestdagen elke 25 minuten tussen 07:00 – 22.50 uur.
Lijn 2 vertrek alle dagen elke 40 minuten tussen 08:00 – 23:30 uur vanaf 20:00 uur rijdt de bus om de 60 minuten.

Een kaartje voor beide lijnen kost je €3,50 euro, kinderen (4-10 jaar) is € 2,00. Koop je de kaartjes online dan ben je goedkoper uit.Taxi
Binnen 30 minuten kan je door een taxi naar Rossio gereden worden. Je betaalt hiervoor rond de €17,- euro. De rit kost je meestal rond de €10-€20 euro, per koffer/tas wordt er €1,20 extra gerekend. Het is goedkoper om een taxi te nemen bij de vertrekhal (1e verdieping) dan bij de aankomsthal. Ook in Portugal geldt dat het verstandig is om een prijsafspraak te maken met de chauffeur.

Ansichtkaart vergeten op de post te doen?

Ben je vergeten je om je ansichtkaart op de post te doen en je loopt al naar de gate om terug naar huis te vliegen. Geen paniek! Tegenover de McDonalds bij de foodcourt staat een brievenbus.

Locatie van de luchthaven Humberto Delgado

Officiele site: http://www.aeroportolisboa.pt/en/lis/home

Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

  1. says: Eline

    Goedenavond,
    Wat een fijne site, al heel veel informatie kunnen vinden!
    Ik heb even een vraagje, wij vliegen met TAP naar Portugal en hebben alleen handbagage, Ik kan alleen niet goed vinden hoe groot de tas mag zijn en hoeveel kilo je mag meenemen. Misschien kunnen jullie mij daar antwoord op geven?
    Groet Eline