Elétrico 24 – welkom terug!

Sinds april 2018 is tram 24, of Eletrico 24, na 23 jaar weer terug in het straatbeeld van Lissabon – net zoals elétrico 28 wordt de tramrit uitgevoerd in een van de karakteristieke gele trams.

tram24 halte jardim amoreiras

Op de route voert de tram 24E, waar ‘E” staat voor elétrico, het Portugese woord voor tram. Je ziet ook vaak de term elétrico, dus met een ‘c’ erbij. Dit komt omdat dit vroeger de benaming was van de trams. Sinds een paar jaar zijn de spellingregels in Portugal gewijzigd naar het Braziliaans Portugees, en daarin wordt de ‘c’ op plekken waar die niet wordt uitgesproken geheel weggelaten. Daarom heten trams sinds een tijdje officieel Elétrico.

Uitfaseren van de tramlijnen

Tot 1960 reden er vele trams door Lissabon, maar na 1960 werden tramlijnen langzaam uitgefaseerd.
De redenen hiervoor waren de uitbreiding van het metronetwerk en het toenemende autoverkeer, met de bijkomstigheid van het dubbel parkeren waardoor trams niet meer door de straten pasten.

Dubbel parkeren

Als er een kampioenschap zou zijn voor dubbel parkeren dan zou Portugal in het algemeen en Lissabon in het bijzonder winnen. Na een aantal overheidscampagnes is het dubbel parkeren in de afgelopen jaren minder geworden maar zeker niet over. Je kan het zo gek niet bedenken of een Lisboeta parkeert de auto dubbel zodat voor een korte tijd het verkeer stilstaan.

Tegenwoordig weert de gemeente Lissabon steeds vaker autovoertuigen in de binnenstad. Vele wijken zijn alleen toegankelijk voor bewoners.

Tram24 bij jardimprincipereal

Wat is er te zien op de route

De beginhalte van elétrico 24 is bij Largo do Camões in Chiado tot aan de eindhalte Campolide.

Onze tip: Koop een dagkaart (€6,30) (als je niet in het bezit bent van een Lisboa Card) zodat je je makkelijk door Lissabon kunt verplaatsen. Anders wordt het een hele dure dag: een ritje (v.v) met de tram kost €3,70.

De tram rijdt langs een aantal bezienswaardigheden zoals Igreja São Roque, Ascensor da Glória (een van de drie kabelbanen van Lissabon) en miradouro de São Pedro de Alcântara in de Bairro Alto. Vervolgens volgt de tram Rua da Escola Politécnica in de wijk Príncipe Real in de richting van Largo do Rato.

Tram24 bij jardim amoreiras

Bij Rua das Amoreiras begint elétrico 24 de klim naar de eindhalte Campolide, langs Mãe d’Água en Jardim Amoreiras, nabij het winkelcentrum Amoreiras met het observatie deck met 360º uitzicht. Drie bezienswaardigheden die meer dan de moeite zijn om de reis te onderbreken en uit te stappen om ze te bezoeken.

Het is een korte tramrit van 20 minuten in één richting – wanneer er natuurlijk geen auto’s dubbel geparkeerd staan.

Elétrico 24 vs. Elétrico 28

Verreweg de bekendste tram is elétrico 28. Het enige waarmee je tram 24 met tram 28 kunt vergelijken is dat beide ritten worden uitgevoerd met de karakteristieke gele trams. De tram rijdt een hele andere route (ze kruisen elkaar op Largo do Camões), en elétrico 24 is vele malen rustiger.

Tram24 binnenkomst

De trams zijn dus niet te vergelijken, het is eigenlijk hetzelfde wanneer je de voetballer Cristiano Ronaldo vergelijkt met Messi.

Wil je alleen de beleving van een oude gele tram, neem dan elétrico 24 waar je bijna zeker bent van een zitplek.

Route van Elétrico 24

Route: Largo do Camões (beginhalte), Largo Trindade Coelho, Ascensor da Glória, Príncipe Real, Rua da Escola Politécnica, Rato, Jardim das Amoreiras, Rua das Amoreiras, Avenida Conselheiro Fernando de Sousa, Campolide (eindhalte)
Dienstregeling: Maandag t/m vrijdag elke 20 minuten tussen 7:00 – 20:00 uur | Zaterdag 07:30 – 19:15 uur | Zondag en op feestdagen 10:30 – 18:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..