Auto huren in Lissabon: hier moet je op letten

Lissabon is bij uitstek een stad met een omgeving die uitnodigt om met de auto te gaan verkennen. Vanaf het centrum rij je binnen drie kwartier naar het meest westelijke vasteland van Europa en de stranden en kustlijn ten westen van de stad zijn adembenemend!

Auto huren - snelweg

Als je je tripje naar Lissabon meer cachet wilt geven dan doe je er goed aan om een auto te huren. Maar waar moet je nou precies op letten als je in Lissabon een auto huurt? Welke verhuurbedrijven zijn goed? En vooral, wat kun je zelf doen om de kosten zo laag mogelijk te houden?

Waar vind je de autoverhuur op Lissabon Airport?

Laten we beginnen met uit te leggen waar je alle autoverhuurbedrijven op Humberto Delgado Airport kunt vinden. Gelukkig is dat niet zo moeilijk. Zodra je voorbij de bagagebanden bent en ‘arrivals hal‘ uitloopt, sla je rechtsaf. Vanaf daar is het ongeveer 20 seconden lopen naar het meeting point voor verhuurbedrijven die niet op de airport zelf zitten. Daar word je opgewacht om je verder te vervoeren naar de aanbieder. Houd er rekening mee dat je hier een lange wachttijd kan hebben omdat ze op passagiers van andere vluchten wachten. Vaak is het niet langer dan 10 minuten rijden naar het verhuur bedrijf.
Heb je gehuurd bij een van de verhuurbedrijven op het vliegveld. Loop dan door en volg de bordjes car rental (vind je de bordjes niet – loop dan om het restaurant op de hoek de gang daarachter in), Binnen een minuut ben je bij alle balies van de bedrijven die wel op de airport zelf kantoor en de auto’s houden.

auto huren terminal

Welke bedrijven zijn er allemaal op de luchthaven?

Op de luchthaven zelf vind je een handvol rental bedrijven. Bij het boeken via een tussenpersoon worden ze meestal aangegeven als “in de terminal”. Dit zijn ze:

Als je via deze bedrijven boekt, dan meld je je bij de balie net naast de aankomsthal. Na alle plichtplegingen kun je je auto een honderdtal meters verderop ophalen. Je loopt in minder dan 5 minuten via buiten naar de lift van een parkeergarage. Hier lever je aan het einde van je trip ook je auto weer inlevert.

Zijn er ook verhuurders buiten de terminal?

Er zijn nog meer autoverhuurders die buiten de terminal zitten. Meestal halen en brengen ze je via een shuttlebusje naar hun parkeerterrein. Dit is doorgaans wel wat goedkoper, maar wij kiezen met twee kinderen steevast voor het gemak van een autoverhuurbedrijf meteen naast de aankomsthal.

Kun je ook in het centrum van Lissabon een auto huren?

We kunnen ons best voorstellen dat je eerst een paar dagen van de stad zelf wilt genieten voordat je de omgeving gaat verkennen met een huurauto. Moet je dan helemaal terug naar de luchthaven om een auto te huren?

Nee, gelukkig niet. Ook in het centrum van Lissabon kun je op meerdere plekken terecht voor een huurauto, bijvoorbeeld bij Avis, Guerin, Hertz, Sixt en Europcar.

Wat kost een huurauto in Lissabon?

Het enige juist antwoord hierop is: dat hangt ervan af. Waar vanaf?

 • Hoe lang wil je de auto huren?
 • Wat voor auto wil je huren?
 • Bij welke maatschappij ga je huren?
 • In welke periode ben je van plan te huren?
 • Hoe lang van tevoren boek je?

Een paar voorbeelden

Wij huren meestal bij Goldcar (waarom? Komen we zo op terug). Dit is over het algemeen een voordelige keuze. Voor twee weken in februari of maart is het geen uitzondering dat we niet meer dan €125 kwijt zijn.

Voor twee weken middenin augustus daarentegen zijn we ineens €350 kwijt. Zelfde auto, dezelfde verhuurder, dezelfde tijdsduur, maar ander seizoen.

auto huren - via verde poort

Moet ik zo’n tolkastje nemen?

Kan ik kort over zijn: ja, altijd doen. Het kost je rond de €15 voor een week of twee maar dan weet je zeker dat je nooit voor verrassingen komt te staan. Bijna alle wegen rondom Lissabon zijn tolwegen. Als je dat allemaal zonder tol wilt regelen dan ben je langer aan het uitzoeken welke afslag je moet hebben dan dat je geniet van de stad en de omgeving.

Daarnaast, met een tolkastje kun je bij de tolpoorten de Via Verde nemen. Je mag dan met een gangetje van 60 kilometer per uur doorrijden en bespaar je je dus al dat gedoe met stoppen, geld betalen enzovoorts.

Waarom boeken wij bij Goldcar?

Als je Tripadvisor erop naslaat dan zul je zien dat er hele pagina’s volstaan met klachten over Goldcar, over hoe schandelijk hun personeel kan zijn, hoe onbeschoft je soms wordt behandeld, hoe je telkens weer allerlei upgrades en verzekeringen wordt opgedrongen en hoe ontzettend goed je moet opletten dat je niet wordt opgelicht met een of ander krasje in de voorruit.

Klopt allemaal.

En toch, als je weet wat je precies koopt dan sta je een stuk sterker. Kortom: lees je van tevoren een beetje in over het brandstofbeleid, sluit je eigen huurauto verzekering af en zorg dat er minimaal €1500 op je creditcard staat.

Bij elke boeking sluiten wij ook een autohuur verzekering af via Allianz Global Assistance (dus niet via de verhuurmaatschappij zelf). Zo zijn we altijd gedekt voor het eigen risico. We hebben al eens gebruik gemaakt van de polis omdat er bij het inleveren van de auto ineens een ster in de voorruit zat. Kost je €400, zo’n geintje. Binnen een week nadat alles opgestuurd was kreeg ik de volledige kosten teruggestort.

Dus ondanks dat is Goldcar nog altijd onze favoriet, want vanwege de zeer jonge vloot zijn de auto’s echt prima in orde! En ze zijn behoorlijk voordelig.

Nog laatste tips?

Tips voor het boeken

 • Let er bij het boeken op of je unlimited mileage hebt of niet, zodat je zorgeloos zoveel kilometers kunt maken als je wilt.
 • Benzine is ook in Portugal duurder dan diesel, al is het verschil niet zo groot als bij ons. Daarnaast betaal je soms een toeslag voor een dieselauto. Doe dat alleen als je meer dan 1500 kilometer verwacht te gaan rijden. Pas dan kan het uit.
 • Ben je niet gewend om in de bergen te rijden, overweeg dan om een automaat te huren.

Tips voor het ophalen

Auo huren - garage
 • Bij het kantoor van Hertz is een klein hoekje met TV ingericht voor kinderen. Ideaal om je kids even te parkeren zodra je je meldt bij de balie om je auto op te halen.
 • Let op in de parkeergarage bij het ophalen. De plekken zijn extreem krap en ze laten je soms de auto zelf ophalen. Zeg dat je dat niet wilt en dat ze hem voor moeten komen rijden bij het hokje ter inspectie.
 • Maak foto’s van opvallende plekken op je auto als je een inspectieronde doet: krasjes in de lak of op de velgen. Ze zullen je wellicht vertellen dat dat allemaal niet uitmaakt maar je kunt er maar beter foto’s van hebben.
 • Check je voorruit goed. Zie je een puntje in het glas? Controleer met je nagel of het een gaatje is of niet.
 • Neem sowieso de tijd voor je controle. 5 Minuten heb je toch wel minimaal nodig. Laat je vooral niet opjagen.

Tips voor tijdens je verblijf

 • Portugezen rijden anders dan dat wij gewend zijn. Je komt mensen tegen die 40 km per uur rijden op de snelweg, aan de linkerkant. Of mensen die je met 140 km per uur rechts voorbij schieten. Goed kijken dus!
 • Rijden in de stad Lissabon zelf is prima te doen, zeker als je de binnenstad van Amsterdam of Utrecht of iets dergelijks gewend bent. Oefen wel de hellingproef in je auto, want er zijn wat heuvels in Lissabon.
 • Als je van het vliegveld richting het westen rijdt, bijvoorbeeld Sintra, en je voegt in op de snelweg, schrik niet! Het klopt dat daar geen lijnen zijn en iedereen maar wat doet. Omarm het vakantiegevoel en go with the flow.

Tips voor het inleveren

 • Volg de borden vanaf de snelweg. Mis je de afslag naar de parkeergarage, geen paniek, een rondje luchthaven kost niet meer dan 10 minuten.
 • De rental car return zit in hetzelfde gebouw als de pick up, meteen naast de terminal dus. Wel zo handig.
 • Ruim voordat je de auto inlevert de grootste rommel een beetje op. We hebben eens een naheffing van €50 gehad voor “special cleaning”. Op de vraag waarom kregen we een paar foto’s gestuurd van zandhopen in de kofferbak. Ik vond het nogal flauw maar goed, met die lage verhuurprijzen moeten ze toch ergens wat aan overhouden.
 • Wil je nog voordat je de auto inlevert, de auto nog helemaal aftanken. Net voor de afslag naar het vliegveld (als je uit het westen komt) zit nog een tankstation. Niet de goedkoopste maar zeker wel vele malen goedkoper dan dat je het verhuurbedrijf laat doen. Vanuit het noorden / oosten zit het tankstation op 10 km voor de afslag.
Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

 1. says: Tanja

  Kunnen we vanuit Lissabon airport (code oranje gebied) zonder problemen de rest van het land inrijden (code geel gebied)?

 2. says: Geert

  Bruikbare tips! Misschien nog eentje: De wachtrijen bij de autoverhuur kunnen in het hoogseizoen nogal lang zijn. Laat daarom bij aankomst alvast eentje naar de verhuur gaan. De rest kan dan op de koffers wachten. Scheelt weer netto-vakantietijd ?