Volgens de Lisboetas: Tips van locals

Een stad als Lissabon ontdekken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt alle reisgidsen uitpluizen die je maar kunt vinden, op Youtube.com allerlei video's over de stad bekijken of lekker op de bank het internet afstruinen op zoek naar een goede site, vol met tips van locals.

We spreken regelmatig inwoners van Lissabon, Lisboetas, over wat zij nou eigenlijk het allermooiste vinden aan hun stad. Want zeg nou eerlijk, niemand kent een stad beter dan een local. Waarom zou je alleen toeristische sites bekijken als je ook tips van locals kunt krijgen? Die locals weten vaak het allerbeste waar je die ene verborgen koffietent kunt vinden, of waar je de beste pastéis de nata in Lissabon kunt krijgen (hint: het is niet bij Pasteís de Belem!).

Het Lissabon van Luis (gepensioneerd ingenieur, 70)
“Ik hou erg van de geschiedenis van mijn stad. Helaas heeft de aardbeving van 1755 een groot deel van Lissabon verwoest, waardoor grootse gebouwen en monumenten niet meer bestaan. Wat dat betreft mogen jullie Nederlanders blij zijn met historische steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem!”

De top 3 local tips van Luis:

1. Convento Carmo
“Ik kom hier graag om te genieten van de stilte, zo middenin de stad. De ruïne zelf is al indrukwekkend, minstens zo belanghebbend zijn de relikwieën die je in het museum vindt: van een Egyptische sarcofaag tot Azulejos uit de 18e eeuw!”

2. Sé de Lisboa
“Ik ben geen diepgelovig man maar de toewijding en de religieuze energie die in deze kathedraal hangt is bijna voelbaar. Een heerlijke plek om op een drukke zomermiddag een tot rust te komen.”

3. Praia da Adraga
“Als tiener kwam ik graag op dit strand. Met vrienden liep ik over het strand, te filosoferen over het leven. En soms, heel soms, kwamen we er ook meisjes tegen.”

Bekend én bemind

En vergis je niet, soms zijn al die super bekende bezienswaardigheden ook volgens de locals de moeite waard! Castelo de São Jorge bijvoorbeeld. Staat in elke gids. Op elke website. Ieder top-10 lijstje over Lissabon heeft het erover. En guess what? Ook de locals komen er graag! Okee, zij mogen gratis naar binnen, maar dan nog. En we snappen het wel, het uitzicht vanaf het kasteel is fenomenaal!Hier vind je de tips die we van de locals kregen. We houden deze lijst met aanbevelingen zo up to date mogelijk. En uiteraard hebben we ze zelf eerst uitgeprobeerd :).