Praia Grande: surfparadijs en archeologische wonderen aan de Costa de Lisboa

Praia Grande Zuid

Praia Grande is een van de grootste stranden aan de Costa de Lisboa, zoals de naam al doet vermoeden. Het strand ligt aan de westkant van het Serra de Sintra Nationaal Park en heeft slechts één toegangsweg voor gemotoriseerde voertuigen.

Opmerkelijk is dat je vaak dezelfde auto’s ziet passeren. Vanwege de enkele toegangsweg is er aan het einde van het strand een rotonde aangelegd. Vooral tijdens het hoogseizoen kan het lastig zijn om een parkeerplaats te vinden en blijven mensen op en neer rijden in de hoop een plek te vinden.

Surfparadijs voor jongeren
Dit strand is vooral geliefd bij surfers, voornamelijk jongeren, vanwege de aangrenzende imposante rotspartij die krachtige en hoge golven veroorzaakt. Jongeren trekken vooral in de zomer naar dit strand, wat met de auto bereiken een uitdaging maakt. Het is bijna vergelijkbaar met Scheveningen op een mooie dag: auto’s met luide muziek, open ramen en levendige jongeren. Praia Grande is echt een plek om gezien te worden.

scherm­afbeelding 2024 03 02 om 22.03.48

Momenteel is het betreden van de trappen niet toegestaan, maar voor de avontuurlijke types is het toch mogelijk om ze te beklimmen. Officieel is dit verboden vanwege het risico op vallende rotsen, en bovendien wordt de trap niet meer goed onderhouden door de gemeente. Eenmaal boven op de berg zijn de dinosaurus afdrukken nog steeds zichtbaar, maar vanaf het strand zelf blijven ze verborgen.

Authentieke dinosaurus afdrukken bij Praia Grande
Liefhebbers van archeologie kunnen hier hun passie voeden: aan de zuidkant van het strand, diep in een kloof bij de rotswand, liggen authentieke dinosaurussporen verborgen! Deze bijzondere plek is bereikbaar via een trap aan de uiterste rechterzijde van het strand. Een alternatieve route leidt via een toegangspad boven op de rotsen, waar de trap helemaal omhoog loopt. De coördinaten voor deze ingang op Google Maps zijn: 38.807350, -9.474766.

Eetgelegenheden bij Praia Grande
Als het om eten gaat, zijn er eetgelegenheden, surfshops en een hotel beschikbaar. Als je je lunch bent vergeten, kun je hier voor een redelijke prijs wat eten halen. Als je bij de rotonde aan de boulevard rechtdoor gaat, kom je uit bij Bar do Fundo, een echt visrestaurant.

Wandelavontuur langs de Atlantische Oceaan: Van Praia das Maças naar Praia Adraga!
Voor de wandelaars onder ons die willen genieten van de ruige Atlantische Oceaan, is er een prachtige kustroute. Je kunt van Praia das Maças naar Praia Grande lopen en vervolgens door naar Praia da Adraga. Als je vroeg begint, zorg er dan voor dat je rond lunchtijd bij Praia Adraga bent om te eten in het restaurant daar.

Reizen naar het strand: vervoersopties
Als je met de bus reist, kun je eerst naar Praia das Maças gaan (makkelijk te bereiken vanuit Sintra). Neem na de wandeling vanaf Praia da Adraga de bus via Cascais terug naar Lissabon. De wandeling duurt niet lang, ongeveer 2 uur als je de tijd neemt. Houd er wel rekening mee dat het een klim is en dat de paden niet altijd even goed begaanbaar zijn.

Hoe kom je bij Praia Grande? Vanuit Lissabon neem je de A5 richting Cascais. Aan het einde van de A5 ga je de N9-1 op richting Malveira. Zodra je in Malveira da Serra bent, wordt de N9-1 de N247 tussen Cascais en Sintra. Volg de borden richting Colares/Sintra en neem de afslag bij Almoçageme. Vanaf daar is het eenvoudig, je volgt gewoon de borden naar Praia Grande.

Tegenwoordig is er een ruime parkeerplaats bij Praia Grande, net voordat je een kleine afdaling maakt naar de boulevard.

Voorzieningen bij Praia Grande

Strandwacht: Ja
Toiletten: Ja
Douches: Ja
Verhuur: Ja
Bar of Restaurant: Ja
Toegankelijk: Ja
Parkeergelegenheid: Ja
Openbaar vervoer: Ja (bus naar Sintra)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..