Praia Grande – zien en gezien worden

Praia Grande is één van de grootste stranden van de Costa de Lisboa, zoals de naam doet vermoeden. Het strand ligt aan de westkant van Serra de Sintra nationaal park en heeft voor gemotoriseerde voertuigen één toegangsweg.

Praia Grande Zuid

Het is een populair surfersstrand vooral bij jongeren, doordat het strand grenst aan een enorme rotspartij, hierdoor wordt de zee krachtig en er zijn hoge golven.
Praia Grande hotel

Strand voor jongeren

In de zomer zijn hier veel jongeren te vinden, vooral met de auto naar Praia Grande is dan een uitdaging. Ben je wel eens in Scheveningen geweest met mooi weer? Dan is het bijna vergelijkbaar: auto’s met te harde (slechte) muziek, ramen open en opgeschoten jongeren die te luid praten. Praia Grande is zien en gezien worden.

PraiaGrande noord

Het grappige hieraan is dat je vaak dezelfde auto’s voorbij ziet komen. Omdat er maar één toegangsweg is, is er op het einde van het strand een rotonde gemaakt. Kom je in het hoogseizoen dan is het lastig om een parkeerplek te vinden.

Sporen van dinosauriërs

Sporen van Donosauriërs bij Praia Grande, Colares, Portugal
Opmerkelijk genoeg kun je bij Praia Grande ook je archeologische hart ophalen: aan de zuidkant van het strand, tegen de rotswand aan in een kloof tref je heuse sporen van dinosauriërs aan! De plek is te bereiken met een trap vanaf het strand helemaal aan de rechterkant. Er is ook een toegang via de bovenkant van de rotsen (de trap loopt helemaal door naar boven). Op Google Maps zijn dit de coordinaten voor die ingang: 38.807350, -9.474766.

Eten bij Praia Grande

Er zijn een paar eetgelegenheden, een surfshop en een hotel. Ben je de lunch vergeten te smeren dan kan je hier voor een redelijke prijs versnaperingen kopen.
Rij (of loop) je rechtdoor bij de laatste rotonde aan de boulevard dan kom je bij Bar do Fundo. Vanaf de lunch (12:30 uur) tot 22:00 kan je hier iets eten of drinken.
Praia da Grande bar inferno

Wandelen langs de kust

Ben je een wandelaar en wil je van de ruige en woeste Atlantische oceaan genieten, dan kan je een hele mooie kust route lopen. Van Praia das Maças naar Praia Grande door naar Praia da Adraga. Start je vroeg, zorg dan dat je rond lunchtijd bij Praia Adraga bent om te eten in het restaurant aldaar.
Praia Grande tot aan rotsen uitzicht
Met de bus ga je eerst naar Praia das Maças (makkelijke verbinding vanuit Sintra). Neem na de wandeling vanaf Praia da Adraga de bus via Cascais terug naar Lissabon. De wandeling is niet lang, rond de 2 uur als je de tijd neemt. Houd er wel rekening mee dat het klimmen is en er niet altijd goede paden zijn om op te lopen.

Hoe kom je bij Praia Grande

Neem vanuit Lissabon de A5 richting Cascais. Helemaal aan het einde van de A5 ga je de N9-1 op, richting Malveira. Eenmaal in Malveira da Serra gaat de N9-1 over in de N247 tussen Cascais en Sintra. Volg de richting Colares/Sintra en neem bij Almoçageme de afslag. Vanaf hier is het een makkie, je volgt gewoon de borden Praia Grande.
Praia Grande parkeren
Tegenwoordig is er een grote parkeerplaats bij Praia Grande – vlak voordat je een kleine afdaling maakt naar de boulevard.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..