Praia das Maçãs: ontdek de verborgen schatten van ‘strand van de appelen

praiadasmacasoverzicht

Praia das Maçãs, wat letterlijk “strand van de appelen” betekent, kreeg zijn naam omdat hier de Colares-rivier, Ribeira de Colares, uitmondde. Wanneer fruit van de schepen viel, belandde dit in het zand en werd door de lokale bevolking opgepikt om te eten.

Praia das Maçãs: populair van oudsher
Praia das Maçãs was vroeger een populaire plek voor welvarende inwoners van Lissabon en een selecte groep lokale bewoners. Ondanks de beperkte omvang heeft het nog steeds veel restaurants en ook nog hele goede restaurant, vooral de visrestaurants zijn erg goed, niet goedkoop maar erg goed. Het centrum van Praia das Maçãs bestaat eigenlijk voor meer dan de helft uit restaurants.

Praia das macas - restaurants

Praia das Maçãs: culinaire verwennerij en ontspanning aan zee
Bijna alle eetgelegenheden in Praia das Maçãs zijn wat duurder, maar bieden uitstekende kwaliteit. De vis is altijd vers en het personeel is kan tegenwoordig erg goed engels, vanwege de vele toeristen in de zomer.

In de afgelopen jaren is het dorpje wat in verval geraakt. Voor de lokale bevolking blijft het strand echter een centraal punt tijdens de zomermaanden. Het strand is aangenaam, overzichtelijk en zeer geschikt voor kinderen. De golven zijn hier normaal gesproken niet ruig of erg hoog, en je kunt redelijk ver de zee in lopen. In de zomer zijn er vaak diverse activiteiten op het strand, vaak is er ook een podium aan de achterkant van het strand.

Kindvriendelijke badplaats met speeltuin en zwembad
Als je met kinderen naar deze plek afreist, en de kinderen willen niet op het strand of in de zee, dan kun je op een steenworp afstand naar de speeltuin gaan. De kans is groot dat je in de speeltuin grote honden ziet ligge, die doen helemaal niets – ze bewegen eigenlijk ook niet, nooit. Dus geen zorgen.

Op 5 minuten loopafstand van het strand en speeltuin is een buitenzwembad, Piscinas Oceânicas da Praia das Maçãs dat hoort bij het hotel Sintra Sol. Voor een klein bedrag kun je daar zwemmen, wees vroeg want in de zomer kan er een rij staan om binnen te komen. Maar let op, het verschilt niet veel van zwemmen in de zee; dit is een zoutwaterbad en meestal vrij koud!

Een groot voordeel van Praia das Maçãs is dat het strand direct naast het dorp ligt. Er zijn verschillende parkeermogelijkheden. Zelfs in het hoogseizoen is het vinden van een parkeerplek niet onmogelijk, maar het kan zijn dat je wel ongeveer 10 minuten moet lopen naar het strand.

Pierenbadje op het strand voor kinderen

Als je helemaal naar de andere kant van het strand loopt, richting de rotsen, is dat de ideale plek voor kinderen. Bij eb ontstaat er een rivierstroom waar kinderen kunnen spelen: dammen bouwen, in de rivier springen en de rivier oversteken. Het is heerlijk om hier met jonge kinderen een middag te komen spelen. De kinderen kunnen stenen versjouwen, visjes vangen, zwemmen in het pierenbadje en dat allemaal terwijl de ouders aan de kant kunnen genieten van de zon en hun spelende kinderen.
Met jonge kinderen is dit echt ons favoriete strand, het is even lopen om helemaal aan de andere kant van het strand te lopen. Maar de moeite waard.

Sintra naar Praia das Maçãs: stap aan boord van de rode tram
En dan hebben we natuurlijk nog die andere toeristische attractie: het trammetje dat vanuit Sintra de berg af naar Praia das Maçãs slingert. Deze elektrische tram rijdt momenteel het hele jaar door. In de zomer is het echt wel druk in de tram.

praiadasmacasruigekust

Wandelen langs de ruige kust
Als je een liefhebber bent van wandelen en wilt genieten van de ruige Atlantische Oceaan, dan kun je een prachtige kustroute lopen. Van Praia das Maçãs naar Praia Grande en vervolgens naar Praia da Adraga.

Als je vroeg begint, zorg er dan voor dat je rond lunchtijd bij Praia Adraga of Praia Grande bent om te lunchen in de fijne restaurants aan het strand.

Met de bus kun je eerst naar Praia das Maçãs gaan (makkelijke verbinding vanuit Sintra). Na de wandeling vanaf Praia de Adraga neem je de bus via Cascais terug naar Lissabon. De wandeling duurt niet lang, ongeveer 2 uur als je de tijd neemt. Houd er wel rekening mee dat er wat geklommen moet worden en dat niet alle paden even makkelijk begaanbaar zijn.

Hoe kom je bij Praia das Maçãs
Vanuit Lissabon neem je de A5 richting Cascais. Aan het einde van de A5 ga je de N9-1 op richting Malveira. Zodra je in Malveira da Serra bent, gaat de N9-1 over in de N247 tussen Cascais en Sintra. Volg de richting Colares/Sintra en neem bij Almoçageme de afslag.

Vanaf daar is het eenvoudig, je volgt gewoon de borden naar Praia das Maçãs.

Voorzieningen bij Praia das Maças

Strandwacht: Ja
Toiletten: Ja
Douches: Ja
Verhuur: Ja
Bar of Restaurant: Ja
Toegankelijk: Ja
Parkeergelegenheid: Ja
Openbaar vervoer: Ja (bus naar Sintra)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..