Praia das Maçãs – strand van de appelen

Praia das Maçãs betekent letterlijk “strand van de appelen”. Het strand heeft die naam gekregen omdat hier de Colares-rivier Ribeira de Colares vroeger uitmondde.

Praia Macas vanaf Grande
Wanneer er fruit van het schip viel kwamen die hier in het zand terecht en werden door de lokale bevoking meegenomen om te eten.

Voormalige hotspot voor de rich & famous

Vroeger was Praia das Maçãs een hotspot voor de rijkere Lisboëten en een select aantal lokale bewoners. Het had (en heeft altijd nog) veel restaurants voor zo’n relatief klein plaatsje. Eigenlijk bestaat het centrum van Praia das Maçãs voor meer dan de helft aan restaurant.

Restaurants

Bijna alle restaurants in Praia das Maçãs zijn prijzig maar uitstekend van kwaliteit. De vis is altijd vers en de bediening is tegenwoordig goed ingesteld op toeristen.

Praia das macas - restaurants
De afgelopen jaren is het dorpje een beetje in verval gekomen. Voor de lokale bevolking is het strand nog wel een centraal verzamelpunt tijdens de zomer.

Praia das Macas resutarants

Het strand is fijn, overzichtelijk en zeer kindvriendelijk. De golven zijn hier bij normale weersomstandigheden niet ruig of heel hoog en je kan altijd wel redelijk ver de zee in. In de zomer zijn er tal van activiteiten op het strand: omdat het strand een behoorlijke inham op het land maakt, staat er achterop het strand vaak een podium.

Praia das macas strand met tentjes

Kindvriendelijke badplaats met speeltuin en zwembad

Kom je met je kind en is deze uitgekeken op het zand en zee, dan kan je op een steenworp afstand naar de speeltuin. Daar liggen vaak grote honden maar die doen helemaal niets – ze bewegen ook niet, nooit. Geen paniek dus.

Praia das macas - speeltuin

Er is ook een buitenzwembad waar je tegen betaling een duik in kan nemen. Maar let op, er is geen groot verschil met een duik nemen in de zee, dit is een zoutwaterbad dat meestal vrij koud is!

Praia das Macas speeltuin met kinderen

Het grote voordeel van Praia das Maçãs is dat het strand direct tegen het dorp aan ligt. Er zijn verschillende parkeermogelijkheden. Ook in het hoogseizoen is het vinden van een plek niet onmogelijk, maar misschien moet je nog wel 10 minuten lopen om op het strand te komen.

Pierenbadje voor kinderen

Loop je helemaal naar de andere kant van het strand, richting de rotsten. Dat is de ideale plek om met kinderen op dit strand te zijn. Bij eb ontstaat er een rivierstroom waar kinderen hun geluk op kunnen: dammen bouwen, springen in de rivier en de rivier weerleggen.

Tram van Sintra naar Praia das Maças

Tram praia das macas eindhalte

En dan is er natuurlijk die andere toeristische attractie: het trammetje dat vanuit Sintra de berg af naar Praia das Maçãs kronkelt. Deze electrische tram rijdt alleen in de zomermaanden regelmatig, zie op de website van de gemeente Sintra voor de meest actuele tijden.

Wandelen langs de kust

Ben je een wandelaar en wil je van de ruige en woeste Atlantische oceaan genieten dan kan je een hele mooie kustroute lopen. Van Praia das Maçãs naar Praia Grande door naar Praia da Adraga.

Start je vroeg, zorg dan dat je rond lunchtijd bij Praia Adraga bent om te eten in het restaurant.

Met de bus ga je eerst naar Praia das Maçãs (makkelijke verbinding vanuit Sintra). Neem na de wandeling vanaf Praia de Adraga de bus via Cascais terug naar Lissabon. De wandeling is niet lang, rond de 2 uur als je de tijd neemt. Houd er wel rekening mee dat het klimmen is en er niet altijd goede paden zijn om op te lopen.

Hoe kom je bij Praia das Maçãs

Neem vanuit Lissabon de A5 richting Cascais. Helemaal aan het einde van de A5 ga je de N9-1 op, richting Malveira. Eenmaal in Malveira da Serra gaat de N9-1 over in de N247 tussen Cascais en Sintra. Volg de richting Colares/Sintra en neem bij Almoçageme de afslag.

Vanaf hier is het een makkie, je volgt gewoon de borden Praia das Maçãs.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..