Praia da Adraga – geliefd strand bij locals

Op minder dan drie kwartier rijden, op zo’n 44 kilometer van Lissabon vind je het mooiste strand van Portugal, misschien wel van West-Europa: Praia da Adraga. Onderaan een smalle, slingerende weg die je vanaf de N247 door het dorp Almoçageme leidt, word je opgewacht door een prachtig woest en op het oog ongerept strand. De kenmerkende rotsboog aan de linkerkant van het strand, de immer stevige golven en de uit de zee stekende rotsen aan de rechterkant kleuren dit pallet prachtig in.

Praia da Adraga uitzicht bij grotten

Natuurlijk is ook Praia da Adraga niet meer zo ongerept als het ooit was. Ook hier poogt men de rotspartijen links en rechts in toom te houden door er grote stukken gaas overheen te spannen. Dat dit nodig is moge duidelijk zijn: er zijn in het verleden flinke stukken steen naar beneden komen denderen.

Tip van Luis (75)
“Als tiener kwam ik graag op dit strand. Met vrienden liep ik over het strand, te filosoferen over het leven. En soms, heel soms, kwamen we er ook meisjes tegen.”
 
Alle Lissabon tips van locals »

Het strand

Praia da Adraga is een echt strand voor locals. Je ziet er het hele jaar door mensen die lekker met de hond aan het wandelen zijn, ‘s ochtends zie je de lokale visvereniging met grote hengels allerlei lekkers uit de zee hengelen.

In de middag, als de zon wat hoger staat en de temperaturen nog aangenamer worden, dan komen de gezinnen naar Praia da Adraga. Meestal niet om te zwemmen trouwens, de zee is hier aan de Atlantische kust ook bij heel rustig weer vrij ruw. Maar het strand zelf is heerlijk om met de kinderen op te spelen.
In Augustus is de zee het rustig en heb je een grotere kans dat er een groene vlag wappert.

Praia Adraga

Zo nu en dan tref je wat surfers aantreffen op Praia da Adraga. De golven zijn er dan ook naar. Maar zo druk met surfers als bij Praia do Guincho is het hier zeker niet!

Verborgen strandje en grotten

Aan de zuidkant van het strand, verborgen achter de rotsen van de boog, bevindt zich een lang uitgestrekt gangenstelsel met een klein strandje ervoor (alleen met eb te bereiken).
Praia da Adraga bij de grotten eb

Hier kun je met laag water naartoe. Let wel goed op, de grotten zijn pikdonker en de golven komen ook met eb behoorlijk ver het strandje op. We raden dan ook zeker niet aan om hier met je gezinnetje een handdoek neer te leggen!

Praiadaadraga grotten

Wandelen

Zowel links als rechts van het strand vind je flinke rotsen, die ook nog eens te bewandelen zijn. De route loopt naar Praia das Maçãs in het Noorden en helemaal naar Cabo da Roca in het zuiden. Voor een flinke tocht ben je rond Praia da Adraga zeker op de juiste plek!
Op de rotspartij aan de zuidkant, kun je naar Fojo da Adraga wandelen (met de auto kun je er ook komen). Het is een gat (grot) in de rots. Leuk als je wat avontuur wilt beleven tijdens een stranddag!

Restaurante D’Adraga

Praia da Adrage bar

Meteen aan het strand vind je Restaurante D’Adraga waar de tijd eveneens stil lijkt te hebben gestaan. Het restaurant is aangekleed met een klassiek (sommigen zouden zeggen “ouderwets”) interieur, en aan de muur vind je oude scheepsroeren en dergelijke. Misschien corny, maar in deze omgeving werkt het wonderwel!

Het eten is bij Restaurante Adraga prima voor elkaar! Een jaar of vijf, zes geleden kon je hier uitgebreid lunchen voor minder dan €30, dat lukt anno 2022 niet meer. Voor Portugese begrippen is de kaart hier vrij prijzig. Maar dat is het dubbel en dwars waard! Zowel de vis- als de vleesgerechten zijn bovengemiddeld lekker, en de mousse de chocolate is er heerlijk zompig, zoals die hoort te zijn.

Restaurant bij strand Praia Da Adraga

Lunch of diner? Reserveren!

Het overigens wel aan te raden om te reserveren voor de lunch, wij zijn al een paar keer tevergeefs naar Adraga gereden om te lunchen om vervolgens te horen dat het minstens een half uur ging duren voordat we een plekje konden krijgen.

Praia da Adraga sunset

Van Lissabon naar Praia da Adraga met de auto

Neem vanuit Lissabon de A5 richting Cascais. Helemaal aan het einde van de A5 ga je de N9-1 op, richting Malveira. Eenmaal in Malveira da Serra gaat de N9-1 over in de N247 tussen Cascais en Sintra. Volg de richting Colares/Sintra en neem bij Almoçageme de afslag. Vanaf hier is het een makkie, je volgt gewoon de borden Praia da Adraga.

De scenic route naar Praia da Adraga

Als je wat tijd over hebt neem je natuurlijk de toeristische route. Hiervoor neem je vanuit Lissabon de N6 naar Cascais, de kustweg. In Cascais eindigt de N6 en gaat over in de N247, de weg die je langs onder andere het strand Quincho brengt. Deze weg is wat langer dan via de A5, maar er valt een hoop meer te zien!

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

  1. says: Alex

    Ja, prachtige strand!! Dankzij jouw info zijn hebben we deze strand twee keer bezocht. (Eerst keer was het heel erg nevelig – terwijl bij Guincho was het prachtig weer)
    Tweede keer – prachtige dag gehad. Veel foto’s gemaakt.
    Aanrader!!