Praia da Adraga – geliefd strand bij locals

Praia da adraga bij de grotten eb

Op minder dan drie kwartier rijden, zo’n 44 kilometer van Lissabon verwijderd, ligt misschien wel het mooiste strand van Portugal, en mogelijk zelfs van West-Europa: Praia da Adraga. Dit prachtige, ruige strand wacht onderaan een smalle, kronkelende weg die je vanaf de N247 door het dorp Almoçageme leidt.

Hoewel Praia da Adraga niet meer zo ongerept is als vroeger, is de schoonheid nog altijd indrukwekkend. Grote stukken gaas proberen de rotsformaties aan beide zijden van het strand onder controle te houden, wat wel aangeeft dat het nodig is. Er zijn in het verleden behoorlijke rotsblokken naar beneden gekomen.

Tip van Luis (75)
“Als tiener kwam ik graag op dit strand. Met vrienden liep ik over het strand, te filosoferen over het leven. En soms, heel soms, kwamen we er ook meisjes tegen.”
 
Bekijk alle tips van locals »

Genieten met het gezin op Praia da Adraga

Praia da Adraga is echt een strand voor de lokale bevolking. Tijdens de wintermaanden zie je mensen die genieten van een wandeling met hun hond. ‘s Ochtends vist de lokale visvereniging met grote hengels lekkernijen uit de zee.

Vooral tijdens de zomer, wanneer de zon hoger staat en de temperaturen aangenamer worden, komen gezinnen naar Praia da Adraga. Meestal niet om te zwemmen, want zelfs bij rustig weer is de zee aan de Atlantische kust vrij ruw. Maar het strand zelf is perfect om met kinderen te spelen. De vele rotsen en grotten op het strand maken dit heel avontuurlijk voor de kinderen. In augustus is de zee wat rustiger en is er meer kans op een groene vlag.

Af en toe zie je hier ook surfers, want de golven zijn er ideaal. Maar zo druk als bij Praia do Guincho is het hier zeker niet!

Ontdek de verborgen strandje en grotten

Aan de zuidkant van het strand, verborgen achter de rotsen van de boog, bevindt zich een uitgestrekt gangenstelsel met een klein strandje ervoor (alleen bereikbaar bij eb).

Je kunt hier naartoe gaan bij laag water, maar let goed op: de grotten zijn erg donker en zelfs bij eb komen de golven behoorlijk ver het strandje op. Het is dus niet aan te raden hier met je gezin een handdoek neer te leggen!

Verken de prachtige rotsen en avontuurlijke wandelroutes van Praia da Adraga

Zowel links als rechts van het strand vind je imposante rotsen die te bewandelen zijn. De route loopt naar Praia das Maçãs in het noorden en helemaal naar Cabo da Roca in het zuiden. Voor een stevige wandeling ben je bij Praia da Adraga zeker aan het juiste adres!

Aan de zuidkant van de rotsformatie kun je naar Fojo da Adraga wandelen (of met de auto komen). Het is een gat (grot) in de rotsen. Leuk als je wat avontuur zoekt tijdens een dagje aan het strand!

Lekker eten bij Restaurante D’Adraga

Direct aan het strand vind je Restaurante D’Adraga, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Het restaurant heeft een klassieke (sommigen zouden zeggen “ouderwetse”) inrichting, met oude scheepsroeren aan de muur. Misschien wat ouderwets, maar het past wonderwel in deze omgeving!

Het eten bij Restaurante Adraga is uitstekend! Een aantal jaar geleden kon je hier uitgebreid lunchen voor minder dan €30, maar dat is anno 2024 niet meer het geval. De prijzen op het menu zijn voor Portugese begrippen aan de hoge kant, maar het is elke euro waard! Zowel de vis- als vleesgerechten zijn bovengemiddeld lekker, en de chocolademousse is heerlijk smeuïg, zoals het hoort te zijn.

Het is aan te raden om te reserveren voor de lunch of diner. We zijn al een paar keer vergeefs naar Adraga gereden om te lunchen, om vervolgens te horen dat het minstens een half uur zou duren voordat we een tafeltje konden krijgen.

Van Lissabon naar Praia da Adraga met de auto

Neem vanuit Lissabon de snelweg A5 richting Cascais. Helemaal aan het einde van de A5 ga je de N9-1 op richting Malveira. Eenmaal in Malveira da Serra gaat de N9-1 over in de N247 tussen Cascais en Sintra. Volg de richting Colares/Sintra en neem bij Almoçageme de afslag. Vanaf daar volg je de borden naar Praia da Adraga.

De toeristische route naar Praia da Adraga

Als je wat tijd hebt, neem dan zeker de toeristische route. Vanuit Lissabon neem je de route N6 naar Cascais, de kustweg. In Cascais eindigt de N6 en gaat over in de N247, die je langs onder andere Praia do Quincho brengt. Deze weg is weliswaar wat langer dan de A5-route, maar er valt veel meer te zien onderweg!

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

  1. says: Alex

    Ja, prachtige strand!! Dankzij jouw info zijn hebben we deze strand twee keer bezocht. (Eerst keer was het heel erg nevelig – terwijl bij Guincho was het prachtig weer)
    Tweede keer – prachtige dag gehad. Veel foto’s gemaakt.
    Aanrader!!