Costa de Lisboa – stranden rondom Lissabon

Lekker zonnen op het strand is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Lissabon. Immers, je bezoekt Lissabon vanwege de stad zelf, met al zijn bezienswaardigheden en lekkere eettentjes. Maar vergis je niet! Aan de Costa de Lisboa zijn heel wat praias te vinden rondom Lissabon!

praiadasmacasstrandfoto

Besluit je om een dagje naar het strand te gaan, wees dan gerust dat het niet ingewikkeld is om binnen no-time met je handdoek en parasol (als je die bij je hebt) op het warme zand te liggen. Het is heel makkelijk om met het openbaar vervoer naar een strand te gaan. Ben je een liefhebber van ruige stranden, dan heb je doorgaans wel een auto of een uber nodig. Meestal rijden er wel bussen naar de wat kleinere stranden aan de westkust, maar die busdiensten beginnen vaak in Sintra of Cascais.

Costa de Lisboa: van stille wateren tot ruige branding

De Costa de Lisboa bestaat uit rotsachtige baaien, lange zandstranden, duingebied en bossen. De kustlijn is erg divers en strekt zich over een lang gebied uit, van Nazaré in het noorden tot bij Setúbal in het zuiden.

Tussen Cascais en Lissabon is de zee rustig en zijn de stranden toegankelijk voor gezinnen. Je vindt er veel kleinere strandjes, afgebakend door jachthavens, rotspartijen of forten. Praia Carcavelos is één van de weinige grote stranden in deze streek. Stranden in Cascais, Estoril en Caxias liggen allemaal aan de oever van de Taag: het water is rustig en er zijn bijna geen golven. Bij wat hardere wind kom je misschien net op een meter hoog.

praiadasmacasruigekust

Zoek je een ruigere zee, waar je fijn in de golven kan duiken of met je bodyboard door de branding kan gaan, kies dan voor een strand aan de Atlantische Oceaan aan de westkust. Vooral bij Praia do Guincho kan het er ruig aan toe gaan. Dit is een iets minder geschikt strand voor zwemmers. Praia do Guincho is vooral heel populair bij surfers.

De stranden die je aan de Costa de Lisboa vindt, zijn niet de stranden die wij gewend zijn, met strandtenten en dergelijke, of dichtbij een stad of dorp. Het is erg wisselend aan de Costa de Lisboa. Vaak is er wel een restaurant, café of quiosque aanwezig, alleen zijn die meestal aan het begin van het strand (dus niet zoals wij het kennen op het strand zelf).

Portugal strand tips: veilig zwemmen met vlaggen, kleuren, fluiten en palen 

Op de bewaakte stranden in Portugal wordt een kleursysteem gebruikt met vlaggen:

 • Rode vlag betekent gevaar, zwemmen is verboden.
 • Gele vlag betekent voorzichtigheid geboden.
 • Groene vlag betekent dat het veilig is om de zee in te gaan.

Als er bij de vlag een wit met blauw geblokte vlag hangt, betekent dat er tijdelijk geen toezicht is. Op veel stranden zie je oranje palen staan. Deze palen markeren de gebieden waar strandwachten iedereen in de gaten houden. Het is verstandig om altijd binnen deze palen te zwemmen, want ze zijn er niet voor niets. Het gebied tussen de palen is het veiligst om te zwemmen. Mocht je er toch voor kiezen om buiten deze gebieden te zwemmen, schrik dan niet als de strandwacht hard gaat fluiten.

De meeste stranden aan de kust tussen Lissabon en Cascais voeren doorgaans de groene vlag, de zee is rustig en je kunt ver de zee in. Als je aan de Atlantische kust de zee in gaat, kijk dan uit voor de sterke wind en verraderlijke onderstroming.

Topless zonnen is toegestaan op het strand, maar bij de echte familie stranden zoals Praia Adraga is het af te raden. Op de stranden bij Costa da Caparica en Cascais is het gebruikelijker.

Dit zijn volgens We Heart Lisbon de leukste stranden rondom Lissabon.

 • Azenhas do Mar – een dorp  tegen de kliffen, omgeven door een ruig strand met hoge rotsen die het kustlandschap kenmerken. Deze locatie behoort tot de meest prachtige plekken aan de Costa de Lisboa. Zeker een autorit waard om hier naartoe te gaan.
 • Praia do Carcavelos – een geliefd strand bij lokale jongeren, strekt zich uit over 1,5 kilometer. Zonaanbidders, zwemmers en surfers komen hier samen. In de zomer en op zonnige weekends is het druk. Voorzien van goede faciliteiten, waaronder een ruime betaalde parkeerplaats en diverse restaurants. Gemakkelijk bereikbaar per trein vanuit Lissabon.
 • Praia do Guincho – een waar paradijs voor surfers, bekend om zijn hoge golven en tal van surfevenementen. Maar ook wandelaars worden aangetrokken tot dit strand. Tegenover ligt een uitgestrekt duingebied met houten paden, toegankelijk voor rolstoelen.
 • Costa da Caparica – het zomerparadijs van Lissabon! Voor verfrissing, zee, strand en entertainment, pak de bus naar Costa da Caparica. Dit strand is het bekendste onder de locals van alle stranden rond Lissabon. Met veel ruimte, uitgebreide voorzieningen is het de ideale strandbestemming.
 • Praia Grande – een geliefd strand onder jongeren, vooral bekend om het surfen. Het is een van de grootste stranden aan de Costa de Lisboa, vaak bezocht vanwege de uitstekende surfmogelijkheden die het biedt.
 • Praia das Maçãs – ligt naast het dorp en biedt directe toegang tot tal van eetgelegenheden. Dit kindvriendelijke strand heeft rustig water en een uitgestrekt zandgebied om te ontspannen. Voor extra plezier zijn er ook een speeltuin en een buitenzwembad beschikbaar.
 • Praia da Adraga – Lokale favoriet! Praia da Adraga is een ideaal familiestrand, perfect om af te koelen tussen de rotsen en de ruige zee. Voor een wandeling zijn bij eb ook de zeegrotten bereikbaar.
 • Praia da Ursa – een prachtig klein strandje te midden van rotsen, nabij Cabo da Roca. Halverwege de weg naar Cabo da Roca sla je rechtsaf naar de onverharde weg. Na enkele honderden meters is er een parkeerplaats. Vanaf daar is het nog een uitdagende halve kilometer lopen naar beneden. Voor avonturiers!
 • Praia do Magoito – Nabij het kleine dorpje Magoito ligt een schitterend strand, omringd door indrukwekkende rotsen. Praia do Magoito is een favoriet onder de lokale bevolking, die hier in de zomer graag hele dagen doorbrengen.
 • Cascais en de vele stranden – Cascais, een oud vissersdorpje aan de Taag, heeft meerdere prachtige stadstranden waar de lokale bevolking op hete dagen verkoeling zoekt. Deze stranden bieden niet alleen verfrissing, maar ook een prachtig uitzicht op de kustlijn en de omringende natuur.
 • Meco – op veertig kilometer ten zuiden van Lissabon, binnen het natuurpark Serra da Arrabida, ligt het nudistenstrand Meco. Dit strand, een van de schoonste in de regio, biedt hoge kliffen en een prachtig uitzicht op de baai. Bekend sinds de jaren zeventig als een van de eerste naaktstranden, behoudt Meco zijn afgelegen en populaire status onder Europese nudisten.
  Voor wie liever niet volledig naakt is, zijn er ook delen van het strand waar het dragen van zwemkleding is toegestaan. Hier tref je vaak families aan. Het strand ligt nabij een traditioneel vissersdorp en is bereikbaar met verschillende buslijnen vanaf Praça de Espanha naar Meco village. Met de bus duurt de reis zo’n 3 tot 4 uur, maar met de auto ben je er al binnen 60 minuten.

  Veel gestelde vragen over het strand

Mocht het je allemaal nog niet helemaal duidelijk zijn, hieronder behandelen we nog even de vragen die we het meest voorbij hebben zien komen als het om stranden gaat.

Welk strand is het dichtst bij het centrum van Lissabon?

Je kunt natuurlijk aan de Taag naar het strand. Bij Praça Comércio vind je een klein stadsstrandje, Ribeira das Naus, maar daar mag je niet zwemmen. Voor een echt strand moet je een kwartiertje met de trein, naar Praia do Carcavelos. Je kunt ook naar Costa da Caparica, wat aan de andere kant van de brug Ponte 25 de Abril ligt.

Welke stranden zijn geschikt om met kinderen naartoe te gaan?
Als je met kinderen naar het strand wilt dan zijn vooral Carcavelos, Oeiras en Cascais geschikt. Eigenlijk alles tussen Lissabon en Cascais. Deze stranden liggen aan de Taag en zijn wat rustiger dan de stranden aan de westkust, waar de golven nogal wild kunnen zijn. Costa da Caparica is een uitzondering, ook hier is de zee in het begin doorgaans vrij rustig.

Wat zijn de wildste en meest spectaculaire stranden bij Lissabon?
Voor spectakel ga je zeker weten naar Praia da Adraga en Praia da Ursa. Adraga is misschien wel makkelijk te bereiken maar heeft doorgaans een vrij wilde branding. Praia da Ursa heeft dat ook, maar is alleen te voet via een steile rotspartij te bereiken. Hoe avontuurlijk wil je het hebben?

Waar moet je zijn om een beetje te surfen?
Voor echte surfers is er natuurlijk Praia do Guincho, ook wel het surfersstrand genoemd. Waarom? Het waait hier praktisch altijd en dat zie je terug in de golven. Ze zijn niet zo extreem als in Nazaré, dus ook voor de niet-professional prima te doen.

Waar moet je heen als je een auto ter beschikking hebt?
Wij gaan altijd met veel plezier naar Praia do Magoito, zo’n drie kwartier van Lissabon, net voorbij Sintra. Dit strand heeft alles: mooi zand, een beekje dat in zee stroomt en een zee waarin je best fijn kunt zwemmen.