Stranden bij Lissabon


Lekker zonnen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan Lissabon denkt. Immers, Lissabon bezoek je vanwege de stad zelf, met al zijn bezienswaardigheden en lekkere eettentjes. Maar dan zou je je vergissen. Er zijn aan de Costa de Lisboa heel wat stranden bij Lissabon te vinden!

Stranden in de buurt van Lissabon

Om naar het strand te gaan nabij Lissabon heb je het openbaar vervoer of een auto nodig. Kies je er voor om de Costa Lisboa te verkennen dan kan je dat het beste met een auto doen. Zo ontdek je op minder dan een uurtje rijden stranden als Praia da Adraga, Praia das Maças en Praia do Guincho, alle drie zeer geliefd bij de locals!Costa de Lisboa: diversiteit troef

Costa de Lisboa bestaat uit rotsachtige baaien, lange zandstranden en bossen. Deze kustlijn is erg divers en strijkt zich over een lang gebied uit, van Leiria in het noorden tot Setúbal in het zuiden.

Tussen Cascais en Lissabon is de zee rustig en zijn de stranden klein (behalve Carcavelos). Stranden zoals Cascais, Estoril en Caxias liggen aan de monding van de Taag: het water is rustig en er zijn bijna of geen golven. De enige golven die er zijn komen van een rots en/of de boten die voorbij varen.

Zoek je een wat ruigere zee, kies dan om naar een strand te gaan aan de Atlantische Oceaan. Vooral bij Praia do Guincho gaat het er ruig aan toe. Dit is een iets minder geschikt strand voor zwemmers. Praia do Guincho is vooral heel populair bij surfers.

De stranden die je aan de Costa de Lisboa vindt zijn niet de stranden die wij gewend zijn, met de strandtenten en dichtbij een stad of dorp. Het is erg wisselend aan de Costa de Lisboa.

Waarschuwingsvlaggen

Op de bewaakte stranden in Portugal wordt een kleursysteem gebruikt met vlaggen. Een rode vlag betekent gevaar, zwemmen is verboden. Geel betekent voorzichtigheid geboden. Groen betekent dat het veilig is om de zee in te gaan. Als er bij de vlag een wit met blauw geblokte vlag betekent dat er tijdelijk geen toezicht is. De meeste stranden aan de kust tussen Lissabon en Cascais hebben de groene vlag, de zee is rustig en je kan er ver de zee in. Als je aan de Atlantische kust in zee gaat, kijk dan uit voor de sterke wind en verraderlijke stroming.

Topless zonnen

Topless zonnen is toegestaan op het strand, bij de echte familie stranden zoals Adraga is het af te raden. Op de stranden bij Costa da Caparica en Cascais is het gebruikelijker.


Dit zijn de belangrijkste stranden bij Lissabon

Azenhas do Mar – Strand tussen de kliffen
Azenhas do Mar is een dorp gebouwd tegen de kliffen, met een zeer ruig strand vanwege de hoge rosten waartussen het strand ligt. Het is een van de mooiste plaatsjes aan Costa de Lisbon. Zeker de moeite waard om hier met je auto heen te rijden.

Meer over Azenhas do Mar »

Praia do Carcavelos – Strand voor jongeren
Eén van de populairste stranden bij jongeren is Carcavelos. Het is een groot strand dat gebruikt wordt door zonaanbidders, zwemmers en surfers. Het strand is anderhalve kilometer lang en het water is bijna altijd helder. In de zomervakantie en in het weekend ligt dit strand met mooi weer helemaal vol.

Er zijn goede faciliteiten bij het strand: een grote parkeerplaats en diverse restaurant. Ook is het strand goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit Cais do Sodré rijdt er om de 20 minuten een trein naar Carcavelos, dit is de trein die verder rijdt naar Cascais. Vanaf het station is het nog 10 minuten lopen.Praia do Guincho: Surfersstrand
Praia do Guincho is een echt surfersstrand. Dankzij de hoge golven zijn er veel surfevenementen. Naast het surfen is het strand ook een must voor wandelaars en lekkerbekken.

Meer over Praia do Guincho »

Costa da Caparica: Voor iedereen
Het zomer-mecca van Lissabon! Zoek je verkoeling, zee, strand en entertainment, neem dan de bus naar Costa da Caparica. Van alle stranden bij Lissabon is dit de bekendste. Veel ruimte, veel voorzieningen, de ideale strandbestemming.

Meer over Costa da Caparica »

Praia Grande: Zien en gezien worden strand
Praia Grande is een zeer populair strand onder jongeren die hier veelal komen om te surfen. Het strand is één van de grootste van de Costa de Lisboa.

Meer over Praia Grande »

Praia das Maçãs: van hotspot naar oude badplaats
Het strand van Praia das Maçãs grenst direct aan het dorp waar vele eetgelegenheden zijn. Het is een kindvriendelijk strand met rustig water en veel zand om op te ontspannen. Tevens aanwezig zijn een speeltuin en buitenzwembad.

Meer over Praia das Maçãs  

Praia da Adraga: voor natuurliefhebbers en families
Tip van de locals! Praia da Adraga is een echt familiestrand waar je heerlijk kan afkoelen tussen de rotsen en ruige zee. Zin in een wandeling? Bij eb kan je ook de zeegrotten bereiken.

Meer over Praia da Adraga »

Praia da Ursa
Strand Praia da Ursa bij Cabo da Roca
Klein maar beeldschoon strandje tussen de rotsen. Vlak bij Cabo da Roca. Sla halverwege de weg daar naartoe rechtsaf op de onverharde weg. Er is een parkeerplaats na een paar honderd meter. Vanaf daar is het nog een halve kilometer naar beneden lopen, over een lastig begaanbaar pad.

Praia do Magoito: Baai in de zee
Vlakbij het kleine stadje Magoito ligt een prachtig strand met imponerende rotsen op de achtergrond. Het Praia do Magoito strand is erg geliefd bij de locals uit de buurt die hier in de zomer de hele dag door kunnen brengen.

Meer over Praia do Magoito »

Cascais: Strand in de stad
Cascais is een oud vissersdorpje aan de Taag met een paar mooie stadstranden waar de locals op hete dagen verkoeling komen zoeken.

Meer over de stranden bij Cascais »

Meco: Nudistenstrand
Veertig kilometer ten zuiden van Lissabon, in het natuurpark Serra da Arrabida Natural Park, ligt het nudistenstrand Meco. Het is één van de schoonste stranden van Lissabon, met hoge kliffen en een prachtig uitzicht op de baai. Het strand werd populair tijdens de jaren zeventig als één van de eerste naaktstranden. Het afgelegen strand heeft nog steeds deze reputatie en er komen jaarlijks veel Europese nudisten op af.

Wil je niet poedelnaakt rondlopen, er zijn ook delen op het strand waar je je zwembroek of bikini aan kan houden. In dit deel vind je ook de meeste families. Het strand is gelegen bij een traditioneel vissersdorp. Het beschikt over een aantal buslijnen, vanaf Praça de Espanha naar Sesimbra afslaan naar Santana, en uiteindelijk aankomend bij Meco village.