Stranden bij Lissabon

Lekker zonnen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan Lissabon denkt. Immers, Lissabon bezoek je vanwege de stad zelf, met al zijn bezienswaardigheden en lekkere eettentjes. Maar dan zou je je vergissen. Er zijn aan de Costa de Lisboa heel wat stranden bij Lissabon te vinden!Om naar het strand te gaan nabij Lissabon heb je het openbaar vervoer of een auto nodig. Kies je er voor om de Costa Lisboa te verkennen dan kan je dat het beste met een auto doen. Zo ontdek je op minder dan een uurtje rijden stranden als Praia da Adraga, Praia das Maças en Praia do Guincho, alle drie zeer geliefd bij de locals!Costa de Lisboa: diversiteit troef

Costa de Lisboa bestaat uit rotsachtige baaien, lange zandstranden en bossen. Deze kustlijn is erg divers en strijkt zich over een lang gebied uit, van Leiria in het noorden tot Setúbal in het zuiden.

Tussen Cascais en Lissabon is de zee rustig en zijn de stranden klein (behalve Carcavelos). Stranden zoals Cascais, Estoril en Caxias liggen aan de monding van de Taag: het water is rustig en er zijn bijna of geen golven. De enige golven die er zijn komen van een rots en/of de boten die voorbij varen.Zoek je een wat ruigere zee, kies dan om naar een strand te gaan aan de Atlantische Oceaan. Vooral bij Praia do Guincho gaat het er ruig aan toe. Dit is een iets minder geschikt strand voor zwemmers. Praia do Guincho is vooral heel populair bij surfers. v De stranden die je aan de Costa de Lisboa vindt zijn niet de stranden die wij gewend zijn, met de strandtenten en dichtbij een stad of dorp. Het is erg wisselend aan de Costa de Lisboa.

Waarschuwingsvlaggen

Op de bewaakte stranden in Portugal wordt een kleursysteem gebruikt met vlaggen. Een rode vlag betekent gevaar, zwemmen is verboden. Geel betekent voorzichtigheid geboden. Groen betekent dat het veilig is om de zee in te gaan. Als er bij de vlag een wit met blauw geblokte vlag betekent dat er tijdelijk geen toezicht is. De meeste stranden aan de kust tussen Lissabon en Cascais hebben de groene vlag, de zee is rustig en je kan er ver de zee in. Als je aan de Atlantische kust in zee gaat, kijk dan uit voor de sterke wind en verraderlijke stroming.

Topless zonnen

Topless zonnen is toegestaan op het strand, bij de echte familie stranden zoals Adraga is het af te raden. Op de stranden bij Costa da Caparica en Cascais is het gebruikelijker.

Dit zijn de belangrijkste stranden bij Lissabon

Azenhas do Mar – Strand tussen de kliffen

Azenhas do Mar is een dorp gebouwd tegen de kliffen, met een zeer ruig strand vanwege de hoge rosten waartussen het strand ligt. Het is een van de mooiste plaatsjes aan Costa de Lisbon. Zeker de moeite waard om hier met je auto heen te rijden.

Meer over Azenhas do Mar »Praia do Carcavelos – Strand voor jongerenEén van de populairste stranden bij jongeren is Carcavelos. Het is een groot strand dat gebruikt wordt door zonaanbidders, zwemmers en surfers. Het strand is anderhalve kilometer lang en het water is bijna altijd helder. In de zomervakantie en in het weekend ligt dit strand met mooi weer helemaal vol.

Er zijn goede faciliteiten bij het strand: een grote parkeerplaats en diverse restaurant. Ook is het strand goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit Cais do Sodré rijdt er om de 20 minuten een trein naar Carcavelos, dit is de trein die verder rijdt naar Cascais. Vanaf het station is het nog 10 minuten lopen.Praia do Guincho: Surfersstrand

PraiadoGuincho mensen op het strand

Praia do Guincho is een echt surfersstrand. Dankzij de hoge golven zijn er veel surfevenementen. Naast het surfen is het strand ook een must voor wandelaars en lekkerbekken.

Meer over Praia do Guincho »Costa da Caparica: Voor iedereenHet zomer-mecca van Lissabon! Zoek je verkoeling, zee, strand en entertainment, neem dan de bus naar Costa da Caparica. Van alle stranden bij Lissabon is dit de bekendste. Veel ruimte, veel voorzieningen, de ideale strandbestemming.

Meer over Costa da Caparica »Praia Grande: Zien en gezien worden strand

Praia Grande tot aan rotsen uitzicht

Praia Grande is een zeer populair strand onder jongeren die hier veelal komen om te surfen. Het strand is één van de grootste van de Costa de Lisboa.

Meer over Praia Grande »Praia das Maçãs: van hotspot naar oude badplaats

Praia das macas zicht dorp

Het strand van Praia das Maçãs grenst direct aan het dorp waar vele eetgelegenheden zijn. Het is een kindvriendelijk strand met rustig water en veel zand om op te ontspannen. Tevens aanwezig zijn een speeltuin en buitenzwembad.

Meer over Praia das Maçãs »Praia da Adraga: voor natuurliefhebbers en families

Praia da adraga reddingsboei

Tip van de locals! Praia da Adraga is een echt familiestrand waar je heerlijk kan afkoelen tussen de rotsen en ruige zee. Zin in een wandeling? Bij eb kan je ook de zeegrotten bereiken.

Meer over Praia da Adraga »Praia da Ursa

Strand Praia da Ursa bij Cabo da Roca

Klein maar beeldschoon strandje tussen de rotsen. Vlak bij Cabo da Roca. Sla halverwege de weg daar naartoe rechtsaf op de onverharde weg. Er is een parkeerplaats na een paar honderd meter. Vanaf daar is het nog een halve kilometer naar beneden lopen, over een lastig begaanbaar pad.

Praia do MagoitoVlakbij het kleine stadje Magoito ligt een prachtig strand met imponerende rotsen op de achtergrond. Het Praia do Magoito strand is erg geliefd bij de locals uit de buurt die hier in de zomer de hele dag door kunnen brengen.

Meer over Praia do Magoito »Cascais: Strand in de stad

Praia da Conceição cascais

Cascais is een oud vissersdorpje aan de Taag met een paar mooie stadstranden waar de locals op hete dagen verkoeling komen zoeken.

Meer over de stranden bij Cascais »Meco: Nudistenstrand

Veertig kilometer ten zuiden van Lissabon, in het natuurpark Serra da Arrabida Natural Park, ligt het nudistenstrand Meco. Het is één van de schoonste stranden van Lissabon, met hoge kliffen en een prachtig uitzicht op de baai. Het strand werd populair tijdens de jaren zeventig als één van de eerste naaktstranden. Het afgelegen strand heeft nog steeds deze reputatie en er komen jaarlijks veel Europese nudisten op af.

Wil je niet poedelnaakt rondlopen, er zijn ook delen op het strand waar je je zwembroek of bikini aan kan houden. In dit deel vind je ook de meeste families. Het strand is gelegen bij een traditioneel vissersdorp. Het beschikt over een aantal buslijnen, vanaf Praça de Espanha naar Sesimbra afslaan naar Santana, en uiteindelijk aankomend bij Meco village.
 
Mocht het je allemaal nog niet helemaal duidelijk zijn, hieronder behandelen we nog even de vragen die we het meest voorbij hebben zien komen als het om stranden gaat.
 

Welk strand is het dichtst bij het centrum van Lissabon?

Je kunt natuurlijk aan de Taag naar het strand. Bij Praça Comércio vind je een klein stadsstrandje, Ribeira das Naus, maar daar mag je niet zwemmen. Voor een echt strand moet je een kwartiertje met de trein, naar Praia do Carcavelos. Je kunt ook naar Costa da Caparica, wat aan de andere kant van de brug Ponte 25 de Abril ligt.

 

Welke stranden zijn geschikt om met kinderen naartoe te gaan?

Als je met kinderen naar het strand wilt dan zijn vooral Carcavelos, Oeiras en Cascais geschikt. Eigenlijk alles tussen Lissabon en Cascais. Deze stranden liggen aan de Taag en zijn wat rustiger dan de stranden aan de westkust, waar de golven nogal wild kunnen zijn. Costa da Caparica is een uitzondering, ook hier is de zee in het begin doorgaans vrij rustig.

 

Wat zijn de wildste en meest spectaculaire stranden bij Lissabon?

Voor spectakel ga je zeker weten naar Praia da Adraga en Praia da Ursa. Adraga is misschien wel makkelijk te bereiken maar heeft doorgaans een vrij wilde branding. Praia da Ursa heeft dat ook, maar is alleen te voet via een steile rotspartij te bereiken. Hoe avontuurlijk wil je het hebben?

 

Waar moet je zijn om een beetje te surfen?

Voor echte surfers is er natuurlijk Praia do Guincho, ook wel het surfersstrand genoemd. Waarom? Het waait hier praktisch altijd en dat zie je terug in de golven. Ze zijn niet zo extreem als in Nazaré, dus ook voor de niet-professional prima te doen.

 

Waar moet je heen als je een auto ter beschikking hebt?

Wij gaan altijd met veel plezier naar Praia do Magoito, zo'n drie kwartier van Lissabon, net voorbij Sintra. Dit strand heeft alles: mooi zand, een beekje dat in zee stroomt en een zee waarin je best fijn kunt zwemmen.