Winterwonderland in Lissabon

Wanneer de temperatuur rond de 15 graden zakt, dan begint het Kerstgevoel in Lissabon. De straten worden verlicht met kerstversiering en door de hele stad worden kerstmarkten opgetuigd.

Wij delen de beste tips voor wat te doen en waar (en wat) te eten deze feestdagen. Dit jaar is er minder kerstverlichting in de stad door de energiecrisis. Normaal wordt de kerstverlichting halverwege november opgehangen en aangezet. Dit jaar was het pas begin december, de kerstversiering en de lichtjes blijven tot 6 januari 2023 hangen.

Kerst op het plein

Door de stad kun je verschillende kerstmarkten vinden, wat ons betreft zijn dit de leukste.

Praça do Comércio
Traditiegetrouw wordt de grote kerstboom op Praça do Comércio ontstoken. Het ontsteken van deze Kerstboom is een hoogtepunt, want vanaf dit moment is het kerstseizoen begonnen.
Kerstboom praca commercie
De kerstboom is trouwens niet echt, het is een constructie van staal. En het leuke is, je kunt er doorheen lopen.

Praça Luís de Camões
Op Praça Luís de Camões in de Chiado vind je geen kerstboom maar een reusachtige verlichte kerstbal. Bij de quiosque op het plein kun je onder het genot van een heerlijk drankje de mooie en vele lichtjes op het plein bewonderen.
Kerstbal camoies

Kerstmarkt

Parque Eduardo VII
Wil je met 15 graden het echte kerstgevoel krijgen, ga naar Parque Eduardo VII. Daar vind je Wonderland Lisboa een kerstmarkt vol magie!
Er is zoveel te doen, een reuzenrad, een schaatsbaan en een ware Santa’s Village. Je kunt er ook veel kraampjes vinden met de beste regionale producten, koekjes en nog veel meer.
Een hapje eten is ook mogelijk er zijn foodtrucks met de lekkerste gerechten.

Wonderland Lisboa kun je bezoeken vanaf 1 december 2022 tot 1 januari 2023. Door de weeks is het open van 13-23 uur en in de weekenden van 13- middernacht. Tijdens de feestdagen van 16-22 uur.

Toegang is gratis

Rossio
Dit jaar staat er een extra grote kerstmarkt op Rossio. Er staan twee keer zoveel houten chalets als vorig jaar om nog meer te genieten van alle ambacht en gastronomie van de regio.
Niet te missen is de kersttentoonstelling van het Hospital das Bonecas en het kersttreintje.

De kerstmarkt is er tot 21 december en de toegang is gratis.

Kersttradities in Lissabon

Twinkelende kerstbomen en nachtmis in de kerk

Begin december beginnen de Lisboetas met het opzetten van hun presépios (kerststallen) en kerstboom. In Nederland kiezen wij vaak de witte lampjes in de kerstboom. In Lissabon is dat vaak een ander verhaal, de gekleurde lampjes zijn een must om in je kerstboom te hangen. Je ziet ook zelfs twinkelende lichtjes op de balkons in de stad!
Kerststal

Portugal is een overwegend katholiek land en Lissabon vormt daarop geen uitzondering. Tijdens de middernachtmis (Missa do Galo) van 24 op 25 december is er een bijzondere plaats voor de Kerstkribbe van kindje Jezus. In de kerk staat iedereen in de rij om een kus te geven op de afbeelding van kindje Jezus in de kribbe.

Kerkdienst of niet, kerstavond is een avond waarop kinderen met hun familie tot middernacht opblijven om eerste kerstdag in te luiden en cadeaus te openen. Vroeger voordat de Kerstman een commerciële rol ging spelen, was de mythe dat het kindje Jezus de cadeaus bij de boom achterliet.

Het Kerstdiner

De viering van Kerst start met een uitgebreid diner (Consoada) met de hele familie. Het nationale gerecht van Portugal, bacalhau, is waarschijnlijk de meest traditionele optie voor het kerstdiner, Balcalhau da Consoada gekookte stokvis met aardappelen, kool en jus van knoflook en olijfolie.
Er wordt wijn en port gedronken. En als dessert kan een Bolo do Rei en Broas Castelares niet ontbreken.

Bolo do rei def

Openingstijden tijdens Kerst

Kerstavond is een belangrijke gebeurtenis in Portugal. De meeste winkels gaan al vroeg dicht om Kerstmis te vieren met familie en vrienden. Op eerste kerstdag is bijna alles gesloten.
In Portugal kennen ze geen tweede Kerstdag. Op 26 december gaan de Lisboetas weer over tot de orde van de dag en is alles weer open.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..