Winterwonderland in Lissabon – de beste plekken om heen te gaan

Wanneer de temperatuur rond de 15 graden zakt rond eind november, dan begint het Kerstgevoel in Lissabon. Kerst in Lissabon is fantastisch! De straten worden verlicht met kerstversiering en door de hele stad worden kerstmarkten opgetuigd. Tot einde december is er zoveel te doen in de stad, van kerstmarkten tot nieuwjaarsfeesten. Wij delen de beste tips voor wat te doen en waar (en wat) te eten deze feestdagen.

Wanneer het kerstseizoen aanbreekt in Lissabon, worden wij heel enthousiaste! De magie van de kerstperiode, inclusief de betoverende kerstverlichting die de stad siert (liefst elke dag), het shoppen in onze geliefde straten van Lissabon, en het verkennen van verschillende kerstmarkten door de hele stad en omgeving, behoort tot onze favoriete bezigheden.

Kerstboom praca commercie

Kerstboom op Praça do Comércio

Dit jaar gaat in Lissabon in eind november de kerstverlichting aan bij de kerstboom en het is de moeite waard om een uitstapje te maken naar Praça do Comércio. Het ontsteken van deze kerstboom is een van onze hoogtepunten, niet alleen omdat het kerstseizoen dan ook echt gestart is, maar ook omdat het zo een sfeer met zich mee brengt in de stad. Overigens is de kerstboom niet van echte dennen, maar eerder een stalen constructie. Wat het nog leuker maakt, is dat je er daadwerkelijk doorheen kunt wandelen. Als je tijdens de feestmaanden in Lissabon bent, is het een must om langs te komen tot 6 januari 2024.

Kerstmarkten in de stad

In feite wordt het stadscentrum van Lissabon een uitgestrekte kerstmarkt vanaf eind november. Het begint bij Parque Eduardo VII en strekt zich uit tot aan Rossio. Tussen deze plekken in de stad bevindt zich ook de kerstmarkt op Avenida da Liberdade, dat tevens een geliefd kerstwinkelgebied van Lissabon is.

Kerst in Baixa
Rossio wordt opnieuw omgetoverd met de magie van Kerstmis, van 17 november tot 23 december transformeert Rossio in een bruisende kerstmarkt. De kerstmarkt verspreidt zich tot aan Praça da Figueira, met een betoverend kerstfestival vol activiteiten. De kerstmarkt heeft circa 60 ambachtelijke kraampjes met diverse kerstcadeaus, snoep en seizoensproducten. Dagelijks tussen 15.00 – 22.00 uur rijdt een gratis kersttrein die door het centrum rijdt.

Kerstbal camoes

Kerst in Chaido
Of het nu komt door de met seizoensdecoraties verlichte straten en etalages, of vanwege het feit dat de wijk Chiado bekend staat als een gebied waar mensen graag flaneren en winkelen, is het een van onze favoriete plekken in de stad voor kerstinkopen. Op Praça Luís de Camões vind je geen kerstboom, maar een imposante verlichte kerstbal. Bij het quiosque op het plein kun je genieten van een heerlijk drankje terwijl je de prachtige lichtjes op het plein bewondert.
Onlangs werd de traditionele kerstverlichting in Armazéns do Chiado ontstoken, compleet met de iconische kerstboom en een bezoek van de kerstman. Voor vele inwoners van Lissabon is de onthulling van de kerstverlichting in Armazéns do Chiado een langverwacht moment het markeert het begin van de kerstperiode in Lissabon.

img 4058

Kerst in Saldanha
Ervaar het echte kerstgevoel bij 15 graden in Parque Eduardo VII, de thuisbasis van Wonderland Lisboa, een magische kerstmarkt! Het park komt tot leven met kerstbetovering dat van 30 november tot 1 januari 2024 plaatsvindt.
De grootste kerstmarkt van de stad biedt een scala aan activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Geniet van klassieke attracties zoals een reuzenrad, een ijsbaan en het huis van de kerstman. Dit jaar zijn er ook nieuwe toevoegingen, zoals een reusachtige kerstboom, een Kerstdorp, een Kersttrein, trampolines en een kinderspeelplaats. Ontdek kraampjes met regionale producten, koekjes en meer, en geniet van heerlijke gerechten bij de foodtrucks.
Wonderland Lisboa is geopend doordeweeks van 13.00 tot 23.00 uur, in het weekend van 13.00 tot middernacht, en tijdens de feestdagen van 16.00 tot 22.00 uur.

Lissabon betovert niet alleen tijdens de kerstdagen, maar gedurende de hele winter, lees hier waar je de winterse magie van de stad kunt ontdekken en je kunt laten inspireren door onze exclusieve tips.

Portugese kersttradities

Kerststal

Twinkelende kerstbomen en nachtmis in de kerk

Begin december beginnen de Lisboetas met het opzetten van hun presépios (kerststallen) en kerstboom. In Nederland kiezen wij vaak de witte lampjes in de kerstboom. In Lissabon is dat vaak een ander verhaal, de gekleurde lampjes zijn een must om in je kerstboom te hangen. Je ziet ook zelfs twinkelende lichtjes op de balkons in de stad!
Portugal is een overwegend katholiek land en Lissabon vormt daarop geen uitzondering. Tijdens de middernachtmis (Missa do Galo) van 24 op 25 december is er een bijzondere plaats voor de Kerstkribbe van kindje Jezus. In de kerk staat iedereen in de rij om een kus te geven op de afbeelding van kindje Jezus in de kribbe.
Kerkdienst of niet, kerstavond is een avond waarop kinderen met hun familie tot middernacht opblijven om eerste kerstdag in te luiden en cadeaus te openen. Vroeger voordat de Kerstman een commerciële rol ging spelen, was de mythe dat het kindje Jezus de cadeaus bij de boom achterliet.

Bolo do rei def

Het Kerstdiner
De viering van Kerst start met een uitgebreid diner (Consoada) met de hele familie. Het nationale gerecht van Portugal, bacalhau, is waarschijnlijk de meest traditionele optie voor het kerstdiner, Balcalhau da Consoada gekookte stokvis met aardappelen, kool en jus van knoflook en olijfolie.
Er wordt wijn en port gedronken. En als dessert kan een Bolo do Rei en Broas Castelares niet ontbreken.

Openingstijden tijdens de Kerstdagen
Kerstavond is een belangrijke gebeurtenis in Portugal. De meeste winkels gaan al vroeg dicht om Kerstmis te vieren met familie en vrienden. Op eerste kerstdag is bijna alles gesloten. In Portugal kennen ze geen tweede Kerstdag. Op 26 december gaan de Lisboetas weer over tot de orde van de dag en is alles weer open.

Kerstdorp Cascais

Kerst in Cascais

Stap in de betoverende wereld van Cascais Christmas Village van 30 november tot 2 januari 2024 in het Marechal Carmona Park. Het hart van Cascais wordt omgetoverd tot een schitterend kerstparadijs, compleet met een indrukwekkende entreeportiek en een gigantische kerstboom. Ontdek het huis van de Kerstman, geniet van festiviteiten op de verlichte draaimolen, en schaats onder de sterren op de ijsbaan. Lees hier meer over ons bezoek aan de kerstmarkt.

img 3843

Kerst in Sintra

Het bekende Christmas Kingdom keert dit jaar terug naar Sintra met nog meer kerstentertainment en plezier om van te genieten tot eind december. Lees hier meer over ons bezoek aan Sintra tijdens de feestdagen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..