Pasen in Lissabon – traditioneel eten

Semana Santa is een belangrijke week voor de katholieken in Portugal. In veel steden zijn er paasprocessies, zo kan je er ook een aantal in Lissabon vinden.

Vooral in het noorden van Portugal, met name in Braga, wordt Pasen groots gevierd.

Pasen in Óbidos

Ook wat dichterbij Lissabon, zoals in Óbidos, gaan de inwoners op Goede Vrijdag naar ‘de begrafenis van Jezus’.
Dit tafereel wordt nagespeeld met een Jezus die op een baar door de straten wordt gedragen met op de achtergrond rouwmuziek.

Om precies half tien ’s avonds wordt alle straatverlichting gedoofd. Mensen komen daarna met fakkels de straten op en dan begint de processie. Eerst komen de Romeinen, daarna de mannen in zwarte capes en tenslotte de meisjes met engelenvleugels.

Het is heel indrukwekkend om dit een keer mee te maken.

Traditioneel eten tijdens Pasen

Waar Nederlanders de traditie kennen om op 1e of 2de paasdag een paasbrunch te hebben, beginnen de Portugezen op Goede Vrijdag met traditioneel paaseten.

Vaak wordt er op Goede Vrijdag Bacalhau gemaakt. Zoals in de meeste katholieke landen worden op Goede Vrijdag traditionele recepten bereid en wat is in Portugal traditioneler dan Bacalhau?

Op 1e paasdag wordt er vaak (gestoofd) lam gegeten en wordt er Folar – een traditioneel Paasbrood – gebakken.

Folar – Portugees Paasbrood

Folar is een traditioneel paasbrood met een ei in het midden. Folar werd volgens de overlevering gegeten bij het laatste avondmaal van Jezus.

De samenstelling hangt af van de regio waar je de Folar koopt. Vooral in het zuiden van Portugal is het een zoet soort brood van kaneel, gesmolten boter en karamel.

In Lissabon en omgeving heb ik tot nu toe alleen de hartige variant kunnen vinden.

Paaseitjes

Wil je zoetigheid tijdens Pasen? De traditionele paaseitjes zoals wij ze kennen zijn niet makkelijk te vinden en vaak heel prijzig.

Wat in overvloed te vinden is in de supermarkt zijn de Amêndoa Tipo Francês: amandelen met (vaak een gekleurd) suikerlaagje.

Pasen - Amêndoa Tipo Francês

Ze kunnen gevuld zijn met een hele amandel, maar je hebt ze ook met alleen chocolade erin. Van het merk Vieira zijn onze favorieten!

Let op: op Goede Vrijdag en 1e Paasdag zijn vele winkels en musea gesloten.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..