Os Lenços dos Namorados – verklaar de liefde met een borduurwerk

Het is bijna Valentijnsdag, en ook in Lissabon wordt dia dos Namorados gevierd. De manier waarop Lisboetas Valentijnsdag vieren is niet heel anders dan hoe wij dat kennen: het verrassen van je geliefde met een cadeautje of kaartje. In Portugal is een traditionele manier om iemand te verrassen: Os Lenços dos Namorados, of de valentijns zakdoek.

namorado voor

De valentijns zakdoek bestaat in het hele land, de oorsprong van deze traditie komt uit een noordelijke provincie van Portugal Minho.

Vriendjes zakdoek

Os Lenços dos Namorados is een hele poëtische manier voor een meisje om een jongen te laten weten dat ze hem leuk vindt.

De traditie gaat terug naar de zeventiende eeuw, toen het een gewoonte was voor meisjes van adel om op deze manier op zoek te gaan naar een man.

Het gaat als volgt: een meisje borduurt teksten of rijmpjes op een linnen of katoenen zakdoek in allerlei verschillende kleuren. Dit zijn meestal rijmpjes zoals coração por coração, amor mem troques, meu olha que meu coração sempre foi lial o teu. Vertaald: Van hart naar hart, mijn liefde ik hou van je, mijn liefde is altijd van jou geweest. Op de zakdoeken zie je vaak de oude Portugese spelling staan.
Namorado tekst
Het meisje geeft de sjaal aan de jongen op wie zij verliefd is. Wanneer de jongen de zakdoek op zondag als sjaal om zijn nek knoopt, met de knoop naar voren, dan is de liefde wederzijds en hebben zij verkering. Als hij de zakdoek niet draagt, dan is hij niet geïnteresseerd en wordt de zakdoek ook weer teruggeven aan het meisje.

Merchandise

Ook os Lenços dos Namorados is in de loop der jaren commerciëler geworden. Van de geborduurde zakdoeken kun je vele producten kopen met een Os Lenços dos Namorados motief, zoals tafelkleden, koffiekopjes, kussens, magneten, enzovoorts. Omdat het niet specifiek om Valentijnsdag gaat, maar om het verklaren van de liefde in het algemeen, vind je het hele jaar door os Lenços dos Namorados producten.
Namorado kopjes 1
Maar zeg nou zelf, zoiets romantisch past natuurlijk net iets beter bij valentijnsdag dan bij een gewone dinsdagmiddag.

Waar verkrijgbaar

Textiel met Os Lenços dos Namorados borduurwerk vind je op rol bij de betere textielzaken, zoals Vidal Fabricas. Wij kochten hier de stof om jurkjes voor onze dochters te maken.

Namorado jurken meisjes

Je kunt bij de meeste souvenirwinkels vaak ook wel tafelkleden, handdoeken en zakdoeken, bekers en magneten met het motief vinden. Kijk ook eens bij A Vida Portuguesa voor producten met traditioneel motief.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..