Os Lenços dos Namorados – verklaar de liefde met een borduurwerk

namorado voor

Het is bijna Valentijnsdag, en ook in Lissabon wordt dia dos Namorados gevierd. De manier waarop Lisboetas Valentijnsdag vieren is niet heel anders dan hoe wij dat kennen: het verrassen van je geliefde met een cadeautje of kaartje. In Portugal is een traditionele manier om iemand te verrassen: Os Lenços dos Namorados, of de valentijns zakdoek.

De Valentijns zakdoek is door het hele land bekend, maar zijn oorsprong ligt in de noordelijke provincie Minho van Portugal.

Ontdek de meest romantische hotels in Lissabon en Sintra! Kijk hier voor onze favoriete hotels!

Zakdoek van de liefde

Os Lenços dos Namorados is een poëtische manier voor meisjes om jongens te laten weten dat ze hen leuk vinden. Deze traditie gaat terug tot de zeventiende eeuw, toen meisjes van adel op deze manier op zoek gingen naar een man.

Namorado jurken meisjes

Het werkt als volgt: een meisje borduurt teksten of rijmpjes op een linnen of katoenen zakdoek, vaak in verschillende kleuren. Deze rijmpjes, zoals “coração por coração, amor mem troques, meu olha que meu coração sempre foi lial o teu” (Van hart tot hart, schat, ruil mijn liefde niet, mijn hart is altijd trouw aan het jouwe), worden vaak in de oude Portugese spelling geschreven. Het meisje geeft de zakdoek aan de jongen op wie ze verliefd is. Als de jongen de zakdoek op zondag als sjaal om zijn nek knoopt, met de knoop aan de voorkant, betekent dit dat de liefde wederzijds is en dat ze verkering hebben. Als hij de zakdoek niet draagt, toont dit desinteresse en geeft hij de zakdoek terug aan het meisje.

Os Lenços dos Namorados: uitgebreider assortiment

In de loop der jaren is Os Lenços dos Namorados commerciëler geworden. Naast de geborduurde zakdoeken zijn er nu ook veel andere producten met het motief van Os Lenços dos Namorados beschikbaar, zoals tafelkleden, koffiekopjes, kussens en magneten. Omdat het niet beperkt is tot Valentijnsdag, maar gaat om het verklaren van liefde in het algemeen, zijn deze producten het hele jaar door verkrijgbaar. Maar laten we eerlijk zijn, iets zo romantisch past natuurlijk perfect bij Valentijnsdag dan op een gewone dinsdagmiddag.

Waar vind je het borduurwerk

Textiel met borduurwerk van Os Lenços dos Namorados is te vinden bij gerenommeerde textielzaken, zoals Vidal Fabricas, waar we stoffen hebben gekocht om jurken voor onze dochters te maken. Bovendien zijn producten met het motief van Os Lenços dos Namorados vaak te vinden in souvenirwinkels, zoals tafelkleden, handdoeken, zakdoeken, bekers en magneten. Je kunt ook eens kijken bij A Vida Portuguesa – klassieke Portugese producten voor producten met een traditioneel motief.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..