Portugal staat over het algemeen vooral bekend als wijnland. In de meeste gevallen zal men sterke drank als tweede bekende soort alcohol aanduiden zoals Ginjinha, Beirao of Crème Pastel de Nata. Een enkeling zal de cocktail cultuur aanstippen als derde favoriet, zeker in Lissabon en zeker deze week. Het is van 11 tot 19 oktober cocktail week in Lissabon en Porto.
Bier komt in veel lijstjes van populaire dranken in Lissabon niet meteen voor. En dat is begrijpelijk, gezien de traditioneel beperkte biercultuur in het land. Eigenlijk zijn er maar twee dominante merken: Sagres uit het zuiden en Superbock uit het noorden.
Steeds meer craft beer
Maar vergis je niet: de craft beer scene, de subcultuur van kleine brouwerijen die allemaal hun eigen spannende bieren maken, is aan het exploderen in Lissabon en omgeving. Toegegeven, het is nog niet zo ontwikkeld als in de meeste West-Europese landen zoals Engeland, Duitsland of Nederland, en al helemaal niet zoals in Amerika.
Maar langzaam maar zeker zie je dat de gemiddelde Portugees steeds beter begint in te zien dat er meer is dan alleen pils van Sagres of Superbock. Al die microbrouwerijen die de laatste 10 jaar zijn opgekomen hebben hun eigen reeks van bijzondere IPA’s, blondes, triples en weizen op de markt gebracht, de één nog specialer dan de ander.
Iedereen kent iedereen
Het opmerkelijke aan de craft beer cultuur in Lissabon is dat er ontzettend veel links zijn tussen de verschillende brouwerijen. Iedereen lijkt elkaar te kennen, en allemaal zijn het vrienden. De meesten zullen bijspringen bij een andere brouwerij als dat nodig is, men deelt best practices en leent elkaars apparatuur.
In onze reizen naar Lissabon hebben we al een aantal noemenswaardige brouwerijen bezocht, en vaak kregen we zelfs een tour backstage. De meeste kom je tegen in Lissabon zelf, uiteraard, maar ook buiten de stad zijn er een paar te vinden waarvoor je best mag omrijden!
Microbrouwerijen in Lissabon
Dois Corvos
De inmiddels bekendste en één van de grootste onafhankelijke brouwerij in Lissabon is ongetwijfeld Dois Corvos. De brouwerij, die officieel opgericht werd eind 2013 en het eerste bier verkocht in 2015, is inmiddels verhuisd naar een groter pand, omdat ze de productie wel op peil moeten houden natuurlijk. De Brewpub zit nog op het adres waar het allemaal begon, aan Rua Capitão Leitão 94 in de wijk Marvilla.
Dois Corvos kenmerkt zich door een uiteeenlopend gamma aan bieren, waarbij we persoonlijk erg gecharmeerd zijn van hun zware hazy IPA’s. Andere aanraders zijn de Metropolitain (Pale Ale), Creature (American Ale) Avenida (Blond).
Meer over Dois Corvos >>
Duque Brewpub
Qua locatie is dit waarschijnlijk de beste van allemaal. De kleine brouwerij Duque zit middenin het centrum van Lissabon in de Chiado. Halverwege de trap die van het treinstation Rossio naar de wijk Bairro Alto loopt. Geen excuses om niet even een flight te nemen dus.
Klein maar fijn, dat is Duque. We waren vooral enthousiast over Pale-Ónia, en een Blonde die ze Pica Pau Amarelo noemen. Ik ben voor de Pale-Ónia gegaan en dat was een uitstekende keuze! Een heerlijk frisse IPA met fijne tropische hints.
Meer over Duque Brewpub >>
Musa
Musa is die andere “grote” microbrewery in Lissabon. Hun bieren koop je, net als Dois Corvos, bijna overal in Portugal bij de betere slijterij. En zelfs in noordwest Europa kom je ze wel eens tegen als je geluk hebt! Ze zijn bijna buren met Dois Corvos, dus als je daar bent om het bier te proeven, dan kun je net zo goed deze brouwerij ook bezoeken.
Meer over Musa op untappd >>
Microbrouwerijen in de omgeving Lissabon
HopSin in Colares
Dat kwaliteit en sfeer niet alleen in Lissabon voorkomt bewijst HopSin, de Brewpub waar tevens microbrouwerij Mag8 gevestigd is. De brouwerij wordt gerund door pa, de Brewpub door dochter. De locatie in Colares, in een oud tram gebouw, draagt hieraan bij.
Wij waren vooral aangenaam verrast door de frisheid van Mag8’s eigen Pale Ale, genaamd Colares, maar ook de andere bieren mogen er zijn.
Pato in Cascais
Pato betekent eend in het Portugees. Vreemde naam om je brouwerij te geven zou je denken, maar daar is een reden voor.
Bij het starten van de brouwerij waren de eigenaren op zoek naar een pakkend naam voor de nieuwe brouwerij. Het was belangrijk voor hun om een naam te verzinnen die in verschillende talen makkelijk is om te zeggen, maar toen stond Pato nog niet op de lijst.
Het idee was om alleen tapbier aan te bieden, met als middelpunt de tap beugel. Op de kraangreep van de brouwerij hadden ze voor de grap rubberen eendjes gezet waardoor ze op het idee Pato kwamen.
Hun belangrijkste bieren zijn de Barbary Wonder (een pils), Patinho (American Pale Ale) en Pipa (Indian Pale Ale).