Lisbon Under Stars – spectaculaire show in Convento Carmo

UPDATE 2023:Helaas wordt Lisbon Under Stars niet langer vertoond in COnvento Carmo in Lissabon. Dit artikel kan als naslagwerk beschouwd worden. Indien je op zoek bent naar een ander evenement omtrent de geschiedenis van de aardbeving van 1755, dan raden we de Quake! experience van harte aan.

Eén van onze favoriete bezienswaardigheden in Lissabon is Convento do Carmo, de imposante ruïne midden in de wijk Chiado. Bij het ontdekken van gave plekken in de wijk Chiado zagen wij in juni 2018 dat er ‘s avonds een event werd gehouden.
Lisbon under stars opening
We hoefde niet lang na te denken om een kaartje te kopen, zonder echt te weten wat het event was. Want alleen al de gedachte dat we ‘s avonds in Convento do Carmo konden zijn, maakte ons helemaal blij. En na het zien van Lisbon Under Stars waren wij betoverd.

De betovering

Lisbon Under Stars is een meeslepend en multidisciplinair spektakel dat je meeneemt in de cultuur en het erfgoed van Lissabon en zijdelings de geschiedenis van Portugal. Het is alleen al magisch om bij schemer binnen te komen bij Convento do Carmo en plaats te nemen onder het niet bestaande dak en met nog 100 andere bezoekers te wachten tot de show start.
De muren van Convento do Carmo worden omgetoverd tot een soort 3D scherm en een stem (in de rol van de ruïne) vertelt de geschiedenis van Lissabon in een 360 graden show met de sterrenhemel boven jouw hoofd.

Er zijn een handjevol stoelen in de ruïne, maar het middendeel (het schip) kun je op de grond zitten of in het gras. Wij raden je aan om in het midden van het schip te zitten. Dan heb je goed zicht op alles was er om je heen gebeurt.

600 jaar geschiedenis in 60 minuten

De proloog start met de kennismaking van de heldin van het verhaal: zij is de geest van de kerk, dit verhaal vertelt haar leven onder de sterren.
Lisbon under stars - veldslag
Van de slag bij Aljubarrota op 14 augustus 1385 (de veldslag tussen Castilië en Portugal, waarbij de onafhankelijkheid van Portugal werd gewaarborgd) tot aan de bouw van Convento do Carmo in 1389.

Lisbon under stars - vasco da gama
Je wordt meegenomen op de zeereis op 8 juli 1497 waar Vasco da Gama vertrekt vanuit Lissabon om de zeeroute naar India te ontdekken.

Lisbon under stars - aardbeving
De grote aardbeving van 1 november 1755. De vuurstorm en de tsunami en de geest van Convento do Carmo die op haar grondvesten schudde door de aardbeving.
De reconstructie van de Carmo kerk in 1756. De monniken in de Orde van Carmo besluiten hun handen ineen te slaan voor de wederopbouw van het klooster.

Lisbon under stars orde opbouw
Het uitsterven van de religieuze orde in 1835 door Joaquim António de Aguiar die alle religieuze ordes in Portugal af wilde schaffen en de monniken zijn krachten om Carmo te verlaten als de kerk begint af te brokkelen.

Lisbon under stars - oprichting museum
De oprichting van het Archeologisch Museum van Carmo in 1864. De geest van Carmo is triest en eenzaam dat ze geen nut heeft, totdat Joaquim Possidonio Narciso da Silva deze ruimte gebruikt om het Archeologisch Museum van Carmo te creëren, met schatten uit de hele wereld.

Lisbon under stars fado
23 juli 1920, de geboorte van Amalia Rodrigues. Haar stemgeluid galmt door de kerk en brengt menig bezoeker tot sentiment. Met als hoogtepunt op 25 april 1974 de val van de dictatuur. 40 jaar dictatuur is omvergeworpen. Bijzonder is dat er mensen in de kerk aanwezig zijn die dit hebben meegemaakt. Bij de eerste tonen van Grândola, Vila Morena kan het niet anders dan dat de rillingen over je lichaam lopen en binnen korte tijd zingen de meeste locals het overwinningslied mee.

Lisbon under starts schrijver
De unieke reis die je maakt is een intense ervaring van projecties, virtuele dansers en visuele effecten die het cultureel erfgoed van Lissabon samenbrengen. Elk moment van de reis wordt benadrukt met Portugese grootheden (bijna allemaal geboren in Lissabon) zoals Amália Rodrigues, Fernando Lopes Graça, Luís Freitas Branco, Madredeus, Salvador Sobral en Zeca Afonso. Fado Zangeres Mariza zingt (bijna) de sterren van de hemel.

Audiovisuele en zintuiglijke ervaring

Wij konden na de voorstelling zeker 10 minuten niet een normaal gesprek voeren en kwamen niet verder dan: ‘Dit was echt heel tof’, ‘Wouw wat een show’. We waren overdonderd van al het moois wat we hadden gezien.

De show is tegelijk in het Portugees en Engels gesproken, wat het nog toegankelijker maakt om als toerist Lisbon Under Stars te bezoeken.
Ook in 2019 is Lisbon Under Stars weer te zien, van 2 mei tot 17 juni. Per avond zijn er twee voorstellingen, om 21:30 en 22:45 uur.

Kaartjes kosten 15 euro (voor volwassenen). Kinderen onder de 5 jaar hebben gratis toegang. Kinderen van 6 t/m 11 jaar, 65+, studenten, minder valide en locals betalen 12,50 euro.
Kaarten koop je op de website van de organisatie.

Waar vind je Lisbon Under Stars

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..