Houd je van koffie? En wil je zonder stress je vakantie doorkomen in Lissabon tijdens het bestellen van een koffie? Stop dan met wat je aan het doen was en lees met gepaste aandacht dit artikel over koffie drinken in Lissabon.
De koffiecultuur is ingebakken in het dagelijkse leven, de cultuur en de geschiedenis van Portugal. Door de overzeese koloniën en het introduceren van de koffieplanten in Brazilië door de Portugese kolonisten, werd Portugal een cruciale factor in de uitbreiding van de koffie industrie tot wat het nu is.
Portuguese manier van drinken
Koffie drinken is een alledaags onderdeel van het leven, op bijna elke straathoek vind je een koffiebar of pastelaria waar je de dag kunt beginnen met koffie. Zelfs op de meest afgelegen plekken, in winkelcentra, in de wijken waar je het eigenlijk niet verwacht, kom je altijd wel een koffiebar tegen.
Voor de meeste Lisboetas begint de dag thuis met toast en melk, op weg naar werk of school. Of, en dit het moment waar men speciaal de deur voor uitgaat, drink je in je favoriete koffiebar een bica en neem je er een bolo bij.
Een koffiemoment zoals wij het kennen is gezellig ergens zitten met een kop koffie en een koekje erbij, pratend over koetjes en kalfjes. Dat is niet hetzelfde als een koffie afspraak in Lissabon. Heb je een koffie date in Portugal dan kan deze al binnen twee minuten gedaan zijn: binnenkomen, koffie bestellen, achterover tikken, betalen en weer weg.
Een koffie voor iedereen
Wil je je favoriete koffie bestellen in Lissabon, let dan even goed op! Wil je helemaal opgaan in de Portugese cultuur, vraag dan jouw koffie in een chávena quente (warme kop). De meeste locals drinken op deze manier hun koffie.
Deze koffie varianten zijn er allemaal
Bica of café
Dit is een espresso en het is wat je krijgt als je om ‘um café’ vraagt. Je drinkt een bica (bhie-kah) zoals je een shotje drinkt. Een espresso wordt heet geserveerd en is dus in één slok weg is. Een bica kost doorgaans niet meer dan 1 euro. Betaal je meer, dan drink je of in een hele chique bar je koffie, of ben je in een tourist-trap terecht gekomen.
Een bica bestel je overigens alleen in Lissabon, bezoek je Porto en wil je een espresso dan vraag je om ‘um cimbalino’ (vernoemd naar La Cimbali espressomachines).
Een leuk weetje: bica is een afkorting voor ‘Beba Isto Com Açucar’ (drink dit met suiker). De koffie heeft een wat bittere nasmaak, waardoor locals vaak (veel) suiker toevoegen aan hun koffie. Ik drink een bica vaak zonder suiker, alleen als het kopje koffie zo zuur en sterk ruikt is een beetje suiker erin heerlijk. Let op als je je koffie met suiker drinkt. Ben je gewend om een heel suikerzakje te gebruiken, wees er dan op voorbereid dat de suikerzakjes in Portugal zeker 1.5x zoveel bevatten dan wat je gewend bent.
Ben je zo’n bikkel om een dubbele espresso te nemen, bestel dan een cafe duplo. Maar let wel, drink je deze bij het ontbijt dan is er een grote kans dat je een siësta niet nodig hebt.
Café cheio
Of als je in Lissabon bent, een ‘bica cheia’. Dit is een espresso met een extra beetje (heet) water. Een bica is nooit helemaal gevuld tot aan de top. Met een beetje extra water wordt de koffie ook wat minder sterk.
Pingo
Dit is een café of espresso met een beetje (30 – 50%) warme melk, om de espresso minder bitter te maken. Verwar deze koffie niet met een koffie verkeerd, want de koffie verkeerd wordt met ‘gewone’ koffie gemaakt en de Pingo met een espresso.
Garoto
Ook een espresso variant, die 50% koffie en 50% melk bevat. Het heeft een milde smaak en is ook niet zo bitter. Garoto bekend letterlijk ‘ kleine jongen’, omdat (van horen zeggen) ouders hun kinderen een garoto geven om ze kennis te laten maken met koffie.
Carioca
Wil je de hele dag door koffie drinken in Lissabon, ga dan voor ‘um carioca’. Normaal gesproken wordt bij het maken van een bica de oude koffie weggegooid en vervangen door vers gemalen koffie. Bij de carioca wordt de oude koffie niet weggegooid en wordt er nog een koffie van gemaakt.
Italiana
Heb je zin in een ristretto, dan is dit de koffie die je gaat bestellen. Het is een hele sterke koffie en er zit nog minder in je kopje dan dat je gewend bent in Nederland.
Koffie varianten met melk
Meia de Leite
Dit is een koffie die bestaat uit de helft melk en de andere helft koffie, bijna te vergelijken met een ‘Latte’. Wil je een iets sterkere koffie verkeerd, vraag dan om ‘uma meia de leite escura’.
Galão
Deze koffie wordt vaak geserveerd in een hoog glas warme melk met scheutje koffie erin. Vaak wordt het gemaakt zoals de carioca, waarbij er niet opnieuw vers gemalen koffie wordt gebruikt. Wil je deze koffie iets sterker, vraag dan naar een ‘galão directo’, je krijgt dan een shot espresso in de galão.
Drink je liever koffie zonder cafeïne, dan bestel je ‘café descafeinado’. Je kunt het woord descafeinado aan elke koffie toevoegen om er een cafeïnevrije koffie van te maken.
Ook in Portugal kennen ze de gewoonte om een likeur door de koffie te mixen. Je bestelt dan een ‘café com Cheirinho’ of ‘bica com cheiro’. Vaker zie je dat locals naast hun koffie een glas met likeur hebben, zodat ze het veelal niet door hun koffie drinken maar met hun koffie.
Je kunt natuurlijk ook op ‘safe’ spelen en naar een Starbucks gaan in Lissabon. Er zijn er genoeg. Maar ons advies is toch echt om je onder te dompelen in de traditionele Portugese koffiecultuur.