Goedkope vliegtickets Lissabon: bij deze zoekmachines vind je de beste zomerdeals

vliegtickets amsterdam lissabon google flights

De lente staat alweer voor de deur, en daarmee wordt het stilaan tijd om ons te gaan oriënteren voor de zomervakantie. Ervan uitgaande dat we deze zomer lekker twee weekjes lissabon en omgeving gaan doen (want waarom ben je anders op deze site), hebben we een vergelijking gemaakt tussen een aantal bekende vliegticketsites in Nederland.

Vergelijkingssites of airlines

We hebben voor ons onderzoek gebruik gemaakt van zogenaamde meta zoekmachines. Dit zijn vliegticketsites die het aanbod van de meeste online reisagenten en airlines zelf bij elkaar brengen en je de goedkoopste prijs geven. Je boekt dus niet bij deze vergelijkingssites, maar bij de sites die je vergelijkt. Voor breder onderzoek is dit doorgaans de beste manier van vergelijken. Tickets direct bij de airline kopen is lang niet altijd even voordelig. Via een reisagent boeken kan vaak flinke voordelen opleveren, maar vaak zijn die aanbiedingen tijdelijk.

Wij hebben ervoor gekozen om te zoeken in Skyscanner, Google Flights, Kayak en Momondo.

Noot: Deze prijzen waren boekbaar op 14 februari 2023. Houd er rekening mee dat airlines hun prijzen van dag tot dag kunnen veranderen, afhankelijk van beschikbaarheid, seizoen, concurrentie, etc.

Tip: vergelijk ook je hotel, hostel of B&B opties, maar doe dat pas nadat je je vliegtickets hebt geboekt. Prijzen van accommodaties zijn doorgaans niet zo veranderlijk als die van vluchten.

Het gezin

Op elk van die sites hebben we vliegtickets van Schiphol naar Lissabon gezocht voor een gezin van vier: twee ouders en twee kinderen in de leeftijd van 2-15 jaar. De tickets zijn allemaal even duur, er zit meestal alleen verschil in de voorwaarden, zoals dat je gratis extra ruimbagage kunt krijgen voor autostoeltjes of kinderwagens.

Vliegtickets Lissabon TAP Portugal

Ons onderzoeksgezinnetje vliegt in de zomerperiode naar Lissabon, als de vakantie voor de regio Noord-Nederland net begonnen is. Het vertrek is op zondag 23 juli en de terugvlucht is op zondag 6 augustus. We boeken zogenaamde no bag fares, dat betekent dat er geen koffer inbegrepen is bij de boeking. Deze komt er nog los bij en zal per koffer per vlucht rond de €40 kosten. Heen en terug dus €80 per koffer.

Tip: vertrekken op zondag is doorgaans goedkoper dan op zaterdag. Als je kunt zou je eigenlijk zelfs op doordeweekse dagen moeten vliegen, van een donderdag tot een dinsdag bijvoorbeeld. Dat kan maar zo een paar tientjes per ticket schelen.

De airlines

Uiteraard hebben we verschillende luchtvaartmaatschappijen geanalyseerd. De route Amsterdam – Lissabon heeft een aardige dekking qua vluchten, wij hebben gekozen voor vluchten van drie airlines: Easyjet, KLM en TAP Portugal, de Portugese flag carrier.

Het onderzoek

De opzet van ons kleinschalige onderzoek is eenvoudig: wie van onze vier vliegticket zoekmachines biedt de beste prijs aan voor de vluchten Amsterdam – Lissabon bij de drie airlines die we hebben uitgekozen? En welke reisaanbieder mag zich vervolgens de goedkoopste noemen op basis van onze testgegevens?

Skyscanner

skyscanner amsterdam lissabon
Bij Skyscanner betaal je voor de tickets van TAP in totaal €1364, je boekt dan bij lastminute.com. Voor de vliegtickets Lissabon van EasyJet komen we op €1399, deze boek je rechtstreeks bij Easyjet zelf. En de KLM tickets komen uiteindelijk uit op €1823, via Supersaver.

Google Flights

google flights amsterdam lissabon
De tweede zoekmachine die we gebruiken is Google Flights. Deze zoekmachine werkt net iets anders dan Skyscanner om dat je eerst de heenreis kiest en daarna de terugreis. Verder zijn de vluchten zo goed als hetzelfde. De tickets van TAP komen nu uit op €1342 als je via Google Flights boekt bij Supersaver. Voor Easyjet kom je uit op €1376, ook nu rechtstreeks bij Easyjet zelf. Voor onze KLM tickets tenslotte moeten we €1806 neertellen, ook nu bij lastminute.com

Tip: bij Google Flights en de meeste andere zoekmachines kun je prijs alerts instellen. Je krijgt dan een e-mail als de prijs van de tickets voor de door jou gevolgde reis veranderen. Zo kun je zelf bijhouden hoe de prijzen veranderen en weet je precies wanneer je vliegtickets de ideale prijs hebben.

Kayak

kayak amsterdam lissabon
Bij Kayak kies je net als bij Skyscanner je heen- en terugvlucht in één keer. De vliegtickets van TAP kosten hier €1357, de aanbieder is mytrip.com. De Easyjet tickets komen bij Kayak op €1399, ook nu weer rechtstreeks bij de airline. Een retour Lissabon met KLM tenslotte kost nu €1849, je boekt via Opodo.

Momondo

momondo amsterdam lissabon
We zijn aanbeland bij laatste deelnemer aan ons onderzoek, Momondo. Deze meta zoekmachine is onderdeel van de Kayak groep en heeft inderdaad dezelfde look and feel. Toch zijn er verschillen in de prijzen. Zo kosten de TAP vliegtickets nu €1357 als je ze boekt bij mytrip.com. De prijs voor Easyjet is via Momondo €1399, je boekt ook nu weer bij Easyjet zelf. KLM is bij Momondo het duurste van allemaal, deze tickets kosten nu €1854, je boekt ze bij eDreams.

Bonus: als je bereid bent om de hassle van twee afzonderlijke airlines te ondergaan en voor combined one way tickets te gaan, dan boek je via Momondo bijvoorbeeld vliegtickets van Ryanair voor de heenreis en van Easyjet op de terugreis. Je bent dan €1225 kwijt bij mytrip.com. Er zijn vele opties mogelijk met combinatievluchten, zoals gezegd kost dat je wat meer planning en voorbereiding.

  TAP Portugal Easyjet KLM
Skyscanner €1364 €1399 €1823
Google Flights €1342 €1376 €1806
Kayak €1357 €1399 €1848
Momondo €1357 €1399 €1854

Noot: prijzen van vliegtickets variëren enorm. Alle aanbieders van vliegtickets zijn continu bezig om hun prijzen aan te passen op basis van beschikbaarheid, boekingsklasses en de prijs van concurrenten. Het kan dus heel goed zijn dat je bovenstaande prijzen op dit moment niet gaat vinden voor deze vluchten.

Welke is de goedkoopste

De route Amsterdam – Lissabon op deze specifieke dagen boek je het goedkoopste bij TAP Portugal, via Google Flights en bij Supersaver. Het duurst ben je uit als je per se KLM wilt vliegen en boekt via Momondo. Dezelfde reis kost dan €1848 voor het hele gezin.

Tip: Kijk vooral ook naar pakketreizen als je eenmaal een beeld hebt wat hotel en vlucht samen kosten. Je hebt wellicht niet zoveel keus qua hotels maar pakketjes kunnen best aantrekkelijk geprijsd zijn omdat de winstmarge niet over twee losse producten gerekend hoeft te worden.

Al met al lijkt Google Flights de meest interessante zoekmachine te zijn voor vliegtickets in ons voorbeeld. Voor elk van de drie airlines kwamen we daar de beste prijs tegen.

Ook is het goed om te noemen dat alledrie de airlines vliegen vanaf Terminal 1 in Lissabon, dat scheelt je weer een volgepakt busritje van 5 minuten. Daarnaast is de hal van terminal 1 gewoon veel fijner.

We zijn heel benieuwd of jullie ook allemaal je vliegtickets Lissabon al geboekt hebben. Waar hebben jullie geboekt en wat waren jullie ongeveer kwijt? Of neem je het risico en wacht je liever op last minute aanbiedingen in mei of juni? Laat het ons weten in de reacties!

Noot: Deze prijzen waren boekbaar op 14 februari 2023. Houd er rekening mee dat airlines hun prijzen van dag tot dag kunnen veranderen, afhankelijk van beschikbaarheid, seizoen, concurrentie, etc.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..