Festas de Lisboa- stadsfeest van Lissabon

Juni is bij uitstek de feestmaand door de **Festas de Lisboa**! De hele maand juni staat in het teken van de stadsfeesten, met name in de oudste wijken van de stad zoals Alfama, Mouraria en Bairro Alto. De avonden zijn hier uitermate gezellig dankzij alle festiviteiten.

Festas slinger bairro alto

De festiviteiten gaan de hele maand door (en zelfs nog de hele zomer). De straten zijn versierd met kleurrijke slingers en de geur van vers gegrilde sardientjes en manjerico-plantjes vult de lucht.

Santo António en de kleurrijke Festas de Lisboa

De oorsprong van de stadsfeesten ligt in de volkswijken van Lissabon, en tijdens Festas de Lisboa draait het allemaal om de beschermheilige van de stad, Santo António.
Festas kerk sao antonio
Santo António, geboren in 1195 in Lissabon als Fernando de Bulhões, was een theoloog en een belangrijke kerkvader voor de katholieke wereld. Op de plek van zijn geboortehuis in Alfama staat de Igreja de Santo António de Lisboa.

Zijn sterfdag, 13 juni 1232, is tegenwoordig de belangrijkste dag van de Festas de Lisboa. Op deze dag wordt zijn beeld gedragen in een processie. Tijdens de feesten wordt hij geëerd met versjes die in de manjerico-planten verstopt zitten.

Manjerico plant

Tijdens de Festas de Lisboa is het traditie om een pas gekiemde basilicumplant, bekend als manjerico in de vorm van een bal te maken. Deze plant wordt aan een nieuwe liefde gegeven of als geschenk tijdens de feestmaand. Volgens de traditie mag je niet direct aan de plant ruiken. Manjerico-planten hebben een heerlijk aroma, en het is gebruikelijk om de bladeren tussen je vingers te wrijven om de frisse, peperachtige geur te ervaren.
Festas manjerico
Tijdens Festas de Lisboa zijn manjerico-planten overal in de stad te vinden, als kartonnen afbeeldingen in etalages of als echte plantjes op straat. Vaak bevatten deze plantjes een versje, zoals dit gedicht van de beroemde Portugese schrijver Fernando Pessoa:

Manjerico que te deram
Manjerico que te deram
Amor que te querem dar
Recebeste o manjerico
O amor fica a esperar

Basilicum gaven ze je
Basilicum gaven ze je
Liefde die ze je willen geven
Heb je de basilicum gekregen
De liefde wacht

Marchas Populares

Of een Lisboeta op zoek is naar de liefde of een huwelijk op Santo António, het grootste feest van de stad begint op de vooravond van 13 juni.

De avond begint rond 21:30 uur en de hele bevolking van Lissabon en de duizenden toeristen vullen de straten met muziek, dans en veel eten en drinken. Het feest gaat de hele nacht door, pas als de zon weer opkomt is het feesten afgelopen.

Vanaf 21:30 uur start de Marchas Populares. De gekleurde volksmars waarin vertegenwoordigers van de verschillende wijken hun zang,- en danskunsten laten zien in prachtige (kleurrijke) kostuums. De mars start vanaf Marques de Pombal, gaat door over de Avenida da Liberdade en eindigt op Rossio.
Festas - etalage plantjes
De volkmarsen vinden sinds de 18e eeuw plaats, tijdens het begin van de dictatuur in de jaren 1930 besloot de regering de festiviteiten te gebruiken om de arme, sobere levensstijl van traditie en nationalisme te benadrukken. Zo begonnen in 1932 de wedstrijden tussen de wijken van Lissabon om de prijs voor de beste mars, en de strijd is vandaag de dag nog net zo hevig! Het plannen en repeteren begint vele maanden van tevoren, waarbij elk jaar een nieuw thema gekozen wordt voor kostuums en displays.

Varkensvlees & sardientjes

In het verleden aten Lisboetas tijdens de feesten varkensvlees en sardientjes, dat in verband wordt gebracht met armoede. Op elke straathoek kun je gegrilde sardientjes of varkensvlees kopen op een broodje: Sardinha no Pão en Entremeada no Pão.
Festas - sardientjes
De sardientjes vind je ook terug op de pamfletten ter aankondiging van de Festas de Lisboa. Illustratoren en ontwerpers vanuit de hele wereld worden uitgenodigd om een sardientje te ontwerpen voor op de pamfletten. De beste vijf ontwerpen worden afgebeeld en overal in de stad opgehangen. De ontwerpers ontvangen daarnaast ieder een geldprijs van 2000 euro.
Festas Hussel etalage

Drukke straten

Bezoek je in juni Lissabon, houd er dan rekening mee dat het erg druk is in de stad door alle activiteiten rondom de stadsfeesten. Soms zijn de straten van het centrum zo vol dat je niet meer van de ene kant van de straat naar de andere kant kunt komen. Vooral Alfama is een populaire plek om het feest te vieren. Jaarlijks zijn daar de decoraties het meest extravagant, het eten en drinken het meest het meest overvloedig en de muziekconcerten het luidst.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..