Festas de Lisboa- stadsfeest van Lissabon

Na twee jaar kan Festas de Lisboa dan eindelijk gevierd worden. In 2020 en 2021 kon het stadsfeest niet doorgaan door alle coroan maatregelen. Vanaf 28 mei 2022 is het feest groter dan ooit in Lissabon. Zeker een reden om tijdens deze periode een reisje naar Lissabon te boeken.

Festas de Lisboa is in Lissabon de feestmaand bij uitstek! De hele maand juni staat in het teken van de stadsfeesten. Vooral in de oudste wijken van de stad zoals Alfama, Mouraria en Bairro Alto zijn de avonden uitermate gezellig door alle festiviteiten.
Festas slinger bairro alto

De festiviteiten gaan de hele maand door (en zelfs nog de hele zomer). De straten zijn versierd met gekleurde slingers en de geur van vers gegrilde sardientjes en de manjerico-plantjes zijn door de straten te ruiken.

Santo António

De oorsprong van de stadsfeesten ligt in de volkswijken van Lissabon, en tijdens Festas de Lisboa draait het allemaal om de beschermheilige van de stad, Santo António.
Festas kerk sao antonio
Santo António is in 1195 geboren in Lissabon als Fernando de Bulhões. Hij was theoloog en een belangrijke kerkvader voor de hele katholieke wereld. Op de grond van zijn geboortehuis in Alfama vind je Igreja de Santo António de Lisboa.

Zijn sterfdag is 13 Juni 1232 en dat is tegenwoordig de belangrijkste dag tijdens Festas de Lisboa. Dan wordt zijn beeld gedragen in een processie. Tijdens de feesten wordt hij vereerd met versjes die in de manjerico-planten verstopt zitten.

Manjerico plant

De traditie tijdens Festas de Lisboa is om een pas gekiemde basilicumplant (manjerico) in de vorm van een bal te maken. De plant wordt aan een (nieuwe) liefde te geven of als geschenk tijdens de feestmaand. Volgens de traditie mag je niet direct aan de plant ruiken. Manjerico-planten hebben een heerlijk aroma, het is gebruikelijk om de bladeren tussen je vingers te wrijven en de frisse peperachtige groene aroma te ruiken.
Festas manjerico
Tijdens Festas de Lisboa zijn manjerico overal in de stad te vinden: als kartonnen afbeeldingen in een etalage of de plantjes staan op straat. Vaak zitten in de plantjes een versje, bijvoorbeeld deze, die de beroemde Portugese schrijver Fernando Pessoa maakte:

Manjerico que te deram
Manjerico que te deram
Amor que te querem dar
Recebeste o manjerico
O amor fica a esperar

Basilicum gaven ze je
Basilicum gaven ze je
Liefde die ze je willen geven
Heb je de basilicum gekregen
De liefde wacht

Marchas Populares

Of een Lisboeta op zoek is naar de liefde of een huwelijk op Santo António, het grootste feest van de stad begint op de vooravond van 13 juni.

De avond begint rond 21:30 uur en de hele bevolking van Lissabon en de duizenden toeristen vullen de straten met muziek, dans en veel eten en drinken. Het feest gaat de hele nacht door, pas als de zon weer opkomt is het feesten afgelopen.

Vanaf 21:30 uur start de Marchas Populares. De gekleurde volksmars waarin vertegenwoordigers van de verschillende wijken hun zang,- en danskunsten laten zien in prachtige (kleurrijke) kostuums. De mars start vanaf Marques de Pombal, gaat door over de Avenida da Liberdade en eindigt op Rossio.
Festas - etalage plantjes
De volkmarsen vinden sinds de 18e eeuw plaats, tijdens het begin van de dictatuur in de jaren 1930 besloot de regering de festiviteiten te gebruiken om de arme, sobere levensstijl van traditie en nationalisme te benadrukken. Zo begonnen in 1932 de wedstrijden tussen de wijken van Lissabon om de prijs voor de beste mars, en de strijd is vandaag de dag nog net zo hevig! Het plannen en repeteren begint vele maanden van tevoren, waarbij elk jaar een nieuw thema gekozen wordt voor kostuums en displays.

Varkensvlees & sardientjes

In het verleden aten Lisboetas tijdens de feesten varkensvlees en sardientjes, dat in verband wordt gebracht met armoede. Op elke straathoek kun je gegrilde sardientjes of varkensvlees kopen op een broodje: Sardinha no Pão en Entremeada no Pão.
Festas - sardientjes
De sardientjes vind je ook terug op de pamfletten ter aankondiging van de Festas de Lisboa. Illustratoren en ontwerpers vanuit de hele wereld worden uitgenodigd om een sardientje te ontwerpen voor op de pamfletten. De beste vijf ontwerpen worden afgebeeld en overal in de stad opgehangen. De ontwerpers ontvangen daarnaast ieder een geldprijs van 2000 euro.
Festas Hussel etalage

Drukke straten

Bezoek je in juni Lissabon, houd er dan rekening mee dat het erg druk is in de stad door alle activiteiten rondom de stadsfeesten. Soms zijn de straten van het centrum zo vol dat je niet meer van de ene kant van de straat naar de andere kant kunt komen. Vooral Alfama is een populaire plek om het feest te vieren. Jaarlijks zijn daar de decoraties het meest extravagant, het eten en drinken het meest het meest overvloedig en de muziekconcerten het luidst.

Het is een druk en soms zelfs wel wat wild feest. Maar met al zijn historische en zeer kleurrijke tradities zou het jammer zijn om zo’n unieke gebeurtenis in Lissabon te missen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..