Elektrische steps veroveren Lissabon!

Sinds winter 2018 is het straatbeeld van Lissabon aangevuld met elektrische steps. Vooral in de meer toeristische wijken zie je ze veelvuldig voorbij komen.


Momenteel schieten de plekken waar je de steps kunt vinden als paddenstoelen uit de grond, en dan vooral in de wijken Baixa, Chiado en Belém. Er zijn verschillende bedrijven waar je een elektrische steps kunt huren.

Voor ons ging Maurizio uitzoeken hoe je een step kunt huren en wat de ervaring is. Maurizio komt uit Italië en woont en werkt in Nederland als online marketeer. Tevens runt hij de site HomeSweetShop.it.

Begin maart was hij een lang weekend naar Lissabon en heeft een elektrische step van Lime uitgeprobeerd. De steps staan letterlijk overal in de stad, dus er één vinden is geen probleem.

Steps Cais do Sodre

Hoe werkt het? Hoe huur je nou zo’n step?

Het is eenvoudig om een step te huren.
1. Download de Lime app,
2. Laat je (credit card) gegevens achter.
3. Zoek een step op straat (of via de kaart in de app)
4. Scan de QR-code op de step met de Lime app.

Nu ben je klaar om de elektrische step te gebruiken.

Maurizio’s eerste indruk bij het proberen van een aantal manoeuvres was dat deze step krachtig voelt en makkelijk is te besturen.

Maurizio: “De bediening is eenvoudig, de rechterhandgreep is om te versnellen en wil je langzamer dat is aan de linkerhand, zo makkelijk is het.”

Hoe is het om door Lissabon te rijden met een elektrische step?

“Ik vond het erg leuk om op een elektrische step door de straten van Lissabon te rijden”, vervolgt hij, “ook al is de eerste keer op volle snelheid (de elektrische step heeft een maximale snelheid van 25 km/uur) een beetje eng, maar als je eenmaal meer vertrouwen hebt in de bediening is er geen probleem.

Steps Lissabon
Echter na een paar meter over de straat van Lissabon rijden realiseerde ik me dat er ook een negatieve aspect zit aan het rijden op zulke kleine wielen in deze stad: de stenen. De trillingen die op het lichaam worden overgebracht door het rijden zijn soms wel wat oncomfortabel.”

Maurizio heeft twee langere ritjes gemaakt. De eerste ging van Cais do Sodré naar Praça do Comércio met als eindbestemming Alfama. De rit duurde 17 minuten en het was een mooie en soepele rit van 2,1 km. Hij betaalde in totaal €3.55.

Step screenshot

Hoe gaat het bergop met een elektrische step?

“In Alfama had ik de gelegenheid om de scooter te testen op een helling, in een poging deze op te klimmen met de step de richting Castelo de São Jorge. Ik verwachtte er niet veel van en was behoorlijk verbaasd dat de step mij minstens 200 a 300 meter heeft weten te brengen op de helling. Daarna was de straat te steil en heb ik de step geparkeerd.”

Ook het achterlaten van de step is volgens Maurizio supermakkelijk. “Je kunt de step overal achterlaten, zolang het maar een geschikte plek is, dus niet midden op straat. Klik in de app op ‘end ride’ en maak een foto om meer info te geven aan de volgende huurder.”

Zijn tweede rit was in Belém, vanaf Museu Nacional dos Coches naar Palácio Nacional da Ajuda.

“De straat om naar het paleis te komen (Calçada da Ajuda) is een helling, maar niet zo steil als tijdens mijn eerste rit om naar het kasteel te gaan. In 12 minuten was ik op de bestemming aangekomen, voor 2,80 euro. Het resultaat van een steile straat oprijden wordt sterk beïnvloed door het gewicht van de passagier. Ik ben 70 kg en kom vrij makkelijk een helling op. Maar ik kan me ook voorstellen als je meer dan 90 kilo weegt dat de feedback compleet anders zal zijn.”

Step Belem

Belangrijkste voor- en nadelen van een e-step in Lissabon

Maurizio vond het fantastisch om op een elektrische step Lissabon te ontdekken. Dit zijn zijn pro’s en con’s voor het gebruik van een elektrische step.

Voordelen

  • Krachtig, ook op middel-steile hellingen
  • Makkelijk om een step te vinden en huren
  • Makkelijk te parkeren
  • Leuk om op te rijden

Nadelen

De step is een leuke beleving, maar als je de prijs vergelijkt met een Uber of het openbaar vervoer kom je wel wat duurder uit. En als je wat zwaarder bent dan kan dat problemen opleveren op hellingen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het huren van een elektrische step zijn bijna overal hetzelfde: €1 om te ontgrendelen en vervolgens 15 cent per minuut om te rijden, wat neerkomt op €9 per uur.

Richtlijnen voor gebruik

Er zijn een aantal richtlijnen voor het gebruik van een step. Zo is het verboden om in de historische rode zone (Alfama en Bairro Alto) te parkeren. Dit staat aangegeven op de kaart in de app. Rij niet op de stoep maar blijf op de weg, en als er een fietspad is, twijfel dan niet om deze te gebruiken, automobilisten in Lissabon zijn fietsers of steppers niet gewend in het verkeer.

Draag ook een helm en zorg dat je de step op een verantwoorde manier parkeert.

De elektrische step lijkt dus een zeer welkome aanvulling te zijn op de mogelijkheden om je snel te verplaatsen in Lissabon. Het is vrij goedkoop, heel makkelijk en bovenal heel erg leuk!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..