Coronavirus: beperkingen en sluitingen in Lissabon

Update: 21 maart 2020

Ook de Portugese regering neemt maatregelen tegen COVID-19. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft de regering een aantal maatregelen genomen om de pandemie te stoppen. Deze hebben betrekking op gebieden van amusement en cultuur.

Vanaf 15 maart zijn evenementen met een capaciteit van meer dan 100 personen verboden.


Foto: Getty Images

Hieronder een overzicht van wat er sluit in de stad en wat de beperkingen zijn.

Wij proberen dit artikel zo up to date te houden met de meest recente wijzigingen die wordt opgelegd door de Portugese overheid en de gemeente van Lissabon.

Monumenten

Bijna alle monumenten die toegankelijk zijn voor publiek zijn tot minstens 3 april gesloten, waaronder:

 • O Padrão dos Descobrimentos
 • Mosteiros dos Jerónimos
 • Torre de Belém

 • Castelo de São Jorge is sinds maandagmiddag 16 maart ook gesloten voor publiek. In de eerste instantie wilde gemeente de bezienwaardigheid open houden, maar door de lange rijen met toeristen die er ontstond is er voor gekozen om het kasteel te sluiten.

  Musea

  De musea in Lissabon zijn tot minstens 3 april gesloten. Alle gemeentemusea zijn gesloten zoals het Fado museum, Museu de Lisboa, Museu do Aljube. Een aantal belangrijke toeristische musea: Museu Nacional dos Coches, Museu Nacional de Arte Antiga, Museu de Arte Contemporânea do Chiado. Museu Nacional de Arqueologia, MAAT, Fundação Calouste Gulbenkian.

  Verkeer

  Het openbaar vervoer heeft een aantal maatregelen genomen, zo kan er alleen nog bij de achteringang worden ingestapt.

  Elevator Santa Justa is gesloten, de ascensor zijn wel toegankelijk voor publiek. Echter als er vermoed wordt je ziek bent wordt je temperatuur gemeten en moet je verplicht met een mondkap reizen.

  Parkeren is tot 9 april gratis in heel Lissabon,

  Winkelen

  Winkelcentra zijn nog open, maar beperkt in aantal bezoekers, vanaf 15 maart kunnen slechts vier personen per 100 vierkante meter circuleren.

  Supermarkten zijn ook open, maar er mogen bij middelgrote tot grote vestigingen niet meer dan 50 – 70 mensen tegelijkertijd binnen zijn. Er staan bewakers voor de deur van de supermarkt die zorgen dat het aantal mensen dat binnen wordt gelaten gelijk is aan het aantal dat de supermarkt verlaat. In de supermarkt zijn de medewerkers alert als de nodige afstand van 1 meter niet wordt gehandhaafd. Dit geldt ook bij de kassa. Reken dus zeker op een rij om een supermarkt in te komen.

  Sinds 15 maart passen de supermarkten hun openingstijden aan. De Lidl sluit de deuren om 19 uur en de meeste Continente openen in de middag en sluiten om 20:00 uur. Kijk goed op de website van de winkel/vestiging die je wilt bezoeken.

  Sportverenigingen, fitness clubs, zwembaden, bibliotheken, scholen zijn tot minstens 3 april gesloten.

  de meeste postkantoren sluiten hun deuren, de vestigingen die open zijn hebben beperkte openingstijden van 12:30 – 14:30 uur.

  Steeds meer winkels sluiten hun deuren, Bimba Y Lola, Rituals, Nespresso, Chicco, A Loja do Gato Preto zijn gesloten.

  Uitgaansleven

  De meeste restaurants zijn nog open, maar hebben hun maximale capaciteit met een derde verminderd. Ben je van plan om naar een restaurant te gaan, check dan op hun site of ze nog open zijn. Er zijn restaurants die er voor kiezen om de deuren te sluiten zoals: Portugália,
  Alle clubs en bars zijn gesloten.

  Alle bioscopen in Lissabon zijn gesloten.

  De gemeentelijke theaters (São Luiz, LuCa en Bairro Alto Theater) zijn gesloten tot tenminste 3 april. Teatro Nacional D. Maria II heeft alle activiteiten opgeschort tot 6 april.

  Reizen naar Lissabon

  Officieel zijn er nog geen reisbeperkingen naar Portugal vanwege het coronavirus. Kom je terug van vakantie dan hoef je niet verplicht in quarantaine.

  TAP, KLM, Transavia, Vueling en Easyjet vliegen momenteel nog op Lissabon en ook komen vluchten uit Lissabon aan op Schiphol. Het is wel raadzaam om de laatste reisadviezen van de vliegtuigmaatschappijen in de gaten te blijven houden.

  Reizigers op cruise schepen mogen niet van boord, tenzij het Portugezen zijn.

  2 Reacties

  • Geachte mevrouw mijnheer, als eerste wil ik u de complimenten geven voor jullie prachtige site. Wij hebben thuis al heel veel voorpret gehad met het uitstippelen van de bezienswaardigheden van Lisbon. Hopelijk vertrekken wij nog op 1 april. Met de up date zijn wij zeer attent. Proficiat!!! En nogmaals hartelijke dank. Vriendelijke groet Wilma en Peter van Tongeren

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..