Andorinha – zwaluwen in Lissabon

Wanneer je naar Lissabon komt vind je vele afbeeldingen, graffiti en keramische aardewerk gewijd aan de andorinha – de zwaluw . Sterker nog, ze zijn overal in de stad, eigenlijk in heel Portugal.
Zwaluwen
Maar wat is de betekenis hiervan en waarom zijn de zwaluwen in het straatbeeld terug te vinden?

Bordallo Pinheiro

Rafael Bordallo Pinheiro is één van de bekende Portugese kunstenaars die vooral bekend is om zijn keramiek-ontwerpen. Zijn bekendste werk zijn de schalen in de vorm van koolbladeren en schalen in de vorm van groente of fruit. In 1884 richtte Bordallo Pinheiro een keramiekfabriek op in de stad Caldas da Reinha, op ongeveer 80 km ten Noorden van Lissabon: Fábrica de Faianças das Caldas da Rainha.

Een aantal jaren later, in 1891 produceerde Bordallo Pinheiro keramische ontwerpen die op zwaluwen leken.
Zwaluwen in de winkel

Betekenis van Andorinha

Bij wie we ook komen in Lissabon, we zien vaak bij vrienden thuis één of meerdere zwaluwen op de muur. Tijd om het uit te zoeken wat de betekenis is van deze kleine zwarte vogel.

De waarheid brengt ons terug naar de kenmerken van de zwaluw. Deze vogel is een trekvogel die jaar na jaar terugkeert naar dezelfde plek om te nestelen. Er wordt gezegd dat het gebeurt omdat een zwaluw slechts één partner heeft gedurende zijn hele leven. Het is dus geen wonder dat de zwaluw wordt geassocieerd met waarden als thuis, familie, liefde, trouw en loyaliteit.

Geliefden geven elkaar een keramische vorm van de zwaluw om hun liefde de symboliseren. De zwaluw heeft meer dan 100 jaar geleden zijn intrede gedaan, maar is geïntegreerd in Portugese huizen en de symbolische waarde leeft tot op de dag van vandaag.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..