Solar Antiques – filosofie & azulejos

Solar Antiques omschrijft zichzelf als de oudste en grootste antiekwinkel van Portugal en ’s werelds grootste antieke azulejos (Portugese tegels) distributeur.

Solar ingang

Wanneer je de winkel binnenstapt begrijp je direct waarom zij de beste azulejos distributeurs zijn. De winkel is een grote tentoonstelling van de mooiste, oudste, en meest bijzondere azulejos.

De filosofie van Solar Antiques

Rond 1940 startte de Leitão-familie met het handelen in azulejos, nu drie generaties later is de winkel door The New York Times geclassificeerd als een van de 12 Treasures of Europe (de enige in Portugal). Sinds 1957 heeft de familie deze winkel (op deze locatie) opgericht.

Soalr tegels bloem klein
Hun filosofie is om de kennis over tegels en Portugese decoratieve kunsten te delen. Tijdens mijn ontmoeting met de eigenaar kwam deze filosofie helemaal naar voren. Toen ik vertelde dat ik uit Amsterdam kom – kreeg ik een stukje geschiedenisles met de filosofie van Solar Antiques .

Het blijkt dat sinds de zeventiende eeuw de Nederlandse tegelkunst terugkomt in het Portugese straatbeeld. Nederlandse tegelmakers stonden bekend om hun blauwe motieven tegen een witte achtergrond met één afbeelding per tegel. Toen ze voor de Portugese markt grote tableaus gingen fabriceren werd er op een tegel met meerdere afbeeldingen en kleuren gewerkt. Wanneer je een praatje maakt met de eigenaar, kan hij je in de winkel de verschillende technieken aanwijzen.
Solar tegels klein 002
Jan van Oort is een bekende tegelmaker uit deze tijd en heeft vele opdrachten gekregen uit Portugal om tableaus te fabriceren. In Convento dos Cardaes in de wijk Príncipe Real vind je nog veel werk van Jan van Oort.

Onder de filosofie van Solar Antiques behoort het redden en bewaren van het Portugees erfgoed van azulejos.

Verboden foto’s te maken

Om te voorkomen dat de eigenaar een alternatief wordt van Museu do Azulejo is het verboden om te fotograferen in de winkel. Erg begrijpelijk, want er hangen hele mooie tableaus in de winkel die het waard zijn voor in je vakantiefotoboek.
Wij mochten niet van de grotere tableaus foto’s maken – wel van de kleine tegels.
Soalr - tegels klein

Geweldige souvenirs

Zoek je een origineel souvenir van goede kwaliteit, stap dan deze winkel binnen. Het is niet goedkoop maar wel erg tof om een tegeltje mee te nemen, de eigenaar kan je vertellen waar de tegel vandaan komt. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, voor de (antiek-) experts gaan vast de handen kriebelen om niet een heel tableau mee te nemen.
Solar - kelder
Als je met het vliegtuig bent, wordt je gedachten om alles te kopen al snel geremd doordat het gewicht vele malen hoger wordt dan de 21 kilo die je mag inpakken.

Waar vind je Solar Antiques

Adres: Rua Dom Pedro V 70, Príncipe Real
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10:00 – 13:00 en 14:00 – 19:00 | zaterdag 10:00 -13:00 uur | zondag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..