Livraria Bertrand Chiado – ‘s werelds oudste boekenwinkel

Volgens het Guinness Book of World Records is Livraria Bertrand Chiado de oudste boekenwinkel ter wereld. Het is een verplichte stop als je door de wijk Chiado wandeld.
Livraria Bertrand Chiado - voorkant
Niet alleen vind je de nieuwste bestsellers (in het Portugees en Engels), maar ook de klassiekers kom je hier tegen in de houten boekenkasten.

Proef onze boeken

De boekenwinkel is opgericht in 1732 door twee broers uit Frankrijk. De boekenwinkel van nu staat niet op de oorspronkelijke locatie van 1732. De aardbeving van 1755 heeft de oorspronkelijke winkel verwoest.
Livraria Bertrand Chiado - toonbank
Deze boekenwinkel is meerdere malen van eigenaar en locatie gewisseld, maar bleef desondanks een favoriete plek voor Portugese schrijvers en intellectuelen van verschillende generaties.

Bertrand werd in 2010 door Guinness World Records erkend als ’s werelds oudste (nog open) boekhandel en is één van mijn favoriete plekken om naartoe te gaan in de Chiado. Al was het alleen maar om de façade met de azulejos te bezichtigen.
Livraria Bertrand Chiado - zijkant
In 2017 vierde de boekhandel hun 285ste verjaardag en werd Bertrand Café geopend met een speciaal concept: “Proef onze boeken”. De recepten zijn geïnspireerd op boeken en zijn een combinatie van de mooie smaak van Portugese producten met een paar (nationale en internationale) beroemde chef-koks, zoals José Avillez, Jamie Oliver of Gordon Ramsey.

Tegenwoordig is Livraria Bertrand een keten en hebben ze 50 vestigingen door heel Portugal.

Oud en groot

Livraria Bertrand Chiado is niet alleen oud, maar ook groot. De boekenwinkel heeft diverse kamers die vernoemd zijn naar Portugese auteurs, met boekenkasten die aan zijn of haar werk zijn gewijd. Er loopt een lange gang door de boekenwinkel, tot aan Fernando Pessoa’s kamer. Hier vind je ook het Livraria Bertrand Cafe.
Livraria Bertrand Chiado - binnenin
Ik loop graag door deze boekenwinkel, het is zo’n gaaf idee dat de beste en beroemdste Portugese schrijvers hier hebben rondgelopen, zoals Eça de Queirós, Antero de Quental en Alexandre Herculano.
Livraria Bertrand Chiado - cafe
Achterin de boekenwinkel vind je een leuk klein cafe waar je heerlijk kunt lezen.

Waar vind je Livraria Bertrand Chiado

Adres: Rua Garrett 73-75, Chiado
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 22.00 uur | zondag 11.00 tot 20.00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..