Rossio – Praça Dom Pedro IV

Officieel heet dit plein Praça Dom Pedro IV maar sinds het ontstaan, in de middeleeuwen, wordt het in de volksmond Rossio genoemd. Wat groot openbaar plein betekend.

Rossio, het centrale plein van Lissabon

In de middeleeuwen was Rossio het plein voor executies, stierenvechten en demonstraties, maar ook gewoon als ontmoetingsplaats. De oorspronkelijke naam komt van de in de 19de eeuw Koning van Portugal (en de 1e Keizer van Brazilië).

Hart van Lissabon

Rossio is het kloppend hart van Lissabon. Meerder stadswijken komen samen op het plein en om het plein zitten vele winkels, restaurants en bars, zoals A Ginjinha, Cafe Nicola en Pastelaria Suíça. Dit maakt Rossio een belangrijke ontmoetingsplaats. Grote kans dat je tijdens je verblijf in Lissabon meerdere keren Rossio passeert.

Rossio riching theater

Wellicht herinner je je het plein nog van de TV-beelden tijdens de Europese kampioenschappen in 2004. Voor de halve finale tegen gastland Portugal op 30 juni verzamelde het oranje legioen zich op dit plein om in een mars naar het Estádio Jose Alvalade te lopen. De oranje slingers hebben nog 2 jaar na dato in de fontein gehangen.

Pas op voor zakkenrollers!

We worden steevast gewaarschuwd voor zakkenrollers op Rossio, maar meestal zijn we tijdens onze vakanties in elke grote stad sowieso al iets meer op onze hoede. Ik vind niet dat Lissabon in het algemeen en het plein zoals Rossio in het bijzonder niet een gevoel van onveiligheid met zich meebrengt. Niet meer dan bijvoorbeeld Parijs, Londen of zelfs Amsterdam.

Wel kom je in de buurt van Rossio iets meer types tegen die je hash willen verkopen. Deze jongemannen staan meestal wat rond te lummelen op straat en laten je heel subtiel hun handelswaar zien. Gewoon niet op te reageren en doorlopen, dan is er helemaal niets aan de hand.

Bezienswaardigheden op het plein

Midden op het plein staat een zuil van 23 meter hoog met daarboven op het standbeeld van Dom Pedro IV. Aan de voet van de zuil staan allegorische beelden die Recht, Moed, Terughoudendheid en Wijsheid voorstellen.

Plein Rossio - Praça Dom Pedro IV, Lissabon

Aan beide kanten van het plein staan barokfonteinen. De fonteinen zijn identiek aan elkaar en de beelden op de fonteinen zijn mythische figuren. De fonteinen zijn gemaakt door de Franse beeldhouders Mathurin Moreau en Michel Lienard en de vervaardigd in een Franse Gieterij in Val d’Osne.
Rossio fontein isabel en musti

Teatro Nacional

Aan de noordkant van het plein staat het prominente Teatro Nacional Dona Maria II. Het theater is gebouwd op de plek van het 15de eeuw Estaus paleis. Het is gebouwd op de plek waar vroeger het Estaus paleis stond, dat door een brand in 1836 verwoest werd. In 1842 werd begonnen met de bouw van het theater. Het gebouw stond bekend om zijn rijk versierde interieur door verschillende Portugese artiesten, maar dat werd grotendeels verwoest door een brand in 1964. Sinds 2012 een Nationaal Monument.

Aan de zuidwest kant kijk je tegen Convento do Carmo aan.
Rossio richting Carmo

Via de zuidkant van het plein loopt je vanaf Rossio via Rua Augusta naar Praça do Comércio.

Estação de Caminhos de Ferro do Rossio

Of in het kort: Station Rossio. Dit station ligt midden in het centrum tussen de pleinen Rossio en Praça dos Restauradores. Hier vertrekken alleen de treinen van en naar Sintra.
Station Rossio, Lissabon
Bijzonder is als je vertrekt met de trein dat je direct door een tunnel gaat door de heuvels die het centrum van Lissabon om ringen. Wil je meer weten over de vertrektijden naar Sintra, kijk dan hier.

Beira Gare

Pak je de trein rond lunchtijd (of niet) vergeet dat niet om pasteitjes te halen bij Beira Gare. In de ‘etalage’ zie je de overheerlijke pasteitjes al liggen. Moeilijk om een keuze te maken, vinden wij ook altijd!

Mozaiek

Vergeet niet te genieten van de mooie patronen van de zwart witte tegeltjes op de grond. De straten van Lissabon zijn vaak prachtig bedekt met calçada (kleine vierkante steentjes) die gelegd worden in een mozaïek.
De bestrating van Rossio heet Mar Largo (wijde zee).

Rossio gifje
Wanneer je daar langs of op loopt dan snap je de naam. Je kan er zelfs een beetje zeeziek van worden als je er te lang naar kijkt. De golven symboliseren de ontmoeting tussen de Taag en de Atlantische Oceaan.

Zorg dat je bij regen schoenen met een goed profiel aan hebt, deze tegels kunnen glad worden.

Hier vind je Rossio

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..