Praça do Comércio – theater van de Anjerrevolutie

Als je op het plein Praça do Comércio bent, ga dan eens in het midden staan bij het standbeeld van Jozef I, pas dan merk je echt hoe immens groot dit plein is. Door de jaren heen hebben hier talloze optochten, festiviteiten en in de vorige eeuw terechtstellingen plaatsgehad.

Praca do comercio

Een van de belangrijkste gebeurtenissen op dit plein was in 1974, toen verzamelden zich duizenden mensen op het plein tijdens de Anjerrevolutie dat het dictatoriale regime omverwierp.

Tegenwoordig is Praça do Comércio (dat is Portugees voor Plein van de Handel) volledig autovrij. Zowel aan de zuid- als aan de noordzijde van het plein lopen druk bereden wegen.

Vergeet niet naar de lantaarpalen te kijken op Praça do Comércio, deze mooie lantarenpalen hebben bovenop het wapen van Lissabon.
Praca de comercio lantarenpalen

Arco da Rua Augusta

Aan de noordkant van het plein vind je het monumentale Arco da Rua Augusta.
Arco Rua Augusta Lissabon

De triomfboog die toegang biedt tot de stad via de Rua Augusta. Die straat loopt door de Baixa zo naar dat andere monumentale plein: Rossio.

Cais das Colunas

Het plein grenst aan de zuidkant aan de Taag. Wanneer je de straat oversteekt naar de Taag kom je bij een pier met brede trap en twee zuilen: Cais das Colunas. De trap vormt al eeuwen een belangrijke toegang tot de stad. Vroeger werden de boten van hoog bezoek aangelegd aan de Cais das Colunas om vervolgens via de trap aan land te komen.
Cais das Colunas zuilen en trap
Je hebt hier een weids uitzicht over de Taag en dit is dan ook een zeer geliefde plek om te genieten van de zon met een lekker drankje.

Cais das Colunas praca do comercio

Op het plein vind je aan de oost- én aan de westkant de VVV van Lissabon: Ask me Lisboa.

Waar vind je Praça do Comércio

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..