Mozaïeken in Lissabon – de kunst ligt op straat

Wanneer je een tripje naar Lissabon boekt en in de reisgidsen (en op deze site) gaat lezen wat allemaal wilt gaan zien en bezoeken, dan vergeet je al snel dat bijna overal waar je gaat of staat, de kunst letterlijk op straat ligt.

De straten van Lissabon zijn vaak prachtig bedekt met calçada (kleine vierkante steentjes) die gelegd worden in een mozaïek. Overal in Lissabon zie je verschillende mozaïekpatronen van zwarte en witte golven, symbolen en dieren liggen. Deze calçada worden nog met de hand gelegd door calceteiros. Vergeet dus niet om tijdens het wandelen door de stad vooral ook naar de grond te kijken.

Staatmozaiek - stenen

Er was eens een kasteel

In de 19de eeuw werd door gevangenen de calçada als een mozaïekvloer naar Castelo São Jorge gelegd. Het patroon was een eenvoudige zwart-witte zigzagvorm. Deze manier van straten maken werd opgepikt door schrijvers uit die tijd en al snel werd het een succes om meer straten op deze manier te bedekken.

Dein mee op de golven bij Rossio

De bestrating van Rossio heet Mar Largo (“wijde zee”) en wanneer je daar langs of op loopt dan snap je de naam. Je kan er zelfs een beetje zeeziek van worden als je er te lang naar kijkt. De golven symboliseren de ontmoeting tussen de Taag en de Atlantische Oceaan.

Na Rossio kwam er in Lissabon steeds meer mozaïekbestrating op de pleinen en trottoirs. Het werd de populairste bestrating in historische Portugese steden en in de koloniën. Uiteindelijk is deze vorm van bestrating wereldwijd beroemd geworden.

Waar vind je de mooiste mozaïeken?

Deze vraag werd mij laatste gesteld en ik heb eigenlijk geen idee. Er zijn zoveel verschillende patronen te ontdekken door de stad heen en elk patroon past heel goed bij dat deel van de stad. Ik vind het sowieso een heel mooi gezicht, die sierlijke straten. Een uitgesproken favoriet hebben wij hier niet, maar sommige straten en pleinen verdienen een eervolle vermelding.

Cais do Sodré
Mozaik Cais de Sodre
Voor Cais do Sodré ligt Praça Duque de Terceira. Bij deze drukke rotonde vormen de witte calçada het patroon, meestal is dit anders om.

Rua Augusta
Wanneer je door Rua Augusta loopt, bijvoorbeeld om te winkelen, dan is de mozaïek ook bijna niet te missen.

rua augusta arco

Belém
In Belém is op de grond bijna net zoveel moois te zien als om je heen. In de tuinen voor het Mosteiro dos Jerónimos vind je prachtige patronen en er zijn dieren afgebeeld. Nog indrukwekkender is het plein voor Padrão dos Descobrimentos . Net zoals op Rossio vind je hier ook golven met in het midden een ster. In die ster zie je een wereldkaart waarop de reizen zijn afgebeeld die de Portugese ontdekkingsreizigers maakten.

Parque das Nações
In de nieuwste wijk Parque das Nações past de mozaïek zich aan aan het bestaande thema van de zee en alles daar omheen. Zo hebben de meeste calçada patronen van zeedieren zoals krabben en meeuwen.

Het regent, het regent, de toeristen vielen op hun gat

Een kleine bijkomstigheid is dat als het regent (en dat doet het steeds vaker in Lissabon), de calçada spekglad worden. Wanneer je op je slippertjes of sandalen (zonder profiel) op pad gaat en er een regenbui valt, loopt dan voorzichtig. Je kan makkelijk onderuit gaan met deze combinatie.

straatmozaiek restauradores

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..