Marquês de Pombal – mega rotonde

Marquês de Pombal is één van de drukste verkeerspleinen in Lissabon, ik vind het fantastisch om via deze rotonde naar of van de Baixa te rijden.

Marques de Pombal plein in Lissabon

Het is altijd gokken hoeveel rondjes je moet maken voordat je de juiste afslag kan nemen. Iedereen die in Parijs wel eens rondjes om de Arc de Triomphe heeft gereden kent dit gevoel wel. Doorgaans gaat het mij heel goed af, ook omdat ik de instelling heb om niet schuw te zijn voor een tweede (of derde) rondje te rijden.

Centraal punt

Marquês de Pombal ligt centraal in Lissabon en verbindt de Baixa (centrum) met Saldanha (financieel district) door de Avenida da Liberdade. Het is naast druk ook een belangrijk knooppunt voor niet alleen bovengronds verkeer, maar ook voor de metro en voetgangers.

Het plein ligt aan de voet van Parque Eduardo VII, waar vandaan je een schitterend mooi uitzicht hebt op zowel Marquês de Pombal als de benedenstad.

Standbeeld van de Markies

Opvallend aan de rotonde is het standbeeld van 9 meter hoog van de Markies de Pombal. De Markies die is afgebeeld is Sebastião José de Carvalho e Melo, de 1e markies van Pombal en de 1e minister van Portugal tijdens de regeerperiode van Koning Jozef I. Ook heeft Sebastião de Melo na de aarbeving van 1755 Lissabon herbouwd, de Baixa is ook naar hem vernoemd. De vorst heeft hem voor al zijn verdiensten de titel van Marquês de Pombal geschonken.

Voor wie zich afvraagt wat een Markies is: dat is een adelijke titel, vrij vertaald is het marktgraven. Zij waren in het bijzonder belast met de toezicht en beheer van een uit meerdere graafschappen (grotere districten).

Huldigingen Benfica

Al vier jaar op rij is Marquês de Pombal na de laatste voetbalwedstrijd van het seizoen onbereikbaar voor verkeer. Vier jaar op rij (2014-2017) is SL Benfica de beste voetbalclub van Portugal. En als de landskampioen uit Lissabon komt dan is de huldiging op dit plein. Hoe groot het plein ook is, het staat dan helemaal vol met fans. Mocht je je het afvragen, dit plein wordt ook gebruikt voor de huldigingen voor Sporting Lisboa (de andere voetbalclub in de stad), maar zij hebben vanaf 2002 geen landstitel meer gewonnen.

Hoe kom je bij Marquês de Pombal

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

  1. says: We Heart Lisbon

    Kunnen we ons heel goed voorstellen Fiona! En wat tof dat je wat van de Festas de Lisboa hebt mee kunnen pakken. Goeie timing van je!

    En over je volgende trip naar LIS, boek gerust twee weken en ga dan een paar keer een aantal dagen erop uit. Cascais, Sintra, Mafra, Setubal, dat is allemaal heel goed te bereizen en maakt je trip nóg diverser!

  2. says: Fiona Flanders

    Ben net terug uit Portugal, natuurlijk met een verblijf in Lisbon. Wat een ge-wel-di-ge stad is het. Ben er helemaal verliefd op geworden. Zo’n heerlijke tijd gehad en zo intens genoten van het festaslisboa. Ik ga zeker terug naar Portugal en Lisbon en hopelijk dan voor wat langer. Het eten, de wijn en de hartelijkheid van de mensen (en natuurlijk het weer), na drie dagen Nederland heb ik al heimwee