Jardim do Torel – geheime tuin in Lissabon

Lisboetas noemen het de “verborgen tuin”, of “de schuilplaats van de stad”. Jardim do Torel ligt op de top van één van de heuvels die Lissabon rijk is en schijnt vernoemd te zijn naar een van origine Nederlandse familie.
Jardim do Torel - uitzicht vanaf het park
Van alle kwaliteiten die dit park biedt is het geweldige uitzicht over Avenida da Liberdade en de hele binnenstad absoluut de allerbeste.

Tuin, park, terras of toch een strand?

Wij kwamen op een regenachtige dag binnen bij de ingang bovenop de heuvel, vlakbij de bovenstop van de wat minder bekende Elevador do Lavra. Door het hekwerk, de fontein met een standbeeld en de huizen eromheen dachten we dat eerst dat we een gemeenschappelijke tuin waren ingelopen. Toen we even terugliepen naar de ingang concludeerden we dat we toch echt goed zaten. Bij het iets verder lopen werd de tuin al meer een park, met de bomen en de bankjes.
Jardim do Torel - bankjes
Met het uitzicht op een speeltuin aan de linkerkant en de trappen daarheen kwamen we al snel op een terras uit met een grote vijver en twee speeltuinen.
Jardim do Torel - speeltuin
De vijver is versierd met een standbeeld van 18e-eeuwse zeemeerminnen. In de zomer verandert de vijver in een zwembad en wordt het het “strand van Torel”. Vele locals komen hier dan om verkoeling te zoeken. In de zomer is er een bar en op sommige avonden is er live muziek. Maar ook op een regenactige dag hebben wij ons zeer vermaakt in het park.
Jardim do Torel - vijver met zeemeermin
Jardim do Torel bestaat uit verschillende niveaus en heeft voor iedereen wat te bieden: het is een tuin, een park, een terras en een strand. Leuk detail: een deel van de vijver is op het dak van een school gebouwd.

Best bewaarde geheim

Als we onze vrienden geloven is dit park waarschijnlijk de meest geheime tuin van Lissabon. Iedereen hier weet dat het bestaat en heeft wel een idee waar het ligt, maar de meesten zijn er nog nooit geweest.
Jardim do Torel - glijbaan
De tuin is overigens al vrij oud. Vanaf 2000 hebben de restauratiewerkzaamheden de boel een nieuwe frisse uitstraling gegeven. Je vindt er mooie muurschilderingen die door lokale kunstenaars zijn gemaakt.

Hoe kom je bij Jardim do Torel

Je kunt op twee manieren naar Jardim do Torel komen.

Optie 1: Je neemt Ascensor do Lavra. De lift brengt je bijna bij de hoofdingang van de tuin (bij het uitstappen van de tram sla je linksaf de straat in, gelijk de 1e straat rechts en dan kom je bij de ingang).

Optie 2 is naar rua do Telhal tegenover nr. 49 te gaan. Dit is een onopvallende ingang, dus goed opletten dat je er niet voorbij loopt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..