Jardim Botánico de Ajuda – oase van rust

De koninklijke botanische tuin van Ajuda, Jardim Botánico de Ajuda, aan de overkant van Palácio Ajuda, werd in 1768 aangelegd en was de eerste botanische tuin van Portugal.

Jardim Botánico de Ajuda - overzicht

Oorspronkelijk had deze tuin een opmerkelijke verzameling van ongeveer 5000 soorten planten, maar vele soorten gingen verloren tijdens de invasie van Napoleon in 1808 en door natuurlijke invloeden door de jaren heen.

Oase van rust

De botanische tuin is een klein stukje lopen van Belém, een klein stukje lopen dus om even weg te komen van de vele toeristen. Wanneer je de Jardim Botánico de Ajuda binnenloopt dan ervaar je de oase van rust. Nadat je een kaartje hebt gekocht in het parkhuisje bij de ingang ben je klaar om de tuin te ontdekken.

Jardim Botánico de Ajuda - trap naar balkon

De botanisch tuin is opgesplitst in twee niveaus, waarbij het hoger gelegen terras een prachtig uitzicht geeft over de rivier de Taag en Ponte 25 de Abril.

Jardim Botánico de Ajuda - vijver

Inrichting van de tuin

Vanaf het bovenste deel is het goed te zien dat de tuin symmetrisch aangelegd is, met in het midden de 18e eeuwse fontein genaamd Fonte das 40 Bicas (fontein van de 40 pijpen), versierd met slangen, vissen, zeepaardjes en mythologische figuren. In de vijver zitten exotische waterplanten.

Jardim Botánico de Ajuda - fontein
Op het hoger gelegen terras staat een 400 jaar oude drakenboom uit Madeira, waar het heerlijk is om onder te zitten. Je vindt hier ook rondlopende pauwen die tussen de bezoekers rondscharrelen. Maar ook vind je verschillende bloemen en planten uit elke voormalige kolonie van Portugal.

Jardim Botánico de Ajuda - balkon

Aan de westkant van de tuin ligt Jardim dos Aromas, een geurtuin speciaal voor blinden. Door de verhoogde bakken kun je makkelijk de planten en bloemen ruiken en voelen. Door de braillebordjes naast elke plantenbak kun je lezen om welke plantensoort het gaat.

Jardim Botánico de Ajuda - uitzicht brug

Opknapbeurt van de botanische tuin

In 1994 is men begonnen met het restaureren van de tuin om het weer in oorspronkelijke staat te krijgen. De werkzaamheden hebben drie jaar geduurd. De tuin heeft een bijzondere verzameling van planten uit de hele wereld. Tegenwoordig wordt de tuin onderhouden door Instituto Superior de Agronomia, de landbouwhogeschool van Lissabon.

Waar vind je Jardim Botánico de Ajuda

Adres: Calçada da Ajuda, Ajuda
Openingstijden: elke dag van 10:00 – 17:00 uur | in het weekend is de tuin van 10:00 – 18:00 uur open.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..