Sintra – sprookjespaleizen en natuur

Sintra is voor ons misschien wel de mooiste plek waar we geweest zijn in Europa. Het is niet alleen de stad die zo mooi is maar het hele gebied rondom Sintra: van de stranden tot aan de Pena. De omgeving van Sintra is erg romantisch door de vele bossen, bergen en oude bezienswaardigheden, zoals landhuizen en kastelen in de regio. Ook het klimaat is erg fijn, is het in Lissabon warm dan zal een bezoek aan Sintra je verkoeling geven.

Palácio da Pena in Sintra

Korte geschiedenis van Sintra

Als je aankomt in Sintra lijkt het net alsof je in een sprookje bent beland: er staan prachtige paleizen, kastelen, landhuizen van oud-heersers met grote tuinen en parken. De geschiedenis van Sintra gaat terug naar 300 jaar voor Christus, toen stond hier een Keltische Maantempel. Hier dankt Sintra ook haar naam aan, het is afgeleid van de Keltische naam Cynthia, wat maan betekent.

In de 8e eeuw namen de Moren het gebied in en zij noemden het gebied Chintra. Die naam vind je nog vaak terug op de oude gebouwen en schilderijen. Sintra is een stad van 2000 jaar oud en is daarom alleen al een nationaal monument, de stad en de omgeving staan niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Doen in Sintra

In vele reisgidsen staat Sintra genoemd om een dagje te combineren met je stedentrip Lissabon. Eigenlijk is dat niet waar, want Sintra is niet in 1 dag te ontdekken. Waar moet je dan heen! Het centrum is met alle bezienswaardigheden te combineren. Maar stel dat je maar 1 dag gaat, welke bezienswaardigheid moet je dan bezoeken?

Voor de hand ligt dan Palacio Nacional de Pena, maar om dan Castelo dos Mouros of Quinta da Regaleira aan je voorbij te laten gaan is ook zonde. En alles op 1 dag is niet haalbaar. Ons advies is om een aantal dagen in Sintra te verblijven. Heb je echt maar 1 dag de tijd, lees dan hieronder wat je allemaal kan doen. Succes met het maken van de keuze wat je dan gaat zien.

Historisch centrum

Historisch centrum van Sintra
Ronddwalen in het historisch centrum van Sintra is een aanrader! Het is de afgelopen jaren erg toeristische geworden maar daarvoor moet je het zeker niet laten. Lees hier wat de leukste hotspots zijn.

Parques de Sintra

Parques de Sintra is de verzamelnaam voor alle bezienswaardigheden die op Monte da Lua (de maanberg). Lees hier meer over de bezienswaardigheden.

Palacio Nacional de Sintra

Dit paleis ligt middenin het historisch centrum van de stad. Het paleis geeft je niet de indruk dat het om een paleis gaat. Lees hier meer over een bezoek aan het paleis.

Castelo dos Mouros

Uitzicht Castelo dos Mouros, Sintra
Bovenop de heuvels van Serre de Sintra ligt de ruïne van Castelo dos Mouros. Trek je wandelschoenen aan en loop langs de 450 meter vestingmuur die een panoramisch uitzicht biedt. Wil je meer weten over het Moorse kasteel, lees dan hier verder.

Palácio National e Jardims de Queluz

Tussen Sintra en Lissabon ligt de plaats Queluz. Daar ligt het nationaal paleis van Queluz en is in de 18de eeuw gebouwd in opdracht voor de koninklijke familie. Niet alleen is het kasteel mooi, maar een bezoek voor (alleen) de tuinen is ook de moeite waard. Meer weten over Palácio National e jardins de Queluz, lees dan hier verder.

Palácio National da Pena

Palácio National da Pena, Sintra
Het sprookjespaleis van Sintra is verreweg het mooiste paleis van Sintra. Door de verschillende 19de eeuwse bouwstijlen en de felle kleuren is het een opvallende bezienswaardigheid op de berg Monte da Pena in Sintra. Een bezoek aan het paleis is zeker de moeite waard als je naar Sintra gaat.

Convento dos Capuchos

Het oude klooster Convento dos Capuchos ligt middenin de Pena en is een schril contrast met al het pracht en praal dat je bij andere bezienswaardigheden tegenkomt. Het is een Franciscaner klooster waar acht monniken woonden. Lees hier meer over de convento.

Parque e Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate, Sintra
Sinds 2010 is dit paleis weer geopend voor het publiek. Met de Arabische sfeer lijkt het net alsof je in duizend-en-één-nachten rondloopt om vervolgens een bezoek te brengen aan de tuin. Dit paleis is nog niet ontdekt door de toeristen, lees hier verder over Palácio de Monserrate.

Quinta da Regaleira

Dit is de plek waar Indiana Jones en een sprookje elkaar ontmoeten. In eerdere berichten over Sintra schrijf ik dat het lijkt alsof je in een sprookje zit: door de bossen, kastelen en de romantische sfeer die er over de stad hangt. Wil je deze beleving combineren met avontuur ga dan naar Quinta da Regaleira.

Chalet e Jardim da Condessa d’Edla

Dit chalet lijkt op de bekende houten chalets uit de Alpen. Het is heel grappig om een soortgelijk gebouw midden in het bos van Sintra te zien staan. Het chalet is bijna helemaal gemaakt van hout en kurk. Het chalet is bedoeld als liefdesnestje van Koning Ferdinand en operazangeres Elise Hensler. Eind 19de eeuw heeft hij het laten bouwen. Vergeet niet om ook rond te lopen in de tuinen, heb je zin in een wandeling loop dan richting het paleis. Vanaf hier kan je vele kanten op. Lees hier meer.

Met de tram naar Praia das Maças

Vanuit Sintra met de tram naar het strand! Een heerlijk toeristisch uitje van bovenaf de berg helemaal naar het strand van Praia das Maças. Je kan hier de tips lezen tijdens de rit en waar je het kaartje kan kopen. Heb je de tijd en zin in een hobbelige en bobbelig ritje in een meer dan 100 jarige oude tram, ga dan met deze tram mee.

Electrico Sintra zijkant

Eten en drinken

Piriquita
In 1862 opgericht en nog altijd een begrip in de regio. De cakes van Piriquita zijn heerlijk, helaas het recept geheim. Lees hier meer over Casa Piriquita.

Bereikbaarheid Sintra

Vanaf het station is het 15 minuten lopen naar het historische centrum. Bus 434 is de circle line door de Pena. Deze rijdt regelmatig maar hou er rekening mee dat deze ook erg druk kan zijn.

Een andere manier om de stad te ontdekken is met paard en wagen, in het historisch centrum staan de koetsen te wachten (voor het nationaal paleis). Reserveren is niet mogelijk maar als alle koetsen weg zijn, is het nooit lang wachten.

Parkeren in Sintra

In het centrum is weinig parkeergelegenheid, maar bij Rua Guilherme Gomes Fernandes is er een grote (onbewaakte) parkeerplaats. Het is prima om hier je auto te parkeren, maar laat geen waardevolle spullen achter in de auto. Om hier te komen moet je om het Paleis (in het centrum rijden). Als je Praça Republica inrijdt (linkerkant zie je hotel Tivoli) neem dan na het hotel de eerste straat rechts (Rua Paço), blijf deze volgen totdat je Calçada Rio do Porto inrijdt na eerst een stukje omhoog te rijden blijf je naar beneden rijden naar de parkeerplaats.

Hoe kom je er

Sintra ligt op 30 kilometer ten westen van Lissabon er zijn vele manier om dit gebied te bereiken, zoals met de auto. Verblijf je langer dan 5 dagen in Lissabon en je besluit om Sintra te bezoeken dan raad ik je aan om een auto voor 2 of 3 dagen te huren, zodat je niet alleen de stad kan bezoeken maar ook de omgeving.

Vanuit Lissabon kan je de snelweg nemen naar Sintra, je hebt de keuze om via de tolweg (A5 | A9 | A16) te gaan (op deze wegen kom je relatief weinig verkeer tegen) of de A37, dit is geen tolweg en met veel verkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..