Refúgio do Ciclista – verborgen parel nabij Sintra

Waren we niet door onze vrienden naar Refúgio do Ciclista meegenomen, dan hadden we deze plek nooit gevonden.
Refugio - tegels

Al meer dan 35 jaar kijk ik vanuit ons huisje uit op de heuvel waarop restaurant Refúgio do Ciclista is gebouwd, en toch was ik hier nog niet geweest. Als onze vrienden ons hier niet mee naar toe hadden genomen, dan hadden we dit geweldige restaurant nooit gevonden.

Typische lokale kantine

Het klinkt alsof we Refúgio do Ciclista tekort doen met een omschrijving van een lokale kantine. Maar wanneer je hier hebt gegeten snap je precies wat we bedoelen. Het is zeker geen chique plek, maar meer een pittoreske en traditionele ‘churrascaria’.
Refugio - lange tafels
Wanneer je binnenkomt vind je lange tafels die gedekt zijn met papieren tafelkleden. Op de tafels staan olijven, brood, rode wijn, én een fles 7-up. Huh, 7-up? Jazeker, de frisdrank van het vrolijke poppetje Fido Dido. De voornaamste reden dat er 7-up op tafel staat is om het te mixen met de rode wijn.

Intrigerend, nietwaar?

Volgens onze vriend José is de rode wijn die het restaurant serveert niet te drinken, zo heftig. Dat weet iedereen, maar als je het mixt met 7-up krijg je een heerlijke combi dat wegdrinkt als ranja! Bijzonder lekker en verfrissend! Oppassen dus als je daarna in de auto of op de fiets stapt.

BBQ, menu’s en heerlijk eten

Bij binnenkomst valt de barbeque en de gekoelde vitrine aan de linkerkant gelijk op. Voordat je gaat zitten aan de lange tafels kun je hier je menu bestellen. Je hebt keuze uit een menu voor 7,50 euro of 9 euro. Het verschil is het soort vlees wat geserveerd wordt.
Refugio - eten
Zo kun je bij het €7,50 menu kun je als vis kiezen voor carapaus (horsmakreel). Bij het €9,00 menu is de keuze wat uitgebreider, zoals zalm, dorado, tonijn en sardines. Kies je vlees dan krijg je bij het €7,50 menu hamburgers of biteque (biefstuk). Het duurdere menu biedt bijvoorbeeld picanha of secreto.

Bij de vitrine/barbeque bestel je wat je wilt, je neemt plaats en wacht (vaak niet langer dan 10 minuten) totdat het gegrilde vlees of vis wordt geserveerd.
Refugio - eten
Een menu bestaat uit vlees of vis met patatjes of rijst erbij, en uit brood, olijven, rode wijn (met of zonder de 7-up) of een ander drankje en afsluitend een toetje. Kortom, je eet je buik vol voor weinig geld. Met 4 volwassenen en 2 kinderen (er zijn geen kindermenu’s maar onze dochters eten zo goed dat ze samen een menu van 7,50 euro delen) waren we nog geen €40 kwijt.

Kom je met kinderen dan is het goed om te weten dat er geen kinderstoelen zijn.
Het personeel is vriendelijk, het eten is eenvoudig maar de smaak en de ervaring is fantastisch.

Avontuurlijke toegang

Refúgio do Ciclista ligt in het dorp Penedo, tussen Sintra en Cascais in. Het dorp is alleen met eigen vervoer te bereiken, er rijdt geen bus naartoe. Ga je met de auto, houd er dan rekening mee dat de weg naar het restaurant een tweerichtingsweg is, ook al ziet dat er niet zo uit. Dit maakt het een avontuur om bij Refúgio do Ciclista te komen. De weg is niet altijd breed genoeg om twee auto’s te laten passeren, het kan dus zijn dat je een stukje achteruit moet als je een tegenligger tegenkomt.
Refugio - eten
Parkeren doe je vlak naast het restaurant. Op het dorpspleintje voor de kerk van Penedo is voldoende parkeerplek beschikbaar.

Pit-stop voor wielrenners

De naam van het restaurant is niet alleen te danken aan het feit dat het een ‘pit-stop’ is voor dappere wielrenners die de bergen rondom Sintra trotseren. De eigenaar van Refúgio do Ciclista was vroeger een professionele wielrenner die aan meerdere wedstrijden in Europa heeft meegereden. In het restaurant hangen oude wielershirts en overal staan oude fietsen. Hier hangt echt de sfeer van het wielrennen uit de vorige eeuw.
Refugio - inrichting
Let op! In de zomer is het hier erg druk. Wil je hier eten, zorg dan dat je er om 12 uur bent, of net iets na de reguliere Portugese lunchtijd rond 14:15 uur. De meeste locals zijn dan bezig met hun dessert en klaar om plaats voor jou te maken.

Hoe kom je bij Refúgio do Ciclista

Adres: Largo do Chafariz, Penedo
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 12:00 – 15:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..