Parques de Sintra: weldaad aan monumenten

Parques de Sintra is de verzamelnaam voor alle bezienswaardigheden die er in Sintra en Monte de Lua zijn. Het is een organisatie die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de natuurlijke en culturele waarden van de omgeving van Sintra en Queluz. Dnek daarbij aan restauratie, verbouwingen, behoud, onderzoek en het aantrekkelijk houden voor de bezoekers. Zij krijgen geen subsidie vanuit de overheid maar halen hun inkomsten uit ticketverkoop, museawinkels, eetgelegenheden bij de bezienswaardigheden, evenementen en natuurlijk donaties.

Palácio National da Pena in Parques de Sintra

Nieuwe organisatie

De organisatie bestaat ‘pas’ sinds 2000. Tot die tijd waren de meeste bezienswaardigheden eigendom van de gemeente of de Portugese Staat, maar werd er veelal geen onderhoud gedaan. Enkele bezienswaardigheden zagen er verpauperd uit en zeker niet aantrekkelijk om er als toerist langs te gaan. Met de opkomst van het toerisme naar Portugal heeft het gebied rond Sintra veel geprofiteerd. Geef de toeristen eens ongelijk om hier niet heen te gaan!

Tickets online kopen – vermijd de rij

De website van Parques de Sintra is zeer uitgebreid en zeker de moeite waard als je van plan bent om Sintra te bezoeken. Op eenvoudige manier kan je (combi)tickets kopen, de combinatie zorgt voor korting. Zowel op je laptop als op je mobiele telefoon wordt het je makkelijk gemaakt. Via een prijssimulator zie je hoeveel geld je kwijt bent en je kan op een eenvoudige manier met creditcard betalen. De tickets kan je dan middels een PDF downloaden op je telefoon. Je hebt dus helemaal geen papier meer nodig. Handig!

Een groot voordeel om op bovenstaande manier je ticket te kopen is dat je ook de rijen kan vermijden. Na 10:30 uur hebben bijna alle bezienswaardigheden dikke rijen staan, jij kan direct doorlopen naar de ingang.

We raden je aan om maximaal 3 bezienswaardigheden op een dag te plannen als je vroeg start. Zeer gunstig is dat als je toch niet aan alle bezienswaardigheden toe komt dan kan je een volgende dag terugkomen. De tickets zijn na aankoop 3 maanden geldig.

Ben je een wandelaar, parkeer dan je auto op een centraal punt (in het centrum van Sintra of bij het Palacio) en wandel van paleis naar paleis. Het is allemaal op loopafstand en het staat goed aangegeven hoe lang en welke kant je op loopt.

De bezienswaardigheden

Castelo dos Mouros
Bovenop de heuvels van Serre de Sintra ligt de ruïne van Castelo dos Mouros. Trek je wandelschoenen aan en loop langs de 450 meter vestingmuur die een panoramisch uitzicht biedt. Wil je meer weten over het Moorse kasteel, lees dan hier verder.

Palácio National e jardins de Queluz
Tussen Sintra en Lissabon ligt de plaats Queluz. Daar ligt het nationaal paleis van Queluz en is in de 18de eeuw gebouwd in opdracht voor de koninklijke familie. Niet alleen is het kasteel mooi, maar een bezoek voor (alleen) de tuinen is ook de moeite waard. Meer weten over Palácio National e jardins de Queluz, lees dan hier verder.

Palácio Nacional da Pena
Het sprookjespaleis van Sintra is verreweg het mooiste paleis van Sintra. Door de verschillende 19de eeuwse bouwstijlen en de felle kleuren is het een opvallende bezienswaardigheid op de berg Monte da Pena in Sintra. Een bezoek aan het paleis is zeker de moeite waard als je naar Sintra gaat.

Convento dos Cupuchos
Dit oude klooster ligt middenin de Pena en is een schril contrast met al het pracht en praal dat je bij andere bezienswaardigheden tegenkomt. Het is een Franciscaner klooster waar acht monniken woonden. Lees hier meer over de convento.

Parque e Palácio de Monserrate
Sinds 2010 is dit paleis weer geopend voor het publiek. Met de Arabische sfeer lijkt het net alsof je in duizend-en-één-nachten rondloopt om vervolgens een bezoek te brengen aan de tuin. Dit paleis is nog niet ontdekt door de toeristen, lees hier verder over Palácio de Monserrate.

Palacio Nacional de Sintra
Dit paleis ligt in het historisch centrum van de stad. Het paleis geeft je niet de indruk dat het om een paleis gaat. Lees hier meer over een bezoek aan het paleis.

Quinta da Regaleira
Dit is de plek waar Indiana Jones en een sprookje elkaar ontmoeten. In eerdere berichten over Sintra schrijf ik dat het lijkt alsof je je in een sprookje: door de bossen, kastelen en de romantische sfeer die er over Sintra hangt. Wil je deze beleving combineren met avontuur ga dan naar Quinta da Regaleira.

Chalet e Jardim da Condessa d’Edla
Dit chalet lijkt op de bekende houten chalets uit de Alpen. Het is heel grappig om een soortgelijk gebouw midden in het bos van Sintra te zien staan. Het chalet is bijna helemaal gemaakt van hout en kurk. Het chalet is bedoeld als liefdesnestje van Koning Ferdinand en operazangeres Elise Hensler. Eind 19de eeuw heeft hij het laten bouwen. Vergeet niet om ook rond te lopen in de tuinen, heb je zin in een wandeling loop dan richting het paleis. Vanaf hier kun je vele kanten op. Lees hier meer: http://www.parquesdesintra.pt/en/parks-and-monuments/chalet-and-garden-of-the-countess-of-edla/

Hoe kom je bij Parques de Sintra

Auto: neem je de IC19 (vanuit Lissabon), IC30 (vanuit Mafra).
Trein: Vanuit Rossio neem je de trein richting Sintra. Vanaf het station in Sintra kan je bus 434 nemen om diverse bezienswaardigheden in Parques de Sintra te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *