Parque e Palácio de Monserrate – 1001 nachten in Sintra

In veel reisgidsen en op diverse reisblogs lezen we dat Palácio de Monserrate niet zo spectaculair zou zijn als de andere bezienswaardigheden in Sintra.

Palácio de Monserrate, Sintra

Daar zijn we het niet mee eens. De sfeer in het paleis is ontzettend bijzonder. Op de begane grond hangt een duizend-en-één-nachten sfeer met de Arabische invloeden op de bogen en de muren.

Intense kleuren

In tegenstelling tot de andere bezienswaardigheden heeft dit paleis geen Moorse invloeden, het is in de late 18de eeuw gebouwd door een Engelse zakenman de heer Cook. De buitenkant van het paleis ziet er adembenemend mooi uit, en de binnenkant mag er ook zijn. Als je goed naar het interieur kijkt zie je ook nog andere bouwstijlen terugkomen. Het groene gazon voor het paleis maakt de kleuren van het paleis nog intenser.

Interieur van Palácio de Monserrate in Sintra

Lange tijd was het paleis niet geopend voor publiek. Pas in 2010 werd er een ingrijpende restauratie uitgevoerd, waarna het paleis open ging voor het publiek. Misschien komt het daardoor dat de massa’s toeristen het paleis nog niet hebben ontdekt. En dat is heel aangenaam als je de drukte bij de andere bezienswaardigheden bekijkt.

Onze tip: Koop hier je ticket om de rij te vermijden. Je hebt direct toegang tot Parque e Palácio de Monserrate.

Prachtige tuinen

Rondom het paleis liggen prachtige botanische tuinen, die zeker de moeite zijn om te bezoeken. Wanneer je het paleis binnenkomt kan je rechtsaf het pad volgen naar het paleis, maar je kan ook linksaf om eerst de tuinen te bezoeken om vervolgens bij het paleis uit te komen.

Om deze schitterende tuinen aan te leggen liet de Engelse zakenman Cook van over de hele wereld planten en struiken komen. De tuin is daarom ook ingedeeld in verschillende tuinen met diverse thema’s. Om de twee meters zijn er wel vijvers, watervallen en verborgen stenen paadjes. Er is een fontein geheel gemaakt van mozaïek. Ook staat er een ruïne dat ontzettend fotogeniek is. In 2013 won de tuin een European Garden Award.

Ruïne bij Palácio de Monserrate in Sintra

In het oude koetshuis vind je een restaurant. Het eten hier is niet bijzonder maar zeker niet slecht.

Een bezoek met kinderen aan Palácio de Monserrate

Het is zeker de moeite waard om met kinderen dit paleis te bezoeken. Het paleis zelf is aan de kleine kant, maar zeker interessant om door te lopen. Ook de allerkleinste vermaken zich hier optimaal, al is het alleen om de akoestiek uit te proberen.

De tuin is geweldig om met kinderen door heen te lopen. De grote grasweide voor het paleis is erg uitnodigend om vanaf de helling naar beneden te rollen of te rennen. Maar let op, het wordt niet altijd gewaardeerd dat er op het gazon gelopen wordt.
Daarnaast zijn er veel verschillende soorten tuinen aangelegd, met elk een ander thema. Omhoog lopen bij de varens geeft een echt jungle gevoel. Zeker leuk voor de kleintjes.

Palácio de Monserrate kan bezocht worden met een buggy, wanneer je binnenkomt neem je de weg rechts. Wel handig om te weten is dat Palácio de Monserrate gebouwd is op een heuvel. Om het paleis (met toegang voor rolstoel/kinderwagen) en de tuin te bezoeken is soms wat duwwerk naar boven nodig.

Meer over Lissabon met kinderen »

Hoe kom je bij Parque e Palácio de Monserrate

Adres: Estrada de Monserrate, Sintra
Openingstijden: elke dag (behalve 25 december en 1 januari) van 10:00 – 18:00 uur (laatste toegangskaarten worden om 17:00 uur verkocht).

Parkeren: Er is een parkeerplaats voor de deur. Het is geen grote parkeerplaats maar omdat het vaak niet al te druk is, is er vaak plaats.
Auto: neem je de IC19 (vanuit Lissabon), IC30 (vanuit Mafra) en neem de A5 tot Cascais om vervolgens de borden Sintra te volgen.
Openbaar vervoer: neem vanaf treinstation Sintra, Scotturb bus 435 en stap uit bij halte Monserrate.

» Meer over Parque de Sintra »

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..