Parque da Liberdade – avontuurlijk stadspark in Sintra

Wanneer je in Sintra rondloopt lijkt het net alsof je in een sprookje terecht bent gekomen. De kastelen, paleizen, de Pena en het historisch centrum. Allemaal even mooi om te zien en er te zijn.

Parque da Liberdade Sintra Azuljos

Vlakbij het historisch centrum ligt Parque da Liberdade, ook wel Freedom Park genoemd. Het is een aanrader om wat tijd in dit stadspark door te brengen.

Parque da Liberdade Sintra - overzicht

Klimmen en klauteren

Het park is tegen de berg aangebouwd en door de vele paadjes en bomen kan je hier goed klimmen en klauteren. Er zijn ook brede paden waar je met de kinderwagen kan lopen.
Het park heeft meer dan 400 bomen van 60 verschillende soorten. Bij de bomen staan bordjes met informatie over wat voor soort boom het is.

Parque da Liberdade Sintra - bankjes

Het allerleukste is om van de brede paden af te gaan en de kleine paadjes te nemen die je bij de meest leuke plekken brengt. Bij regen kunnen deze paadjes glad en glibberig zijn, maar niets wat je kan tegenhouden om het park te verkennen. Zorg wel dat je dan goede schoenen aan hebt.

Sportpark

Ongeveer 12 jaar geleden werd er in dit park ook veel gesport. Vroeger had het een tennisbaan en een skate-ring. Hedendaags wordt er alleen nog geskatet op het oude hockeyveld waar ooit het hockeyteam van Sintra trainde en wedstrijden speelde.

Parque da Liberdade - hockeyveld

Het is erg gaaf om hier een kijkje te nemen met de stenen bankjes, het heeft wel wat weg van een oud romeins theater.

Park met historie

De aanleg van het park is gestart in 1936. De gemeente van Sintra vond het een raar idee dat Sintra met zoveel kastelen, paleizen, tuinen en bos geen stadspark had waar de lokale bevolking kon ontspannen.

Aan het begin van het park vind je een eendenkooi, waarlangs je omhoog kan lopen over een smal paadje.

Parque da Liberdade Sintra - toiletgebouw

Ook heeft het park een toiletvoorziening, niets bijzonder en ook niet heel erg schoon.

Op avontuur

Van een picknickgelegenheid tot een virtueel theater over de overeenkomsten tussen Japan en Portugal: er is zoveel te zien en te beleven in het park. De verscholen bankjes tussen het groen. De fontein en vijver. Het is makkelijk om hier een middag door te brengen.

Parque da Liberdade Sintra - vijver

Een park in een park

Wanneer je in Parque da Liberdade klaar bent met klauteren en klimmen dan kun je in Mirante dos Castanheiros uitrusten onder het genot van een drankje en snack.

Parque da Liberdade Sintra - Mirante dos Castanheiros

Dit kleine smalle park ligt in Parque da Liberdade en is op meerdere manieren te bereiken. Alleen niet rechtstreeks via Parque da Liberdade. Vanaf de weg, Volta Duche, is er een trap. Ook via de speeltuin aan de westkant van Parque da Liberdade kan je het kleinere park bereiken.

Je loopt dan langs Palácio Valenças, een oude residentie van een graaf, momenteel de bibliotheek van Sintra.

Speeltuin: Jardim de Bico

Aan de westkant van Parque da Liberdade vind je een speeltuin: Jardim de Bico. Voor als je kinderen nog niet uitgespeeld zijn in het park kunnen ze hier nog in de toestellen hangen.

Parque da Liberdade Sintra - speeltuin do Bico

De speeltuin is niet heel erg groot, maar heeft wel verschillende speeltoestellen. De speeltuin ligt aan de kant van het historisch centrum van Sintra, dus ook zonder een bezoek aan Parque da Liberdade is de speeltuin makkelijk te bereiken.

Waar vind je Parque da Liberdade

Openingstijden: 09:00 – 17:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..