Palácio Nacional da Pena – sprookjespaleis op de berg

Bovenop de berg Monte da Pena staat het sprookjespaleis van Sintra. Het toppunt van romantiek en koninklijke sfeer. Palácio Nacional da Pena bestaat uit veel torentjes en kleuren.

Palácio Nacional da Pena in Sintra

Een bezoek aan Sintra staat gelijk aan een bezoek aan Palácio Nacional da Pena. Dit mooie paleis uit de 18de eeuw is zeker een bezoek waard. De reden dat het paleis verschillende bouwstijlen en kleuren heeft komt omdat het paleis meerdere eigenaren heeft gehad die hun eigen stijl aan het bouwwerk toevoegden. Palácio Nacional da Pena is een mix van de verschillende bouwstijlen uit de 19de eeuw.

Palaciodepena
In de 16de eeuw stond op de plek van het paleis een klooster, een aantal van de elementen zijn opgenomen in het paleis, zoals in de kapel. Deze is onveranderd en bevat nog een groot deel van de religieuze beeldhouwwerken.

Onze tip: koop online tickets en heb direct toegang tot het paleis. Tickets koop hier je via getyourguide.nl

Interieur

Het interieur is nog altijd precies als toen de koningen er woonden. Je kan de zalen niet in, deze zijn afgezet met een plastic hek, maar je kan wel goed in de kamers rondkijken. Zoals vele paleizen loop je één route door het paleis en kom je langs alle kamers.

Palaciodepenaoverzichtinterieur
Vergeet vooral niet om bij de zalen die de mogelijkheid bieden, door de ramen naar buiten te kijken. Bij mooi weer kan je wel 30 km ver kijken.

Zomerverblijf van de koning

Het paleis was het zomerverblijf van de Portugese koninklijke familie tot de koning in 1910 werd afgezet. Sindsdien is het een toeristische attractie maar een lange tijd werd er niets aan onderhoud gedaan. De verschillende kleuren vervaagden en rond 1998 besloot men het grijze paleis opnieuw te verven in de oorspronkelijke kleuren. Tot groot genoegen van de bewoners van Sintra, want het was een lange tijd geleden dat het paleis zo had gestraald bovenop de bergtop.
Palácio Nacional da Pena, Sintra

Rondleiding in het paleis

Elke dag om 14:30 uur, zeven dagen per week is er een rondleiding, reserveren hiervoor is niet nodig. De rondleiding duurt 1 tot 1.5 uur en wordt gegeven in het Portugees, Engels en Spaans. ALs je echt alles wilt weten van het interieur van de verschillende vertrekken en de geschiedenis van het paleis, dan is deze rondleiding een must.

Palácio National da Pena, Sintra

Terras om van het uitzicht te genieten

Bij mooi weer is het zeer de moeite waard om op het terras een kop koffie te drinken en te genieten van het uitzicht. Op het terras staat aan zonnewijzer en een kanon, het bijzondere is dat deze twee verbonden zijn met elkaar door middel van een mechanisme. Deze stond zo ingesteld dat iedere dag om 12 uur ’s middags het kanon werd afgevuurd.

Parque Palácio Nacional da Pena

Niet alleen het paleis is spectaculair, in de 85 hectare (170 voetbalvelden) grote exotische tuin kun je heerlijk rondwandelen. Een aantal must sees in de tuin is de grot waar de monniken zich teruggetrokken om te mediteren, het 16de eeuw kloostertuin, de vele meren en de kassen om groente te verbouwen.
Palaciodepena binnenin
Het is even zoeken, maar zeker de moeite waar om Trono da Rainha te zoeken in het park. Een troon in de rotsen voor de koningin Amélia, leuk om te bedenken dat de koningin hier met haar hoepelrokken heen ging om van het uitzicht te genieten. De troon is namelijk niet makkelijk te bereiken, het is wel even klimmen en je kan er alleen te voet komen.

Ben je toch aan het klimmen dan is het de moeite waard om naar Estátua do Cavaleiro (standbeeld van de ridder) te gaan. Het standbeeld is niet bijzonder maar het uitzicht wat erbij komt is dat wel.

Palaciodepenaridder
Om de klim nog door te zetten loop naar Cruz Alta het hoogste punt in het park van 529 meter. Hier heb je het allermooiste uitzicht van het park. Wanneer je in de late middag naar het paleis gaat, zorg dan dat je rond zonsondergang bij Cruz Alta bent om hiervan te genieten.
Palaciodepenakruis
De zonsondergang brengt een zeer mooie sfeer met zich mee.

Uitzicht Palacio da Pena, Sintra
Bij de ingang ontvang je een gedetailleerde kaart met alle bezienswaardigheden in het park.

Vroege vogels worden beloond

Breng je een bezoek aan het paleis, zorg dan dat je vroeg komt. We raden aan voor 10:30 uur binnen te zijn. Dan staan er nog geen rijen voor de toegangspoort en is het erg rustig in het kasteel en kan je de tijd nemen om alles te bekijken.

Palaciodepenarij
Een ander groot voordeel is dat je dan zeker bent van een parkeerplaats nabij het paleis. Als je de toegang van Castelo dos Mouros voorbij bent, is het verstandig om de 1e parkeerplaats rechts in te gaan. Dit is het dichtste bij het paleis. De eerstvolgende vind je nadat je een steile weg naar beneden bent gereden. Ben je slecht ter been, zorg dan dat je voor de ingang wordt afgezet. Vanaf deze laatste parkeerplaats is het een steile klim maar het paleis.

Kom je in het hoogseizoen, houd er dan rekening mee dat het hier heel erg druk is met toeristen. Zo druk dat je het bijna zou vermijden als het niet zo een mooie plek zou zijn.

Met de trein naar het paleis

Eenmaal in het paleis kan je met een ‘treintje’ naar boven, een omgebouwde bus eigenlijk. Hiervoor koop je kaartjes bij de kassa en/of internet voor 3 euro, dat is inclusief een audiotour. Ga je lopen dan is het 10 minuten klimmen over een goed te belopen pad. Ook al ga je met het ‘treintje’ naar boven, bedenk dan wel dat deze niet helemaal tot aan de toegangspoort gaat. Een korte stevige klim is nog nodig om het paleis te bereiken.

Koop je toegangskaarten online, dat scheelt veel tijd als je later dan 10:30 uur komt. Je kunt dan gelijk doorlopen bij het hek. Tickets voor het paleis zijn altijd in combinatie met de tuinen. Wil je alleen de tuinen bezoeken, dan koop je een aparte toegangskaart.

Kinderen en Palácio Nacional da Pena

Een bezoek aan het paleis is goed te doen met kinderen van alle leeftijden. Zoals de vele bezienswaardigheden in Sintra is het ook hier niet verstandig om met een buggy rond te lopen. In het paleis is een buggy niet toegestaan, dus plan je een bezoek met een kind dat nog niet (goed) zelf kan lopen, zorg dat je een draagzak of kinderdrager bij je hebt.

Sinds 2014 is Parque de Sintra rolstoelvriendelijk gemaakt, dat wil zeggen dat er paden in het park zijn die toegankelijk zijn voor rolstoelen en/of buggy’s. Dit zijn niet de meest spannende wegen in het park.

Met een bezoek aan het paleis en de tuin ben je snel 2 tot 2.5 uur bezig.

Hoe kom je bij Palácio Nacional da Pena

Adres: Estrada da Pena, Sintra
Openingstijden: Elke dag (behalve 25 december en 1 januari) van 10:00 – 18:00 uur (laatste toegangskaarten worden om 17:00 uur verkocht).

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..