Historisch centrum van Sintra

Het historisch centrum van Sintra is niet zo groot en erg toeristisch, maar zeker de moeite waard om het een bezoek te brengen. Het oude centrum bestaat uit een aantal straatjes die je kan beklimmen, Sintra is tegen een berg aangebouwd. De stad leent zich voor mooie fotomomenten, waar je ook kijkt er is altijd wel iets om op de foto te zetten.

Historisch centrum van Sintra

Palacio Nacional de Sintra

Het hart van het historisch centrum is Palacio Nacional de Sintra, een Moors paleis dat vanaf veel plekken in de stad zichtbaar is. Vanaf daar loopt je via Praça Republica richting Rua das Padeiras waar vele (toeristische) winkels zijn met Portugese producten.

De Rua das Padeiras heeft veel zijsteegjes die je weer in kan om de stad te ontdekken, als je de tijd hebt ga dan fijn ronddwalen in het historische hart.

Er zijn in dit deel van de stad veel eetgelegenheden, maar wil je met de echte Portugese keuken in aanraking komen dan raad ik je aan om niet in het centrum te eten. De portie zijn klein tot matig en de smaak is aangepast, niet zo specifiek als de typische Portugese keuken kan zijn.

Piriquita

Heb je zin in een snack of iets zoetigs ga dan naar Piriquita – een bakkerij in Rua das Padeiras. Ik heb het al eerder geschreven, maar Portugal heeft de beste bakkers. Vele (kleine) dorpen en/of steden hebben hun eigen dessert. Zo ook Sintra die de Travesseiros hebben. Het is gemaakt van bladerdeeg met daarbinnen amandelcreme. Het is lastig te beschrijven hoe dit smaakt –het is heerlijk. Dus als je in Sintra bent ga vooral een Travesseiros kopen. Omdat de bakker ze zelf maakt in deze bakkerij zijn ze vaak nog warm en erg knapperig om te eten.

Vergeet ook niet om een rol queijadas (zoete kaaskoekjes) mee te nemen als de bij de bakker bent.

Ginjinha

Zoals er in Lissabon vanuit een kleine winkel Ginjinha wordt verkocht, zijn er in Sintra winkels (met te dure spullen) omheen gebouwd. Je kan in een aantal winkels ginja of Ginjinha uit een chocolade cupje drinken. Heb je zin in een shot, loopt dan de Rua das Padeiras uit en kies je favoriete winkel uit.

Eenmaal de heuvel opgelopen – wanneer je Rua das Padeiras uitloopt, kan je links afslaan om de miradouro, het uitkijkpunt, van Sintra op te zoeken. Loopt de Rua Ferria in tot aan restaurante Miradouro. Een smal steegje brengt je bij een klein maar mooi uitkijkpunt.

VVV Sintra

Loop je vanuit Praça República rechtdoor richting Rua Gil. Vicente dan kom je bij Ask me Sintra, de VVV van Sintra en omgeving, hier kan je informatie krijgen over de busdiensten, wandelingen en bezienswaardigheden in en rond Sintra.

Loop je langs Ask Me Sintra richting Rua Barbosa Do Bocage, dan kom je bij Quinta da Regaleira, dat net buiten het centrum ligt op ongeveer 15 minuten lopen.

Ready, set, go walking

Veel wandeltochten starten vanuit het historisch centrum richting de Pena. Het is zeker de moeite waard om een wandeltocht te maken. Wil je meerdere bezienswaardigheden aandoen, dan is het verstandig om vroeg te starten en rond het middaguur in de Pena te picknicken (of een kasteel of paleis te bezoeken).

Via deze site heb je een goed overzicht van de wandelingen die er zijn. Van het centrum naar Palacio da Pena is het ongeveer 6.5 km lopen, je kan er voor kiezen om de bus 434 naar het paleis te nemen om vanaf het paleis terug naar het centrum te wandelen. Geloof me, dit is een heel comfortabele optie. Het is heerlijk om door de bossen te lopen en je hoeft er echt geen ervaren wandelaar voor te zijn. Wat mij altijd nekt is dat laatste stuk naar het paleis (als je dus al in de tuinen bent), kies voor gemak en loop van het paleis naar het centrum. Kies voor ultiem gemak en neem de bus terug, of kom met de auto.

Parkeren in Sintra

In het centrum is weinig parkeergelegenheid, maar bij Rua Guilherme Gomes Fernandes is er een grote (onbewaakte) parkeerplaats. Het is prima om hier je auto te parkeren, maar laat geen waardevolle spullen achter in de auto. Om hier te komen moet je om het Paleis in het centrum rijden. Als je Praça Republica inrijdt (linkerkant zie je hotel Tivoli) neem dan na het hotel de eerste straat rechts (Rua Paço), blijf deze volgen totdat je Calçada Rio do Porto inrijdt na eerst een stukje omhoog te rijden blijf je naar beneden rijden naar de parkeerplaats.

Vanuit het station naar het historisch centrum

Het historisch centrum heeft geen station, dit ligt in het nieuwe deel van Sintra. Het is ongeveer een kwartier lopen. Je kan op verschillende manieren lopen: via Volta Duche (de hoofdweg) of via Rua Guilherme Gomes Fernandes – dan loop je binnendoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *