Elétrico de Sintra – met de tram van Sintra naar Praia das Maças

Een heerlijke toeristische attractie is om met de tram van Sintra naar Praia das Maças te reizen. Neem wel de tijd want een ritje met deze 100 jarige oude tram duurt iets langer dan 45 minuten.
Riemen vast!

Electrico Sintra zijkant

Wanneer je start in Sintra dan begin je bovenaan de berg en rijdt de tramchauffeur je langzaam aan naar het strand met de vele bochten die hij maakt. Het tramritje maak je voor de beleving en voor het uitzicht, niet voor het comfort. Houdt er rekening mee dat de ritje erg hobbelig en bobbelig is met onverwacht stoppen. Dat maakt het wel weer heel leuk en bijzonder en de bijkomstigheden van een bumpy ride mag de pret niet drukken.

Het uitzicht is fantastisch vanuit de tram en omdat je (vooral bergopwaarts) niet heel snel gaat, kan je lang genieten van het uitzicht. Wees je er wel van bewust dat de tram voor een heel groot deel de N247 volgt, de tram bevindt zich aan de rotswand. Om een foto te maken van het uitzicht, moet je soms de auto’s ontwijken voor het perfecte plaatje.

En route!

Je komt langs mooie plekken, als je de berg van Sintra afgedaald bent dan is aan de linkerkant het mooie Pena te bekijken, met de torentjes van Palacio de Monserrate. Maar vergeet ook vooral niet om je heen te kijken als je berg van Sintra afdaalt, bij helder weer kan je ver landinwaarts kijken.

Electrico Sintra met chauffeur

Wanneer je de weg oversteekt komt de tram in Colares, hier uitstappen en een bezoek brengen aan de Adega (wijnboerderij) is zeker de moeite waard. Verstandig is wel om een afspraak te maken als je wijn wilt proeven. Reis je verder met de tram dan duurt het nog maar even voordat je de zeelucht ruikt en het strand in zicht komt!

Praia das Maças is de eindhalte van de lijn, tijd om op het strand te liggen en bij te komen van het ritje voordat je de tramrit weer naar boven maakt.

De spoorlijn is in totaal 13 kilometer en heeft 8 haltes op de route.

Quanta costa?

Kinderen onder de zes jaar rijden gratis mee, als het druk is wordt wel verwacht dat het kind op schoot gaat. Boven de 6 jaar betaal je 3 euro voor een kaartje. Je kan een kaartje kopen bij Vila Alda – Casa do Electrico de Sintra op R. Gen. Alves Rocadas 2, of bij de tramchauffeur.

Lange rijen in de zomermaanden

In de zomermaanden kan het heel druk zijn, zorg dan dat je er vroeg bij bent, zeker als je met kinderen bent. De eerste tram vertrekt om 10:20 uur.

Het tochtje is leuk om met kinderen te doen, houd er wel rekening mee dat er geen gordels zijn en dat het soms echt wel een beetje hobbelig kan zijn en dat zij 45 minuten (soms wel langer) stil moeten zitten.

Heb je pech en zijn de rijen erg lang, dan kun je er voor kiezen om de bus (Scotturb) 441 te nemen, deze volgt bijna de hele route van de tram. De ervaring is een stuk minder leuk en charmant maar het uitzicht is hetzelfde.

Er zijn al jaren plannen om de tramlijn door te trekken naar het oude centrum van Sintra. Alleen weet niemand (helaas) of en zo ja wanneer dit daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Plan je tramreis goed, want de tram rijdt niet elke dag. Op de website van de gemeente Sintra vind je de actuele tijden.

Een dagje naar het strand

Gebruik de tram om een dagje naar het strand te gaan, maar je kan ook gelijk weer de tram terugnemen bij de eindhalte Praia das Maças. Wanneer je daarvoor kiest ben je iets langer dan 2 uur heen en weer. Combineer je dagje uit nog met een bezoek aan het historisch centrum van Sintra. Vanaf de tramhalte is dit ongeveer 20 minuten lopen.

Electrico Sintra achterkant

Hoe kom je bij Elétrico de Sintra

De tram vertrekt een klein eindje vanaf het museum van de Moderne Kunst. Ongeveer 15 minuten lopen van het treinstation.

De beginhalte kan even zoeken zijn, maar als je je kaartje hebt gekocht bij Vila Alda – Casa do Electrico de Sintra dan ben je vlakbij! Bij de rotonde is het de afslag van de N247 richting Colares, aan je linkerhand vind je de halte.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..